DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII
Dział ogólny o daciach - Uszczelka wewnętrzna pod przednią szybą dustera
Drakula - 2011-07-13, 12:54 Temat postu: Uszczelka wewnętrzna pod przednią szybą dusteraWitam, czy ktoś miał problem z uszczelką pod przednim oknem? Chodzi mi o uszczelkę od wenątrz, taki czarny pasek gąbki miedzy przednią szybą a deską rozdzielczą. W moim Dusterku zaczyna się odklejać i wygląda to niestety mało estetycznie Prezes - 2011-07-13, 13:00 Już wiele osób o tym pisało. Niektórzy przyklejają, niektórzy ją wyrzucają, ja jak wyskoczy to dopycham i układam tak, by wyglądało jak fabryka dała :Pkrakry1 - 2011-07-13, 13:32
Prezes napisał/a:
... niektórzy ją wyrzucają ...
Broń Boże - a gwarancja? Pat13 - 2011-07-13, 15:54
krakry1 napisał/a:
Broń Boże - a gwarancja?
A co Ci gwarancja pomoże? ASO przyjmie reklamacje , poczekasz tydzień na sprowadzenie gąbki, wymienią gąbkę na nowa rozbierając przy tym cały przód od strony kabiny, wyjedziesz zadowolony z serwisu i postawisz Drakulę jeden dzień na dużym słońcu, i zabawa zaczyna się od nowa.
Lepiej zadziałać brutalnie.Weles - 2011-07-13, 16:51 witam..przy okazji wymiany żarówki podświetlenia pokrętełka ogrzewania poprosiłem o zainstalowanie uszczelki "podszybowej" na fabrycznym miejscu..bo wylazła jak wszystkim..panowie zrobili co mogli..za 2 dni uszczelka znowu rzuciła się na pasażera (małżonka)..no i się zaczęło..-"a mówiłam,żeby kupić coś bardziej luksusowego".. ogólnie to chyba uszczelkę wepchnę głębiej i zaczopuję jakimś gumowym ustrojstwem..coś się pewno dopasuje..pozdr.chriskb - 2011-07-13, 17:09 Ja szukam odpowiedniego profilu uszczelek Szweckiej firmy "VARNAMO". To są gumowe uszczelki z taśmą samoprzylepną. Wtedy nakleją na podszybiu i przykryję wychodząca gąbkę a jednocześnie zakryje tą uszczelką kabelek anteny GPS.
Ta gąbka spełnia chyba dwa zadania, po pierwsze wygłusza hałas a po drugie zapobiega temu aby plastyk nie tłukł o stałe elementy karoserii.Stepway - 2011-07-13, 17:24 Nie tylko Duster'a dręczy problem z "uszczelką".
W rocznym Sandero mam to samo.laisar - 2011-07-13, 19:02 Bo się wam luskusów zachciało d: - w loganie nie ma takiego ustrojstwa, to się i nie psuje... Prostota rządzi! QED <;stempik - 2011-07-13, 19:08
laisar napisał/a:
w loganie nie ma takiego ustrojstwa, to się i nie psuje...
Zdecydowanie ma kolega rację. W autku popsuć się nie może jedynie to, czego tam nie ma.limo - 2011-07-13, 19:12 lubię mój samochód, ale bez kitu za tę uszczelkę to pomysłodawcy powinni solidnie po pysku zebraćczaju - 2011-07-13, 21:06 może ktoś wrzucić jakieś zdjęcie? Czy w Sandero 2k8 nie ma takich "bajerów"?
Dobrze że tak wcześnie kupiłem Sandero - widzę że problemy (a właściwie jeden) wieku dziecięcego ma się nijak to problemu wieku dojrzewania :Pjackthenight - 2011-07-13, 21:08 W autach z 2008 i wcześniej tych gąbek/uszczelek nie było.limo - 2011-07-13, 22:24 nie jest to dla mnie jakiś wielki problem ale mimo wszystko w tak udanym (jak dla mnie(póki co)) samochodzie, trochę wkur*iadysco - 2011-07-14, 09:24 Renówki tez maja jakieś idiotyczne usczelki, do produkcjii tych aut używa się tych samych materiałów, tylko szkoda że w tak szybkim czasie to się odklejakoniu - 2011-07-14, 10:03 Już o tym kiedyś pisałem, więc powtórzę jak kiedyś zwróciłem uwagę Panu w serwisie na tą "uszczelkę" - krzywości i odgłosy kleju w czasie jazdy, to się skrzywił za moje upierdlistwo i stwierdził, że tego nie poprawiają, ale poprawili z tym, że nic to nie pomogło więc wypieprzyłem ustrojstwo i od tego czasu mam święty spokój, a i nic tam z przodu się nie dzieje - nie wieje, estetycznie również o niebo lepiej. Ta uszczelka to był 1 argument osoby wsiadającej 1 raz do auta, żeby skrytykować Dacię
PS. Jak ktoś się uprze, to zawsze może tam sobie nalać czarnego silikonu.bebe - 2011-07-14, 15:24
laisar napisał/a:
Bo się wam luskusów zachciało d: - w loganie nie ma takiego ustrojstwa, to się i nie psuje...
Jak nie ma, jak jest. :] Tyle, że nic się nie psuje. :)Drakula - 2011-07-15, 07:53
koniu napisał/a:
więc wypieprzyłem ustrojstwo i od tego czasu mam święty spokój, a i nic tam z przodu się nie dzieje - nie wieje, estetycznie również o niebo lepiej. Ta uszczelka to był 1 argument osoby wsiadającej 1 raz do auta, żeby skrytykować Dacię
.
