|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Fabryczne światła dzienne w Dusterze od lutego? (NIE)
Dusterjack - 2011-01-04, 19:25 Temat postu: Fabryczne światła dzienne w Dusterze od lutego? (NIE) A więc już wiemy że nowa samochdoy od listopada 2011 rl. muszą mieć ESP w obowiązkowym wyposażeniu. Mnie interesuje to, czy odberając Dustera w marcu 2011 będę miał zamontowane światła do jazdy dziennej w cenie? Czy dealer ma prawo podnieść w zwiazku z tym cenę?
Od lutego 2011 są one obowiązkowym wyposażeniem nowych samochodów.
48piotr - 2011-01-04, 19:50
Powinny być-tylko jedyne miejsce to przeciwmgielne.
Szkoda coś za coś
kufi79 - 2011-01-04, 20:49
hej widze ze blokada jest taka sama jak w scenicu zakladaja wiec jesli ktos chce zalozyc sobie samemu w garazu niech najpierw zapyta w serwisie czy nie straci gwarancji na np.skrzynie :p polecam i pozdrawiam .
RnR - 2011-01-04, 21:40
Co do ESP to od Lis. 2011 wymog dotyczy z tego co wiem nowych modeli wiec Duster sie nie lapie - zalapie sie w 2014 roku.
Co do podnoszenia ceny ze wzgledu na dzienne:
1. Moglbys podrzucic jakis link do jakiejs oficjalnej o tym wymogu informacji?
2. Wiadomo moze jak Duster z takowymi bedzie wygladal i gdzie je zamontuja? (przeciwmgielne to nie jedyne miejsce a do tego mialem je jako wyposazenie w trakcie podpisywania umowy wiec mozna by sie klocic spokojnie pod katem niezgodnosci towaru itp - moze jednak wrzuca np. do zderzaka pod kloszem? Albo do samego reflektora? (to chyba najprostrze wyjscie jest "fabrycznie")
3. Artykul 2 mojej umowy sprzedazy zezwala sprzedawcy na podniesienie ceny w przypadku nowych wymogow itp itd - zobaczymy jak sie Dacia z nami ulozy w tej kwestii (ogolnie wzrost ceny auta ze wzgledu na dzienne powinien byc raczej minimalny)
4. Ciekawe czy nie spowoduje to jakichs opozniej w dostawach...
Dusterjack - 2011-01-04, 23:24
Jest o tym w Onecie
http://moto.onet.pl/16346...ie,artykul.html
ale było o tym też już wcześniej
http://moto.onet.pl/15526...ul.html?node=23
Będzie to dotyczyć wszystkich nowych samochodów, nie nowych modeli, a więc obecnie produkowane też nie zostaną zarejestrowane od listopada 2011 bez ESP.
laisar - 2011-01-05, 01:35
RnR napisał/a: | jakis link do jakiejs oficjalnej o tym wymogu informacji? |
http://eur-lex.europa.eu/...014:0015:en:PDF
mlodyprzem - 2011-01-05, 08:12
Na stronie dacia.pl cennik jest w trakcie aktualizacji. Czyżby znowu podwyżka ze względu na te wymogi?
DrOzda - 2011-01-05, 13:15
Widziałem nowego Logana z otworami pod przednim zderzakiem w salonie - czyżby tam szykowano miejsce na lampy do jazdy dziennej ?
tweeciak - 2011-01-05, 13:50
Panowie i Panie
Z tego co sie orientowalem..obowiazek ten dotyczy samochodow ktore jako nowy model wchodza na rynek po 2011 roku. Znaczy...np jak zrobia nowego LOGANA..to juz go obowiazek dotyczy...a jak robia np w marcu samochod ktory w niezmienionej formie jest od 2 lat ..to juz nie dotyczy-rok modelowy sie liczy.
Tak to wszystko zrozumialem
Zle mysle?
bushi - 2011-01-05, 18:57
RnR napisał/a: | 3. Artykul 2 mojej umowy sprzedazy zezwala sprzedawcy na podniesienie ceny w przypadku nowych wymogow itp itd |
Oczywiscie zabezpieczaja sie zastrzegajac sobie prawo do podniesienia ceny, ale ty podpisales umowe, ze zobowiazujesz sie kupic woz za podana w umowie cene (wpisana na pierwszej stronie). Kazda zmiana jest nowa oferta i mozesz im wtedy ladnie podziekowac i poprosic o zwrot zaliczki. Nie sa jedyni na swiecie.
