|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - [Motor] Test elastyczności
chriskb - 2012-06-18, 14:24 Temat postu: [Motor] Test elastyczności W dzisiejszym Tygodniku "Motor" przeprowadzono test elastyczności 150 aut (próba przyspieszenia od 60 km/h do 100 km/h). Dacia Duster z silnikiem 1.5 dCi 110 KM zajęła rewelacyjne 62 miejsce bijąc dużo mocniejsze i bardziej sportowe auta. Dacia Duster z silnikiem benzynowym 1.6 znalazła się na 107 miejscu.
TD Pedro - 2012-06-18, 14:45
chriskb napisał/a: | Dacia Duster z silnikiem benzynowym 1.6 znalazła się na 107 miejscu. |
uwzględniwszy charakterystykę samochdu w połączeniu z "za słabym" do niej silnikiem to i tak nieźle...
yakov - 2012-06-18, 17:59
Jaka była metodologia testu?
chriskb - 2012-06-18, 18:43
Prosta jak budowa cepa
Testy wykonano na zamkniętym lotnisku. W aucie są dwie osoby, zbiornik napełniony 25% paliwa, wyłączona klimatyzacja.
Do pomiaru użyto specjalny dokładny rejestrator oparty na pomiarze GPS. Przy prędkości około 50 km/h - kierowca wrzuca 4 bieg i wciska gaz do podłogi. W momencie osiągnięcia szybkości 60 km/h rozpoczyna się pomiar czasu, aż do osiągnięcia szybkości 100 km/h. Aby uniknąć wpływu wiatru pomiar jest robiony w obie strony.
TD Pedro - 2012-06-18, 19:00
chriskb napisał/a: | kierowca wrzuca 4 bieg i wciska gaz do podłogi |
czy należy rozumieć, że cały pomiar jest wykonywany na 4 biegu a jeżeli tak to ośmieliłbym się kwestionować porównywalność takich pomiarów - w odniesieniu do samochodów z inną niż 5 biegową skrzynią biegów...
benny86 - 2012-06-18, 19:11
TD Pedro napisał/a: | ośmieliłbym się kwestionować porównywalność takich pomiarów - w odniesieniu do samochodów z inną niż 5 biegową skrzynią biegów... |
Różnic jest znacznie więcej w testowanych samochodach niż tylko skrzynie biegów, np. auta koncernu vag są w dwóch wersjach 85konnych - TSI oraz 1.4 16v, fordy są z tym samym silnikiem (1.6 tdci) ale z różnym typem nadwozia (focus, c-max).
wojtek_pl - 2012-06-18, 21:03
To był Duster 4x4 czy 2x4 ? Między nimi jest duża różnica...
laisar - 2012-06-18, 21:39
TD Pedro napisał/a: | ośmieliłbym się kwestionować porównywalność takich pomiarów - w odniesieniu do samochodów z inną niż 5 biegową skrzynią biegów |
Ale dlaczegóż? Przecież właśnie o to chodzi, żeby zmierzyć wózki takie, jakimi są...
TD Pedro - 2012-06-18, 23:18
benny86 napisał/a: | Różnic jest znacznie więcej w testowanych samochodach niż tylko skrzynie biegów |
to jest oczywista oczywistość i dlatego wyniki są różne, stosowne do parametrów/możliwości/mocy/dynamiki... poszczeglnych marek/modeli...
i...
laisar napisał/a: | Ale dlaczegóż? Przecież właśnie o to chodzi, żeby zmierzyć wózki takie, jakimi są... |
właśnie o to mi chodzi by dokonać pomiaru na bazie tego czym te wózki dysponują, nie narzucając np. na którym biegu to uzyskać... a uzyskać najlepszy wynik przy wykorzystaniu najlepszych parametrów testowanego egemplarza (różnych dla różnych egzemplarzy) byleby sam pomiar był wykonany z zachowaniem tej samej przyjętej normy...
bebe - 2012-06-18, 23:53
laisar napisał/a: | TD Pedro napisał/a: | ośmieliłbym się kwestionować porównywalność takich pomiarów - w odniesieniu do samochodów z inną niż 5 biegową skrzynią biegów | Ale dlaczegóż? Przecież właśnie o to chodzi, żeby zmierzyć wózki takie, jakimi są... |
Dlategóż, że w Dusterze ze skrzynią sześciobiegową bieg z napisem "4" to właściwie III-ka, bo I-ka to przecież niemalże-reduktor. :)
chriskb - 2012-06-19, 07:23
Przy pomiarze elastyczności skrzynia biegów ma drugorzędne znaczenie i nie wpływa na to jak auto potrafi przyspieszyć pomiędzy dwoma prędkościami. Chyba najważniejsze czynniki to waga auta oraz możliwości silnika w uzyskiwaniu i wykorzystaniu pełnej mocy. Elastyczność ma niebagatelne znaczenie dla bezpieczeństwa w trakcie wyprzedzania..