Mi akurat, nie będę ukrywał, ta uszczelka bardzo się podoba (oczywiście zanim zaczęła wypadać). Sam tego usuwać nie będę. Niech pęknie szyba, wypadnie czy cokolwiek innego sie stanie nawet wogóle nie związanego z tą uszczelką, znając serwisy, bedzie to koronny argument na ewentualne nieuznanie gewarancji. Swoją drogą, skoro problem jest jak widzę od dłuższego czasu i powszechny, to mogliby coś z tym zrobić. Niech wstawią inną, lepszą, z mocniejszym klejem... kurcze, mogę nawet dopłacić, ale niech będzie porządnie Piotrek721015 - 2011-07-15, 09:33 U mnie dzięki Bogu i Partii jak na razie uszczelka siedzi jak powinna i nic się z nią złego nie dzieje. Oby tak dalej.mrówa - 2011-07-15, 10:38 Piotrek721015, nie mów hop Wszystko jeszcze możliwe. Ja obserwując swoją uszczelkę zauważyłam, że coś się zmienia. Myślałam, że może jestem przewrażliwiona i mi się wydaje, ale widzę że to może być początek opisanych historii. Póki co żadnych bardzo niepokojących oznak nie widać, jedynie troszeczkę w jednym miejscu nie przylega tak dokładnie jak w pozostałych. Zobaczymy co dalej, w razie czego można to wywalić i dać sobie spokój.Piotrek721015 - 2011-07-15, 11:58
mrówa napisał/a:
Piotrek721015, nie mów hop Wszystko jeszcze możliwe.
Zgadzam się. Ale jak już pisałem na dziś jest ok. I oby tak dalej. Jeżeli to będzie jedyny problem z dusterkiem to jakoś wytrzymam.chriskb - 2011-07-15, 19:29 Dzisiaj objeżdżałem jezioro Wdzydze i na niektórych drogach nie najlepszej kategorii odśnieżania zauważyłem hałas pomiędzy tą sławna uszczelką a plastykiem. W niedzielę jadę na następny test w okolicach jeziora Charzykowy to jeżeli się sytuacja powtórzy to będę reklamował ten wynalazek.
DD ma tę uszczelek na wierzchu i nie sprawia ona wizualnie dobrego wykończenia w montażu auta.Beckie - 2011-07-15, 21:15
mrówa napisał/a:
Ja obserwując swoją uszczelkę zauważyłam, że coś się zmienia.
Wyobraziłem sobie 24-godzinną obserwację uszczelki a'la filmik z kiełkowania i dalszego wzrostu jakiejś roślinki. laisar - 2011-07-15, 21:56
bebe napisał/a:
laisar napisał/a:
Bo się wam luskusów zachciało d: - w loganie nie ma takiego ustrojstwa, to się i nie psuje...
Jak nie ma, jak jest. :] Tyle, że nic się nie psuje. :)
U mnie - nie ma (:mrówa - 2011-07-16, 11:59
Beckie napisał/a:
:lol: Wyobraziłem sobie 24-godzinną obserwację uszczelki a'la filmik z kiełkowania i dalszego wzrostu jakiejś roślinki.
Ty to masz wyobraźnię
Ostatnio zdarza mi się długo siedzieć w aucie na postojach, więc różne obserwacje poczyniam :)Bogdan - 2011-07-16, 21:21 W moim Dusterze uszczelki nijakiej nie widzę, gąbka tylko sterczy...całkiem możliwe, że pany z serwisu, gdy gaz instalowali nie założyli jej z powrotem na miejsce ... wszakże to coś wystającego drażni oko, ale póki co jakoś to przeżyję...bardziej wku......ia mnie rdza we wnęce wlewu paliwa (zauważyłem po miesiącu użytkowania auta)...ale jak czytam...że pół samochodu malują, aby dwa bąble usunąć...to chyba sam się tym zajmę...Prezes - 2011-07-18, 08:33
Bogdan napisał/a:
W moim Dusterze uszczelki nijakiej nie widzę, gąbka tylko sterczy
Ta gąbka - to uszczelka koniu - 2011-07-18, 16:16
Drakula napisał/a:
koniu napisał/a:
więc wypieprzyłem ustrojstwo i od tego czasu mam święty spokój, a i nic tam z przodu się nie dzieje - nie wieje, estetycznie również o niebo lepiej. Ta uszczelka to był 1 argument osoby wsiadającej 1 raz do auta, żeby skrytykować Dacię
.
Mi akurat, nie będę ukrywał, ta uszczelka bardzo się podoba (oczywiście zanim zaczęła wypadać). Sam tego usuwać nie będę. Niech pęknie szyba, wypadnie czy cokolwiek innego sie stanie nawet wogóle nie związanego z tą uszczelką, znając serwisy, bedzie to koronny argument na ewentualne nieuznanie gewarancji. Swoją drogą, skoro problem jest jak widzę od dłuższego czasu i powszechny, to mogliby coś z tym zrobić. Niech wstawią inną, lepszą, z mocniejszym klejem... kurcze, mogę nawet dopłacić, ale niech będzie porządnie
Nie przesadzajmy a jak już, to na wszystko jest sposób. Ja już z Renault raz wygrałem (z ZUSem też), więc się pierdółkami nie przejmuję.
Sorry, takie moje zbączenie zawodowe Artus - 2011-08-10, 21:53
laisar napisał/a:
Bo się wam luskusów zachciało d: - w loganie nie ma takiego ustrojstwa, to się i nie psuje... Prostota rządzi! QED <;
W moim Loganie jest taka uszczelka.Serwis - 2011-08-11, 20:37 U mnie znowu coś ,, stuka - świergoli - puka ,, delikatnie w okolicach przednich słupków.
Zamontowali mi tam u góry czujki od alarmu , i podejrzewałem że kable od czujek latają sobie w środku tych plastikowych osłon luzem i to mi puka stuka .
Ale dzisiaj tak wyczaiłem że świergoli puka na całej długości przedniej szyby i może właśnie to ta uszczelk która ,, zaczyna chodzić ,, .Wiem że DD to nie limuzyna ale te odgłosy mnie wpieniają . Znowu miękka uszczelka nie powinna stukać bo jest miękka prędzej klej tam trzeszczy . To co ,, stuka - świergoli - puka ,,
Ma tak ktoś podobnie w DD ?lurtz - 2011-08-12, 14:25
Serwis napisał/a:
U mnie znowu coś ,, stuka - świergoli - puka ,, delikatnie w okolicach przednich słupków.
