|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - elementy pakietu look
juro - 2011-01-06, 14:08 Temat postu: elementy pakietu look Witam i mam pytania dot. elem. pakietu look mianowicie czy jest możliwe dokupienie srebrnych elementów znajdujących się na zderzakach na ich spodniej części (chyba z plastiku ) ? Cały pakiet look jest jednak drogi a przyciemnione szyby mnie osobiście nie interersują natomiast w/w elementy dodają uroku samochodowi. Do tych elem. dochodzą jeszcze takie same srebrne nakłedki na progi
co w sumie daje fajny efekt. Czy ktoś myślał podobnie w tej kwestii ?
TD Pedro - 2011-01-06, 14:11
we wrześniu jak zamawiałem DD - pytałem o to i wówczas takiej możliwości nie było... jak jest teraz? nie wiem... nie wydaje mi się żeby coś uległo zmianie
juro - 2011-01-06, 15:56
Doskonale to rozumiem ale co mają zrobić ludziska którym akurat ten elem. uległ uszkodzeniu. Przecież musi być jakaś możliwość dokupienia tych rzeczy. Nie uwierze , że klient który uderzył lekko przodem i spowodował pęknięcie lub trwale uszkodził spód zderzaka jest zmuszony kupować cały zderzak w sytuacji gdy wystarczyłaby mu wymiana w/w srebrnego elem.
TD Pedro - 2011-01-06, 16:28
W pełni podzielam Twój argument...
laisar - 2011-01-07, 00:54
Oczywiście, że można je dokupić osobno - wystarczy zamówić w ASO wg numerów referencyjnych:
• przód: nr 14 na rys. 1. - "osłona ozdobna", ref. 620728255R, cena 264 zł brutto / faza 2: 620728189R, 155 zł;
• bok: nr 12 i 13 na rys. 2. - "osłona ozdobna", ref. 769523997R i 769512141R, cena 250 zł brutto za szt. / faza 2: 769521582R i 769515153R, 300 zł/szt.;
• tył: nr 7 na rys. 3. - "osłona ozdobna", ref. 850701407R, cena 391 zł brutto / faza 2: 850706169R, 163 zł.
Prezes - 2011-01-07, 08:48
A ja z kolei wziąłem look właśnie ze względu na firmowo przyciemnione szyby.
TD Pedro - 2011-01-07, 08:57
Ekonomicznie taki zakup nie jest za ciekawy, pakiet Look kosztuje 2450 pln a wartość w/w elementów 1157 pln, za różnicę w wysokości 1293 pln mamy jeszcze nakładki na lusterka i relingi, przyciemnione szyby oraz alufelgi + śruby ("tracimy" jednocześnie felgi stalówe) no i montaż całości. Tak kalkulując pakiet Look wychodzi korzystniej ale jak ktoś chce tylko wybrane elementy (bo ma taki kaprys lub potrzebuje coś wymienić) to dobrze, że już jest taka możliwość...
marektbg - 2011-01-07, 10:28
Pakiet Look to podstawa, auto bardzo zyskuje z nim - i wtedy faktycznie wygląda jak takie za 100tys. 2450zł to jest trochę grosza, ale jednak nie majątek a oko cieszy
juro - 2011-01-07, 15:13
TD Pedro napisał/a: | Ekonomicznie taki zakup nie jest za ciekawy, pakiet Look kosztuje 2450 pln a wartość w/w elementów 1157 pln, za różnicę w wysokości 1293 pln mamy jeszcze nakładki na lusterka i relingi, przyciemnione szyby oraz alufelgi + śruby ("tracimy" jednocześnie felgi stalówe) no i montaż całości. Tak kalkulując pakiet Look wychodzi korzystniej ale jak ktoś chce tylko wybrane elementy (bo ma taki kaprys lub potrzebuje coś wymienić) to dobrze, że już jest taka możliwość... |
Macie rację panowie, moim błędem było tylko to , że nie przeprowaqdziłem podobnej kalkulacji jak TD Pedro. Przy zamawianiu nie doczytałem, że alu-felgi wchodzą w zakres pakietu look. Ale swoją drogą to interesujące mnie elementy najbardziej wpadają w oko z całego pakietu. Kupując DD mogłem porównać u dilera dwa czarne DD, jedna z pakietem look a druga bez. Ta bez pakietu w kolorze czarnym wyglądała delikatnie mówiąc kiepsko. Dlatego nie wziąłem czarnego.