RnR - 2011-01-05, 19:09
bushi napisał/a: | RnR napisał/a: | 3. Artykul 2 mojej umowy sprzedazy zezwala sprzedawcy na podniesienie ceny w przypadku nowych wymogow itp itd |
Oczywiscie zabezpieczaja sie zastrzegajac sobie prawo do podniesienia ceny, ale ty podpisales umowe, ze zobowiazujesz sie kupic woz za podana w umowie cene (wpisana na pierwszej stronie). Kazda zmiana jest nowa oferta i mozesz im wtedy ladnie podziekowac i poprosic o zwrot zaliczki. Nie sa jedyni na swiecie. |
Dzieki - masz chyba racje - tak czy siak rozmawialem dzis ze sprzedawca i jeszcze sami dokladnie nie wiedza jak to wyglada natomiast z tego co doczytalem to raczej jest jak z ESP - od Lutego wymog bedzie chyba dla nowych modeli/typow (w sumie niestety - chcialbym dzienne :( )
Beckie - 2011-01-05, 19:28
bushi napisał/a: | Kazda zmiana jest nowa oferta i mozesz im wtedy ladnie podziekowac i poprosic o zwrot zaliczki. Nie sa jedyni na swiecie. |
Tylko, że oni nie specjalnie się tym zmartwią (bo bez problemu opchną auto) a RnR będzie musiał sobie poszukać (a może też poczekać) innego auta.
RnR - 2011-01-05, 20:03
Dokladnie - chociaz w tej wersji to pewnie juz tez nie tak od reki - ale osobiscie najbardziej i tak czekam na wyniki crash testu ;)
krakry1 - 2011-01-05, 20:18
DrOzda napisał/a: | Widziałem nowego Logana z otworami pod przednim zderzakiem w salonie - czyżby tam szykowano miejsce na lampy do jazdy dziennej ? | Sandero i Pick up tez mają takie otwory pod zderzakiem - są to raczej wentylatory - aby Dacia się nie spociła.
maciek - 2011-01-05, 20:51
o ESP był wątek Obowiązkowy ESP - 2011/2014 http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2018
Ryszard - 2011-01-06, 09:18
Witam w nowy 2011,
kiedy wpłaciłem zaliczkę 5 tys na Dustera we wrześniu 2010 - odbiór luty marzec 2011 sprzedawca powiedział mi np że podwyżkę VAT od 2011 roku "biorą na siebie" ( to ok 560 zł )
W specyfikacji zamówienia w umowie nie ma mowy o światłach dziennych. Pewnie będzie to opcja za dopłatą u dealera podobnie jak alarm, chlapacze itd
TD Pedro - 2011-01-06, 09:39
Ja również podpisywałem umowę we wrześniu (z precyzyjnie określonym terminem odbioru na 28 lutego 2011 r) i sprzedawca również zapewniał mnie, że podwyżkę VAT-u biorą "na siebie" - zapewne nie była to deklaracja dobrego gestu sprzedawcy a zostało tak zadecydowane "na górze" (RP). Nie musiałem tego przerabiać praktycznie bo odebrałem DD w grudniu. Jeżeli chodzi o światła dzienne to raczej nie będzie to opcja ponieważ jest to warunek (tak bynajmniej wynika z dotychczasowych doniesień prasowych) i w takiej sytuacji żądanie dodatkowych pieniędzy od nabywcy byłoby bezpodstawne...
neurosis - 2011-01-06, 09:50
Jest już oficjalnie nowy cennik na Dustery (od 3.01.2011) i nie zauważyłem, żeby coś się zmieniło, więc być może wyższy VAT uwzględnili przy okazji podwyżki z listopada (ok. 500 zł).
Co do świateł dziennych, tutaj byłbym sceptyczny, bo nie znamy szczegółów zapisu. Może się okazać, że światła do jazdy dziennej to definicja ogólna i wystarczy, aby zwykłe światła mijania zapalały się automatycznie po przekręceniu stacyjki: taką definicję świateł dziennych stosuje m.in. Kia w modelu Soul. W każdym razie na LED-y raczej bym nie liczył.
