DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Zakup Dacii - Termin dostawy lodgy

BMH - 2012-10-16, 09:52
Temat postu: Termin dostawy lodgy
Witam może ktoś z Was mi to wytłumaczy moje autko jest już złożone,przeszło wszystkie przeglądy w fabryce, przygotowane do transportu wiadomość z dnia 12 pażdziernik i tutaj uwaga odbiór mam na 15 grudnia :evil: natomiast auto ma dojechac do dilera 6 grudnia o co tu chodzi ja rozumiem że auto ma przybyć z Maroka a nie Ruminii ale 2 miesiące w transporcie to istne przegięcie może mi to ktoś racjonalnie wytłumaczyć w jaki sposób tyle czasu się czeka na dojazd auta w miejsce docelowe??
kukubara - 2012-10-16, 09:56

Chyba nie myslisz, ze wysylaja tylko Twoje auto w paczce DHLem? ;)

Pewnie czekaja az im sie uzbiera caly transport, moze auta plyna morzem
do ktoregos portu we Wloszech?

q

BMH - 2012-10-16, 10:07

kukubara napisał/a:
Chyba nie myslisz, ze wysylaja tylko Twoje auto w paczce DHLem? ;)

Pewnie czekaja az im sie uzbiera caly transport, moze auta plyna morzem
do ktoregos portu we Wloszech?

q

a ty myślisz że ylko 1 auto schodzi z fabryki dziennie ?Bo moim zdaniem conajmniej kilkanaśćie to że płynie statkiem to każdy wie o tym dobrze,ale to chyba nie oznacza że statek płynie prawie dwa miesiące,przetransportowanie auta z Włoch do Polski to góra 3 dni

Prezes - 2012-10-16, 10:25

Procedury celne, nie ma przebacz. Jakby Maroko było w UE byłoby znacznie szybciej :mrgreen:
miskowski - 2012-10-16, 11:01

Gdzieś na forum jest podlinkowany PDF, w którym jest bardzo ładny schemat transportowo - logistyczny dotyczący Lodgy. To naprawdę duża i skomplikowana operacja. Co do różnicy w czasie pomiedzy przyjazdem, a odbiorem - zarówno dealer jak i Ty potrzebujecie czasu.

Mój Duster przyjechał do salonu w ubiegłą środę. Sprzedawca musiał przygotować dokumenty typu faktura itp. które odebrałem w piątek. W piątek zarejestrowałem samochód i odbieram go jutro, czyli tydzień po przyjeździe. W tym czasie, gdy ja załatwiałem formalności - dealer doprowadzał autko do porządku po transporcie, montował dodatkowe wyposażenie itd. Tak więc ta akurat różnica jest jak najbardziej uzasadniona. A jak dokopiesz się do wspomnianego wcześniej dokumentu - zrozumiesz też politykę transportową koncernu. Warto poszukać.

laisar - 2012-10-16, 11:10

Jeden obraz jest czasem wart tysiąca słów:
miskowski - 2012-10-16, 11:13

O to właśnie chodziło. Dzięki laisar. :-)
DrOzda - 2012-10-16, 12:17

No właśnie - moje auto ma być w produkcji od 22.10 a termin odbioru mam podobny do Twojego. Zbierają produkcję z kilku tygodni i wysyłają statkiem. Sam rejs Tanger - Koper w Słowenii to też ze 4 dni.
No i wyjaśniło się czemu widziałem litewską lawetę z dąćkami wyjeżdżającą z ASO Mory - Polska jest punktem przesiadkowym w tym łańcuchu.
Ciekawe swoją droga czy używają transportu kołowego jak z Rumunii czy nowootwartego połączenia kolejowego ?
http://www.luka-kp.si/eng/for-partners/news/2888

RenaultDacia - 2012-10-16, 12:59

Mapka naprawdę ciekawa - nie sądziłem, że logistyka jest w tym przypadku tak zagmatwana ;)
laisar - 2012-10-16, 13:08

