DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - G±bka pod błotnikiem dustera

kakus - 2012-09-05, 08:18
Temat postu: G±bka pod błotnikiem dustera
nie znam sie na samochodach zbytnio.... ale wczoraj przypadkiem maj±c trochę czasu u dilera renault ogl±dałem sobie DD ... i o zgrozo po otwarciu przednich drzwi ukazała mi się szara g±bka widoczna pomiędzy przednimi błotnikami i reszt± samochodu ( między blotnikiem i nadkolem chyba widoczna po otwarciu drzwi ) ... pomijaj±c funkcjonalno¶ć i cel takiego rozwi±zania .... przypomina mi to jak±¶ fuszere z czyjego¶ garażu a nie fabrycznie nowe auto .... szok :evil:
tomszafa - 2012-09-05, 08:25
Temat postu: Re: G±bka
kakus napisał/a:
rzypomina mi to jak±¶ fuszere z czyjego¶ garażu a nie fabrycznie nowe auto .... szok :evil:

No ale w czym szok?
Moze inaczej, w czym Ci to przeszkadza? Widać to tylko przy otwarciu drzwi...
Ja tez to mam ale nie zwracam na to uwagi. Moze ma to swoj jakis cel, np. wyciszenie lepsze auta.

McRap - 2012-09-05, 08:28
tomszafa napisał/a:

Ja tez to mam ale nie zwracam na to uwagi.

Kurcze ja tego nawet nie zauważyłem przez 2 miesi±ce użytkowania. Muszę dzisiaj zerkn±ć. I po co ja czytałem ten w±tek ... jeszcze mi teraz zacznie to przeszkadzać :mrgreen:

Dar1962 - 2012-09-05, 08:29

TTTM :-P - to raczej nie g±bka tylko jaka¶ pianka - do dzi¶ nie bardzo wiem po co tam siedzi? Może co¶ wygłusza? Przyzwyczaiłem się do jej widoku i nie próbuję jej wydłubywać. A że auto mam w kolorze szarego bazaltu a g±bka kolorek ma niemal identyczny, to nie rzuca się w oczy i nie wkurza.DD ma więcej takich smaczków - chociażby ta już kultowa czarna g±bka w okolicy podszybia :mrgreen: A tak serio - kupuj±c to auto jego przyszły wła¶ciciel musi z góry pogodzić się z tego rodzaju akcentami estetycznymi. Priorytety w wyborze tego pojazdu s± zupełnie inne a prawdziwe zalety wychodz± podczas jazdy w polskiej, powiatowo-gminno-dziurawo-drogowej a zim± zawiano-zaspowo-parkingowej rzeczywisto¶ci :-P
tomszafa - 2012-09-05, 08:29
McRap napisał/a:
tomszafa napisał/a:

Ja tez to mam ale nie zwracam na to uwagi.

Kurcze ja tego nawet nie zauważyłem przez 2 miesi±ce użytkowania. Muszę dzisiaj zerkn±ć. I po co ja czytałem ten w±tek ... jeszcze mi teraz zacznie to przeszkadzać :mrgreen:

Jak zacznie, zawsze mozna to wyrwac :lol:

kakus - 2012-09-05, 08:31

bo w każdym innym aucie jest tam blacha .... a g±bka ... no cóż ... sztywna to raczej nie jest ..... dziwne rozwi±zanie .... i ciekawe czy wody nie chłonie .... nie wspomne co by powiedział wła¶ciciel starego VW jakby to zobaczył ..... w każdym razie dla mnie to co¶ nieprawdopodobnego jednak :mrgreen: .............. ps. zauważylem j± od razu bo to była czarna DD a g±bka jest srebrno-szara
Dar1962 - 2012-09-05, 08:36

je¶li w Sandero tego nie masz a w DD jest, to znaczy,że jest to auto z wyższej półki i lepiej wyposażone :-P . S±dzę,że to jakie¶ elementy wygłuszaj±ce komorę. Ta pianka nie nasi±ka wod±. Miałem już do czynienia z podobnymi tworzywami. Sa używane np przy izolowaniu instalacji rur PCW z wod±
kakus - 2012-09-05, 08:39

może .... nie jest ona jednak na całej dlugo¶ci szczeliny tylko w jej górnej połowie ... tak czy siak przybyło w DD g±bki :lol:
McRap - 2012-09-05, 08:40