Dusterjack - 2011-01-06, 09:57
Ja podpisałem umowę w sierpniu 2010 r., planowany termin odbioru do 15.03.2011 r.
Nie pytałem jeszcze dealera co z VAT-em, czy wezmą o na siebie, ale w umowie jest punkt:
"art. II. Cena
Kupujący zobowiąuje się kupić pojazd wskazany w Umowie za pełną cenę tam określoną która moze wzrosnąć w przypadkach, gdy do dnia wydania pojazdu nastąpi zmiana:
- stawek celnych lub podatkowych lub zostaną wprowadzone nowe opłaty,
- przepisów prawnych obowiąująych na terenie RP, w wyniku czego na producentów lub importerów zostaną nałożone nowe ciężary o charakterze publicznym lub producenci zostaną zobowiazani do wprowadzenia zmian technicznych w pojazdach sprowadzonych na teren RP."
A więc prawnie mój dealer się zabezpieczył, od jego dobrej woli zależy czy podaruje mi podwyżkę VAT.
A tak swoja drogą, czy wszyscy przedstawiciele Daci (Renault) mają takie same umowy?
krakry1 - 2011-01-06, 10:38
neurosis napisał/a: | Może się okazać, że światła do jazdy dziennej to definicja ogólna i wystarczy, aby zwykłe światła mijania zapalały się automatycznie po przekręceniu stacyjki: | A może (miejmy nadzieję) dołożą w kloszu jeszcze jedną żarówkę i wystarają się (wystarali) o odpowiednie homologacje?
TD Pedro - 2011-01-06, 10:40
Dusterjack napisał/a: |
"art. II. Cena
Kupujący zobowiąuje się kupić pojazd wskazany w Umowie za pełną cenę tam określoną która moze wzrosnąć w przypadkach, gdy do dnia wydania pojazdu nastąpi zmiana:
- stawek celnych lub podatkowych lub zostaną wprowadzone nowe opłaty,
- przepisów prawnych obowiąująych na terenie RP, w wyniku czego na producentów lub importerów zostaną nałożone nowe ciężary o charakterze publicznym lub producenci zostaną zobowiązani do wprowadzenia zmian technicznych w pojazdach sprowadzonych na teren RP."
|
Sprawdziłem i rzeczywiście jest taki zapis w "Ogólnych warunkach sprzedaży fabrycznie nowych pojazdów marki Renault" z czego wynika, że treść wszystkich umów powinna być taka sama. Ja w szczegóły nie wnikałem ponieważ odebrałem samochód w grudniu, ze "starym" VAT-em... W związku z mój wpis z poprzedniego postu jest niestety tylko "życzeniowy"
leo - 2011-01-06, 21:57
krakry1 napisał/a: | neurosis napisał/a: | Może się okazać, że światła do jazdy dziennej to definicja ogólna i wystarczy, aby zwykłe światła mijania zapalały się automatycznie po przekręceniu stacyjki: | A może (miejmy nadzieję) dołożą w kloszu jeszcze jedną żarówkę i wystarają się (wystarali) o odpowiednie homologacje? |
... co wcale nie byłoby najlepszym rozwiązaniem. Zresztą - chyba też nie jest to możliwe. Chyba, że nie byłaby to żarówka, lecz diody LED, wtedy (być może) dałoby się wykorzystać gładki klosz obecnego reflektora.
Ryszard - 2011-01-08, 00:13 Temat postu: Duster - Dacia nie ma obowiązku montowania świateł dziennych Witam , w załączeniu cytuję odpowiedź na list dealera w sprawie świateł do Dustera w 2011roku
cyt:
...."Wszystkie samochody Renault i Dacia oferowane przez Renault Polska spełniają, jeśli chodzi o oświetlenie, wymagania Regulaminu 48 EKG ONZ dotyczącego rozmieszczenia urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej (zgodnie z obowiązującą serią poprawek do tego Regulaminu). Jest to oczywiście przewidziane przez Dyrektywę 70/156 (Dyrektywę Ramowa dotyczącą homologacji pojazdów wraz z obowiązującymi zmianami m.in. w dyrektywie 2007/46).
