|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Srebrne aplikacje we wnętrzu w dusterze
Fresu - 2011-02-05, 22:48 Temat postu: Srebrne aplikacje we wnętrzu w dusterze Część - strasznie nie podobają mi się te brązowe aplikacje we wnętrzu Dustera w wersji Laureate. Chodzi mi o brązową konsole środkową, poręcze w drzwiach i obramówki nawiewów. 1000 razy bardziej eleganckie są te srebrne aplikację w wersji oczko niższej Ambience. Tyle że Ambience jest dużo bardziej ubogie od Laureate, a dodatkowo do Ambience nie można zamówić pakietu Look (choć alusy firmowe można) i kilku innych fajnych akcesoriów.
Czy ktoś wie jak obejść to ograniczenie tj. mieć jednocześnie wersję Laureate, pakiet Look i srebrne aplikacje we wnętrzu?
maciek - 2011-02-06, 09:10
możesz sobie dokupić w aso, pewnie zaraz koledzy podadzą numery części.
Zostaje tylko montaż samodzielny lub w aso zależne jest to od twoich finansów i umiejętności
Fresu - 2011-02-06, 10:04
Pytałem o takie części w ASO, ale sprzedawca powiedział że do serwisu przyjeżdżają części plastikowe (niepolakierowane?), które dopiero na miejscu są lakierowane i zasugerował mi samodzielne zdjęcie tych brązowych aplikacji i ich przelakierowanie na srebrny kolor. To lakierowanie części na miejscu wydało mi się trochę głupie, ale nie znam się na tym. Co o tym myślicie?
mekintosz - 2011-02-06, 10:57
Fajnie dyby jeszcze Dacia montowala roznokolorowe panele dopasowana do gamy kolorystycznej dustera. Tu sa az 3 - czern, srebrny, braz. Chyba jest to wykonalne, niech serwis sprzeda i zamontuje Tobie odp kolor z wersji nizszej. Jesli prawda jest to co podaja - kup niepolakierowane, oddaj do dobrego lakiernika, niech dobierze kolor pod kolor lakieru auta i niech ASO zamontuje.
Mariusz - 2011-02-06, 11:13
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=44394#44394
Jeżeli są do Sandero i Logana to muszą być również do Dustera
Fresu - 2011-02-06, 11:56
Akurat nie chodziło mi o konsolę pod kolor lakieru karoserii, tylko właśnie o kolor srebrny. Chciałbym mieć czarnego Dustera z pakietem Look i w nawiązaniu do srebrnych aplikacji na zewnątrz (progi, relingi, nakładki na zderzaki) chciałbym mieć takie same we wnętrzu, żeby tworzyły spójny wygląd wnętrza i zewnętrza. Tak w ogóle to podoba mi się srebrna konsola, bo pasuje do obramówek prędkościomierza i obrotmierza, a dodatkowo taki srebrny kolor rozjaśnia wnętrze Dustera. Ale taki jaki jest to ten brązowy kolor jest od czapy. Żeby jeszcze ten brązowy kolor udawał pseudo-drewniane wykończenia - jak swojego czasu w japończykach czy koreańczykach...
Mikele - 2011-02-06, 12:19
Kiedy chciałem sobie dokupić obramówki kratek nawiewu w kolorze "matowego chromu" do mojej MCVki, to na początku też sprzedawca z lubelskiej Dacii powiedział, że te elementy się lakieruje u nich, ale jak chciałem coś takiego zamówić, to się okazało, że jednak nie...
Kupiłem gotowe, wraz z całymi nawiewami w Warszawie na Puławskiej. Nawet mi 13% rabatu dali :) Niestety jest minus takiego koloru - odbija się w lusterkach, co mi czasem troszkę przeszkadza.
laisar - 2011-02-06, 13:28
Mariusz napisał/a: | Jeżeli są do Sandero i Logana to muszą być również do Dustera |
Oczywiście - we wszystkich przypadkach są rzecz jasna te same.
Gorzej niestety z tym kawałkiem na kierownicy: wygląda na to, że jest jej częścią, więc trzeba by zmieniać cały wieniec - a to już co najmniej kilkaset złotych...