Nie wytrzymałem ... wyskoczyłem z pracy, żeby zobaczyć to cudo. Faktycznie jest ... ale zdecydowanie mi to nie przeszkadza. Pewnie bym jeszcze długo nie zauważył gdyby nie to, że o tym przeczytałem. Jakie szczę¶cie, że nie należę do osób co to "z lup±" ogl±daj± auto ;-) .
kakus - 2012-09-05, 08:43

jak by w czarnej DD g±bka była czarna to bym jej też nie zauważył .....ale była jasna .... ale przyznacie że to do¶ć dziwne rozwi±zanie :-P
TD Pedro - 2012-09-05, 08:45

prawie dwa lata ujeżdżam Dustera i nawet tego nie zauważyłem (może u mnie tego nie ma?) sprawdzę a nawet jak będzie, to wniosek z tego taki, że jeżeli do tej pory tego/jej nie dostrzgłem to znaczy, że nie przeszkadza a skoro jest to pewnie producent w jakim¶ celu to/j± tam umie¶cił...
a
kakus napisał/a:
nie wspomne co by powiedział wła¶ciciel starego VW jakby to zobaczył

to wisi mi to i powiewa... wolę swoj± "prawie now±" (już niestety prawie) drakulkę...

Dar1962 - 2012-09-05, 08:46

kakus napisał/a:
jak by w czarnej DD g±bka była czarna to bym jej też nie zauważył .....ale była jasna .... ale przyznacie że to do¶ć dziwne rozwi±zanie :-P

już mówiłem - trzeba zamawiać auto w kolorze szary bazalt - wtedy g±bka jest idealnie dopasowana :mrgreen:

Domel2250 - 2012-09-05, 08:50

Wcale nie takie dziwne. Podejrzewam, że w innych autach jest dokładnie taka sama pianka/g±bka, czy inna otulina/mata wygłuszaj±ca, tylko lepiej ukryta/schowana za blach±/plastykiem czy innym materiałem. A Duster jako auto stosunkowo słabo wygłuszone ma tej pianki zapewne mniej niż inne marki. Jako auto :"budżetowe" po prost księgowi oszczędzili na zamaskowaniu tej pianki w tym miejscu i tyle, z reszt± na kolorze pianki w zależno¶ci od lakieru tez :-)
kakus - 2012-09-05, 08:50

Może laisar sie dowie do czego ona służy .... swoj± drog± mogli by dobierać jakie¶ kolory
Domel2250 - 2012-09-05, 08:58

kakus napisał/a:
.... swoj± drog± mogli by dobierać jakie¶ kolory

gdyby dobierali kolory, to zapłacilby¶ za auto wiecej......pewnie taniej by było już to zasłonić niż płacić wiecej za różno kolorowe materiały do wygłuszenia, (bo ta szara pianka pewnie występuje nie w jednej daci/renault/nissanie) i zapewne wszędzie jest szara, ale suma sumarum i tak wyszło by drożej, a Duster to ma być tanie auto.....maybach dorabiał na zamówienie każdy drobiazg w aucie w innym kolorze/materiale i wła¶nie plajtuje...... :-P

tomszafa - 2012-09-05, 08:59

McRap napisał/a:
Nie wytrzymałem ... wyskoczyłem z pracy, żeby zobaczyć to cudo. Faktycznie jest ... ale zdecydowanie mi to nie przeszkadza. Pewnie bym jeszcze długo nie zauważył gdyby nie to, że o tym przeczytałem. Jakie szczę¶cie, że nie należę do osób co to "z lup±" ogl±daj± auto ;-) .

