|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Duster z fabrycznym LPG
BoloSr - 2012-10-04, 18:14 Temat postu: Duster z fabrycznym LPG Witam
Chciałem sie zapytać w kilku sprawach :)
1. Jaka instalacje wstawiana jest do Dustera przez Dacie ??
2. Przeczytałem gdzieś że przy fabrycznym LPG brak jest ESP :( Prawda to i dlaczego ???
3. Jakie koszty sa serwisowania takiej instalacji w ASo wówczas ??
4. Co jest z przeglądem w SKP ??? Co roku wóczas czy po 3 i po 2 latach ???
5. Można LPG zapodać później bez utraty gwarancji ???
To by bylo na tyle reszta jak juz ktos cos odpowie :)
grekol - 2012-10-04, 18:28
Witaj,
Na wszystkie pytanie nie odpowiem, ale na dwa owszem. Jeśli masz gaz fabryczny, na przeglądy w skp meldujesz się już po roku.
Instalację możesz zainstalować później, nie stracisz gwarancji tylko wówczas gdy zrobisz to w ASO (a aso zrobi to najprawdopodobiej u kooperanta).
laisar - 2012-10-04, 18:29
1. Landi Renzo Omegas.
2. Tak i nie wiadomo.
4. Co roku.
5. Fabryczne - oczywiście nie, bo już takie nie jest (;
(Można niefabryczne - gwarancję traci się wtedy wyłącznie na elementy zmodyfikowane, a w razie awarii: na części uszkodzone z winy LPG. Wyjątek: instalacja montowana w ASO - wtedy to ona udziela gwarancji na instalację i następstwa jej [nie]działania).
Temat o LPG w Daciach (model nie ma większego znaczenia): http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=331
PS http://www.daciaklub.pl/forum/search.php
PPS http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2343
PPPS http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6791
PPPPS Witaj! (:
Dar1962 - 2012-10-04, 18:50
witam
można oczywiście wybrać egzemplarz bez fabrycznego LPG, dopłacić za elementy, które nas interesują (np ESP+ASR) a potem (jeszcze w trakcie trwania gwarancji) zainstalować LPG. Niektóre punkty sprzedaży (np lubelski) oferują taki montaż (domyślam się,że zlecają go jakiejś firmie instalatorskiej, z którą mają porozumienie) a potem udzielają na pojazd gwarancji ale tzw. dealerskiej - o długości identycznej z fabryczną. Koszt takiego montażu jest o 1/3 wyższy, niż zlecenie samodzielne montażu instalacji ( ale w tym ostatnim przypadku się już kłania utrata gwarancji). Myślę, że jeśli jesteś zdecydowany od początku (no nie od początku - bo pierwsze 3 tys i tak trzeba przejechać na benzynie) korzystać z LGP, to bezpieczniej będzie zamówić wersję 2x4 z gazem fabrycznym. W przypadku wersji 4x4 pozostaje tylko montaż za pośrednictwem dealera lub samemu. Fabryka gaz montuje tylko do "osiek"
laisar - 2012-10-04, 20:10
Dar1962 napisał/a: | w tym ostatnim przypadku się już kłania utrata gwarancji |
(Ale, co ważne - nie całej).
TD Pedro - 2012-10-04, 20:41
Dar1962 napisał/a: | Niektóre punkty sprzedaży (np lubelski) oferują taki montaż |
- czy aby na pewno? (chodzi o fragment: np. lubelski)...
- jeszcze nie tak dawno nie oferowali takiej opcji
piotr. z - 2012-10-04, 21:21
Dar1962 napisał/a: | (...) pierwsze 3 tys i tak trzeba przejechać na benzynie (...) |
Dar1962,
a skąd taka informacja?... Chyba paliwo nie ma tu za bardzo nic do rzeczy podczas "układania się" silnika- bardziej chodzi o sam fakt, że podzespoły silnika pracują i się docierają niż to, jakim paliwem jest zasilany? Ja bym nie demonizował wpływu LPG na docieranie się silnika. Chyba, że posiadasz na ten temat więcej informacji wtedy również się chętnie z nimi zapoznam- wg zasady, że człek się uczy całe życie
48piotr - 2012-10-05, 08:11
piotr. z napisał/a: | układania się" silnika- |
Niech się ułoży "fabrycznie", a potem "zamieszać" mu LPG.