I dość długotrwała - bo jakby ktoś nie załapał, to w oznaczeniu "LICZBAw" chodzi o tygodnie...
Dar1962 - 2012-10-16, 17:29

miskowski napisał/a:
W piątek zarejestrowałem samochód i odbieram go jutro

to już jutro? jak ten czas leci ;-) - no to noc nieprzespana :-P

miskowski - 2012-10-16, 18:15

Dar1962 napisał/a:
no to noc nieprzespana :-P

No właśnie, że raczej jednak spokojnie przespana. Nie podchodzę do tego zbyt emocjonalnie, tym bardziej że jutro mam naprawdę przesr... dzień, od bladego świtu aż do wieczora. Siłą rzeczy wypoczynek jest priorytetem. Poza tym w takich sytuacjach zamiast emanować bezgraniczną radością - staram się ściąć krew w żyłach do temperatury zera absolutnego. Tylko tak mogę przynajmniej próbować wychwycić ewentualne usterki. Mam nadzieję, że nie będzie ich zbyt wiele, ale jednak muszę być przygotowany na jakieś niespodzianki. Zwłaszcza, że jak na razie wszystko idzie podejrzanie dobrze.

Tak więc za niecałe dwie godzinki meczyk, choć wynik można z dużą dozą prawdopodobieństwa przewidzieć, wieczorny przegląd wiadomości, prysznic i do wyrka. :-)

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-10-16, 22:42 ]
Pytanie o ubezpieczenie: http://www.daciaklub.pl/f...p=145131#145131.

RenaultDacia - 2012-10-16, 18:49

Może nie będzie tak źle z meczykiem ;) W każdym razie życzę Ci faktycznie zimnej krwi i żeby jednak nic nie wyszło przy odbiorze auta.
BMH - 2012-10-24, 22:11

Tymczasem maja Lodgy jest już prawie dwa tygodnie w transporcie jak przetrwać ten czas oczekiwania :cry: ?
TD Pedro - 2012-10-24, 22:22

na luzie? :lol: :oops: :mrgreen: szybko "zleci" a po roku ujeżdżania wspomnisz z rozrzewnieniem jakie to były emocje :-) ...
BMH - 2012-10-24, 22:25

Napewno na forum jest jakiś diler Dacii,ile czasu potrzebował na śćiągnięcie Lodgy z Maroka?

Wszystko może by było ok ale 15 listopada sprzedaje swoje autko i jak sobie pomyślę miesiąc bez auta to aż mnie nosi

DrOzda - 2012-10-25, 08:17

BMH napisał/a:
Napewno na forum jest jakiś diler Dacii,ile czasu potrzebował na śćiągnięcie Lodgy z Maroka?

Wszystko może by było ok ale 15 listopada sprzedaje swoje autko i jak sobie pomyślę miesiąc bez auta to aż mnie nosi

Twoja Lodzia czeka na moją którą właśnie składają. Przytulą się razem podczas długiej podróży :)
update: podobno już złożona, więc pewnie już stoją razem na placu ....

miskowski - 2012-10-25, 08:55

Oj, znam miesięczny ból oczekiwania z pustym podjazdem/miejscem parkingowym. A zanosiło się na dłużej... :mrgreen: Lekko nie jest, ale da się przeżyć. ;-)
Gasnik - 2012-10-27, 13:31

No, to sobie wyobraź okres 3 tygodni bez dostawczaka w firmie, po tym jak mój Caddy puścił focha że chcemy go sprzedać za cenę złomu. Zepsuł pompę paliwa i cześć.
jjmalin - 2012-10-27, 20:45

o ile z homologacją będzie oki przy rejestracji ... u mnie były klocki i jeszcze plus 3 tygodnie
DrOzda - 2012-11-05, 14:52

Mały update , jest już w transporcie. Tyle nie wiadomo dokładnie w którym miejscu. Może być równie dobrze w składzie przyfabrycznym czekając na lawetę jak i już na statku/ albo nawet w Słowenii.
BMH - 2012-11-06, 17:40

Wczoraj dostałem informacje że moja Lodzia będzie 20 listopada już u dilera oby :lol:
Dar1962 - 2012-11-06, 18:59

BMH napisał/a:
Wczoraj dostałem informacje że moja Lodzia będzie 20 listopada

ciśnienie rośnie - skąd ja to znam :-P

BMH - 2012-11-06, 21:42

Czy ktoś z użytkowników szanownego forum posiada białą lodzie?Czyżby był pierwszy :lol:
wiciu_r - 2012-11-06, 22:02

Do 25 listopada ma być biały Laureate 1.6. Garaż już wysprzątany i tęsknym wzrokiem spoglądam na telefon...
andrev17 - 2012-11-07, 11:45