wojtek_pl napisał/a: | To był Duster 4x4 czy 2x4 ? Między nimi jest duża różnica... |
Przy takiej metodzie rodzaj napędu również nie ma dużego wpływu, ale z opisu można się zorientować, że oba auta tzn. z silnikiem 1.5 dCi i 1.6 benzyna miały taki sam napęd.
bebe - 2012-06-19, 08:10
chriskb napisał/a: | Przy pomiarze elastyczności skrzynia biegów ma drugorzędne znaczenie i nie wpływa na to jak auto potrafi przyspieszyć pomiędzy dwoma prędkościami. |
Skrzynia nie wpływa, przełożenie - owszem. Przyspiesz sobie od 60 do 100 km/h na (odpowiedniku) V biegu. Jest różnica? ;)
wojtek_pl - 2012-06-19, 09:02
chriskb napisał/a: | Przy pomiarze elastyczności skrzynia biegów ma drugorzędne znaczenie i nie wpływa na to jak auto potrafi przyspieszyć pomiędzy dwoma prędkościami. Chyba najważniejsze czynniki to waga auta oraz możliwości silnika w uzyskiwaniu i wykorzystaniu pełnej mocy. Elastyczność ma niebagatelne znaczenie dla bezpieczeństwa w trakcie wyprzedzania..
wojtek_pl napisał/a: | To był Duster 4x4 czy 2x4 ? Między nimi jest duża różnica... |
Przy takiej metodzie rodzaj napędu również nie ma dużego wpływu, ale z opisu można się zorientować, że oba auta tzn. z silnikiem 1.5 dCi i 1.6 benzyna miały taki sam napęd. |
Rodzaj napedu w Dusterze ma znaczenie o tyle, ze jest roznica w masie oraz, co wazniejsze, sa rozne skrzynie biegow z roznymi przelozeniami co MA ZNACZENIE w porownaniu do innych samochodow.
TD Pedro - 2012-06-19, 09:13
chriskb napisał/a: | Przy pomiarze elastyczności skrzynia biegów ma drugorzędne znaczenie i nie wpływa na to jak auto potrafi przyspieszyć pomiędzy dwoma prędkościami. |
protestuję uważam inaczej... ma i to najważniejsze... nie tyle skrzynia biegów jako taka a bieg* na którym parametr danego testu (w tym przypadku elestyczność) jest wykonywany, natomiast jest poza kwestią, że chriskb napisał/a: | Elastyczność ma niebagatelne znaczenie dla bezpieczeństwa w trakcie wyprzedzania |
ad. * polegam na informacji przytoczonej przez Ciebie w pierwszym poście tematu
yakov - 2012-06-19, 10:35
Jak nie ma jak ma - benzyna 4x2 przy 50 km/h i 4 biegu ma ok.1750 obr/min, 4x4 ma ok. 2500 obr/min, a w 4x2 diesel 110 koni ma około 1750 obr/min (jeśli czegoś nie pomieszałem). Teraz biorąc pod uwagę wykresy silników http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2132 możemy sobie powyciągać wnioski (chciałbym mieć taki moment jak diesel )
chriskb - 2012-06-19, 14:50
bebe napisał/a: | Skrzynia nie wpływa, przełożenie - owszem. Przyspiesz sobie od 60 do 100 km/h na (odpowiedniku) V biegu. Jest różnica? ;) |
Wszystko się zgadza, ale jak pomiar elastyczności robimy w jednakowych warunkach dla wszystkich aut to pomijalne jest znaczenie na którym biegu była wykonana próba.
Ten test IMHO miał pokazać z jaka łatwością dane auto potrafi przyspieszyć w zakresie 60-100 km/h (np. podczas podjęcia próby wyprzedzania) oraz pośrednio, które z tych aut jest najbardziej bezpieczne do wyprzedzania. Generalnie można postawić tezę, że Dacia Duster mieści się w przyjętych przez autorów testu, ramach dobrego auta. Szkoda, że autorzy nie przetestowali wszystkich modeli Dacia, byłby to niezły test porównawczy na tle innych marek.
