DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - logan 4x4

eshoo - 2008-01-12, 21:57
Temat postu: logan 4x4
Znalazłem w sieci fajne zdjęcia. Czyżby niebawem suv?
http://tibinews.wordpress...an-suv-in-2010/

Loganek - 2008-01-12, 22:33

szkoda tylko, że to tania wizja na bazie Qashqaia ;-)
dogberry - 2008-01-12, 23:43

to jakiś fake :mrgreen:
waski - 2008-01-13, 17:22

Oj panowie nigdy nie wiadomo jakie plany wobec daćki ma renault.
Może logan jest tylko pierwszym krokiem. Volkswagen też na początku ostrożnie postępował ze skodą i seatem, a jak auta zaczęly się odbrze sprzedawać i uzyskały jaką taką renomę spod skrzydeł niemieckich to teraz są to prestiżowe marki.
Może żabojady planują podobie, tylko oby nie popełnili podobnego błędu co aryjczycy że ibiza i felicia już ze stajni VW były tanie, ale każde następne auto było już dużo dużo droższe.

Black Eryk - 2008-01-14, 11:10

Myślę że za kilka lat na pewno coś bedzie, przecież rumuni też muszą mieć suv-y :-D
piotrres - 2008-01-14, 22:34

Ja pamiętam taką wizję sprzed równo roku, i przypominała ona Renault Koleos który będzie w handlu od poł. roku:

balon próbny ? :-|
http://news.caradisiac.co...aire-un-4x4-418
a swoją drogą nie zdziwiłbym się , gdyby zastosowali tu technologię Nissana.

ian - 2008-01-15, 12:21

Nie lepiej prostszymi metodami? Zaoferować do Logana zestaw na bezdroża (dołączany napęd na obie osie, najlepiej mechanicznie, zwiększony prześwit do 17-18 cm, osłony na nadkola). Tak kiedyś można było doposażyć Berlingo, i Kangoo, pakiecik kosztował jeśli mnie pamięć nie myli około 5.000-6.000 tysięcy złotych. Oferowany był jako wyposażenie dodatkowe.
laisar - 2008-01-15, 12:33

@ian: Popieram! Chociaż trzeba też powiedzieć, że - zwłaszcza dołączalny - napęd tylnej osi to nie jest aż taka znowu zupełnie najprostsza sprawa... Ale idea zachowania prostoty jest ze wszech miar właściwa - i jestem pewien że księgowi Renault też tak myślą (((;
piotrres - 2008-01-16, 16:34

ian napisał/a:
Zaoferować do Logana zestaw na bezdroża (dołączany napęd na obie osie, najlepiej mechanicznie, zwiększony prześwit do 17-18 cm, osłony na nadkola

Popieram, tyle, że w przypadku Logana to 170-180 mm to byłoby przy aucie wyładowanym na maxa. chyba.

ian - 2008-01-17, 12:10

W opcji dla MCV zaproponować sam reduktor? W kombi podobno bardzo pomocny.
piotrres - 2008-01-17, 22:56

W wersji uterenowionej widziałbym jednak mnieszy rozstaw osi niż w MCV , a to za sprawą progów (możliwość zawiśnięcia na nierówności :-( ). Czyli coś w formie Hatchbacka z wielkszym kufrem lub krótszego niż MCV kombi.
Z resztą jakąś propozycję typu "showcar" zobaczymy niedługo. W marcu salon w Genewie :-) Pamiętacie "Steppe" na ca. rok przed premierą MCV'ki ? Dacia lubi zaskakiwać!

jacek - 2008-02-04, 10:40
Temat postu: Nowe Dacie
Dziś w auto świat nowe Dacie
-Dacia SUW
-Dacia MCV po liftingu

[ Dodano: 2008-02-04, 19:10 ]
Jak wam sią podobają?