Dar1962 - 2012-10-05, 14:59
TD Pedro napisał/a: | czy aby na pewno? (chodzi o fragment: np. lubelski) | \w lutym 2012 proponowano mi u Nazaruka taki montaż - a dokładniej POŚREDNICTWO w takim montażu (ASO Renault/Dacia na Abramowickiej nie montuje takich zestawów)
Dar1962 - 2012-10-05, 15:01
[quote="piotr. z"] Dar1962 napisał/a: | (...) pierwsze 3 tys i tak trzeba przejechać na benzynie (...) |
jw - podczas rozmowy z pracownikiem lubelskiego punktu dilerskiego, powiedziano mi,że po zainstalowaniu "akcesoryjnego" (nie fabrycznego) gazu w nowym aucie należy przejechać 3 tys km na benzynie w celu dotarcia i ułożenia silnika.(o to, jak dociera się fabryczny nie pytałem) Podobne zalecenie dawały ASO Skody podczas sprzedaży Octavii Tour z volkswagenowskim silnikiem 1,6 8V, który idealnie nadaje się do współpracy z LPG. Należy pamiętać, że auta przychodziły do dilerów z instalacją FABRYCZNĄ. Mam kumpla który nabył takie nowe auto - zakazano mu tankowania LPG w okresie docierania - 3 tys tylko Pb
kukubara - 2012-10-05, 15:06
Biorac pod uwage ze ten "akcesoryjny" od "fabrycznego" nie rozni sie niczym poza cena to bzdura.
J.
Dar1962 - 2012-10-05, 15:14
to czemu różnią się ceną, skoro nie różnią się niczym innym? a co z jakością montażu i dopasowaniem?
kukubara - 2012-10-05, 15:15
Bo moga :)
J.
TD Pedro - 2012-10-05, 17:50
Dar1962 napisał/a: | \w lutym 2012 proponowano mi u Nazaruka taki montaż - a dokładniej POŚREDNICTWO w takim montażu (ASO Renault/Dacia na Abramowickiej nie montuje takich zestawów) |
- to, że sami nie montują/montowali (ani przy Abramowickiej ani we właściwym salonie Dacii przy Kunickiego) to wiem, stąd w/w pytanie,
- pamiętasz "ich" cenę za oferowaną instalację LPG?
- wiesz kogo polecali/komu zlecali przedmiotowy montaż?
Dar1962 napisał/a: | to czemu różnią się ceną, skoro nie różnią się niczym innym? a co z jakością montażu i dopasowaniem? |
- gdyby było "coś nie tak" to pewnie by w to nie wchodzili (ASO) w końcu to oni (ASO) przejmuje na siebie rolę gwaranta tejże modyfikacji...
Dar1962 - 2012-10-05, 18:32
-prawie 4 tys zł - chyba 3,900
-nie dopytałem się, nie interesowało mnie to wtedy
TD Pedro - 2012-10-05, 18:51
Dar1962 napisał/a: | nie interesowało mnie to wtedy |
a teraz? czyżby skłon ku zmianie... (znam Twój sceptyczny stosunek do "gazu"... )
BoloSr - 2012-10-05, 19:12
Dobra juz wiem wiecej a teraz takie pytanko :)
Kupuje auto w danym ASO (inne miasto) Serwisuje w innym ASO (moje miasto) gdzie bede mogl zalozyc LPG zeby nie stracic gwarancji ?? w tym w ktorym kupilem czy w tym w ktorym serwisuje auto ??
TD Pedro - 2012-10-05, 19:15
BoloSr napisał/a: | w tym w ktorym kupilem czy w tym w ktorym serwisuje auto ?? |
gwarancję jako taką masz w każdym ASO, natomiast po montażu instalacji LPG gwarancji (w zakresie zmian wywołanych montażem) udziela Ci ASO które tego montażu dokonuje...