Fresu - 2011-02-06, 13:53
laisar napisał/a: | Gorzej niestety z tym kawałkiem na kierownicy: wygląda na to, że jest jej częścią, więc trzeba by zmieniać cały wieniec - a to już co najmniej kilkaset złotych... |
O ten kawałek na kierownicy to akurat bym się nie martwił, bo nie jest on aż tak bardzo widoczny - jest stosunkowo mały. Dziwi mnie tylko brak konsekwencji w polityce Dacii - miało być tanio, miało być z elementów powtarzalnych: w Loganie i Sandero wszystko jest srebrne, a tu w Dusterze taki brązowy klops.
PS: Albo można zrobić jeszcze inaczej: kupić w ASO całą kierownicę z wersji Ambiente, a starą (tzn. nową) sprzedać na allegro. Zmniejszy to stratę do kilkudziesięciu złotych.
Fresu - 2011-02-06, 14:41
Eh, jest h...jowo jeżeli chodzi o dalszy rozwój tematu. Poszperałem sobie po necie i zauważyłem, że ta cała zabawa w wymianę aplikacji na srebrne ma jeden zasadniczy szkopuł, który przekreśla całą akcję. Nie wystarczy wymienić konsoli środkowej, obramówek wywietrzników i uchwytów w przednich drzwiach. Jak się przyjrzałem na zdjęciach, to wersja Ambiente ma zupełnie inne uchwyty w drzwiach niż Laureate, gdzie uchwyt przechodzi dalej w brązową listwę równoległą do dolnej krawędzi okna. Takiej listwy nie ma Ambiente. Również poza brązową wstawką w kierownicy pozostanie brązowe wykończenie tunelu środkowego i tylnych drzwi. Tak na dobrą sprawę powinno się wszystkie te brązowe wykończenia samodzielnie wymontować, dać do lakierowania i ponownie zamontować. Pytanie: ile by to kosztowało i czy dałoby to radę ponownie elegancko tzn. schludnie zamontować?
Pozostaje jedynie czekać na lifting Dustera za kilka lat i mieć nadzieję, że projektancie z Daci sami wpadną, że ładniej by było jakby wszystkie aplikacje były srebrne.
Myślę, że moderatorzy forum mogą zamknąć ten temat i przenieść go do archiwum.
laisar - 2011-02-06, 15:18
Też mnie to właśnie bardzo dziwi - podejrzewam tu jakieś knowania tzw. marketingowców. Wiele rzeczy można by w daćkach zrobić jeszcze taniej, jeszcze prościej, a jednocześnie lepiej - czemu tego nie robią, pozostaje tajemnicą...
(Ale akurat nieprawdą jest, że wszystko w loganach i sandero jest srebrne - są też oczywiście zwykłe czarne, MSZ najlepsze. Ten pseudochrom to jakiś taki odpust... (; ).
TD Pedro - 2011-02-06, 15:51
moim zdaniem: ilu, kierowców/użytkowników/właścicieli* (*niepotrzebne skreślić) tyle koncepcji/wizji*... szkoda oczywiście że nie ma możliwości wyboru - może za jakiś czas jak "moda" na Dustera trochę przyblaknie i zmniejszą się kolejki to producentowi będzie bardziej zależeć na znalezieniu klienta i coś z tym zrobi...
eplus - 2011-02-06, 16:42
Jeszcze obszycie kierownicy i lewarka ze srebrnego lisa. A nie z koziej skóry (albo owczej - która jest tańsza w Rumunii?).
laisar - 2011-02-06, 18:49
W sumie to samodzielna przeróbka jest w tym przypadku tak prosta (demontaż / malowanie / montaż), że nie ma co czekać na producenta.