Loganek - 2008-02-04, 19:38

Nie ma szans, aby Dacia SUV była na bazie Qashqaia. Moim zdaniem, najlepszym wyjściem jest uterenowienie MCV-ki ;-) . Coś a'la Logan Steppe. Z kolei wizja Logana po fl bardzo mi się podoba, tylko błagam - nie wprowadzajcie tego miętowego koloru ;-)
piotrres - 2008-02-04, 19:40

Nic nowego, niestety w stosunku do tego co już wiemy. Obrazek pokazujacy Logana_Kaszkaja ;-) jest znany od ca 1,5 roku. Wygląda na to, że redaktorzy z AŚ czerpali natchnienie z naszego forum (był taki wątek dot.Logana 4x4).
Novum to fotomontaż przedstawiający MCV'kę z klapą silnika od poprzedniej meganki, o ile się nie mylę. Wygląda nieszcególnie, ajkoś tak"bezpłciowo" Wolę obecny wyszczerczy uśmiech,ale cóż, degustibus non est disputandum.... ;-)

Loganek - 2008-02-04, 19:41

Uwazam takze, ze obecny przod jest bardzo ladny
laisar - 2008-02-04, 21:20

Cytat:
Nie ma szans, aby Dacia SUV była na bazie Qashqaia

Aż tak daleko się nigdzie nie posunęli w tym artykule - twierdzą tylko, że technika napędu 4x4 miałyby bazować na tej z Nissana.

Cytat:
najlepszym wyjściem jest uterenowienie MCV-ki ;-) . Coś a'la Logan Steppe

Też się ostatnio przyjrzałem bliżej Steppe'owi i doszedłem do wniosku, że sama bryła karoserii MCV-ki to właściwie to samo - różnica jest wyłącznie w osprzęcie: z tyłu klapa, wyższe zawieszenie (a więc można!), większe koła, trochę dodatkowego plastiku tu i tam...

Jakbym miał zbędne finanse <; to może bym się nawet i skusił [:

Cytat:
fotomontaż przedstawiający MCV'kę z klapą silnika od poprzedniej meganki, o ile się nie mylę

Było na którymś z zagranicznych for (chyba francuskim - albo u Gera) - jeśli dobrze pamiętam to kolaż z Sandero.

KaS602 - 2008-02-05, 02:39

Patrzac na MCV'ke ze zdjecia zaczynam watpic aby Reno poszla ta droga... To zaczyna przypominac Szkode Roomster - przod nie ma nic wspolnego z tylem. Druga sprawa: po co az tak upodabniac Dacie do Reno?
laisar - 2008-02-05, 10:24

Ależ nikt nie twierdzi, że pójdzie - a nawet wręcz przeciwnie: oba zdjęcia są stworzone od początku do końca w redakcjach czasopism o samochodach...
jan ostrzyca - 2008-02-05, 10:53

A mnie zainteresowała informacja co do preferencji silnikowych nabywców dacii.

W sedanie dominuje najtańszy 1.4 mpi. Wychodzi na to, że nabywcy sedana widzą przede wszystkim "taniość" zakupu.

W mcv przeważa (ale już nie dominuje) droższy dci. Diesel wydaje się optymalny do napędzania sporego kombi ale wyłącznie w mocniejszej wersji.

mgg - 2008-02-05, 11:08

Jeśli mój Logan będzie dalej taki niezawodny to planuję w 2010-2011 zakupić takiego SUV , szkoda że od początku nie było go w ofercie.
Mam nadzieję że do takiego wozu to i silniki będą większe np. 2,2 TDI z conakmniej 150kM.
A jak cena będzie ok. 50tyś. .....to lepiej niż w Erze. :lol:

KaS602 - 2008-02-05, 13:01

mgg napisał/a:
2,2 TDI

Watpie aby byl on oferowany. Nawet VW przyznal, ze TDI to jednostki przestarzale i zacznie sie z ich wycofywac... ;-)

Loganek - 2008-02-05, 13:31

w ogóle VW nie ma takiego silnika ;-)
KaS602 - 2008-02-05, 13:32

Loganek napisał/a:
w ogóle VW nie ma takiego silnika

mozna by rozwiercic 1.9 ;-)

Marcin - 2008-02-05, 15:19

VW wprowadzil ostatnio 2.0 jeszcze na pompowtryskach, ale juz niedlugo przechodzi na common rail. I tak dla jasnosci :-P Silniki z common rail nadal beda oznaczane jako TDI ;-) Po prostu taka tradycja :)
Andrzej - 2008-02-06, 10:33

KaS602 napisał/a:
Patrzac na MCV'ke ze zdjecia zaczynam watpic aby Reno poszla ta droga...