Dobry jestes ;-)
Ale zobaczysz teraz duzo czesciej bedziesz na nia zwracal uwage...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kakus - 2012-09-05, 09:01

pewnie drożej ..... o 5 pln..... :lol: ..... ale już chyba wiem po co to jest : nowe nadwozie do starej płyty ( wnętrza , nadkoli itd ) nie bardzo spasowało i powstała szczelina ... a g±bka poprostu ja uszczelnia i chroni drzwi przed syfem z przednich kól .... ale mogę sie mylić
McRap - 2012-09-05, 09:08

tomszafa napisał/a:

Ale zobaczysz teraz duzo czesciej bedziesz na nia zwracal uwage...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Oj tam ... najwyżej wsiadaj±c będę przymykał oczy ;-) . A g±bki się nie wystraszę :!: :mrgreen:

kakus - 2012-09-05, 09:19

jednak się mylę co do syfu z kół .... jest przecież nadkole plaskikowe .... więc chodzi chyba o większ± sztywno¶ć w tym miejscu .... tak± do docisk
tomszafa - 2012-09-05, 09:37

kakus napisał/a:
jednak się mylę co do syfu z kół .... jest przecież nadkole plaskikowe .... więc chodzi chyba o większ± sztywno¶ć w tym miejscu .... tak± do docisk

Albo o wyciszenie...
A tak naprawde to ciezko bedzie sprawdzic co inz. projektujacy to mial na mysli ;-)

kakus - 2012-09-05, 09:41

może blacharze z aso bed± wiedzieć
kakus - 2012-09-05, 11:08

po obejrzeniu mojej sanderki zauważyłem że też jest tam szpara .... ale mniejsza i bez g±bki ..... widać kable do migaczy :-) .... czyli jednak DD jest lepiej wyposażony :mrgreen:
tomszafa - 2012-09-05, 11:41

kakus napisał/a:
po obejrzeniu mojej sanderki zauważyłem że też jest tam szpara .... ale mniejsza i bez g±bki ..... widać kable do migaczy :-) .... czyli jednak DD jest lepiej wyposażony :mrgreen:

Taka klasa premium w Dacii :-D

piotr. z - 2012-09-05, 13:06

Nubira też ma tak± gustown± g±beczkę :mrgreen:
Po co- nie wiem. Mogę tylko podejrzewać- żeby za bardzo blacha nie wibrowała.

mekintosz - 2012-09-05, 16:02

Stawiam na niechlujne wyciszenie, jednak zawsze lepsze takie niz jego brak w tym miejscu jak w sandero ;-)
r_lukas - 2012-09-05, 17:50

To jest raczej maskowanie szczeliny powstałej przez w±sk± konstrukcję no¶n± z logana a szerokimi nadkolami dustera - Bez tej g±bki zwyczajnie byłoby widać wzmocnienia, nadkole i wewnętrzn± konstrukcję :-)
Dyziek - 2012-09-05, 20:37

Mi handlowiec pokazywala to w Lodgy jako el. wyciszenia
TD Pedro - 2012-09-06, 13:58
kakus napisał/a:
... i o zgrozo po otwarciu przednich drzwi ukazała mi się szara g±bka widoczna pomiędzy przednimi błotnikami i reszt± samochodu ( między blotnikiem i nadkolem chyba widoczna po otwarciu drzwi )...

w końcu sprawdziłem u siebie, i... rzeczywi¶cie znalazłem ale trzeba się dobrze przygl±dać by j± wypatrzyć, u mnie jest osadzona dosyć głęboko i pewnie dlatego przez prawie dwa lata jej nie dostrzegłem a ponadto jest w mocno ciemnym, maskuj±cym, trudnym do okre¶lenia kolorze... dla mnie to żaden problem i ewentualne mało przychylne opinie wła¶cicieli innych "wypasionych marek-eksponatów :-P " pozostan± mi obojętne...

laisar - 2013-02-05, 11:46

http://www.daciaklub.pl/f...p=157005#157005
GerardC napisał/a:
W DD np. przy zawiasach przednich drzwi wlozone sa paski g±bki lub cos podobnego gdzie scieka woda z dachu, prosto w te g±bki które s± caly czas wilgotne. Czemu maj± slużyć?

Wyciszeniu.

To jest nienasi±kaj±cy "plastik" (poliuretan?) i jedynie wygl±da na mokry - nawet jak jest zupełnie sucho, tak± ma po prostu powierzchnię:

To fotka z ]lodgy, ale wszędzie wygl±da to podobnie.