25 listopad... :-) a ja czekam na moją grafitową kometę 1,5 dci 90, jak zamawiałem panowie z salonu mówili, że ma być dopiero w 51 tygodniu :-(
Już kupiłem, wosk, preparat do uszczelek, spray do opon i inne pierdułki;-) śni mi się odbiór po nocach, już nie mogę tak dłużej:-)

wiciu_r - 2012-11-07, 12:14

Cytat:
być dopiero w 51 tygodniu

no to tylko szykuj wielką choinkę, prezent stanie pod nią jak sie patrzy ;-)

Dj Brabus - 2012-11-13, 11:25

BMH napisał/a:
Czy ktoś z użytkowników szanownego forum posiada białą lodzie?Czyżby był pierwszy :lol:

Prasowa 1.5 dCi Prestige - jeździłem ostatnio, bardzo przyjemnie prezentuje się w bieli, zwłaszcza na tle białego puchu, który wtedy sypnął na Kraków. Gratuluję auta!

wiciu_r - 2012-11-13, 13:45

Moja już jest w Polsce. W przyszłym tygodniu powinienem się ślinić za kierownicą. Jak spotkacie kierowcę z głupią miną i wytrzeszczem oczu sterującego bielakiem to będę to ja :-P
BMH - 2012-11-13, 16:38

wiciu_r napisał/a:
Moja już jest w Polsce. W przyszłym tygodniu powinienem się ślinić za kierownicą. Jak spotkacie kierowcę z głupią miną i wytrzeszczem oczu sterującego bielakiem to będę to ja :-P

U mnie bez zmian 20 listopada :evil: dziś sprzedałem swojego Logana i przyznam szczeże łzy pociekły,cóż jak ja wytrzymam bez auta nie mam pojęcia kużwa,można jakos sprawdzić gdzie znajduje sie autko poza dilerem który juz chyba mnie nienawidzi :lol: :!:

Dj Brabus - 2012-11-18, 15:08

W sobotę zamówiłem Laureate 1.5 dCi 90. :) W grafiku realizacji wpisany jest 4 tydzień 2013 roku. Czy macie jakieś doświadczenia ze zmianami terminów dostaw?
pluto - 2012-11-18, 15:25

Ja swojego dostałem 2 tygodnie przed terminem ale dotyczyło to DUSTERA.
P.S.
Fajną wersje zamówiłeś - wg. danych katalogowych spala mniej od DD ciekawe jak będzie w rzeczywistości ;-)

DrOzda - 2012-11-18, 15:35

realizacja to u Ciebie data produkcji czy dostawy ? Do tej pory dostawy wypadały 10 tygodni od zamówienia minimum.
BMH - 2012-11-19, 09:11

Moja biała strzała już jest w salonie :mrgreen:
hojnorek - 2012-11-19, 13:22

ja oglądałem w sobotę lodgy z zamiarem kupna.
samochód w wersji której nie ma na stanie oszacowali produkcję na początek 2013r i dostawę na marzec 2013r

BMH - 2012-11-19, 16:54

dowiedz sie u Nazaruka w Lublinie sporo tego stoi byc może bedzie cos co zainteresuje Ciebie
Dar1962 - 2012-11-19, 18:34

BMH napisał/a:
dowiedz sie u Nazaruka w Lublinie sporo tego stoi

to prawda - jakoś im się mały zapasik ostatnio zrobił - może mają coś wolnego?

hojnorek - 2012-11-20, 08:56

sprawdzić sprawdzę, ale aż tak to mi się nie spieszy. kupię tam gdzie dostanę najwięcej gratisów :)
DrOzda - 2012-11-23, 17:17

Zamówienie 15.09
Do salonu przyjechał 23.11

TD Pedro - 2012-11-23, 17:49

DrOzda napisał/a:

no to teraz czas będzie biegł trochę za wolno... zwłaszcza że po drodze weekend :lol: i wyskoczyło by się z "lodzią" na małe "tete-a-tete" :-P