Pamiętaj, że to Auto Świat - przyjaciel Skody...

laisar - 2008-02-06, 11:02

Cytat:
Auto Świat - przyjaciel Skody

Ale zdjęcia są przedrukiem z prasy francuskiej.

Gregosa - 2008-02-06, 18:16

Marcin napisał/a:
VW wprowadzil ostatnio 2.0 jeszcze na pompowtryskach, ale juz niedlugo przechodzi na common rail. I tak dla jasnosci :-P Silniki z common rail nadal beda oznaczane jako TDI ;-) Po prostu taka tradycja :)

Bardziej kasa niż tradycja :)
TDI to marka sama w sobie i z takiej się nie rezygnuje ;-)

piotrres - 2008-02-06, 22:32

laisar napisał/a:
Cytat:
Auto Świat - przyjaciel Skody

Ale zdjęcia są przedrukiem z prasy francuskiej.

W dodatku z lekka juz nieświeżej, co już zauwazyłem wcześniej....
A sam artykuł t typowy "fakt prasowy"

ian - 2008-02-11, 09:38

Mnie bardziej niepokoi fakt, że w Renault w ramach programu budowy wizerunku swojej marki, dążenia do poprawy jakości, i budowaniu trwałych relacji z klientem pisze najczęściej tylko o Dacii MCV, Dacii Van, i Dacii pick up. A gdzie sedan, czy wprowadzany hatchback?
laisar - 2008-02-21, 11:13

Raczej hatchback - zwis tylni nawet w sedanie jest dość znaczący, a to źle wróżyłoby kątowi zejścia. Ale największym problem jest jednak zwis przedni i kąt natarcia - tu bez nowej konstrukcji nie będzie żadnych lepszych wieści, bo samo podwyższenie prześwitu wiele nie pomoże.

Tyle że jak rozumiem tak naprawdę wcale nie chodzi o stworzenie prawdziwej terenówki, a jedynie wykorzystanie aktualnej mody na SUV-y, więc to wszystko są tylko pobożne życzenia.

No chyba że dostaniemy Loganopodobną karoserię na pożyczonym skądinąd (Nissan?) podwoziu - wtedy wszystkie opcje są możliwe...

KaS602 - 2008-02-21, 11:53

laisar napisał/a:
(Nissan?)

A skad niby Reno ma brac uklady 4x4? Oczywiscie, ze od Nissana. :-)

laisar - 2008-02-22, 23:07

Cytat:
się ostatnio przyjrzałem bliżej Steppe'owi i doszedłem do wniosku, że sama bryła karoserii MCV-ki to właściwie to samo - różnica jest wyłącznie w osprzęcie: z tyłu klapa, wyższe zawieszenie (a więc można!), większe koła, trochę dodatkowego plastiku tu i tam...

A oto dowód (:

laisar - 2008-04-02, 16:45

[ Wysłany: 2008-02-21, 12:11 ]
Zawsze mogliby skonstruować własne (; - no ale w tym przypadku pozostaje właśnie problem ceny...

[ Dodano: 2008-02-21, 12:18 ]
O, właśnie, bo tak ostatnio rozmyślałem - mogliby zastosować np przekładnię... elektryczną, tzn napęd tylnej osi za pomocą silnika/-ów elektrycznych (: Byłoby prosto, tanio, ekologicznie i trendy (;

[ Dodano: 2008-02-21, 18:36 ]
http://www.worldcarfans.c...on-of-a-new-suv

[ Dodano: 2008-02-22, 23:30 ]
A tymczasem można własnym sumptem pobawić się tak (:

- jedyne co jest potrzebne, to trochę czarnej folii do oklejania samochodów (albo ewentualnie dodatkowo oryginalne zderzaki wersji Access).