Z drugiej strony ktoś kto zacznie oferować nie oryginalne elem. o których mowa i zaoferuje normalne ceny może liczyć na niezły biznes. Przecież koszt tych rzeczy jest groszowy gdyby pokuśić się o uruchomienie rodzimej produkcji.
eplus - 2011-01-07, 22:17
Obawiam się, że te elementy wyglądają świetnie, gdy są nowe, ale gdy farba w kolorze matowego chromu trochę się obetrze - pod zderzakami od krzaków, na lusterkach od obcierek o drzwi garażu, na relingach - od poprzeczek - to już wtedy czarny Duster okaże się dyskretny i "ponadczasowy".
mekintosz - 2011-01-07, 22:58
Prezes napisał/a: | A ja z kolei wziąłem look właśnie ze względu na firmowo przyciemnione szyby. |
Popieram w 100% Szkoda, ze nie mozna do kazdej Daci zamowic samych oryginalnie przyciemnianych szyb w rozsadnej cenie. Owszem jest opcja wypalania w piecu lub folia ale co oryginalna szyba ciemniejsza to oryginalna.
laisar - 2011-01-08, 10:50
juro napisał/a: | bez pakietu w kolorze czarnym wyglądała delikatnie mówiąc kiepsko |
Kwestia gustu - mnie się najbardziej podobają właśnie czarne. A najlepiej jeszcze z takimi zderzakami... Te srebrne wstawki - w środku także brązowe - to MSZ taki trochę "odpust" d: No, ale co kto lubi (;
Prezes - 2011-01-08, 14:09
Odpust można zauważyć np. w poniekąd bardzo ładnym fordzie Kuga - takie sportowe wloty powietrza i to jeszcze w chromie :P
TD Pedro - 2011-01-08, 14:52
laisar napisał/a: |
Kwestia gustu - mnie się najbardziej podobają właśnie czarne. A najlepiej jeszcze z takimi zderzakami... Te srebrne wstawki - w środku także brązowe - to MSZ taki trochę "odpust" d: No, ale co kto lubi (; |
Trafnie zauważyłeś, że to kwestia gustu. Dobrze, że się różnimy bo było strasznie nudno .
Mnie akurat elementy pakietu Look "podchodzą", z kolorem lakieru brąz cajou harmonizują się całkiem dobrze natomiast jeżeli chodzi o elementy ozdobne wnętrza "brązowy shiny" to jest on co prawda mało brązowy i trochę "odpustowy" ale jeżeli będzie w miarę trwały to też będzie ok...
Prezes - 2011-01-09, 22:55
elementy ozdobne wnętrza "brązowy shiny" są w użytkowaniu praktycznie czarne - na szczęście, bo bałem się, że z czarnym dusterem będzie kichowato wyglądać.. Tylko przy dużym słońcu widać kolor brązu.
piotrres - 2011-01-10, 00:05
eplus napisał/a: | na lusterkach od obcierek o drzwi garażu, |
Dlatego ja mam Laureate z...czarnymi obudowami lusterek. Ponieważ DD był produkowany "specjalnie dla mnie" ;-P (nie było w kraju żadnego wolnego egz.) to sobie zastrzegłem, że lusterka mają być niemalowane. Się dało zrobić.
Co do rzeczonego brązu na el wewnętrznych, to na co dzień wygląda na ciemnoczekoladowy (może być), a niekorzystnie wyglada w świetle lampy błyskowej, lub b. ostrym słońcu.