Dar1962 - 2012-10-05, 23:13
TD Pedro napisał/a: | Dar1962 napisał/a: | nie interesowało mnie to wtedy |
a teraz? czyżby skłon ku zmianie... (znam Twój sceptyczny stosunek do "gazu"... ) |
nadal mam sceptyczny - może nie tyle sceptyczny, co praktyczny - przy rocznych przewidywalnych przebiegach w granicy 10 tys km gaz montowany za pośrednictwem dilera zwracałby mi się latami
TD Pedro - 2012-10-06, 10:38
Dar1962 napisał/a: | przy rocznych przewidywalnych przebiegach w granicy 10 tys km gaz montowany za pośrednictwem dilera zwracałby mi się latami |
- jeżdżę niewiele więcej (ok. 12-13kkm rocznie) i po 1,5 roku eksploatacji już jestem "do przodu" (oby tak dalej)... ale każdy ma swoje, różne "za i przeciw"
PiotrWie - 2012-10-07, 19:07
TD Pedro napisał/a: | Dar1962 napisał/a: | przy rocznych przewidywalnych przebiegach w granicy 10 tys km gaz montowany za pośrednictwem dilera zwracałby mi się latami |
- jeżdżę niewiele więcej (ok. 12-13kkm rocznie) i po 1,5 roku eksploatacji już jestem "do przodu" (oby tak dalej)... ale każdy ma swoje, różne "za i przeciw" |
Tak jest tylko w przypadku większych jednorazowych przebiegów, ja 40% przebiegu mam w przejazdach 3-4 km ( taka specyfika pracy) więc zanim mi przełączyłoby na gaz po rozgrzaniu to i tak już staję, więc nawet przy LPG miałbym ze 40% na benzynie.
A ty liczyłeś paliwo na start i rozgrzanie?
TD Pedro - 2012-10-07, 20:14
PiotrWie napisał/a: | Tak jest tylko w przypadku większych jednorazowych przebiegów, ja 40% przebiegu mam w przejazdach 3-4 km ( taka specyfika pracy) więc zanim mi przełączyłoby na gaz po rozgrzaniu to i tak już staję, więc nawet przy LPG miałbym ze 40% na benzynie. |
- to wiem, dlatego napisałem, że "każdy ma swoje, różne za i przeciw"
PiotrWie napisał/a: | A ty liczyłeś paliwo na start i rozgrzanie? |
- to oczywiste, w przeciwnym wypadku porównywanie traciłoby jakikolwiek sens...
- ja nie próbuję nikogo przekonać do LPG a jedynie dzielę się swoimi przemyśleniami/racjami, sam miałem i mam trochę oporów co będzie dalej (ufam, że nic złego się nie stanie) ale jak by nie liczyć to "na gazie" wychodzi taniej, pomijam aspekt ekologiczny bo wg mnie to sprawa względna...
Dar1962 - 2012-10-07, 21:34
PiotrWie napisał/a: | ja 40% przebiegu mam w przejazdach 3-4 km |
ja takich przebiegów mam ponad 50% więc montaż LPG nawet za cenę z zakładu montażowego jest pod dużym znakiem ekonomicznego zapytania
wookash - 2012-10-07, 22:21
PiotrWie napisał/a: |
Tak jest tylko w przypadku większych jednorazowych przebiegów, ja 40% przebiegu mam w przejazdach 3-4 km ( taka specyfika pracy) więc zanim mi przełączyłoby na gaz po rozgrzaniu to i tak już staję, więc nawet przy LPG miałbym ze 40% na benzynie.
|
A powiedzcie mi koledzy, ile czasu zajmuje się waszym zagazowanym autkom przełączenie na gaz? Pytam, bo u mnie, z fabrycznym LGP, zajmuje to jakieś maks 200m przy bardzo zimnym silniku. Jak potem jest rozgrzany, to nawet jego ponowne startowanie, zajmuje jakieś 10 sekund, zanim wskoczy na gaz.