[ Dodano: 2008-04-02, 17:45 ]
Ciąg dalszy wieści z frontu: http://www.worldcarfans.c...logan-suv-spied (mniam!).

piotrres - 2008-04-02, 22:05

sądząc ze śniegów jest to raczej (Fr)Ostfront :mrgreen:
Rendering wygląda fajnie, ale na zdjęciach bagaznik daciwy wyglada znajomo ;-0
Ja osobiście poproszę z relingami. I ładniej i opór mniejszy i jeszce...

laisar - 2008-04-02, 22:20

Wygląda na to, że po tej Skandynawii to wręcz przewalają się całe tabuny prototypów i... auto-spottersów <;

Ad rem, to wobec renderingu mam mieszane uczucia - trochę za bardzo widać, że zrobiony jest na siłę: wielkie płaty "blachy" obok nieforemnego grila, złe logo... ale właściwie wystarczająco przekazuje ideę i to, co dzięki niemu widzę oczami wyobraźni, bardzo mi się podoba (;

A bagażnik oczywiście, że wygląda znajomo - w końcu to tylko kompletna stara buda z dodatkami na nieco ulepszonym podwoziu; raczej nie taki będzie efekt finalny [:

piotrres - 2008-04-02, 22:58

...i tak wyjdzie coś na kształt "Kaszki" Nissana..
Ger Nijkamp - 2008-04-03, 16:03
Temat postu: First photoseries of real Dacia 4x4 SUV
The first real images of the Dacia 4x4 SUV prototype are arrived:

The body is obviously fake (a standard Dacia Logan Sedan), but the motor, gear and suspension are probably coming from the Nissan FF-S platform (X-trail).

You can see both photoseries at these links:
http://www.dacialoganmcv.nl/?p=1462
http://www.dacialoganmcv.nl/?p=1469

[ Ger ]

laisar - 2008-04-03, 19:35

To by nie było chyba w sumie tak źle - ogólnie jego konstrukcja raczej zbiera pochwały - ale wróbelki ćwierkają, że jako podstawy należy raczej oczekiwać nieco starszej konstrukcji, X-traila.

Niezależnie jednak jak będzie, to mam nadzieję, że z MCVką zrobią za to coś takiego jak z tym Sandero (:

piotrres - 2008-04-03, 20:57

heh,
Wyada sympatycznie. Koncept a'la Sedici...
Tylko kufer dla mnie za mały ;-)
No i to lewitujace koło zapasowe :lol: Jak tu otwierać bagażnik ? unosić z kółkiem ?!

laisar - 2008-04-04, 08:54

Właśnie z powodu kufra liczę właśnie na wersję MCV-ki.

A kółko na klapie to nie problem - odpowiednie siłowniki czynią cuda... (((;

GeRRaD - 2008-04-11, 17:30

http://www.autokrata.pl/lod/3780/suv_dacii/

Zobaczcie wizualizację :lol: :lol: :lol:

dogberry - 2008-04-13, 11:42
Temat postu: Autokarta.pl SUV Dacii?
SUV Dacii?

Wszystko na to wskazuje!

Dacia przeprowadza w Szwecji testy swojego najnowszego auta, które będzie pierwszym SUV-em w historii producenta. Pod karoserią zwykłego Logana kryje się napęd na cztery koła, zwiększony prześwit i mocniejsze zawieszenie. Najprawdopodobniej napęd 4x4 trafi właśnie do nowego modelu. Poświadczają to zdjęcia i wizualizacje serwisu worldcarfans.com.

Jego pierwsze wizualizacje wskazują na to, że mógłby to być samochód zbliżony rozmiarami do takich aut jak Ford Kuga czy Volkswagen Tiguan. Oczywiście Dacia byłaby zapewne odpowiednio tańsza. Cena oscylowałaby najprawdopodobniej w okolicach 40 tys. zł.

źródło:
http://www.autokrata.pl/lod/3780/suv_dacii/

Może dla nas nic nowego ale info w sieci jest :-P

Jak wejdzie do produkcji to sobie chętnie kupię jako autko prywatne, ciekawe jakie silniki będą, ale wtedy to chip tuning musi być :mrgreen:

piotrres - 2008-04-13, 13:01

poczekamy, zobaczymy...
Sam jestem zinteresowany :-)
Zatem rozstaw osi w versiunea ;-) 4x4 jak w sedanie. Czyli hatchback lub krótkie kombi.
Dobrze, aby kufer miał te min 500 L.

laisar - 2008-04-13, 23:22

W kwestii formalnej: nie lepiej było się podłączyć pod jeden z 2 czy 3 już istniejących wątków? d;

A na temat: podobno na rumuńskim forum przewałkowano wszystkie zdjęcia bez mała po pikselu i przy dodatkowej pomocy kogoś pracującego w Pitesti ustalono, że podwozie jest z któregoś X-traila, a buda będzie z MCV-ki.