Jak dla mnie odpust to różne pseudodrewna (na chinskiego boga! kto łączy plastiki z"drewnem", z "metalem" ok, "metal" z plastikiem, ok, ale drewno+plastik, to...tanczy i śpiewa! )
Rzecz jasna to rzecz gustu.
eplus - 2011-01-10, 08:13
piotrres napisał/a: |
Dlatego ja mam Laureate z...czarnymi obudowami lusterek. Ponieważ DD był produkowany "specjalnie dla mnie" Się dało zrobić. |
Przepraszam, ale to żaden "cymes" - Laureat ma czarne, dopiero pakiet look srebrzy lusterka.
piotrres napisał/a: | kto łączy plastiki z"drewnem", z "metalem" ok, "metal" z plastikiem, ok, ale drewno+plastik, to...tanczy i śpiewa! ) . |
Normalnie jakbyś czytał w moich myślach - od dziecięcych zabawek wiedziałem: albo tradycyjne materiały (drewno+metal), albo nowoczesne (metal, plastik). Metal zalicza się do obu od epoki brązu. Strasznie mnie razi, gdy drewnianą budowlę kryją poliwęglanem - a jest od paru lat w powiecie taka plastikowa strzecha, dosyć eksponowana nawet...
bartek - 2011-01-10, 21:27
Nam sprzedawca odradzał pakiet Look, ponieważ, osłony i progi są malowane kolorem przypominającym chrom i powiedział też że to się rysuje i "złazi" kolor. I wtedy takie obdrapane auto na pewno wygląda mniej korzystnie niż ze zwykłym czarnym plastikiem I dlatego zrezygnowaliśmy. Najlepiej niech wypowiedzą się "Look'owcy" z dłuższym stażem, czy progi się nie rysują i jak z trwałością tego chromu.
benny86 - 2011-01-10, 21:51
Bartek mówisz o "lookwocach" z dłuższym stażem a przecież nie upłynął nawet rok, od kiery dustery trafiły do polskich salonów...
Prezes - 2011-01-10, 22:49
Po 7 miesiącach jeszcze lakier nie schodzi. Ale też się nie obijam lusterkami o ściany garażu, nie mam bagażnika na relingi, czy inne takie :)
marektbg - 2011-01-11, 13:24
bartek napisał/a: | Nam sprzedawca odradzał pakiet Look, ponieważ, osłony i progi są malowane kolorem przypominającym chrom i powiedział też że to się rysuje i "złazi" kolor. |
Ale zareklamował. Ja bym się i tak nie dał nabrać - pakiet Look wygląda extra
Seal - 2011-07-08, 10:59
laisar napisał/a: | Oczywiście, że można je dokupić osobno - wystarczy zamówić w ASO wg numerów referencyjnych:
• przód: nr 14 na rys. 1. - "osłona ozdobna", ref. 620728255R, cena 264 zł brutto;
• bok: nr 12 i 13 na rys. 2. - "osłona ozdobna", ref. 769523997R i 769512141R, cena 502 zł brutto za obie;
• tył: nr 7 na rys. 3. - "osłona ozdobna", ref. 850701407R, cena 391 zł brutto. |
Laisar a mógłbyś podać jak są nr. ref. i cenę do lusterek i relingów.
koniu - 2011-07-08, 11:42
Ja tak parę razy odpaliłem konfigurator i jakoś nie specjalnie mi to podchodzi ... Look powinien być rozłożony na opcje - obecność lub nie alumów, podobnie z ciemnymi szybami, a w pakiecie ewentualnie cały zestaw "chromowany" ... to samo tyczy się radia ze sterowaniem - w takiej cenie wziąłbym bez i zamontował zwykłe radio 1 z brzegu. A już w ogóle nie rozumiem cennika - wersja "full" Ambiance a wersja "uboga" Laureate
eplus - 2011-07-08, 12:26
Laureata możesz dalej rozbudowywać, a Ambience w tym miejscu się kończy.
Pakiety wyposażenia mają ułatwić i potanić produkcję, jak lakier u H. Forda.