TD Pedro - 2012-10-07, 22:33
wookash napisał/a: | zajmuje to jakieś maks 200m przy bardzo zimnym silniku |
- bardzo zimny silnik to pojęcie bardzo względne, jak widzę jeszcze nie jeździłeś Dusterem w zimie, gdy silnik jest rzeczywiście zimny (zmrożony )... a wtedy bywa, że przełączenie "na gaz" następuje po przejechaniu nawet ok. 1000 m, natomiast w lecie rzeczywiście po ok. 200 m, dlatego w przypadku częstego pokonywania tylko krótkich tras (tak jak to Koledzy wyżej opisali) montaż instalacji LPG niekoniecznie musi być opłacalny...
Dar1962 - 2012-10-07, 23:13
jeśli auto stoi pod chmurką na silnym mrozie całą noc, to (w przypadku skody octavii tour - nie mam doświadczeń z DD) przełączenie na LPG następuje nawet po 3 km jazdy - osobiście sprawdzałem. Sądzę,że w przypadku DD w podobnych warunkach może być też podobnie
TD Pedro - 2012-10-07, 23:20
ja opisałem swoje doświadczenia, przełączanie na zasilanie LPG następowało przy silnych mrozach (zima 2011/2012 - samochód był wówczas parkowany "pod chmurką") najpóźniej po ok. 1500 m jazdy...
- trochę odczuwam dyskomfort opisując swoje refleksje w temacie dot. fabrycznej instalacji LPG podczas gdy ja mam "niefabryczną" ...
wookash - 2012-10-08, 07:49
To w takim razie zima to zweryfikuje - parkuję w garażu, więc może nie będzie tragedii.
Dyziek - 2012-10-08, 12:39
Mam IV generacje instalacji w swoim samochodzie. Przelaczenie na gaz nastepuje, gdy temperatura silnika wynosi 40 stopni. Parownik wykorzystuje cieplo z silnika do ogrzania gazu (im wyzsza temp., tym ponoc lepiej miesza sie z tlenem).
piotr. z - 2012-10-08, 21:03
Dyziek,
gaz musi przejść z fazy płynnej w lotną i wymieszać się z tlenem w odpowiednich proporcjach; jeśli nie będzie do tego odpowiedniej temperatury to zrobi się na parowniku "buła" z lodu- bo nie będzie miało co odebrać energii potrzebnej na odparowanie.
Dyziek - 2012-10-08, 21:11
piotr. z napisał/a: | Dyziek,
gaz musi przejść z fazy płynnej w lotną i wymieszać się z tlenem w odpowiednich proporcjach; jeśli nie będzie do tego odpowiedniej temperatury to zrobi się na parowniku "buła" z lodu- bo nie będzie miało co odebrać energii potrzebnej na odparowanie. |
Piotrek, w starych generacjach mozesz probowac odpalac na gazie zimny silnik. IV i V generacje na to juz nie pozwalaja. Dlatego wspomnialem o temeraturze, przy jakiej nastepuje przelaczenie. Dacki maja IV gen.
piotr. z - 2012-10-08, 21:31
Się zgadza- w Nubie tak czasami robię- szczególnie w lecie (moja nie ma czujnika temp. cieczy chłodzącej; Siena miała). Ale wtedy też bardziej membrany w parowniku dostają w doopcię i twardnieją. Jako że pozwoliłem sobie również na regenerację parownika to wiem, jak take cóś wygląda (tu relacja z moich wypocin- nick ten sam co na DKP). Z temperaturą się zgadza. Mi osobiście taki wypadek przy pracy się nie trafił ale koledze tak- fajnie wyglądał biały, zamarznięty parownik na wiosnę Z tym, że kolo chyba na oparach benzyny odpalał i od razu na LPG przechodził
neoXs - 2012-10-14, 16:53
Witam,
Od jakiegoś czasu przeglądam sobie forum Dacii (zwłaszcza po premierze Lodgy i zapowiedzi Logana 2) i widząc ten temat postanowiłem się w końcu zarejestrować.