Co prawda na pierwszy rzut oka trochę mi się nie zgadzają rozstawy osi, ale: raz, że nie wgłębiałem się w Nissana za wiele, więc może są różne wersje, a dwa, że w końcu samą karoserię mogą w miarę prosto trochę zmodyfikować.

W każdym razie ja się spodziewam czegoś w kształcie - toutes proportions gardees (; - Subaru Forrestera (mniam!).

piotrres - 2008-04-14, 08:39

Dacia "Forestier" 4x4 :-D
Hmm, bardzo eufoniczne, oczywiście wymowa francuska :lol:
Inna sprawa, że to co widzimy na fotkach ma raczej "sedanowy:
rozstaw osi. Ale koniec końców może być tak, że ogólna koncepcja bryły jak w MCV,
a osie jak w sedanie.
Hociaż,, te zdjęcia ze szecji to może być dezinformacja....dla wroga klasowego ;-)

BTW: rzeczywiście pasowałoby połaczyć te watki....

laisar - 2008-04-15, 14:19

Najnowsze wieści (jednak X-trail) na podstawie nowych zdjęć: http://www.dacialoganmcv.nl/?p=1509
KaS602 - 2008-04-16, 11:51

http://motoryzacja.interi...d-dacii,1093702
http://motoryzacja.interi...cie/duze,739898

laisar - 2008-04-16, 12:05

To te same zdjęcia (;

Ale oczywiście komentarze - tu i w innych autokratach i forach - są po prostu boskie <<<:

KaS602 - 2008-04-16, 12:07

laisar napisał/a:
Ale oczywiście komentarze

Wlasnie dlatego podalem linki...

"to ma byc SUV?
kiedys golf 2 tez mial podniesiona bude i jakos
tam sie terenowo nazywal ale zeby od razu SUV (...)"
Ten (IMO) jest jednym z lepszych... Czytanie to dla wielu nadal problem...

laisar - 2008-04-16, 12:09

Jakie czytanie?! Przecież tacy umieją tylko oglądać obrazki i walić w klawisze, jak ta szekspirowska małpa - inaczej nie da się tego wyjaśnić d;
piotrres - 2008-04-16, 12:28

laisar napisał/a:
szekspirowska małpa - inaczej nie da się tego wyjaśnić d;

Kretynizm stochastyczny :lol:

laisar - 2008-04-17, 20:02

http://www.motogazeta.moj..._2,a,94702.html

- już było na ten temat, ale wspominam o tym w tym wątku, bo to dobry argument za uterenowieniem MCV-ki [:

Co prawda na podwoziu X-traila miałaby podobno być właśnie zmodyfikowana karoseria MCV-ki, ale rozstaw osi sugerowałby jakieś skrócenie.

Jedyny problem z prawdziwą MCV-AWD to że Renault-Nissan może tego nie chcieć, żeby nie robić sobie wewnętrznej konkurencji... Chociaż akurat moim zdaniem ten argument nigdy (vide Thalia) nie miał wiele sensu - zawsze są na tyle duże różnice, że znajdzie się odpowiednia grupa docelowa. Jako optymista, mam więc nadzieję, że koncerny dojrzeją do tej decyzji.

piotrres - 2008-05-05, 19:56
Temat postu: Nowe zdjęcia
... przedprototypu Daćkowej SUV-nicy wykonane w Szwecji. tym razem e-artykuł z flamandzkojęzycznej prasy belgijskiej:

http://www.hln.be/hln/nl/...dkope-SUV.dhtml

sam tekst nie wnosi nic nowego.

laisar - 2008-05-05, 22:30

Jakie tam nowe... toć one przecież z połowy poprzedniego miesiąca - ostatnie kilka postów to właśnie na ich temat było (:
laisar - 2008-06-05, 22:46
Temat postu: Nowe zdjęcie

- z http://www.roadlook.pl/sp...1-tys-euro.html

Wygląda na to, że właściwszym miejscem byłby jednak wątek Sandero... cross.

piotrres - 2008-06-11, 21:56

Cóż, Krtku ;-) wygląda na razie na to, że to ty miałeś rację...Gratulacje !
Tylko szkoda mi tych -200 L bagażnika :-(
Pozdrawiam Piotr S.

laisar - 2008-06-11, 22:52

Nie ma czego gratulować - ja żałuję tych -500 L !