Dar1962 - 2012-11-23, 18:42

DrOzda napisał/a:
Zamówienie 15.09

więc wychodzi na to,że odbierzesz pod koniec nadchodzącego tygodnia - dwa dni wolnego przed nami, kwitów nie wyślą, potem jeszcze trzeba dzień na bieganie za rejestracją i ubezpieczeniem - do przyszłego piątku się wyrobisz :-P

wiciu_r - 2012-11-27, 07:53

Dzisiaj po pracy jadę po swój biały autobusik, tylko jakoś niewyspany jestem :-P

Już Go Mam http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

hojnorek - 2012-12-14, 10:23

no ja poczekam do marca :)
po długich i szerokozakrojonych negocjacjach udało się zamówić :)
biały Leureat siedmioosobowy, TCe + kilka dodatków

Pijava - 2012-12-18, 23:36

A ja niecierpliwie przebieram nogami - gazują mi właśnie moje białe sanki:) Termin odbioru sobota a zamawiałam 27.09 :) Data przewidywana była na 31.12.12
hojnorek - 2012-12-19, 08:53

hehe widzę że kolor biały jest dość popularny :)
Pijava - 2012-12-19, 09:30

Biały chyba najładniejszy z dostępnej "mini palety :)
Jocker27 - 2013-05-13, 14:47

Czy ktoś wie jaki jest teraz realny termin realizacji zamówienia na Lodgy. Jeden sprzedawca mówi mi, że „wrzesień i nic się nie da z tym zrobić”. Wcześniej inny mówił mi, że realnie to trwa dwa miesiące”. Dzisiaj dzwonił do mnie jakiś „jastrząb” i mówił, że Lodgy w jego salonie będzie wciągu miesiąca!

Czy ktoś wie jak to jest naprawdę?

Dar1962 - 2013-05-13, 17:36

nikt ci nie odpowie lepiej niż sprzedawcy w poszczególnych salonach ;-) Musisz po prostu podzwonić i popytać. Jedno jest pewne - jeśli złożysz zamówienie indywidualne na konkretnie skonfigurowany wg własnych potrzeb egzemplarz, trzeba będzie poczekać ok 3 miesięcy. Jeśli trafisz w którymś salonie np coś wystawowego, co ci podpasuje, masz praktycznie od ręki
DrOzda - 2013-05-13, 17:55

ją miałem termin dostawy 3 miesiące a dotarł do salonu równo po dwóch
kwestia slotow produkcji i rejsów Tangeru do Kopru

radzio - 2013-05-13, 18:35

Jocker27 napisał/a:
Czy ktoś wie jaki jest teraz realny termin realizacji zamówienia na Lodgy. Jeden sprzedawca mówi mi, że „wrzesień i nic się nie da z tym zrobić”.

Dzisiaj u Zięby w Katowicach mówili mi dokładnie to samo.

Zbychu504 - 2013-05-13, 21:42
Temat postu: Lodgy
Potwierdzam- termin realizacji to 39 /40 Tydzień tego roku.
DrOzda - 2013-05-14, 06:01

Heh - to koniec września - dwadzieścia tygodni czekania ... masakra jakaś.
A może celowe działanie w związku z wykupywaniem samochodów na eksport na zachód ?

Jocker27 - 2013-05-14, 10:10

Zbychu skąd masz takie informację?

Być może ta fabryka w Maroko nie pracuje w Ramadanie.

Zbychu504 - 2013-05-14, 11:26

Sprzedaje Dacie :)
Jocker27 - 2013-05-14, 12:05

Czyli Zbychu możesz autorytatywnie powiedzieć, że jeżeli ktoś teraz obiecuje mi, że zamówiona do produkcji Logdy przyjdzie w połowe/na koniec lipca - to albo nie wie o czym mówi, albo pociska mi tzw. kit
Zbychu504 - 2013-05-14, 15:02
Temat postu: :)
niekoniecznie tzn może dealer miał już taki pojazd zamówiony np na salon i akurat Ty chciałeś tą samą konfigurację więc będziesz miał pojazd szybciej :)
radzio - 2013-05-14, 15:08

Jeśli to coś wniesie do sprawy, to u Pietrzaka w Katowicach terminy wyglądają bardzo podobnie.
Nie wiem czy to w tym wątku czytałem (i skasowano) czy w innym, ale ktoś zarzucił, że sprzedawcy specjalnie ustalają tak terminy aby wyrobić "plan sprzedaży" na te oddalone w czasie miesiące. IMHO to bzdura - musiałby tak się umówić wszystkie salony co najmniej w województwie - bo choćby jeden się wyłamał, to zgarnąłby wszystkich klientów. Pozatym dla sprzedawców takie odległe terminy są raczej mało komfortowe - zniecierpliwiony klient zamiast czekać pół roku na Dacię pójdzie do Skody czy innego Chevroleta gdzie auto dostanie za góra miesiąc czy też dwa.