Cytat: | pierwsze 3 tys i tak trzeba przejechać na benzynie |
To akurat nie ma żadnego znaczenia. Ja posiadam Octavię Tour I i od nowości mam LPG Landi Renzo gdzie po 1 tys. km przebiegu, należało przyjechać do ASO na doregulowanie instalki. Zatem nawet należało jeździć od razu na LPG :) Na docieranie silnika bardziej ma wpływ nasz styl jazdy, mianowicie nie deptać pedału gazu do podłogi, ale też nie jechać 50km/h na 5-tym biegu :P
Jak ktoś chce to i na upartego odpali auto w IV generacji LPG na gazie. Sterownik to umożliwia, aczkolwiek zakłada się, że takie rzeczy będzie się robiło tylko awaryjnie (jakby np. padła pompa paliwa).
Przełączanie się w zimie na gaz niestety chwilę trwa, tak do 2km max (garażuję), ale w lecie idzie to b. szybko :)
Czy opłaca się mieć LPG? Dla mnie bardzo, przebiegi roczne to u mnie 10-12 tys. km, czyli niezbyt dużo ale nawet jakbym miał instalować gaz za dodatkową opłatą to i tak szybko by mi się zwrócił. Ja mam prosty przelicznik - mój portfel, nie liczę spalania tak jak to niektórzy. Po prostu robiąc te same trasy co zazwyczaj płacę praktycznie połowę z tego co kiedyś. A dodatkowe 300zł rocznie na przegląd (techniczny + regulacja i ewentualna wymiana filtrów) to naprawdę mały wydatek.
Czy kogoś zachęcam do zakładania LPG? To już niech każdy sam zadecyduje :P patrząc z perspektywy posiadaczy "gazu" to im nas mniej tym lepiej, bo mniejsze zainteresowanie rządu aby podnosić ceny :P A jak wszyscy się rzucą to wtedy zaczną kombinować z nowymi podatkami.
TD Pedro - 2012-10-14, 18:25
witaj w Klubie...
neoXs napisał/a: | patrząc z perspektywy posiadaczy "gazu" to im nas mniej tym lepiej, bo mniejsze zainteresowanie rządu aby podnosić ceny :P A jak wszyscy się rzucą to wtedy zaczną kombinować z nowymi podatkami. |
- chciałbym nie mieć racji ale na to bym nie liczył, rzesza "gazowników" jest całkiem spora i sądzę, że jeżeli nasi "możnowładcy/decydenci" dojdą do wniosku iż warto sięgnąć do naszych kieszeni głębiej to na pewno tak uczynią ...
neoXs napisał/a: | Jak ktoś chce to i na upartego odpali auto w IV generacji LPG na gazie. Sterownik to umożliwia, aczkolwiek zakłada się, że takie rzeczy będzie się robiło tylko awaryjnie (jakby np. padła pompa paliwa). |
- czy wiesz jak to robić i czy korzystałeś z tej możliwości?
neoXs - 2012-10-14, 19:35
Cytat: | czy wiesz jak to robić i czy korzystałeś z tej możliwości? |
Nie korzystałem bo nie było potrzeby. W instrukcji/karcie gwarancyjnej jest napisane krok po kroku jak to zrobić. Chyba polegało to na przekręceniu stacyjki aby się lampki zapaliły i przytrzymanie przełącznika gazu ileś sekund, aż zapali się zielona lampka, wtedy odpalamy auto na gazie. Jakby co mogę jutro sprawdzić dokładnie w instrukcji.
TD Pedro - 2012-10-14, 19:38
jak nie sprawi Ci kłopotu to sprawdź, nawet jeżeli nie będzie takiej potrzeby to wiedzy nigdy za wiele ...
neoXs - 2012-10-14, 21:45
Tak to mniej więcej wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=gj82Qpj-fBQ
TD Pedro - 2012-10-14, 22:30
dzięki ...
przy okazji przetestuję, co prawda moja instalacja nie jest "fabryczna" ale to chyba nie ma znaczenia - też jest Landi Renzo ...
neoXs - 2012-10-14, 22:54
Mało kto ma fabryczną ;) ot samochód miał montowaną instalację w ASO przed wydaniem klientowi. Póki co mam przejechane 22 tys. i nic się nie dzieje, jedynie raz na rok regulacja w serwisie Landi i wymiana filtrów w przyszłe wakacje mnie czeka.