Zamontowali mi tam u góry czujki od alarmu , i podejrzewałem że kable od czujek latają sobie w środku tych plastikowych osłon luzem i to mi puka stuka .
Ale dzisiaj tak wyczaiłem że świergoli puka na całej długości przedniej szyby i może właśnie to ta uszczelk która ,, zaczyna chodzić ,, .Wiem że DD to nie limuzyna ale te odgłosy mnie wpieniają . Znowu miękka uszczelka nie powinna stukać bo jest miękka prędzej klej tam trzeszczy . To co ,, stuka - świergoli - puka ,,
Ma tak ktoś podobnie w DD ?
Mam to samo. Momentami przypomina to dzwiek ocierania np. steropianu. Poki co olalem sprawe, zapewne jeszcze nie jedna rzecz zacznie wydawac dzwieki.OradeaOrbea - 2011-08-12, 17:10
Serwis napisał/a:
U mnie znowu coś ,, stuka - świergoli
Może podczas montażu alarmu dostałeś słowika gratis? . W moim Dusterze z okolic przednich słupków na razie dochodzi cisza. Ale tył (znaczy się bagażnik) słychać ponadstandardowo - trzeba pomyśleć o jakimś wyciszeniu.robo1973 - 2011-08-12, 22:10 Hej A ja spytam się o uszczelki w drzwiach a dokładnie o ich połączenie. Dlaczego końce nie są zgrzewane tylko docięte i dosunięte. Robi sie szczelina w miejscu połączenia końca z początkiem uszczelki.laisar - 2011-08-12, 23:25 Będę strzelał: Bo Tak Jest Taniej? d;
Natomiast oglądałem dziś Kangoo i wydaje mi się, że ma identyczne uszczelki jak daćki (na pewno przynajmniej konstrukcyjnie) - też nie są zgrzewane, ale zlepione jakimś lepiszczem a la silikon. Może to jest jakiś pomysł dla nowo odebranych z salonu aut?wojtek_pl - 2011-08-13, 09:17 Generalnie uszczelka powinna być przyklejona do blachy i tak dobrana na długość aby nie było szpary pomiędzy końcami.miandas - 2011-08-18, 13:35 u mnie w/w gąbka wylazła. Dopchnąłem na miejsce kluczem (tym od stacyjki, no :) ) i siedzi. Jak jest gorąco, to trzeszczy przedni panel - taki brązowy wokół przycisków i radia. Ale jak się wychłodzi klimą, to przestaje koniu - 2011-08-18, 17:01
miandas napisał/a:
Jak jest gorąco, to trzeszczy przedni panel - taki brązowy wokół przycisków i radia.
Na Twoim miejscu to bym to również wywalił Xrzysioo - 2011-08-23, 10:45 u mnie też odkleja sie ta gąbczasta uszczelka pod szybą, wygląda to jak... nie powiem comcvBL - 2011-08-23, 11:03 a mi sie nawet podoba ta uszczelka pod szyba .:) :) postanowilem ze jej niewywale dopuki sie niedowiem czemu ona tam jest , znaczy po jaki juj.??koniu - 2011-08-23, 19:01 spoko jak ktoś chce to sprzedam swoją, prawie nieużywana ;)mariush_78 - 2012-05-05, 10:38 A macie jakieś zdjęcie jak wygląda połączenie deski z szybą po wywaleniu gąbki - jaka tam jest dziura? Chce wiedzieć zanim się zdecyduję wywalić to dziadostwoguma - 2012-05-05, 14:55 dziura jak dziura wygląda dobrze bez tej nieszczesnej ala- uszczelki problem zniknął z poprawianiem tego badziewiaWeles - 2012-05-21, 15:53 Długo uszczelka swoim wyłażeniem mnie nerwicowała..wyrwałem chwasta.Długo mnie wkurzała kolorowa naklejka na osłonie przeciwsłonecznej kierowcy-wydrapałem wredną folijkę.Trzeszczą klamki(uchwyty) w drzwiach..-chyba na razie zostawię czaju - 2012-05-21, 15:59 wyrwij! (i wrzuć później zdjęcia)Piotrek721015 - 2012-05-21, 18:29 .Trzeszczą klamki(uchwyty) w drzwiach..
Miałem to samo. Bardzo lekko od dołu śrubokrętem podważyłem. Osłonka uchwytu poddała się. Następnie taśmą izolacyjną, ale tą włochatą, nie tą plastikową, na samym brzegu, w trzech, czterech miejscach na stronę podkleiłem i przestało trzeszczeć. Taśma izolacyjna, włochata to super wynalazek na "świerszcze"w samochodzie. Pomaga bardzo przy trzeszczących plastikach.Dar1962 - 2012-05-21, 19:47 silikon w sprayu pomaga na różne takie odłgosyrobo1973 - 2012-05-21, 19:54
Piotrek721015 napisał/a:
.Trzeszczą klamki(uchwyty) w drzwiach..
Miałem to samo. Bardzo lekko od dołu śrubokrętem podważyłem. Osłonka uchwytu poddała się. Następnie taśmą izolacyjną, ale tą włochatą, nie tą plastikową, na samym brzegu, w trzech, czterech miejscach na stronę podkleiłem i przestało trzeszczeć. Taśma izolacyjna, włochata to super wynalazek na "świerszcze"w samochodzie. Pomaga bardzo przy trzeszczących plastikach.