SARCO - 2011-02-06, 19:54
Pozostaje tylko czekać na opcję "personalizacji" auta tak jak ma to na przykład Ferrari(dzięki temu zabiegowi wzrosła im sprzedaż).Jedynie co ma teraz Dacia wspólnego z Ferrari, to niemalże taki sam długi okres oczekiwania na auto
PiotrWie - 2011-02-06, 22:16
Jeżeli tak Ci zależy na srebrnych wstawkach to przemyśl rezygnację z pakietu Look - ja kupiłem i żałuję - progi wyglądają owszem ładnie ale są totalnie niepraktyczne - przy wsiadaniu i wysiadaniu wycierasz je spodniami które w dzień deszczowy nadają się po tym tylko do prania - staram się wyciągać daleko nogę ale i tak co któryś raz się zapominam. Nie wiem jak to jest mocowane ale zastanawiam się nad demontażem tych progów.
TD Pedro - 2011-02-06, 22:26
PiotrWie napisał/a: | Jeżeli tak Ci zależy na srebrnych wstawkach to przemyśl rezygnację z pakietu Look - ja kupiłem i żałuję - progi wyglądają owszem ładnie ale są totalnie niepraktyczne - przy wsiadaniu i wysiadaniu wycierasz je spodniami które w dzień deszczowy nadają się po tym tylko do prania - staram się wyciągać daleko nogę ale i tak co któryś raz się zapominam. Nie wiem jak to jest mocowane ale zastanawiam się nad demontażem tych progów. |
chcesz zdemontować progi? - czy na progu jest srebrna nakładka z pakietu Look czy jej nie ma to spodnie ubrudzisz tak samo...
PiotrWie - 2011-02-07, 15:05
Nie widziałem Dustera bez pakietu Look, wydawało mi się że beż nakładek progi mniej wystają na boki.
Fresu - 2011-02-07, 15:46
No i znalazłem rozwiązanie
Do wersji Laureate dokupuje się tapicerkę skórzaną, która automatycznie przekonfigurowuje tonację wnetrza na "czarny carbone". Znikają aplikacje w kolorze brązowym, wprawdzie nie ma koloru srebrnego, ale za to wszystkie wykończenia są w kolorze czarnym z połyskiem. Równoczesnie pozbywamy się tej słabej szaro-czarnej tapicerki na fotelach, a w pseudo-skórze Duster zaczyna wyglądać na furę "premium" I jest wtedy spójnie: czarne zewnętrze i czarne wnętrze - srebrne we wnetrzu pozostają tylko obramówki zegarów oraz klamki w drzwiach, a na zewnątrz pakiet Look.
laisar - 2011-02-07, 18:07
No brawo - widzę, że twoja żądza posiadania jest wielka... To się chwali ((((;
Cytat: | srebrne we wnetrzu pozostają tylko obramówki zegarów oraz klamki w drzwiach, a na zewnątrz pakiet Look |
Jakby co, to dodanie do tego obramowań nawiewów jest bardzo proste - przy takim zamówieniu mógłby Ci je zresztą diler dorzucić gratis d;
Fresu - 2011-02-07, 22:12
Czy ktoś na forum ma Dustera ze skórzaną tapicerką? Jeżeli tak to poproszę o zdjęcia i jakąś opinię jak się taka skóra sprawuje.
Ryszard - 2011-02-16, 21:20
PiotrWie napisał/a: | Nie widziałem Dustera bez pakietu Look, wydawało mi się że beż nakładek progi mniej wystają na boki. |
mam takie zdjęcie bez pakietu Look,
(PS podobno na tym kolorze nie widać kurzu )
maciek - 2011-02-16, 21:26
Ryszard, bez loocka wygląda tak
i mam na to twarde dowody
Ryszard - 2011-02-16, 21:54
maciek napisał/a: | Ryszard, bez loocka wygląda tak |
no...
i mam mieszane uczucia, ja czekam na klasykę wybraną przez marketingowców (Look + brąz caju)
lurtz - 2011-02-17, 11:20
Fresu napisał/a: | No i znalazłem rozwiązanie
Do wersji Laureate dokupuje się tapicerkę skórzaną, która automatycznie przekonfigurowuje tonację wnetrza na "czarny carbone". Znikają aplikacje w kolorze brązowym, wprawdzie nie ma koloru srebrnego, ale za to wszystkie wykończenia są w kolorze czarnym z połyskiem. Równoczesnie pozbywamy się tej słabej szaro-czarnej tapicerki na fotelach, a w pseudo-skórze Duster zaczyna wyglądać na furę "premium" I jest wtedy spójnie: czarne zewnętrze i czarne wnętrze - srebrne we wnetrzu pozostają tylko obramówki zegarów oraz klamki w drzwiach, a na zewnątrz pakiet Look. |
Yyy ja mam skore i jakos plastiki mam brazowe :(
Ponizej zdjecie:
A co do samej skory, coz poki co dla mnie rewelacja. Ladnie wyglada i latwo sie czysci.