Jak gabaryty, waga i rodzaj silnika wpływają na test elastyczności warto zwrócić uwagę ma dwa auta DD z silnikiem 1.6, 105 KM i Opel Corsa 1.3 CDTI, 75 KM osiągają ten sam wynik 9,9 sec. (elastyczność w zakresie 60-100 km/h na 4 biegu).
benny86 - 2012-06-19, 15:17
Nie wiem jak Wy, ale ja przed wyprzedzaniem w 99% przypadków redukuję bieg mimo wszystko, poza skrajnie oczywistymi przypadkami (traktor, bryczka konna, pojazdu służb drogowych które czyszczą drogi itp)
bebe - 2012-06-19, 15:34
chriskb napisał/a: | Wszystko się zgadza, ale jak pomiar elastyczności robimy w jednakowych warunkach dla wszystkich aut to pomijalne jest znaczenie na którym biegu była wykonana próba. |
No i właśnie o tym mowa - jeśli testowano auta na podobnym przełożeniu, to wyniki są miarodajne. Jeśli testowano na tym samym biegu, to Duster z sześciobiegową skrzynią miał fory w postaci przesuniętych o jedno przełożeń (jedynka do terenu, bieg z napisem "4" to tak naprawdę trójka).
TD Pedro - 2012-06-19, 15:41
chriskb napisał/a: | ale jak pomiar elastyczności robimy w jednakowych warunkach dla wszystkich aut to pomijalne jest znaczenie na którym biegu była wykonana próba |
to ma sens... kierowca "dusi" z testowanego egzemplarza tyle ile się da, wybierając/dobierając bieg dla tego samochodu najodpowiednieszy dla uzyskania najlepszego wyniku, ale wcześniej napisałeś:
chrisb napisał/a: | kierowca wrzuca 4 bieg i wciska gaz do podłogi |
z czego wynika, że 4 bieg jest obligatoryjny dla wszystkich i dlatego napisałem
TD Pedro napisał/a: | czy należy rozumieć, że cały pomiar jest wykonywany na 4 biegu a jeżeli tak to ośmieliłbym się kwestionować porównywalność takich pomiarów - w odniesieniu do samochodów z inną niż 5 biegową skrzynią biegów |
Dar1962 - 2012-06-19, 19:32
czytałem dziś ten artykuł - jest napisane wyraźnie - cyt. " na 4 biegu, niezależnie od tego, ile biegów posiadała skrzynia" - jak sądzę, w podobnej sytuacji było wiele aut wyposażonych w skrzynię szóstkę. Duster z benzyną uzyskał wynik 9,9 s (107 miejsce) a i tak poradził sobie o wiele lepiej niż sporo modeli nawet ze 130-140 konnymi motorami - zostawił w tyle między innymi: 140konną Zafirę, 150konną Hondę CRV (z 2 litrowym benzyniakiem!), 140 konnego Lancera, 150konnego Forestera (też 2 litry Pb) czy Hyundaia ix35 o mocy 163 KM (2l Pb 4x4)Ostatni 150 jest litrowy Spark 68 KM Pb z wynikiem 21,1 s
chriskb - 2012-06-19, 19:38
Tak czytam wasze posty i chyba nie bardzo wszyscy rozumieją jak taki test można wykonać aby wyniki były porównywalne.
W metodologii testu zastosowano zdolność przyspieszania na 4 biegu dla wszystkich aut, bez względu na ilość przełożeń w skrzyni biegów. Najlepszy wynik uzyskało auto BMW 650i xDrive, moc 407KM, Moment obrotowy 600Nm przy 1750 obrotach. Oryginalnie przekładnia ma 8 biegów. Czas na 4 -tym biegu 3,2 sec. DD też na 4 biegu 7,2 sec.
Dar1962 - 2012-06-19, 19:42
nie wiem, ile zmierzono aut z automatem - zaznaczyli,że nie brali pod uwagę skrzyń z kickdownem - a przecież praktycznie wszystkie go teraz mają - zresztą w jaki sposób zmierzyć tą metodą przyspieszenie na 4 biegu w automacie???
chriskb - 2012-06-19, 20:11
Dar1962,
W sumie zmierzono 150 aut, ze skrzyniami automatycznymi (takie które można sterować manualnie) było ponad 20 aut.
Test przeprowadzono na 4 biegu bez względu jakie nowinki są w skrzyni biegów. Tutaj nie chodzi o to ile biegów ma skrzynia i jakie przełożenie jest na 4 biegu. Porównanie ma wykazać jak elastyczny jest silnik wraz z układem jezdnym dla danego modelu auta. Decydującym parametrem porównawczym jest waga auta i taki jeszcze jeden przykład Fiat Abarth 500 z silnikiem o mocy 160 KM był lepszy niż Chevrolet Camaro z silnikiem o mocy 406 KM.