Co Wy robicie z tymi dackami? U mnie nic nie trzeszczy.TD Pedro - 2012-05-21, 21:03
robo1973 napisał/a:
Co Wy robicie z tymi dackami? U mnie nic nie trzeszczy
u mnie (odpukać )też póki co nic nie trzeszczy...Marek1603 - 2012-05-22, 05:23 Jak nie smarujesz to skrzypi. Dar1962 - 2012-05-22, 07:13 mój egzemplarz ma wprawdzie tylko nieco ponad 2 tys km ale jest w nim wyjątkowo cicho - choć z fotela kierownika coś już zaczyna się odzywać mrówa - 2012-05-22, 08:54 Ciekawi mnie, czy ktoś próbował reklamować wyłażącą uszczelkę spod szyby?chriskb - 2012-05-22, 09:05 Tak to jest jak nowe auto nie zostało dobrze oblane TD Pedro - 2012-05-22, 15:03 u mnie po ok. półtorarocznej eksploatacji przedmiotowa uszczelka lekko się "wychyliła" w środkowej części ale delikatnie wskazałem jej należne miejsce... gdyby to ktoś robił to sugeruję zwrócić uwagę na klej jakim jest pokryta strona uszczelki przewidziana od strony konsoli, warto spróbować uszczelkę tak dopasować by ów klej przywarł do plastyku a naddatek uszczelki lekko wepchnąć w szczelinę, tak zrobiłem i mam nadzieję, że zabieg będzie skuteczny...robo1973 - 2012-05-22, 20:14 A może by wywalił tą uszczelkę i poszukał na necie jakiejś fajnej profilowanej i zamontował. Ma ktoś z kolegów jakieś namiary na takie kształtowe uszczelki.48piotr - 2012-05-22, 20:15
TD Pedro napisał/a:
uszczelka lekko się "wychyliła"
Wywaliłem i teraz jest"cacy" ,a ja wychyliłem browara z radości. TD Pedro - 2012-05-22, 20:18
48piotr napisał/a:
a ja wychyliłem browara z radości
w zasadzie to ja też bym mógł chociaż obeszłem (obszedłem ) się z uszczelką łagodniej...Dar1962 - 2012-05-22, 20:19 a może to nowe zatosowanie dna naszej, kultowej uszczelki? sprawdzał może ktoś??? Roobertino - 2012-05-23, 08:31 ja reklamowałem ta uszczelkę, ale jak szefuńcio w serwisie powiedział, że wiąże się to z demontażem całej przedniej półki, to chęci mi odeszły raz na zawszemrówa - 2012-05-24, 07:24
Roobertino napisał/a:
ja reklamowałem ta uszczelkę, ale jak szefuńcio w serwisie powiedział, że wiąże się to z demontażem całej przedniej półki, to chęci mi odeszły raz na zawsze
To jak oni ją montują, razem z deską chriskb - 2012-05-24, 07:43
mrówa napisał/a:
To jak oni ją montują, razem z deską
Taka to technologia.
Ale ja bym nie pozbywał się tej uszczelki, bo według mnie spełnia ona co najmniej dwa zadania:
1. Zabezpiecza przed hałasem, wytłumienie Daci to nie jest szczyt techniki
2. Zbiera ewentualnie spływającą wodę z szyb wewnątrz auta (duże zaparowanie, źle ustawiony system klimatyzacji)
Sam w moim DD chciałem to przykryć, nawet znalazłem profil, który by zakleił tę uszczelkę, ale po przejrzeniu konstrukcji deski i sposobu jej mocowania dałem sobie spokój. Na razie po prawie roku użytkowania, montaż w moim DD został wykonany prawidłowo i uszczelka nie łazi i trzyma się dzielnie na swoim miejscu.mrówa - 2012-05-24, 07:46
chriskb napisał/a:
Ale ja bym nie pozbywał się tej uszczelki, bo według mnie spełnia ona co najmniej dwa zadania:
1. Zabezpiecza przed hałasem, wytłumienie Daci to nie jest szczyt techniki
2. Zbiera ewentualnie spływającą wodę z szyb wewnątrz auta
Rzeczywiście, nie oceniałam pod tym kątem przydatności uszczelki (z naciskiem na pkt 2).Weles - 2012-05-24, 11:44 Myślę,że uszczelka nie miała mieć aż tak ekstremalnego zastosowania jak napisał kol. chriskb po demontażu w.w. nie stwierdzono zwiększonego natężenia hałasu(bo i tak za cicho nie jest)..a i zalanie wodą nie grozi,choćby nie wiadomo jak nawiew tudzież klima "cienko" chodziły.Uszczelkę wkleili,coby "szpary" nie było widać leszi - 2012-05-29, 10:37
Dar1962 napisał/a:
silikon w sprayu pomaga na różne takie odłgosy
wlasnie nie pomaga. Mialem ten dziwny odglos skrzybienia pod przednią szyba. zglosilem do serwisu. naprawili. powiedzili ze wlasnie cos tam posamrowali i juz jest ok. po tygodniu to samo....jak szyba jest zle osadzona, krzywa, albo coś jest z uszczelką, blachą, albo cos w tym stylu to smarowanie to jak łatanie dziury guma do rzucia. teraz znow musze jechac do serwisu z glupia szyba bo ktos to chcial posmarowac i nawet sie w temat pewnie nie wglebil....i zrobili zeby bylo dobrze na oko - a teraz wyszło...Dar1962 - 2012-05-29, 16:21
leszi napisał/a:
Mialem ten dziwny odglos skrzybienia pod przednią szyba
skąd dokładnie skrzypi -czy aby nie z okolic dolnego narożnika szyby przedniej (po prawej lub po lewej stronie)? - jeśli tak, to znam prawdopodobną przyczynę, bo temat przerabiałem leszi - 2012-05-29, 16:36
Dar1962 napisał/a:
leszi napisał/a:
Mialem ten dziwny odglos skrzybienia pod przednią szyba