Ale - nie tracę nadziei...

laisar - 2008-11-05, 20:47

Tak tylko co by odświeżyć temat (; - zaktualizowane pomysły grafików:

- i tekst: http://www.automobile-mag...dacia/dacia_suv - wiele nowego nie napisali i ciekawe, czy się w ogóle sprawdzi, ale wygląda dość prawdopodobnie.

piotrres - 2008-11-07, 00:40

laisar napisał/a:
Tak tylko co by odświeżyć temat (; - zaktualizowane pomysły grafików:

No to brak im pomysłow a i plemię Kaszkajów zaraz to oprotestuje. W Iranie. :mrgreen:
Na razie mamy tylko 2x4:

Choć, z drugiej strony taki Scenic I i Nisssan Almera Tino....

laisar - 2008-11-13, 18:22

Prawdopodobnie pierwsze nieoficjalnie oficjalne (; szkice:

(za http://www.daciaclub.ro/D...l#entry1604702)

Mariusz - 2008-11-13, 19:04

No no zapowiada się obiecująco!
piotrres - 2008-11-13, 19:27

Ze niby tak wyciekło.... :lol:
wygląda na takieggo ciut dłuższego hatchbacka, (pewnie długości sedana) ale to wróżenie z fusów, bo coś takiego wieszczyłem z 1/2 roku temu :-)
A na razie widać, że prawie nic nie widać :-/

laisar - 2008-11-13, 20:35

Cytat:
Ze niby tak wyciekło...

To się nazywa: budowanie napięcia (;

Cytat:
A na razie widać, że prawie nic nie widać

A i owszem - kiedy przyłożyć do Logana czy Sandero i spróbować spasować klamki oraz brzeg drzwi to nic do siebie nie pasuje... no ale może specjalnie trochę zamieszali, żeby takim jak my nie było za prosto <;

piotrres - 2008-11-13, 22:45

laisar napisał/a:
i owszem - kiedy przyłożyć do Logana czy Sandero i spróbować spasować klamki oraz brzeg drzwi to nic do siebie nie pasuje...

korek wlewu paliwa do krawędzi drzwi też....

A propos paliwa:
http://www.wysokieobroty....da_SUV_ow_.html

mter - 2008-11-14, 09:15

laisar - 2008-11-14, 09:53

Mter, to też zupełnie nie pasuje - sprawdzałem na porządnym rzucie bocznym... (:

Aczkolwiek niewykluczone, że podwozie faktycznie może być i od Koleosa - tyle że zawieszenie muła testowego Dacii było jednak zupełnie inne.

piotrres - 2008-11-14, 10:29

laisar napisał/a:
niewykluczone, że podwozie faktycznie może być i od Koleosa - tyle że zawieszenie muła testowego Dacii było jednak zupełnie inne.

Inna skorupa, inne zawieszenie, to co tak na prawdę ten muł przenosił ?8-|

laisar - 2008-11-14, 10:33

"Inne zawieszenie" niż ma Koleos - co oczywiście ma w sumie nie wiadome znaczenie dla tego, co będzie w finalnym produkcie: w końcu mogła to być jedna z kilku testowych konstrukcji...

ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα (;

piotrres - 2008-11-14, 10:41

:-D

Już chciałem popełnić własny malunek, ale wykopałem dzisiaj coś takiego, co prawie pasuje do modeli drutowych pokazanych wyżej, tudzież moich wyobrażeń:

P.S. Można byłoby poprawić kąt natarcia i zejścia

laisar - 2008-12-03, 23:59

Ja, dr Krtkstein, w ramach niechęci do swej normalnej pracy, stworzyłem z już dostępnych części potwora <:
piotrres - 2008-12-10, 15:05

laisar napisał/a:
w ramach niechęci do swej normalnej pracy, stworzyłem z już dostępnych części potwora
... Bogactwo zła, którego byłem świadom, było mi w życiu za ostrogę...
A tak na serio: Nawet nie taki "urodliwy" :mrgreen:

laisar - 2008-12-10, 17:10

Żeby było śmieszniej - kiedy już skończyłem, zaczęło mnie męczyć déjà vu... tylko nie mogłem skojarzyć "gdzie ja widziałem coś podobnego" <:

Dziś znalazłem (:

(sandero_kombi_by_piotrres_mkI.jpg)

piotrres - 2008-12-10, 22:52

laisar napisał/a:
mnie męczyć déj&agrave; vu... tylko nie mogłem skojarzyć "gdzie ja widziałem coś podobnego"

Hmmm, imprinting :lol:

laisar - 2008-12-10, 23:36

Cytat:
A kółko na klapie to nie problem

...chociaż jak widać - nawet na dachu nie wygląda to źle! (;

piotrres - 2008-12-11, 14:15

laisar napisał/a:
Cytat:
A kółko na klapie to nie problem

...chociaż jak widać - nawet na dachu nie wygląda to źle! (;

Stary LandRover Defender miał je na masce i to dopiero wygładało :lol:

laisar - 2008-12-11, 14:32

Jak zrobię Daćkę z taką maską i pozycją kierowcy, to może być i na masce! (((:
Ger Nijkamp - 2009-02-15, 19:26
Temat postu: The first picture ever of a part of the Dacia 4x4 SUV

The first picture ever of a part of the Dacia 4x4 SUV: the rear bumper. More images can be seen here.

[ Ger ]

www.dacialoganmcv.nl

laisar - 2009-02-25, 01:13

http://www.cotidianul.ro/...neva-74359.html

- w skrócie: SUV zostanie zaprezentowany już na salonie samochodowym w Genewie, który odbędzie się w dni. 3-15 marca, a do produkcji trafi zgodnie z harmonogramem (jaki by ona nie był, ale w zapowiedziach auto miało być w sprzedaży jeszcze w tym roku - uwaga moja, L.).

Cena od 13 tys. euro, a auto dzieli części z resztą modeli, w tym także silniki (co nie znaczy, że we wszystkich nie pojawi się jeszcze jakaś nowa jednostka - to już też moja uwaga, biorąc pod uwagę wcześniejsze plotki o silnikach w ogóle).

* * *

No i jeszcze jedna wiadomość:

http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2721

- na http://www.daciagroup.com pojawiła się nowa reklama, prawdopodobnie właśnie o SUV-ie:

* * *

A jednak chyba nie SUV... http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1777

paweloo97 - 2009-03-17, 20:51
Temat postu: Kolejne info o dacia suv-ie
http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2815

http://translate.google.p...cial%26hs%3DM4z -tu przetłumaczone wynika że chyba SUV nie będzie na bazie ganc by sandero i ma być pokazane we Frankfurcie w tym roku. Jest na bazie x-traila i prawdopodobne silniki 1.6 16v, 1.5 dci i 2.0 dci o 170 koniach mocy. To co pisałem najpierw chyba mogą potwierdzić. http://209.85.129.132/tra...bzgZSR6hpvsY6Qw
Zresztą to zagadka czy SUV będzie a'la MCV, sandero czy x-trail czy koleos..

laisar - 2009-03-26, 10:26

http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2865

na podstawie http://www.automarket.ro/...0037.html#photo

- nowe fotki "mułów", tym razem z instalacją zmieniającą środek ciężkości:

TSD jakby tylko poprawili maskę to w sumie mogliby po prostu sprzedawać to co jest - za jakieś 10 tys. euro pozamiataliby konkurencję... (;

(Chociaż jakby zrobili to samo - też - z MCV-ką to byłoby jeszcze lepiej).

- co tu jeszcze poprawiać? Wygląda ekstra [:

piotrres - 2009-03-26, 11:18

Co poprawiać ? Kąt zejscia i kąt natarcia ;-)
No i te nakładki na błotniki.
Generalnie upgrade do standardu Duster ;-)

laisar - 2009-03-26, 11:52

Kąty - lekko podgiąć aktualne zderzaki i po ptokach [:

Nakładki??? Że nitowane czy co? (Od kiedy terenówka ma być piękna? d: ).