Zmiany wprowadzone przez Dyrektywę 2008/89 do Dyrektywy 76/756 (Rozmieszczenie urządzeń oświetleniowych sygnalizacji świetlnej) mają na celu, w oparciu o wymagania Regulaminu 48, uwzględnienie postępu technicznego w tej dziedzinie a zwłaszcza dopuszczenie do stosowania w pojazdach systemów : DRL (światła do jazdy dziennej), AFS (adaptacyjne oświetlenia przednie) czy ESS (sygnał awaryjnego hamowania).
Wg Dyrektywy 2008/89 państwa członkowskie UE miały czas do 15/10/2009 by dostosować lokalne prawodawstwo do jej wymogów. To oznacza, że od 16/10/2009 nie mogą odmówić homologacji pojazdów zgodnych z tą Dyrektywą ! Ale jej stosowanie stanie się obligatoryjne od 07/02/2011 dla samochodów kategorii M1 (osobowych) I OD 07/08/2012 dla samochodów kategorii N1 (ciężarowych). Począwszy od tych dat „nowe typy pojazdów” będą homologowane ze światłami dziennymi (DRL). Ww dyrektywa nie wprowadza obowiązku wyposażania typów pojazdów homologowanych wcześniej w światła do jazdy dziennej.
Wobec tego jeżeli Dacia Duster była by produkowana, jako bardzo udany model, do roku 2050 producent nie ma obowiązku wyposażania jej w światła do jazdy dziennej.
Licząc, że powyższe wyjaśnienia spotkają się z Pana zrozumieniem, pozostajemy z wyrazami szacunku.
Z wyrazami szacunku,
Specjalista ds. Kontaktów z Klientam"
====================
Jak widzicie nie muszą więc nie dołożą darmo. Myślę że będzie kiedyś opcja odpłatna lub otwiera się w 2011 nisza dla kilku warsztatów na wymyślenie dobrego Polskiego "patentu" w tym temacie .
(Swoją drogą ten ton ugrzecznionej odpowiedzi..)
KaS602 - 2011-01-08, 00:53
Nie dziwota, wszak nowe przepisy wstecz nie działają...
bebe - 2011-01-08, 01:23
Specjalista ds. Kontaktów z Klientam napisał/a: | Wobec tego jeżeli Dacia Duster była by produkowana, jako bardzo udany model, do roku 2050 producent nie ma obowiązku wyposażania jej w światła do jazdy dziennej. |
Rzucona od niechcenia data mnie zdewastowała. :DDD
monopios - 2011-01-08, 19:05
A dzisiaj w programie motoryzacyjnym powiadali że wszystkie samochody noworejestrowane mają obowiązek posiadać światła do jazdy dziennej od lutego, a od listopada ESP. I to mojm zdaniem jest bardziej sensown bo prawo ma wszystkich obowiązywać i nieważne kiedy była homologacja ma być w nowo produkowanych i basta. Inaczej był by straszny bajzer, ten nowy musi, a ten nowy nie(bo ma starą homologacje).
RnR - 2011-01-08, 23:32
Bajzel nie bajzel - poprostu prawo nie powinno dzialac wstecz - jesli ma homologacje to mozna go rejestrowac - jak nie to za chwile beda odmawiac rejestracji autek 3 letnich (chocby sprowadzonych) bo nie maja dziennych ani fap a prawo musi wszystkich obowiazywac... ;)
monopios - 2011-01-09, 13:15
Mając na myśli noworejestrowane chodziło mi o samochody nowe rejestrowane po raz pierwszy, bo tak naprawdę producent miał mnóstwo czasu aby się dostosować do tego przepisu i ponad połowa marek już się dostoswała przynajmiej w sprawie ESP, a światła do jazdy dzienej to jest sprawa kosmetyczna, którą można wykonać w salonie. Salon ma obowiązek przystosować auto do obowiązujących przepisów w danym kraju przed sprzedażą. Prolem jest też z prawem polskim, bo niektóży produceńci stosują już światła do jazdy dzienej z przodu, a z tyłu nic nie świeci, aspekt ekologiczny ( bo po co ma tracić energię, jak i tak mają nas widzieć z przodu jak nadjeżdamy) to wtedy pan policjant jak nas zatrzyma może ukarać. Dlatego trwają podobno prace nad zmianą prawa aby się dostosować do realiów,ale w naszym pięknym kraju to może trochę potrwać.
jackthenight - 2011-01-09, 13:21
monopios napisał/a: | Prolem jest też z prawem polskim, bo niektóży produceńci stosują już światła do jazdy dzienej z przodu, a z tyłu nic nie świeci, aspekt ekologiczny ( bo po co ma tracić energię, jak i tak mają nas widzieć z przodu jak nadjeżdamy) to wtedy pan policjant jak nas zatrzyma może ukarać. |
Nie może ukarać. W Polskim prawie od stycznia 2010 nie są wymagane światła pozycyjne z tyłu.
homik123456 - 2011-01-09, 13:23
monopios, juz od pewnego czasu przepisy sie zmienily przeciez.