Poza tym test wykazał przewagę w elastyczności aut z silnikami diesel (bardziej korzystna krzywa momentu obrotowego jest bezdyskusyjna).
Dla niezdecydowanych jaki silnik wybrać, przy założeniu że autem wykonuję się rocznie około 30 000 km i często podróżuję się na trasach (duża ilość wyprzedzań) to według mojej opinii silnik diesla jest chyba jedynym rozwiązaniem.
tutaj nie chodzi o skrzynię
TD Pedro - 2012-06-19, 22:34
chriskb napisał/a: | Tak czytam wasze posty i chyba nie bardzo wszyscy rozumieją jak taki test można wykonać aby wyniki były porównywalne. |
na pytanie o metodologię przeprowadania testu, napisałeś:
chriskb napisał/a: | Przy prędkości około 50 km/h - kierowca wrzuca 4 bieg i wciska gaz do podłogi. W momencie osiągnięcia szybkości 60 km/h rozpoczyna się pomiar czasu, aż do osiągnięcia szybkości 100 km/h. |
a wystarczyło napisać:
chriskb napisał/a: | W metodologii testu zastosowano zdolność przyspieszania na 4 biegu dla wszystkich aut*, bez względu na ilość przełożeń w skrzyni biegów |
ad. * - z akcentem na "na 4 biegu dla wszystkich aut" (dla niezorientowanych - w tym dla mnie )
- i ...... nie byłoby polemiki...
wox - 2012-06-20, 21:03
chriskb napisał/a: | Poza tym test wykazał przewagę w elastyczności aut z silnikami diesel (bardziej korzystna krzywa momentu obrotowego jest bezdyskusyjna).
Dla niezdecydowanych jaki silnik wybrać, przy założeniu że autem wykonuję się rocznie około 30 000 km i często podróżuję się na trasach (duża ilość wyprzedzań) to według mojej opinii silnik diesla jest chyba jedynym rozwiązaniem. |
A co z silnikami benzynowymi + TURBO? Coraz więcej tego się pojawia. Ja do diesla już się nie przesiądę.
chriskb - 2012-06-20, 21:11
TD Pedro napisał/a: | nie byłoby polemiki.. |
Tak na koniec aby zakończyć te Polskie swary. Napisałem metodologię jak najprostszym językiem i nie wstawiałem w niej "oczywistych oczywistości". Postaram się poprawić w przyszłości
TD Pedro - 2012-06-20, 21:23
to chyba nie były swary... (bynajmniej ja tego tak nie traktowłem i nie odbierałem) a ponieważ temat (metodologii) był mi obcy to polegałem wyłącznie na Twoim opisie i nie wszystko mi pasowało ... ważne, że konsensus osiągnięty...
benny86 - 2012-06-20, 21:30
wox napisał/a: | A co z silnikami benzynowymi + TURBO? Coraz więcej tego się pojawia. |
Jak najbardziej brały udział w teście. Najgorszy wynik miała wśród turbo-benzyniaków jeśli dobrze patrzę miała Zafira 1.4 10.1 sec, co dało jej 110 miejsce.
Golf 1.2 tsi 10 sec i 109 miejsce.
Megane 1.4 8.9 sec i 102 miejsce,
skoda yeti 8.7 sec 98 miejsce.
bmw 116 8.2 sec 90 miejsce
Bravo multiair 8.1 sec 87 miejsce
Renault Scenic 1.4 tce - 7.9 sec 80 miejsce
Octavia Combi 1.4 tsi - 7.9 sec 80 miejsce
Superb 1.4 tsi 7.8 sec78 miejsce
Seat Leon 1.4 tsi 7.7 sec 76 miejsce
Peugeot 5008 1.6 THP 7.6 sec 73 miejsce
Skoda Yeti 1.8 TSI 7.4 sec 70 miejsce
Passat Variant 1.8 TSI 7.1 sec 60 miejsce
Mazda CX-7 2.3T 6.9 sec 56 miejsce
Nissan JUke 1.6T 6.0 sec 32 miejsce
Peugeot RCZ t.6 THP 5.5 sec 26 miejsce
Subaru Forester 2.5T 5.3 sec, 22 miejsce
Subaru Impreza STI 4.8 sec 12 miejsce
Renault Megane RS 4.7 sec 11 miejsce
Ford Focus RS 4.0 sec 2 miejsce
BMW M1 4.0 sec 2 miejsce
BMW 650i xDrive 3.2 sec - zwycięzca
W kilku przypadkach miałem wątpliwości czy silnik był turbodiesla czy benzyna z turbo (parametry podobne, a nie było to zaznaczone) więc mogłem coś pominąć.
|
|