DrOzda - 2013-05-14, 15:22

No ale z drugiej strony coś się musiało stać skoro na jesieni były terminy 12 tygodniowe (realnie 8) a teraz są 20.
radzio - 2013-05-14, 15:40

Popyt przerósł możliwości produkcyjne?
Ja osobiście nie chciałem zamawiać "na jesieni", aby nie odbierać samochodu w zaspach śniegu. Drugim powodem mojego oczekiwania była zapowiedź nowego Sandero (wcześniej chciałem Dustera), na które się zdecydowałem po jego zobaczeniu. Z moich rozmów ze sprzedawcami wynika, że sporo osób właśnie zrezygnowało z Dustera na rzecz chociażby nowego Sandero.
Pozatym nowe modele wprowadzone pod koniec ubiegłego roku (jak chociażby Nowe Sandero) "okrzepły", pojawiło się w międzyczasie sporo artykułów, testów itp. ludzie się dowiedzeili, przekonali i teraz zamawiają na potęgę.
Lodgy jest bezkonkurencyjna jeśli chodzi o "pojemność" przestrzeni osobowej i tutaj podejrzewam że ilość zamówień przekroczyła możliwości produkcyjne. A zwiększenie mocy produkcyjnych nie jest kwestią tygodnia czy dwóch. Podobna sprawa miała się u producentów półprzewodników 3 lata temu - ze względu na tzw. "kryzys" poobcinali moce produkcyjne, zmniejszyli plany produkcji i niestety ich piękne rączki trafiły do nocników, bo ilość zamówień kilkukrotnie przekraczała możliwości dostaw - ceny elementów wzrosły wtedy nawet 10-krotnie nie mówiąc już o 40-tygodniowych terminach dostaw pojedyńczych sztuk. A ponieważ Dacia jest marką budżetową, to nie może sobie pozwolić na pracę na pół gwizdka i gotowość do nagłego wzrostu produkcji.
Ciekawy jestem terminów oczekiwania na Logana MCV - zapewne bedą podobne, jeśli nie dłuższe.

Jocker27 - 2013-05-14, 20:34

Muszą mieć jakieś problemy natury organizacyjnej.

Przy otwieraniu fabryki deklarowali, że w 2012 osiągnie ona zdolność produkcyjną na poziomie 170 tys. sztuk samochodów na rok. To wypada co najmniej 500 sztuk dziennie. W Polsce w kwietniu sprzedali 180 sztuk Logdy (wcześniej 267, 213, 194) – więc miesięczne zapotrzebowanie Polski powinni zrealizować w ciągu dniówki i to już do południowych modłów.

Nie mam danych sprzedaży z innych krajów – pewnie we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech tych samochodów sprzedaje się znacznie więcej , ale i tak to mi bardziej wygląda na ich problemy organizacyjne niż na zawalenie fabryki zamówieniami.

Jeżeli Dacia szybko nie upora się z tymi problemami to citroen rozszerzy swoja promocje C4 grand picasso na model podstawowy i Lodgy przestanie już być już taka konkurencyjna.

radzio - 2013-05-14, 20:40

Cytat:
miesięczne zapotrzebowanie Polski powinni zrealizować w ciągu dniówki

Akurat w trakcie tej dniówki był strajk w fabryce i cała produkcja na Polskę "weszła do planu przyszłorocznego", tzn przyszłomiesięcznego :lol:
Nieco ponad miesiąc temu terminem na Sandero był lipiec. Dzisiaj jest to "koniec września". Za miesiąc to może być 2014 rok :shock:

RenaultDacia - 2013-05-14, 21:11

Tak jak wyżej pisaliście - sprawy organizacyjne, a nie nagły zwiększony popyt, dają te opóźnienia - sprawdzona informacja :)
radzio - 2013-05-14, 21:14

Jakieś szanse na poprawę są?
RenaultDacia - 2013-05-14, 21:36

radzio napisał/a:
Jakieś szanse na poprawę są?
Znajomy dealer niestety wie tyle co my... czyli niewiele. Osobiście uważam, że Rumuni (i ludzie z Renault) szybko poradzą sobie z logistyką, bo przecież marże na Daciach nie są takie jak przy np. Mercedesie czy Porsche i każda sprzedana sztuka mniej - przez jakieś zawirowania nie związane bezpośrednio ze sprzedażą - boli ;)
maciek - 2013-05-15, 08:39

Jocker27 napisał/a:
Muszą mieć jakieś problemy natury organizacyjnej.