Swiatla dzienne maja sie zaswiecac po wlaczeniu silnika automatycznie i gasnac jak sie zalaczy mijania. Jak sie swieca dzienne to nie ma sie nic innego juz swiecic, tylne,podswietlenie rejestracji itp. Wiec za co ma ukarac policjant jak juz sa takie przepisy.
Cytat: | Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 r. (Dz. U. Nr 75/2009, Poz. 639) zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, obecnie tylne światła pozycyjne, przednie, boczne oraz tylne światła obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami do jazdy dziennej. Powyższy zapis dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. |
benny86 - 2011-01-09, 13:26
Jak w praktyce mają działać takie światła dzienne, tzn włączają się już w momencie rozruchu silnika czy powiedzmy z 2-3 sekundową zwłoką? W moim aucie mogę tak ustawić włącznik świateł mijania że zapalają się właśnie 3sekundy po rozruchu silnika (a więc nie obciążają akumulatora, co może mieć znaczenie w kilkuletnim samochodzie, zaparkowanym pod chmurką podczas większych mrozów?). Gasną jak włącze długie albo zgaszę światła
jackthenight - 2011-01-09, 13:32
Tylko, że ty benny86 piszesz o światłach mijania, a temat dotyczy świateł dziennych.
Jeśli chodzi o światła dzienne to ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r. dokładnie to wyjaśnia :
1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika.
benny86 - 2011-01-09, 13:39
Ok, przykład ze światłami mijania to tylko przykład tego, jak rozwiązane jest włączanie świateł drogowych, a konkretniej że następuje to z małym, ale mającym znaczenie opóznieniem (3 sek po uruchomieniu silnika a nie w chwili kręcenia rozrusznikiem) Chciałem tylko spytać czy światła dzienne działają na tej samej zasadzie czy już w chwili gdy rozrusznik kręci,zaraz się zapalają?
jackthenight - 2011-01-09, 13:47
Cytat: | Ok, przykład ze światłami mijania to tylko przykład tego, jak rozwiązane jest włączanie świateł drogowych, |
Drogowych ?
Polecam lekturę : http://pl.wikipedia.org/w...%C5%82a_drogowe
benny86 napisał/a: | Chgciałem tylko spytać czy światła mijania działają na tej samej zasadzie czy już w chwili gdy rozrusznik kręci,zaraz się zapalają? |
Chciałeś spytać o mijania czy o dzienne ?
Drogowe to są światła długie, a dzienne to są dzienne a nie mijania :)
U mnie dzienne zapalają się od razu po przekręceniu kluczyka, tylko, że posiadam dzienne ledowe a ich moc to jakieś 7 W - także obciążenie dla akumulatora żadne.
benny86 - 2011-01-09, 13:56
Sory zaplątałem się, pytanie dotyczyło oczywiście dziennych:)
monopios - 2011-01-09, 17:45
jackthenight, homik123456 macie racje, niedoczytłem zasugerowałem się wypowiedzią pewnego redaktora w tv. Jak widać TV kłamie
homik123456 - 2011-01-09, 23:03
A no niestety czasem klamie.
Zobaczymy co wyniknie z czasem z tych swiatel dziennych.