PiotrWie - 2011-02-17, 11:27
Ryszard napisał/a: | PiotrWie napisał/a: | Nie widziałem Dustera bez pakietu Look, wydawało mi się że beż nakładek progi mniej wystają na boki. |
mam takie zdjęcie bez pakietu Look,
(PS podobno na tym kolorze nie widać kurzu ) |
Rzeczywiście ma taki sam rozmiar progów. A co do koloru potwierdzam - nawet błoto jak wyschnie jest ledwo widoczne, tak z 5m to nic nie widać, mam właśnie taki z pakietem Look
Fresu - 2011-03-29, 10:33
lurtz napisał/a: | Yyy ja mam skore i jakos plastiki mam brazowe :(
Ponizej zdjecie:
Obrazek
A co do samej skory, coz poki co dla mnie rewelacja. Ladnie wyglada i latwo sie czysci. |
O cholera! To mnie jakiś pacan w RRG źle poinformował. Nic to, trzeba zatem zmienić całą koncepcję.
Fresu - 2011-03-29, 10:50
Rozwiązanie JEST - zainspirował mnie kolega Piotrkrk: Duster Ambiance "full protection" w kolorze srebrnym.
Będą srebrne elementy i na zewnątrz i we wnętrzu. Dodać jasnoszare pokrowce na fotele
http://allegro.pl/pokrowc...1516177714.html
i będzie piękniusio. Wyjdzie kombinacja obrazków poniżej:
piotrkrk - 2011-03-29, 11:49
Fresu napisał/a: | Rozwiązanie JEST - zainspirował mnie kolega Piotrkrk: Duster Ambiance "full protection" w kolorze srebrnym.
Będą srebrne elementy i na zewnątrz i we wnętrzu. Dodać jasnoszare pokrowce na fotele
http://allegro.pl/pokrowc...1516177714.html
i będzie piękniusio. Wyjdzie kombinacja obrazków poniżej: |
Najlepiej obejrzyj sobie Dustera Ambiance w środku na żywo - ten "srebrny" wewnątrz jest bardzo ciemny, w sumie to nawet nie jest srebrny, nazywa się "szary etoile". Ja bym to nazwał ciemno-szary. W przeciwieństwie do MCV Laureate gdzie te elementy wewnątrz naprawdę są srebrne.
Duster:
MCV:
MCV:
Fresu - 2011-03-29, 14:30
Z tego co widzę na zdjęciach, to różni się jeszcze dodatkowym otworkiem pomiędzy radyjkiem a włącznikiem świateł awaryjnych. Co to za ustrojstwo?
laisar - 2011-03-29, 16:00
Kontrolka zapięcia pasa pasażera oraz... wyłączenia jego poduchy?
(Tak).
tom45tom - 2019-06-21, 16:11
Nikt nie upiększa swojego wozidła. To dodam kolejną modyfikację upiększającą, trochę srebra w kabinie.
steiner - 2019-06-21, 17:30
no jak nikt?
a te wszystkie białe dodatki we wnętrzu?
a z zewnatrz?
no dobra... to moze nie dla wszystkich sa upiekszenia.... kwestia gustu
ale myślę ze kilka praktycznych dodatków i modyfikacji (w większości 100% samodzielnie wykonanych) się przewijało na forum
np progi wewnętrzne z PCV
i z tego samego PCV podstopnice
szuflada pod fotel pasażera - ze scenica III
uchwyt na parasol na klapie bagażnika
komputer pokładowy
nie wspominając o obszytej skóra kierownicy i gałce zmiany biegów
|
|