Przy otwieraniu fabryki deklarowali, że w 2012 osiągnie ona zdolność produkcyjną na poziomie 170 tys. sztuk samochodów na rok. To wypada co najmniej 500 sztuk dziennie. W Polsce w kwietniu sprzedali 180 sztuk Logdy (wcześniej 267, 213, 194) – więc miesięczne zapotrzebowanie Polski powinni zrealizować w ciągu dniówki i to już do południowych modłów.

w Marcu wyprodukowali 4039 szt Lodgy i 1809 szt Dokkera +1809 szt Dokkera VAN + 1 Lodgy (VAN? )

Czyli mają jeszcze spore zapasy

Jocker27 - 2013-05-15, 14:07

Coś mi tu nie pasi. Jesteś pewny, że to dane o produkcji, a nie sprzedaż? Masz jakieś źródło od tego?

Z artykułu na temat fabryki w Tanger

http://www.infomediaire.m...usine-de-tanger

wynika, że plany pozostały planami, ale na koniec 2012 dziennie produkowali nie 500 jak zapowiadali wcześniej, a 200 sztuk dziennie Lodgy i Dokkera razem. Jeżeli miesięcznie dwa modele produkują w liczbie około 4500-5000, to samej Lodgy nie dadzą radę wyprodukować w tej liczbie (4039).

Tym razem planują, że w tym roku będą już produkować 600 dziennie.

Wniosek jest z tego taki, fabryka jest na rozruchu, ma problemy z osiągnięciem przyzwoitego poziomu produkcji. Na wiosnę uruchomiono sprzedaż Lodgy na najbardziej prestiżowym dla francuzów rynku - czyli we Francji - i to dobiło system.

Z zamawianiem, trzeba poczekać, aż uporają się z problemami z produkcją i termin realizacji wróci do przyzwoitego poziomu.

BoloSr - 2013-05-16, 07:01

ogolnie to Dacia chyba wogole ma problem z dostarczeniem aut bo ja caly czas czekam na auto i termin sie co chwile odwleka nie wiadomo czemu :(
DrOzda - 2013-05-16, 07:33

Jocker27 napisał/a:
Na wiosnę uruchomiono sprzedaż Lodgy na najbardziej prestiżowym dla francuzów rynku - czyli we Francji - i to dobiło system.

Na wiosnę owszem, ale 2012 roku.

Jocker27 - 2013-05-16, 08:29

Słusznie Drozda ;-) okazuje się, ze Lodgy sprzedawali we Francji już wcześniej http://news.autoplus.fr/n...ult-Dacia-Lodgy
Zbychu504 - 2013-05-16, 09:35

BoloSr napisał/a:
ogolnie to Dacia chyba wogole ma problem z dostarczeniem aut bo ja caly czas czekam na auto i termin sie co chwile odwleka nie wiadomo czemu :(

BoloSR - już wiadomo czemu - zbieg okoliczności nieszczęśliwych zdarzeń...to się nazywa ładnie "siła wyższa"

BoloSr - 2013-05-16, 10:07

Zbychu504 napisał/a:
BoloSr napisał/a:

BoloSR - już wiadomo czemu - zbieg okoliczności nieszczęśliwych zdarzeń...to się nazywa ładnie "siła wyższa"

mam nadziej ze to tylko na tym pozostanie :)

DrOzda - 2013-05-17, 11:34

Popyt swoją drogą rośnie :
http://www.acea.be/images...-FINAL-1304.pdf
Dacia zwiększyła w kwietniu sprzedaż w UE o 28 % w porównaniu do kwietnia 2012 a w okresie styczeń - kwiecień o 18%
To ewenement na rynku europejskim.

Krzysztof - 2013-05-18, 07:42

Dla mnie mogą zwiększyć sprzedaż i o 100% życzę im tego,niech tylko dotrzymają umówionego terminu tak by za pięć tygodni Lodzia stała już przed blokiem a nie pływała jeszcze statkiem .