Ja kupilem sobie takie z homologacja za 80zl pare koncowek na kable i przekaznik zwierno- rozwierny i mam to samo co w drogich dziennych. Zalanczaja sie jak silnik odpale i gasna jak mijania zalacze no i jak silnik wylacze. Mam je zamontowane w nissanie.
skorpionpol - 2011-01-22, 21:39
Czytam i czytam i nie rozumiem. Potrafię rozróżnić światła dzienne od drogowych i mijania ale nie rozumiem o co chodzi z montowaniem ich w standardzie. Zamówiłem Dustera na czerwiec i w umowie nie mam nic napisane o światłach dziennych ale w pakiecie dostanę przeciwmgielne ale to nie to samo i moje pytanie jest następujące czy te światła dzienne będą bądź będą miały być zamontowane obok przeciwmgielnych czy jak bo jeżeli ich nie będę posiadał to od lutego nie zarejestruję samochodu?Proszę o pomoc w odnalezieniu mojej drogi do zrozumienia tego jakże zagmatwanego dla mnie tematu.
maciek - 2011-01-22, 21:59
nie będą montowane światła dzienne.
Jeśli Dacia zdecyduję się na prowadzenie tej opcji to będzie dostępne dla tych co się zdecydują po prowadzeniu tej opcji czyli nie dla ciebie.
Jeśli dostaniesz światła dzienne choć ich nie chciałeś zawsze możesz zażądać rekompensaty w końcu samochód dostałeś inny niż był zamówiony.
to że światła dzienne mają być fabrycznie to jest dla tych modeli co wprowadzą w lutym 2011roku, jeśli załóżmy firma "x" prowadzi samochód 31 stycznia 2011r. nie będzie musiał miał fabrycznych świateł dziennych (nawet w opcji) a jeśli wprowadzi 1 lutego 2011r to będzie musiał mieć.
Starałem się w miarę prosto wytłumaczyć
skorpionpol - 2011-01-23, 20:21
Dziękuję za objaśnienie mi tego w sposób łopatologiczny,to do mnie przemawia :)
paweld - 2011-01-23, 22:36
Witam,
Byłem w salonie i pytałem o światła do jazy dziennej bo mnie to też interesuje (odbiór marzec 2011) i gość powiedział: że skoro Dacia jest w grupie Renault to zrobi dokładnie to co Renault (tak jak niektórzy pisali) tzn. na stałe będą się świecić światła drogowe co ma obejść przepis że każdy samochód ma mieć światła do jazdy dziennej.
Ja osobiście interesowałem się tylko faktem, czy jak otrzymam samochód w marcu 2011 ale ze stycznia 2011 to czy powinien mieć światła do jazdy dziennej w momencie rejestracji czy nie?
Pozdrawiam, Paweł
Aznar - 2011-01-24, 07:46
Auto, w którym na stałe świeciłyby się światła drogowe to byłby fenomen . Wnioskuje, że chodziło ci o światła mijania.
laisar - 2011-01-24, 09:09
Aznar napisał/a: | Auto, w którym na stałe świeciłyby się światła drogowe to byłby fenomen |
Niekoniecznie: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=38010#38010 (ostatni akapit) i następne posty.
paweld - 2011-01-24, 21:37
Aznar,
Jasne chodziło mi o mijania, ale wiadomo o co chodzi... o rozwiązanie jakie może zostać zastosowane...
pkplxd2245 - 2011-02-07, 20:36
witam - co do świateł prawda ja już zamontowałem do jazdy dziennej . Zapalają sie dopiero po uruchomieniu silnika i tylko z przodu , tył nie. A gasną po uruchomieni swiateł pozycyjnych już i dalej mijania . Tal lekko poza tematem , chciałbym zrobić tak aby lekko się paliły światła pomarańczowe - kierunkowskazy - coś jak niby w amerykańskich , pala sie jakby 6 - 8 V - a po właczeniu juz normalnie - powiedzcie kto w W-wce mógłby tov zrobić - pozdr
Dusterjack - 2011-02-07, 20:44
Od dziś wszystkie fabrycznie wybrodukowane samochody obowiązkowo ze światłami dziennymi.
laisar - 2011-02-07, 20:50
Z wszelkich dyskusji i wyjaśnień wynika, że powinno to chyba raczej brzmieć: "wszystkie nowe modele" (tzn. nowo wprowadzone do sprzedaży?).
DrOzda - 2011-02-08, 11:35
Chyba nowohomologowane ....
Prezes - 2011-02-08, 11:43
W Samarze brzmi to dosyć niejednoznacznie i można zrozumieć, że w nowych samochodach, a nie w nowych modelach :) Nie wiem, czy Ci co piszą nie wiedzą dokładnie, czy dilerzy są niedoinformowani. Źródło: http://www.samar.pl/__/__...C4%85zkowe.html
laisar - 2011-02-08, 11:49
Zobaczymy jak to będzie faktycznie...