Piotr_K - 2011-07-08, 17:05
Prezes napisał/a: | A ja z kolei wziąłem look właśnie ze względu na firmowo przyciemnione szyby. |
Przyciemniane szyby mam bez pakietu Look w wersji Ambiance 4x4.
Konfigurator ->patrz: widoczność i oświetlenie-> http://dacia.pl/gama-daci...&userPriceType=
laisar - 2011-07-08, 17:24
Seal napisał/a: | Laisar a mógłbyś podać jak są nr. ref. i cenę do lusterek i relingów. |
Proszę bardzo:
- srebrna nakładka na lusterko prawe: 963740290R - 136 zł brutto;
- srebrna nakładka na lusterko lewe: 963737245R - 136 zł brutto;
- srebrny reling dachowy prawy: 738207468R - 511 zł brutto;
- srebrny reling dachowy lewy: 738210103R - 511 zł brutto.
eplus - 2011-07-08, 19:10
Nieeee, no jajca - za dwa relingi tysiąc, za felgi tysiąc i jest cały look. Lepiej byłoby go kupić za 2000 i rozmontować na części.
koniu - 2011-07-08, 19:20
eplus napisał/a: | Laureata możesz dalej rozbudowywać, a Ambience w tym miejscu się kończy.
Pakiety wyposażenia mają ułatwić i potanić produkcję, jak lakier u H. Forda. |
No OK, ale przyjrzyj się cenie napakowanego Ambiance i gołego Laureate i porównaj opcje - działa na niekorzyść Ambiance, choćby ze względu na brak komputera jeśli dobrze kojaże itp. a cena praktycznie ta sama koło 50 tys.
Drugi argument do mnie jakoś nie przemawia - koła zakłada się osobno, szyby czerni się osobno, co innego produkcja kompletu plastików - pod tym kątem m. in. napisałam poprzedniego posta.
laisar - 2011-07-08, 19:54
Ale co w tym dziwnego, że w hurcie jest taniej? (((:
Aczkolwiek oczywiście dla klienta najlepszy byłby wybór - albo elementy pakietu na sztuki w jakiejś ludzkiej cenie, albo właśnie hurtem, w pakiecie, taniej. Niestety, marketingowcy Dacii (Reno?) mają inny pomysł na zarabianie kasi...
koniu - 2011-07-09, 19:39
laisar napisał/a: | Ale co w tym dziwnego, że w hurcie jest taniej? (((:
Aczkolwiek oczywiście dla klienta najlepszy byłby wybór - albo elementy pakietu na sztuki w jakiejś ludzkiej cenie, albo właśnie hurtem, w pakiecie, taniej. Niestety, marketingowcy Dacii (Reno?) mają inny pomysł na zarabianie kasi... |
To co napisałeś jest również akceptowalne pod kątem mojej propozycji, ale zmuszanie klienta do jednoczesnej rezygnacji np. ze stylizowanych stalówek na rzecz alumów, które mi się akurat średnio podobają i zmuszanie do zakupu auta z ciemnymi szybami nie jest udanym pomysłem. Poza tym skąd ta cena zestawu radiowego? już zresztą był o tym temat.
PS. Ciekawe co by było jkby taki pakiet plastików zakupić w systemie x2 wyszło by taniej, byłoby na zapas, a niepotrzebne elementy pewnie pójdą przez forum czy allegro no ale 2x pakiet look to chyba nie przejdzie chożby ze względu na szyby
laisar - 2011-07-10, 19:37
Doskonale rozumie Twoje niezadowolenie - ja np żeby dostać elektryczne lusterka i regulowany fotel kierowcy musiałem zrezygnować z nielakierowanych zderzaków ):
Ogólnie jest to de facto wyciąganie kasy od klienta - w standardzie producent dokłada trzy rzeczy warte np 1000 zł, Ty płacisz 2000, a tak naprawdę zależy na jednej...