skąd dokładnie skrzypi -czy aby nie z okolic dolnego narożnika szyby przedniej (po prawej lub po lewej stronie)? - jeśli tak, to znam prawdopodobną przyczynę, bo temat przerabiałem
mysle ze to oto chodzi, dzwiek dochodzi z lewgo dolnego boku, a dokladnie toz jakby za zegarami....na wprots kierowcy, w dolnej czesci szyby....Dar1962 - 2012-05-29, 16:52 źródłem skrzypienia mogą być te czarne, trójkątne elementy - nakładki plastikowe -coś w rodzaju narożników chroniących dolne krawędzie przedniej szyby po jej obu stronach - widać je doskonale po otwarciu pokrywy nad silnikiem. Potrafią (szczególnie na nierównościach) przemieszczać się nieco względem szyby i ocierając po niej poskrzypują a dźwięk przenosi się do środka. Ja prysnąłem pod nie nieco jakiegoś środka smarującego w sprayu i ciszaleszi - 2012-05-30, 09:03
Dar1962 napisał/a:
źródłem skrzypienia mogą być te czarne, trójkątne elementy - nakładki plastikowe -coś w rodzaju narożników chroniących dolne krawędzie przedniej szyby po jej obu stronach - widać je doskonale po otwarciu pokrywy nad silnikiem. Potrafią (szczególnie na nierównościach) przemieszczać się nieco względem szyby i ocierając po niej poskrzypują a dźwięk przenosi się do środka. Ja prysnąłem pod nie nieco jakiegoś środka smarującego w sprayu i cisza
hmmm,,, ciekawa koncepcja....dzieki, na pewno sprawdze! ale jestem sceptyczny bo dzwiek nie dochodzi z rogow ale zaa poloczenia szyba-maska czyli mniej wiecej zza zegarów, czyli jakies 30 cm w bok od tych elementów o ktorych mowisz....ale tak jak mowie, sprawdze, zobaczymy. tylko pewnie takie psikanie starczy moze na sezon, co roku trzeba bedzie psikac od nowa ;)wojtek_pl - 2012-05-30, 09:31
leszi napisał/a:
hmmm,,, ciekawa koncepcja....dzieki, na pewno sprawdze! ale jestem sceptyczny bo dzwiek nie dochodzi z rogow ale zaa poloczenia szyba-maska czyli mniej wiecej zza zegarów, czyli jakies 30 cm w bok od tych elementów o ktorych mowisz....ale tak jak mowie, sprawdze, zobaczymy. tylko pewnie takie psikanie starczy moze na sezon, co roku trzeba bedzie psikac od nowa ;)
Kto nie smaruje ten nie jedzie... TD Pedro - 2012-05-30, 09:31
leszi napisał/a:
tylko pewnie takie psikanie starczy moze na sezon, co roku trzeba bedzie psikac od nowa
jeżeli rzeczywiście to wyeliminuje dolegliwość to może zamiast "psikania" lepiej podłożyć cienką przekładkę z teflonu...Dar1962 - 2012-05-30, 12:16 przypadek który opisałem, też akustycznie sprawiał zupełnie mylne wrażenie,że skrzypi lewa kolumna resorująca - a więc też o wiele dalej niż w rzeczywistości. Nasmarowanie to żaden problem, nawet gdyby trzeba było zabieg co jakiś czas powtórzyć - podrobina smaru na bazie silikonu lub teflonu w sprayu wtryśnięta między plastik a szkłoabdiel - 2012-06-04, 19:59 U mnie zaczęła wystawać, w zasadzie się odkleiła, wkurzyłem się i wyjąłem, nie wydawało mi się, że ma ona jakieś większe znaczenie.
Teraz jak przeczytałem ten wątek to nie wiem czy dobrze zrobiłem, co ASO może na to powiedzieć?esdziewiaty - 2012-06-04, 20:58 I tak nikt nie ogarnie że tam jej nie ma:)Dar1962 - 2012-06-04, 21:16 może nawet nawiew i wentylacja przedniej szyby się poprawi? Weles - 2012-06-05, 20:14 Dziś mój dasterino był na przeglądzie(bez uszczelki) i nikt nic nie marudził..pewnie tak było jak napisał esdziewiaty-nikt jej braku nie zauważył mrówa - 2012-06-06, 09:39 Ciekawe, co powiedzieliby na Twoje zdziwienie, że po przeglądzie uszczelka zniknęła Weles - 2012-06-06, 09:45 Znaczy się tak..nie ubliżając pracującym tam chłopakom..pewnie nie zauważyliby brakującego fotela pasażera taka jakaś niewyspana ekipa była Prezes - 2012-06-06, 10:20 Eeeeeee tam. Jedyny powód, dla którego ja nie wywalałem uszczelki to strach - pękła mi (i nie tylko mi) jak niektórzy pamiętają przednia szyba i była naprawiana w ramach reklamacji. Później bałem się, że jak wyjmę uszczelkę i szyba znów pęknie - to mogą uznać, że to przez jej brak.Xrzysioo - 2012-07-19, 20:50 ja uszczelke wywaliłem miesiąc temu bo się odklejała i wyglądało to paskudnie, a kilka dni temu byłem na przeglądzie i nic mi nie powiedzieli :) moim zdaniem spełnia rolę maskownicy i nic więcej, a szyba nie może pęknąć z powodu jej braku bo to nie ona ma za zadanie ją trzymać, wystarczy pierwszy lepszy rzeczoznawca.wojtek_pl - 2012-07-20, 07:06 U mnie wylazła w jednym miejscu trochę, jak samochód postał dwa tygodnie na parkingu i było gorąco ale wepchnąłem z powrotem. Teraz kupiłem osłonę przeciwsłoneczną i jest chłodniej w środku więc nie powinna wyłazić...mrówa - 2012-07-20, 07:26 Dla estetki, zamiast wyrzucać, można ją wepchnąć głęboko w tę szczelinę, w której siedzi. Korzyści dwie w jednym: nie gryzie w oczy i nie będzie żadnego zarzutu względem gwarancji Xrzysioo - 2012-07-20, 10:24