Btw. polecam tankowanie na Lukoilu lub Statoilu. Przez 1.5 roku tankowałem na BP i wszystko było ok, ale mocno się zdziwiłem jak raz skorzystałem z Lukoila i auto dostało kopa :O Shella nie polecam bo jest drogi, a efekty jak na BP, z Orlena korzystałem 2 razy i też było normalnie. LPG na Statoilu i Lukoilu sprawia, że autko jest nieco bardziej zrywne, co mnie mocno dziwiło. Ale po dyskusji na forum Octavii okazało się, że inni też mają podobne odczucia :)
TD Pedro - 2012-10-14, 23:01
neoXs napisał/a: | Mało kto ma fabryczną |
- Dustery w wersji 4x2 mają już od pewnego czasu instalację "fabryczną"...
- dotychczas z reguły tankowałem Ameri Gas (na stacji u "mojego" serwisanta instalacji LPG) ale spróbuję teraz na Lukoilu, te stacje są bardziej dostępne...
- ja na gazie przejechałem aktualnie ok. 20 kkm i również poza gwarancyjnym przeglądem po 15 kkm nic się nie dzieje ...
piotr. z - 2012-10-21, 15:23
Na Lukoilu w Gdyni (ul. Hutnicza) tankuję od lat. De facto kilkanaście lat na tej samej stacji tylko szyldy się jej zmieniały: Jet, cośtam-cośtam (nie pamiętam) i Lukoil. Ani razu nie miałem powodów do narzekań.
Tolman - 2012-10-29, 11:01
Witam
Ja mam w DD fabryczną instalację. Sprawuje się dobrze nie mam żadnych problemów.
Z tego co wiem zablokowana jest centralka i serwis (regulacje) wykonuje tylko aso. Co do jazdy na gazie to podobno te DD z fabryczną instalacją mają wzmocnione zawory.
Co do przeglądów to przy odbiorze pytałem się jak jest z przeglądami z gazem w skp skoro nowy samochód ma przegląd za 3 lata a następnie za 2 lata to uzyskałem odpowiedź że przeglądy robi się normalnie razem z samochodem i nie trzeba robić dodatkowych przeglądów co rok.
TD Pedro - 2012-10-29, 11:49
Tolman napisał/a: | Co do przeglądów to przy odbiorze pytałem się jak jest z przeglądami z gazem w skp skoro nowy samochód ma przegląd za 3 lata a następnie za 2 lata to uzyskałem odpowiedź że przeglądy robi się normalnie razem z samochodem i nie trzeba robić dodatkowych przeglądów co rok. |
to coś nowego...
Damiansdz - 2012-10-29, 12:37
Ciekawe mi powiedziano że co rok
kapelusznik - 2012-10-29, 12:48
wg przepisów przegląd samochodu z instalacją gazową ma się odbyć co rok - czyli okres między przeglądowy jest skrócony
sam mam taki problem, bo w WK mi nie wbili skróconego przeglądu (wg DR rejestracyjnego przegląd powinienem mieć w XI.2013, ale rok od montażu LPG minie VI.2013) - przy okazji ustawiania zbieżności na SKP zapytałem się o to diagnosty - oczywiście potwierdził to co już wiedziałem - tzn że okres jest skrócony i należałoby samemu z siebie przyjechać wcześniej, bo nie ma sensu jechać do WK i tracić miejsce w dowodzie
wspomniał tylko, że to chyba zmora w WK siedzi jakaś, bo bardzo często trafiają do niego auta na pierwszy przegląd po 3 latach z fabrycznym LPG - bo nikt w WK tego nie zauważył (a pieczątkę o LPG wbijali przecież), a właściciel nieuświadomiony
Damiansdz - 2012-10-29, 16:11
Dziś byłem przy okazji na stacji diagnostycznej pytałem gościa i auta z lpg nie ważne co maja w dowodzie przegląd co roku się robi takie są przepisy.
|
|