"Standard Dustera" to jednak nie za te piniondze...

wieza - 2009-03-26, 12:12

ja sie pisze na naped 4x4 do MCV :)
laisar - 2009-04-07, 11:57

Podobno w zakładach Dacii zaczęła się już produkcja części do SUV-a, ale plotki nie są zgodne, czy chodzi o Sandero Stepway czy o "prawdziwą" terenówkę... Na razie możemy za to podziwiać kolejną iterację dziennikarskich wariacji na temat (:

Nawet nie najgorzej... i w końcu dość zgodnie z fragmentami obrazków siatkowych (chociaż myślę, że akurat na tylnej klapie to nie będą wytłoczenia, tylko wgłębienia na ciąg dalszy tylnych lamp - choćby tylko na jakiś wyłącznie odblaskowy element).

I jeszcze nowy "przeciek" (;

oraz inny - moim zdaniem: jak na razie najlepszy - szkic czego się spodziewać:

laisar - 2009-06-04, 22:16

Odgrzewania i podgrzewania c.d. (;

Tym razem z http://roberto-bernardo.b...cia-duster.html - nawet ładne i chyba dość bliskie rzeczywistości... o ile produkcyjny Duster nas czymś jednak nie zaskoczy (a la koncepcyjny grill?).

piotrres - 2009-06-05, 16:23

Nawet zgrabnie to Panu Rysownikowi wyszło.
Taki Daciowy Kaszkaj*) , tyle, że ładniejszy :-D
Moja Męska intuicja ;-) mówi mi, że to może być całkiem bliskie rzeczywistości
A osobiście niemam nic przeciwko koncpetowemu grillowaniu. :mrgreen:

Mam również nadzieję, że pt. księgowii Dacii wiedzą, że Fiat Sedici ("16"=4x4) co prawda w wersji 2x4 (czyli "otto", nie "sedici") :mrgreen: zaczyna się od ca. 51 kPLN a Suzuki SX4 (4x4 107 KM) od 52 kPLN...

*)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaszkajowie

sami-99 - 2009-06-08, 12:47

Generalnie SUPER - ale mi nie podobają się tylne światła ( rzecz gustu )
piotrres - 2009-06-13, 21:54

sami-99 napisał/a:
Generalnie SUPER - ale mi nie podobają się tylne światła ( rzecz gustu )

możnaby je wyciągnąc do góry jak w MCV'ce, i oczywiście kółko zapasowe w pokrowcu sztywnym, na tylnych drzwiach jak w Scenic'u RX4, poproszę ;-)
O, właśnie tak:
http://www.autocentrum.pl/gfx/wymiary/988.jpg

sami-99 - 2009-06-15, 10:22

O tak, to jest to.
Zatem czas na zmianę auta.

laisar - 2009-06-28, 17:36

Najnowsze wieści: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2217 [:

Ewentualne komentarze czy dyskusje proszę jednak pisać w niniejszym temacie.

piotrres - 2009-07-01, 08:22

No to wygląda, że ostatine wizualizaje były całkem trafione. Ale... pożyjemy zobaczymy
laisar - 2009-07-01, 10:53

To jeszcze łyżeczka "dziegciu": http://www.totalauto.ro/2...-suv-nu-exista/ - "to nie żaden SUV, tylko jakiś MPV, bo tak nam wyszło z mierzenia pikseli" <;

Jeden z materiałów źródłowych: http://www.youtube.com/watch?v=80JFidR_DJc

(Wszystko to i tak pewnie z podpuszczenia producenta, żeby było o czym pisać (;).

A serio: mnie tam dzyndza, jak to się będzie nazywało - istotne jest żeby było 4x4, które, sądząc po zdjęciach mułów, jest jednak bardzo prawdopodobne. I jak już będzie, to pewnie i prześwit też będzie odpowiedni, ~20 cm.

laisar - 2009-07-02, 20:07

No i chyba się doczekaliśmy: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2239 - chyba, bo nie wiadomo, czy 4x4, ale mnie się podoba [:

Może żeby nie robić bałaganu - komentować proszę tym razem w tamtym temacie.