mrówa napisał/a:
Dla estetki, zamiast wyrzucać, można ją wepchnąć głęboko w tę szczelinę, w której siedzi. Korzyści dwie w jednym: nie gryzie w oczy i nie będzie żadnego zarzutu względem gwarancji
ja moją wywaliłem do... bocznej kieszeni w drzwiach ale serio na przeglądzie przy 30 000 km nic nie powiedzieli, zapewne 75% użytkowników ją wywala ;)Roobertino - 2012-07-20, 10:35 ja już się od jakiegoś czasu rozglądam czym to zastąpić, bo z uszczelką źle, a bez niej też tak nijako, taka szczelina, albo szparka jak kto woli zostałaajax - 2012-07-25, 19:11
Roobertino napisał/a:
już się od jakiegoś czasu rozglądam czym to zastąpić
pianką montażową Roobertino - 2012-07-26, 07:50
ajax napisał/a:
pianką montażową
poraża mnie Twoja innowacyjna twórczość krakry1 - 2012-07-26, 09:53 Zamiast pianki montażowej można użyć silikonu sanitarnego. Będzie czysto i szczelnie. TD Pedro - 2012-07-26, 10:53 a może będzie pasować jakaś uszczelka typu KUK ?... (wtedy będzie KUK 2 ) chriskb - 2012-07-26, 14:09 Można wstawić odpowiedni profil gumowy, już o tym było. Będzie wtedy wyglądało jak zewnętrzne uszczelnienie szyb. TD Pedro - 2012-07-26, 15:47 a ja ze swoją "gąbeczką" żyję w zgodzie, tylko od czasu do czasu wskażę jej należne miejsce ...ajax - 2012-07-26, 19:07
Roobertino napisał/a:
ajax napisał/a:
pianką montażową
poraża mnie Twoja innowacyjna twórczość
Jest straszna
Ale ile mam radochy z podpuszczania
Nie bądź taki zasadniczy i poważny. To dobre dla nadętych posiadaczy mercedesów Świadomy właściciel Dacii ma dystans do życia i brak kompleksów Piotr_K - 2012-07-27, 01:13 U mnie gąbeczka siedzi i ani drgnie, nawet nie wiem, ze coś tam mam ..;)Roobertino - 2012-07-27, 06:53
ajax napisał/a:
Roobertino napisał/a:
ajax napisał/a:
pianką montażową
poraża mnie Twoja innowacyjna twórczość
Jest straszna
Ale ile mam radochy z podpuszczania
Nie bądź taki zasadniczy i poważny. To dobre dla nadętych posiadaczy mercedesów Świadomy właściciel Dacii ma dystans do życia i brak kompleksów
właśnie nie jestem, też się uśmiałem , apropo pianki, zrobie ot, kiedyś przy piwku kumplowi doradzili pianką uszczelnić okna, zapomnieli tylko powiedzieć, że na wiosnę siekiera do otwarcia będzie potrzebna ajax - 2012-07-27, 20:16 To miło Mówią, że humor mam przyciężkawy ale widać nie wiedzą co mówią . Pomysł z uszczelnieniem okien w domu pianką - . Zacznę polecać znajomym - nielubianym mrówa - 2012-07-30, 09:31
Piotr_K napisał/a:
U mnie gąbeczka siedzi i ani drgnie, nawet nie wiem, ze coś tam mam ..;)
Nie mów hop... TD Pedro - 2012-07-30, 09:46
Piotr_K napisał/a:
U mnie gąbeczka siedzi i ani drgnie, nawet nie wiem, ze coś tam mam ..;)
moja też ponad rok "była grzeczna", potem trochę nieśmiało zaczęła wyłazić, ale....... "dogadujemy się" ...Dar1962 - 2012-09-11, 20:38 dla tych co cierpią z powodu plebejskiej gąbki w DD mała zgadywanka dla poprawienia humoru i pokrzepienia serc
dwa pytania - jedno łatwe, drugie bardzo trudne
1/co wskazuje strzałka?
2/jakie to auto?
zapraszam do zabawy mekintosz - 2012-09-11, 20:56 Gabka, skoda ?Dar1962 - 2012-09-11, 21:00 1-bingo
2-pudło
ponieważ kol. mekintosz trafnie odgadł na pytanie nr 1 skupmy się już tylko na nr 2 - dla ułatwienia fragment konsoli, ale żeby za łatwo nie było - celowo taki mały - gramy dalej eplus - 2012-09-12, 07:22 No dobra, coś wam zdradzę, choć ostatnio zostałem przez jednego na forum wyzwany od trolli (ale podobno jego problem gąbki nie dotyczy, ma za to inne).
W samej gąbce nawet w Maybachu nie ma nic plebejskiego, wnerwia to, że w Dusterze sama wyłazi i trzeba ją wciskać.
Mam propozycję dla tych, którzy jej jeszcze nie wyrzucili ani nie popaprali cyjanopanem:
Wyciągnijcie ją całkiem i włóżcie odwrotnie - klejem do szyby. Na logikę klej - nawet lekko nieświeży - powinien znacznie lepiej łapnąć szyby niż tłustego z natury i porowatego ersatz-plastiku z wypełniaczami. Ja tak zrobiłem miesiąc temu i na razie siedzi. To krótki okres, ale jest szansa. Odwracajcie i żyjcie nadzieją, że zabiliście zmorę. TD Pedro - 2012-09-12, 09:15 nooooooooo jak się sprawdzi do Nobel murowany...
niby proste a w fabryce na to nie wpadli a może to błąd w instrucji montażu i dlatego tak montują?
gratuluję inwencji... Domel2250 - 2012-09-12, 10:17 Land Rover?Maxi - 2012-09-12, 12:26 Wywalcie to ....... Nic się nie dzieje. Nikt, nawet w servisie nie wiedzą po co to jest.eplus - 2012-09-12, 14:36
Maxi napisał/a:
Wywalcie to ....... Nic się nie dzieje. Nikt, nawet w servisie nie wiedzą po co to jest.