@DrOzda: W zasadzie to to samo (:
DrOzda - 2011-02-08, 11:56
W zasadzie tak oprócz przypadków indywidualnego sprowadzania samochodów np. z USA ....
Chyba podobnie jak tylne przeciwmgłowe będą musieli też montować dzienne ...
Swoją drogą ostatnio widziałem Mercedesa z USA zarejestrowanego na polskich blachach w którym kierunkowskazy migały na czerwono. Ciekawe że żadnemu krawężnikowi to nie przeszkadza a oprócz zabrania dowodu możnaby przycisnąć diagnostę za poświadczenie nieprawdy ....
laisar - 2011-02-08, 13:05
O ile w ogóle ktokolwiek to zauważa, to prawdopodobnie wychodzi z założenia, że i tak dobrze, że chociaż auto w miarę sprawne i z w ogóle działającymi i używanymi kierunkowskazami d: - a nie tak jak niestety spora grupa jeżdżąca bez używania kierunkowskazów, "cyklopów", ze stopami które ledwie widać i zostawiająca za sobą zasłonę dymną przy wtórze jakiegoś żelastwa spod samochodu ciągniętego po asfalcie... Że o kopcących na potęgę ciężarówkach nie wspomnę /:
Dlaczego nikt ich wszystkich nie haltuje??? Pozostaje to taką samą tajemnicą jak nie odhololywanie parkujących w miejscach niedozwolonych.
Tyle pieniędzy ucieka z naszego biednego budżetu...
DrOzda - 2011-02-08, 13:20
D tego dołożyłbym jeżdżących na podrobionych nieudolnie tablicach rejestracyjnych kraju z którego samochód sprowadzono (kupujący dostaje oryginalne papiery i powinien wyrobić sobie tablice wywozowe a po przyjeździe do kraju przerejestrować samochód na siebie, ale tego nie robi tylko drukuje na folii nieudolne podróbki oryginalnych tablic) - przecież to ewidentne fałszerstwo które widać na pierwszy rzut oka. Ciekawe co z ubezpieczeniem takiego samochodu a już najciekawsze co z wypłata z OC po kolizji ze sprawcą w takim samochodzie.
Piotrek721015 - 2011-02-08, 14:10
Samochód możesz ubezpieczyć bez tablic, na sam nr VIN. Ale ci, któych nie stać na przerejestrowanie samochodu pewnie też i na OC nie mają kasy. Wtedy w przypadku kolizji tylko nadzieja w Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym
radhasek - 2011-02-08, 15:02
dzisiaj w RMF mówili że z dniem dzisiejszym weszła ustawa że nowy samochód aby został zarejestrowany musi posiadać automatycznie zapalające się światła do jazdy dziennej
benny86 - 2011-02-08, 15:05
Tak, tylko uwzględniając że w radiu szybkość przekazywania informacji wygrywa nad ich rzetelnością to efekt jest jaki jest...
radhasek - 2011-02-08, 15:12
to będziemy mieli problem z rejestracją nowych daciek jeśli renault się do tego nie zastosował
benny86 - 2011-02-08, 16:11
Radhasek przeczytaj ten wątek ze zrozumnieniem, a się przekonasz ze problemów nie będzie
Dusterjack - 2011-02-08, 19:32
Zarejestrowałem dzisiaj Dustera, kłopotów nie było.
TD Pedro - 2011-02-08, 20:18
Dusterjack napisał/a: | Zarejestrowałem dzisiaj Dustera, kłopotów nie było. |
szerokości i radochy z ujeżdżania życzę
pora uzupełnić rocznik w profilu...
Dusterjack - 2011-02-08, 20:23
Dziękuję, jutro wyjeżdżam z salonu, jak trochę się "ogarnę" to opisze pierwsze wrażenia
benny86 - 2011-02-08, 21:36
Milion słów nie opisze tego co jedna fotka --> więc nie zapomnij o aparacie:)
lukka16 - 2011-02-13, 08:58
Dusterjack napisał/a: | Od dziś wszystkie fabrycznie wybrodukowane samochody obowiązkowo ze światłami dziennymi. |
Odbieram jutro, już go doposażyłem lecz świateł dziennych nie widziałem.