A najgorsze, że tak jest w prawie każdej marce /:
...I jeszcze bym rozumiał, jakby te auta faktycznie robili jedynie w np 10 wersjach - wtedy na szczegółowej standaryzacji produkcji faktycznie da się coś realnie oszczędzić. Ale kiedy zamawia się auto w salonie? Przecież ono jest produkowane na zamówienie! Co za różnica, czy zamontują do niego szyby zwykłe czy przyciemniane, skoro i tak jest do odnotowywane w konkretnym, przypisanym do pojazdu dokumencie???
No ale jak wyżej - różnica jest wyłącznie w portfelu...
koniu napisał/a: | skąd ta cena zestawu radiowego? |
Z kapelusza d: Albo raczej - z głowy, czyli z niczego...
koniu napisał/a: | zakupić w systemie x2 |
???
koniu - 2011-07-10, 19:41
koniu napisał/a: | zakupić w systemie x2 |
??? |
Czyli kupuję Dustera i dwa pakiety ;) w tym tylko jeden montowany drugi idzie do garażu na zapasowy
laisar - 2011-07-10, 21:46
W sensie - "w cenie jako opcja", to jakoś nie sądzę, żeby się dało... ):
Prezes - 2011-07-11, 08:12
Piotr_K napisał/a: | Prezes napisał/a: | A ja z kolei wziąłem look właśnie ze względu na firmowo przyciemnione szyby. |
Przyciemniane szyby mam bez pakietu Look w wersji Ambiance 4x4.
Konfigurator ->patrz: widoczność i oświetlenie-> http://dacia.pl/gama-daci...&userPriceType= |
"szyby przyciemniane o wysokiej zdolności filtrującej" ma każda wersja (chyba), ale to są standardowe szyby a ja mam z tyłu przyciemnione mocniej/bardziej
harry - 2011-07-11, 08:30
Ja z pakietu "look" wziąłem skórę na kierownicę i alufelgi.
Szyby [tylne] przyciemniał mi dealer - IMO wyszlo to bardzo dobrze - koszt: 600PLN
koniu - 2011-07-14, 09:42
harry napisał/a: | Ja z pakietu "look" wziąłem skórę na kierownicę i alufelgi.
Szyby [tylne] przyciemniał mi dealer - IMO wyszlo to bardzo dobrze - koszt: 600PLN |
To co napisałeś to są 2 odrębne opcje spoza pakietu look. Wszystko rozchodzi się o nieszczęsne plastiki
harry - 2011-07-14, 10:00
Masz rację koniu
gamera - 2012-07-12, 08:19 Temat postu: DACIA DUSTER ZDERZAK PRZÓD I TYŁ ( NAKŁADKA ) Właśnie coś takiego znalazłem na allegro. Szkoda że z demobilu. Macie może jakieś wiadomości czy ktoś to robi, bo boczne listwy i inne "nakładki" czy to na nadkola, tłumik, chlapacze itp. da się już kupić "nie fabryczne". Zresztą to też apel do producentów, może byście coś takiego na wtryskarkach wykonali i wycenili. Przedni "plastik" na zderzak wziąłbym w ciemno.
Piotrek721015 - 2012-07-12, 08:42
Sam mam chęć na taka nakładkę na zderzak, ale cena oryginału zabija. Jak by ktoś trochę taniej robił też bym nabył.
piotr. z - 2012-07-12, 19:54 Temat postu: Re: DACIA DUSTER ZDERZAK PRZÓD I TYŁ ( NAKŁADKA )
gamera napisał/a: | Zresztą to też apel do producentów, może byście coś takiego na wtryskarkach wykonali i wycenili. |
Wbrew pozorom to nie taka tania sprawa. Wykonanie formy wtryskowej dla nieskomplikowanych detali z wymiarami przybliżonymi 20x20x30mm to koszt kilku tysięcy euro. Tutaj gabaryty są trochę większe ale nieskomplikowane i koszt tez mógłby się zamknąć do 10 tys. euro. A na tym trzeba jeszcze zarobić. Cena będzie niższa jeśli będzie się uzyskiwać z formy odpowiednią ilość wyprasek. Do tego dojdą pozostałe koszty związane z całym łańcuszkiem dystrybucji, magazynowania, obsługi i wtedy są takie chore ceny jak w ASO, które też musi mieć narzut.