Nigdy - ja zawsze pod szybą coś kładę: wizytówki albo karteczki, co mam załatwić, jakieś drobiazgi, paragony nie do zgubienia... Albo dziecko wysypie drobne groszaki - i co? Gdzie tego potem szukać pod deską?
PS. Do TD Pedro: chyba IG-Nobel? ;) Cobym się nie stał kolegą Wałęsy... ;)TD Pedro - 2012-09-12, 14:59
eplus napisał/a:
PS. Do TD Pedro: chyba IG-Nobel? ;) Cobym się nie stał kolegą Wałęsy... ;)
Dar1962 - 2012-09-12, 15:23 nie landrover maciek - 2012-09-12, 15:34 Dar1962, większych zdjęć nie masz Dar1962 - 2012-09-12, 15:57 mam ale wtedy byłoby za łatwo malygabrys - 2012-09-12, 18:30 Mały VW - Polo lub Lupo/FoxDar1962 - 2012-09-12, 18:57 nie będę was więcej męczył - posiadam taki pojazd w rodzinie - uszczelka niemal identyczna, może o nieco mniejszej granulacji marszelest - 2012-09-12, 21:30 trze było nas jeszcze pomęczyć
to chyba najnowsza wersja coltaDomel2250 - 2012-09-12, 22:49 Land Rover Discovery-druga generacja bodajże miał bardzo podobną gąbkę, tylko lepiej zamaskowaną i o ile się nie mylę to niektóre alfy też.....Dar1962 - 2012-09-13, 05:39 colt VII - aktualny modelSpikeMike - 2012-09-13, 22:47 Chciałem tylko dodać w temacie, że najpierw tę uszczelkę wcisnąłem pod szybę przypadkiem, myjąc deskę rozdzielczą, następnie ją usunąłem i wyrzuciłem. W związku z powyższym pytanie- po co właściwie ona jest, poza tym, że brzydko wygląda?yakov - 2012-09-14, 06:10
Maxi napisał/a:
Nigdy - ja zawsze pod szybą coś kładę: wizytówki albo karteczki, co mam załatwić, jakieś drobiazgi, paragony nie do zgubienia... Albo dziecko wysypie drobne groszaki - i co? Gdzie tego potem szukać pod deską?
To jest chyba najlepsza odpowiedź.mrówa - 2012-09-14, 11:47
eplus napisał/a:
Wyciągnijcie ją całkiem i włóżcie odwrotnie - klejem do szyby. [...]Odwracajcie i żyjcie nadzieją, że zabiliście zmorę.
To u was była odwrotnie? Bo u mnie klejem do szyby właśnie...eplus - 2012-09-14, 12:50 Musisz to reklamować mrówa - 2012-09-14, 13:06
eplus napisał/a:
Musisz to reklamować
Zareklamuję, że źle założyli, a następnie - żeby to naprawili marszelest - 2012-10-19, 19:53 dzisiaj przypadkiem trafiłem na taki filmik co sądzicie o tym
zastanawiam się co to za "gumopiankouszczelka" wie ktoś co to za cudo???
Dominus - 2012-10-19, 20:04 za jedyne 15.80 EUR, ciekawe co to za uszczelkaTD Pedro - 2012-10-19, 20:05 ciekawa alternatywa...mrówa - 2012-10-22, 13:08
Dominus napisał/a:
ciekawe co to za uszczelka
Od malucha jakaś nie pasuje? marszelest - 2012-10-22, 18:08 od malucha robi za KUK
a ta jest inna robo1973 - 2012-10-22, 19:11 drakula najlepiej wygląda bez uszczelkimarszelest - 2012-10-22, 19:13 drakula bez uszczelki to jak wampir bez zębów Hakama 4x4 - 2012-11-30, 11:41
Pat13 napisał/a:
krakry1 napisał/a:
Broń Boże - a gwarancja?
A co Ci gwarancja pomoże? ASO przyjmie reklamacje , poczekasz tydzień na sprowadzenie gąbki, wymienią gąbkę na nowa rozbierając przy tym cały przód od strony kabiny, wyjedziesz zadowolony z serwisu i postawisz Drakulę jeden dzień na dużym słońcu, i zabawa zaczyna się od nowa.
Lepiej zadziałać brutalnie.
A no właśnie oddałem teraz Dustera na zrobienie mastyk i pan w ASO sam spoglądnął na uszczelkę i powiedział, że te są wwadliwe i wymienią mi na inną. Także liczę na to, że wada będzie wyeliminowana. Choroba wieku dzicięcego. Dustery sąbardzo fajne ale jak każdy nowy model na rynku muszą być serwisowane żeby wyeliminować takie bzdety. Także zobaczymy odbiór prawdopodobnie jutro. Także napiszę.greg1367 - 2012-12-01, 19:46
Hakama 4x4 napisał/a:
Choroba wieku dzicięcego
Mamy ten sam rocznik 2010 i w moim uszczelka"siedzi" na miejscu ,czyli w jednym jest ok a w drugim nie,powód- może inny producent uszczelki albo zły montaż.leo - 2012-12-02, 13:43
greg1367 napisał/a:
Mamy ten sam rocznik 2010 i w moim uszczelka"siedzi" na miejscu
U mnie też - 2010 i wszystko OK.Hakama 4x4 - 2012-12-03, 07:25 Autko odebrane. Uszczelka wymieniona na gwarancji, idealnie równa. Ponoć tamta była wadliwa. Zobaczymy ale powinno być już ok.RnR - 2012-12-04, 23:20 A co do tej uszczelki z Niemiec - moze znowu jakies zamowienie zrobic? :)
Gosc ma tez inne ciekawe rzeczy gosc:
http://www.lzparts.de/ind...roduct&info=804 http://www.lzparts.de/ind...roduct&info=808 - uchwyt na okulary - niby czesc renault - jaka byla by u nas cena w aso?