Czy ci co odbierali po 8 lutego mają i gdzie zabudowane?
Bo na salonie widziałem "RENÓWKI" ze światłami to jest dodatkowa żarówka w kloszu.
krakry1 - 2011-02-13, 10:13
lukka16 napisał/a: | Czy ci co odbierali po 8 lutego mają i gdzie zabudowane? | Od dawna się nad tym zastanawiamy. ja też stawiam na nowy klosz z dodatkową żarówką do dziennych. Ale jak będzie czas pokaże.
lukka16 - 2011-02-13, 11:31
Jutro się dowiemy czy w sprzedawanych po 8 lutego takowe są
maciek - 2011-02-13, 11:49
lukka16 napisał/a: | sprzedawanych po 8 lutego |
czy produkowanych od 8lutego?? Wystarczy że dostawa się opóźni i nir zarejestrujesz samochodu bez świateł dziennych
dajcie sobie spokój z tymi światłami i tak ich nie będzie
krakry1 - 2011-02-13, 12:48
maciek napisał/a: | dajcie sobie spokój z tymi światłami i tak ich nie będzie | Maciek po prostu: "widzi ciemność - ciemność widzę"
maciek - 2011-02-13, 12:54
krakry1 napisał/a: | maciek napisał/a: | dajcie sobie spokój z tymi światłami i tak ich nie będzie | Maciek po prostu: "widzi ciemność - ciemność widzę" |
nic nie będzie
Prezes - 2011-02-14, 13:38
Hehe.. Jest szczegółowe wyjaśnienie o co chodzi z tymi obowiązkowymi światłami dziennymi. Ale nie wiem czy to wyjaśnienie ostateczne: http://www.samar.pl/__/__...y-dziennej.html
Źródło samar.pl:
Cytat: | Jeszcze raz o światłach do jazdy dziennej
Data publikacji: 2011-02-14 12:02:00
Po niedawnym komunikacie wydanym przez Komisję Europejską, informującym o obowiązku posiadania świateł do jazdy dziennej w przypadku nowych aut osobowych oraz niewielkich pojazdów dostawczych, pojawiły się pewne wątpliwości. Czas je rozwiać.
Jak podała niedawno w komunikacie Komisja Europejska, od dnia 7 lutego bieżącego roku wszystkie nowe typy samochodów osobowych i niewielkich pojazdów dostawczych będą musiały posiadać światła do jazdy dziennej (DRL). To samo czeka samochody ciężarowe i autobusy 18 miesięcy później, tj. od sierpnia 2012 r.
W powyższym zdaniu użyto sformułowania "nowe typy samochodów osobowych i niewielkich pojazdów dostawczych". O jakie pojazdy "nowe" dokładnie chodzi?
Z tym pytaniem zwróciliśmy się do firmy Hella Polska. Jak wyjaśnił nam Zenon Rudak, Technical Center Manager, Komisja Europejska ma tu na myśli pojazdy homologowane po 1 stycznia 2011 roku. |
Wtedy pisali nowe samochody, teraz piszą nowe typy. No i nie wiem o czym oni tak naprawdę informują. Czy dotyczy to samochodów, czy modeli samochodów.
laisar - 2011-02-14, 18:59
Typu - http://eur-lex.europa.eu/...0014:01:PL:HTML
Cytat: | Artykuł 2
Ze skutkiem od dnia 7 lutego 2011 r. w przypadku pojazdów kategorii M1 i N1 oraz od dnia 7 sierpnia 2012 r. w przypadku pojazdów innych kategorii, jeżeli nie są spełnione wymogi określone w dyrektywie 76/756/EWG zmienionej niniejszą dyrektywą, państwa członkowskie, ze względu na instalację urządzeń oświetleniowych oraz sygnalizacji świetlnej, odmawiają udzielenia homologacji typu WE lub krajowej homologacji typu dla nowych typów pojazdów. |
(Nie homologuje się modeli - Dustera jako takiego - tylko właśnie typy: "Duster 1.6 16V Euro5 4x2..." itd).
maciek - 2011-02-17, 10:32
http://www.autokrata.pl/a...-dziennej-10529
Cytat: | Według rozporządzenia Komisji Europejskiej od 7 lutego wszystkie nowe samochody osobowe, które uzyskały homologację po 1 stycznia 2011 r. |
|
|