laisar - 2012-07-12, 20:25
piotr. z napisał/a: | Wykonanie formy wtryskowej dla nieskomplikowanych detali z wymiarami przybliżonymi 20x20x30mm to koszt kilku tysięcy euro. |
To może z laminatu? Kopyto tańsze... Chociaż wtedy większość kosztów to z kolei robocizna.
Albo termoformowanie?
Produkcję dałoby się chyba początkowo uruchomić na zasadzie subskrypcji - czyli wtedy, gdyby udało się znaleźć odpowiednią liczbę chętnych.
keikan - 2012-07-13, 11:10
Witajcie
Tez mam ochotę na te nakładki...
Ale jeśli już miałby to ktoś robić to chyba lepiej np. z aluminium, żeby cokolwiek ochraniały, a nie tylko ozdabiały.
Tu znalazłem coś ciekawego:
http://www.pm4x4.pl/realizacje/gal82
nakładka zintegrowana z osłoną przedniej części podwozia..
cena 1600 PLN
Więc jednak coś się dzieje w temacie "tuningu" Dusterka
piotr. z - 2012-07-13, 18:57
Albo termoformowanie? |
Nie dam sobie głowy uciąć ale wydaje mi się, że do termoformowania stosuje się polietylen, a ten jest chyba niemożliwy do pomalowania. Nie mam pojęcia, czy są specjalne podkłady nanoszone przed pokryciem farbą. Ale metoda zdecydowanie tańsza. Dodatkową zaletą polietylenu jest jego elastyczność w niskich temperaturach- nie trzaska tak szybko.
laisar - 2012-07-13, 19:00
piotr. z napisał/a: | do termoformowania stosuje się polietylen |
Też, ale np powszechne w moto ABS najwyraźniej również: http://www.tech-form.pl/termoformowanie.html
piotr. z - 2012-07-14, 15:42
I ABS/PC również- a to da się malować bez problemu Nie drążyłem nigdy tematu tworzyw używanych do termoformowania a spotykałem się tylko z tackami termoformowanymi z PE. Wymiary były całkiem spore bo ok. 600x1200mm, głębokość formowania ok. 100mm.
laisar - 2016-02-23, 23:34
W odpowiedź na pytanie z PW o montaż płyt ozdobnych - przedniej i tylnej - instrukcje montażu są tutaj:
http://www.tech-accessoir...ocument_id=4403
http://www.tech-accessoir...ocument_id=4404
thrak - 2016-02-24, 08:02
Czy w przypadku atrap osłon zderzaków do Dustera zakupionych na portalu aukcyjnym bez kompletu śrubek, można zastosować takie wkręty z kołkami rozporowymi? W zestawie oryginalnym są metalowe spinki z nagwintowanymi otworami które służą za mocowania ale takie cuś chyba też zda egzamin i mniej wycinania będzie w zderzaku.
Za kolegą z klubu megane:
Ten z lewej to oryginał na wcisk, po prawej zamiennik z gwintem. Romix nr.kat. 60001
nr kat. Romix: 60001
nazwa: kołek rozporowy
wymiary: A 18,1 B 8,2 C 9 d 2,7 H 12,4
il.szt. w opak. 10
opis:
marka modele zastosowanie roczniki/uwagi zamiennik do OEM
Chevrolet różne modele Chevrolet zderzaki nakładka i inne 09409-09302
Chrysler różne modele Chrysler zderzaki nakładka i inne
Daewoo różne modele Daewoo zderzaki nakładka i inne 09409-09302
GM USA różne modele GM zderzaki nakładka i inne
Honda różne modele Honda zderzaki nakładka i inne
laisar - 2016-02-24, 11:46