Jakieś 40 zł?marszelest - 2012-12-05, 19:27 nawet filmik montażu tej uszczelki kiedyś na forum zamieściłem
wg mnie to musi być jakaś odmiana uszczelki piankowej lub gumowo-piankowej
ewentualnie możesz sobie poszukać uszczelki rozprężnej <s style="color: red"><span style="color: black">tylko ,że nie udało mi się jej spotkać w kolorze czarnym</span></s>
jednak jest uszczelka rozprężna czarna, trochę za mocno rozprężna
Wyciągnijcie ją całkiem i włóżcie odwrotnie - klejem do szyby.
Cytat:
nooooooooo jak się sprawdzi do Nobel murowany...
Z perspektywy czasu stwierdzam, że u mnie się sprawdziło i niniejszym zgłaszam się do szwedzkiej akademii. Hakama 4x4 - 2013-03-18, 09:02 Uszczelkę wymienią ci na dobrą na gwarancji.
Ja miałem wymienianą w grudniu 2012 i od tego czasu problem ustał.Paweł1 - 2013-10-11, 20:39 W moim serwisie stwierdzili, że trzeba wyjąć szybę ( dałem sobie spokój ).
Przykleiłem uszczelkę odwrotnie ( klej do szyby ) i problemu już nie ma.eplus - 2013-10-13, 09:29
Paweł1 napisał/a:
W moim serwisie stwierdzili, że trzeba wyjąć szybę ( dałem sobie spokój ).
Przykleiłem uszczelkę odwrotnie ( klej do szyby ) i problemu już nie ma.
Co to za geniusze zła stwierdzili? Może uszczelka jest OK, a do wymiany buda, której klej się nie łapie dosyć mocno?
Komitet noblowski w tym roku mnie pominął... jas_pik - 2014-03-18, 22:47 Temat postu: DIY Uszczelka podszybie wewnętrzneNiektórzy właściciele DD maja problem z tanią gąbką będąca wewnętrzną uszczelką podszybia.
LZP parts ma co prawda całkiem niedrogie rozwiązanie ale dla nasz wraz z kosztami przesyłki staje się dość drogie
koszt 16,80 Euro
Jako rozwiązanie można zastosować uszczelkę drzwiową samochodową o profilu niemieckim 3102 ( nie znam typu polskiego)
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również uszczelka drzwiowa z samochodów dostawczych rosyjskich GAZelle.Karenzo - 2014-03-18, 23:22 Ta uszczelka ma jeszcze funkcję wygłuszającą . Jakiś rok temu dałem sobie zwykła uszczelkę typ D
http://www.daciaklub.pl/f...1619398#1619398eplus - 2014-03-19, 20:42 A jak coś się stanie, a uszczelka nie ma homologacji...? Karenzo - 2014-03-19, 21:03 U mnie wepchałem tą uszczelkę za piankę po czym pianką się wyprostowała więc jej w ogóle nie widać .marszelest - 2014-03-20, 22:18 są tez uszczelki prostokątne na alledrogo
u mnie uszczelka fabrynie jest przyklejona do deski a nie do szyby i pewnie dlatego nie mam z tym problemu :Dmekintosz - 2015-08-05, 18:21 Mój pomysł na uszczelkę pod przednią szybą od strony kokpitu. Ma maskować dziurkę między kokpitem a szybą i może coś wygłuszać Wchodzi luźno, fajnie się dopasowuje. Materiał miękka guma typu porowatego. Zastanawiam się czy uciąć równo z ciemnym plastikiem kokpitu czy ściąć ją by ładnie się ułożyła aż po sam koniec szyby zahaczając o jasne słupki ? Jakby coś wylatywało to podkleję dwustronną taśmą klejącą do szyby w kilku miejscach. Proszę o opinie Karenzo - 2015-08-05, 19:05 nie lepiej pod osłoną słupka było przylepić ?mekintosz - 2015-08-05, 21:13 Dobry pomysł. Jeszcze odwrócłlem uszczelkę o 180 stopni i jest też ciekawie ... jutro za dnia foto. Jest chyba estetyczniej. Uszczelka jest samotrzymajaca się ...nic nie jest przyklejone.BLACHA_997 - 2015-08-06, 17:06 Gratuluje pomysłu! Kolego daj namiar na tą uszczelkę (typ symbol lub podobne oraz gdzie to cudo kupić !) Chyba będzie to WKU czyli Wewnętrzna Kultowa Uszczelka mekintosz - 2015-08-06, 20:45 Już zainstalowałem. Nie udało się wcisnąć pod boczne słupki więć postarałem się jakoś przyciąć i dopasować by jakoś się prezentowało. Poniżej film i klka zdjęć. Uszczelka jest ułożona jak na foto nr. 16.
Uszczelka koszt ok 16 zł za mb. W Warszawie w sklepie na Puławskiej przy skrzyżowaniu z Dolną.
BLACHA_997 - 2015-08-07, 17:30
mekintosz napisał/a:
Uszczelka koszt ok 16 zł za mb. W Warszawie w sklepie na Puławskiej przy skrzyżowaniu z Dolną.
Wybacz, ale nie każdy wie jaki sklep znajduje się w tym miejscu. Szperałem trochę w necie ale nie znalazłem uszczelki o takim profilu. Co to za sklep? Jaki asortyment (motoryzacyjny? uszczelki okienne? czy coś innego? Będę wdzięczy gdyż bardzo ładnie ładnie ten montaż wyglądamekintosz - 2015-08-08, 03:56 http://tiny.pl/gxjrh - tu szukać BLACHA_997 - 2015-11-14, 14:09 Po 4 latach ja również pożegnałem się z "firmową" uszczelką podszybia. Zastąpiła ją wyżej wskazana uszczelka gumowa. Roboty 10 -15 minut, a efekt dużo lepszy niż w oryginale. Zobaczymy jak z bieżącym użytkowaniem. Pomysł kol. mekintosz.
Gdzie mam kliknąć "pomógł"?