|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - Renault Dcross Concept
maciek - 2012-10-22, 19:21
Dyziek - 2012-10-22, 19:44
ekhm, wyglada jak parodia Evoque'a (czy jak mu tam)
dla mnie jakos taki 'nackany' przod
laisar - 2012-10-22, 19:51
Byłoby miło dać też jakiegoś linka do konkretów...
Np http://www.autoexpress.co...t-dcross-debuts
@Dyziek: W Brazylii ponoć takie właśnie lubią [:
maciek - 2012-10-22, 21:13
Axia - 2012-10-22, 21:20
O Mój Boże .... Ja rozumiem ze są gusty i guściki, ale to jest jakaś karykatura Dustera... Jestem na Nie.
_Big_Mac_ - 2012-10-22, 21:25
To jeno concept, z definicji karykatura ;)
marszelest - 2012-10-22, 21:30
jak każdy koncept -wyznacza pewien kierunek w jakim będzie podążać dacia
już nawet tutaj widać ,że przód jest jest podobny do nowego sandero
zwróćcie uwagę na linie "blachy" wokół reflektorów czyż nie wygląda znajomo
Cendra - 2012-10-22, 21:45
Przód - tak, tył - nie :)
marszelest - 2012-10-22, 21:58
tył nie- bo to jest FL to jest , a nie "BL"
chriskb - 2012-10-22, 22:06
Światła w technologii LED i wycieraczka tylna pracuje z prawa do lewej ale to chyba jst związane z drugą półkulą - wszystko do góry nogami.
Piotr_K - 2012-10-23, 02:15
ciekaw jestem tego kola zapasowego na dachu - jak to rozwiązali?
bebe - 2012-10-23, 09:30
Piotr_K napisał/a: | ciekaw jestem tego kola zapasowego na dachu - jak to rozwiązali? |
Zgaduję, iż położyli koło na dachu. :)
Domel2250 - 2012-10-23, 10:19
Piotr_K napisał/a: | ciekaw jestem tego kola zapasowego na dachu - jak to rozwiązali? |
Pewnie jakoś prosto....uchwyt zatrzask, śruba, to nire jest problem...bardziej mnie zastanawia ile trzeba by było dopłacić za drabinkę żeby to koło zdjąć, nie mówię już o tym jak tam wtachać uszkodzone kółko, zwłaszcza jak by to miała zrobić płeć piękna......z drugiej strony byłaby szansa na jeszcze większy bagażnik
PS. Zmiany reflektorów i wogóle pasa przedniego dla mnie wizualnie na +, tylko pewnie koszt części zamiennych by wzrósł, np takiego reflektora.....
Aczkolwiek w tej postaci autka w serii pewnie nie zobaczymy, ale cóż przynajmniej możemy się domyślać, że coś się dzieje i w jakim kierunku zmierza Duster (niezależnie czy to ędzie tylko lift, czy Duster II)
Axia - 2012-10-23, 10:24
No i co z bagażnikiem dachowym... wygląda to kiepsko...
Domel2250 - 2012-10-23, 10:32
Znalazlem jeszcze takie wizualizacje DCross'a:
http://www.motorbeam.com/...ault-DCross.jpg
http://www.motorbeam.com/...oss-Concept.jpg
jak się tak nie błyszczy to nawet iten kolor nie jest już taki zly MSZ.
Axia - 2012-10-23, 10:38
Ten mat jest super, ale światła nadal mi się nie podobają i to koło na dachu to jednak poroniony pomysł :P
DrOzda - 2012-10-23, 12:07
Axia napisał/a: | Ten mat jest super, ale światła nadal mi się nie podobają i to koło na dachu to jednak poroniony pomysł :P |
Ale to zapewne DRUGIE koło zapasowe.
Na wyprawy w dzikie ostępy zabiera się przynajmniej dwa plus zapasy wody na kilka dni i inne wyposażenie survivalowe.
piotrres - 2012-10-23, 17:12
Axia napisał/a: | O Mój Boże .... Ja rozumiem ze są gusty i guściki, ale to jest jakaś karykatura Dustera... Jestem na Nie. |
http://www.daciaclub.ro/i...t&id=1627845257
O BOŚ'u ! Horrorshow! Dywersja ideologiczna! Bezguście totalne, A to tylne okienko jest porażające jak mawiają nasi politycy. Możnaby ew w nim zainstalować kaem do obrony tylnej ćwierćsfery (jeden prawej, drugi lewej). Córci podoba się kolorek :) jak raz pod plecak!
A może....po prostu nr pesel mi się już za bardzo wytarł? Albo... chodzi o to żeby szokować?
Tak czy inaczej poprzedni DD Concept, wz. 2009 był w o wiele lepszym guście, pomimo swej zbytniej awangardowości, w stosunku do seryjnego...
Maxi - 2012-10-23, 20:27
Witam. Jak samochód "nie schodzi" lub sprzedaż gwałtownie spada to koncern zaprzestaje jego produkcji. Było już kilka takich modeli, których produkcję szybko zaprzestano. Z Dusterem jest inaczej. Powstają nowe projekty studyjne, rozwija się jego wyposażenie, znane firmy stylistyczne wchodzą w kooperację i robią " swoje" stylizacje. Czy nowe się podoba, czy nie to już rzecz gustu ale jak to będzie kupowane to jest to sukces. Sądze, że może się on stac " kultowy". To dobrze. Fajnie trafiliśmy. Rozwijanie marki świadczy, że samochód jest dobry. Nie luksusowy ale DOBRY !. Pozdrawiam.
RenaultDacia - 2012-10-23, 21:02
Z Dusterem osobiście mam taki problem, że w jego założeniach (tani SUV, klasyczne kształty, bez udziwnień stylistycznych) obecny model jest... idealny. Obawiam się, że wszelkie kombinacje przy designie mogą się skończyć nie najlepiej. Wiadoma sprawa, że każde auto musi być zmieniane, uaktualniane itp. itd., ale przy takiej dyskusji zawsze powtarzam sytuację z Civiciem poprzedniej generacji (UFO).
Gdy wychodziła tamta generacja Civica byłem (i jestem do dzisiaj) zachwycony idealnym jak dla mnie kształtem pojazdu - wszystko (skończywszy na trójkątnych końcówkach wydechu) współgra. Pamiętam jak dziś długą rozmowę z kolegą, co jeszcze można z tym modelem zrobić w przyszłości skoro jest idealny? On twierdził, że "spokojnie, przecież pojawiają się nowe generacje i coś wymyślą". Ja natomiast byłem w 100% pewny, że można ten wygląd tylko "schrzanić" - idę o milion, że nikt z własnej nie przymuszonej woli nie powie, że obecny Civic jest ładniejszy od poprzedniego
Piotr_K - 2012-10-23, 21:23
Dzięki za linki - fajny koncept, widać, że zapasowe koło położono we wnęce tego opływowego pseudobagażnika. Pomysł ciekawy choć mało praktyczny.
Dar1962 - 2012-10-23, 21:37
jedno wydaje się prawdopodobne - przy najbliższym liftingu DD zmienią mu deskę rozdzielczą na podobną (lub identyczną) z nowym Logan-Sandero, co będzie dobre. I zafundują mu atrapę i światła z stylu w/w bliźniaków - co będzie głupie. Bo to, co dobrze wygląda w tych modelach nie musi poprawić i moim zdaniem nie poprawi wyglądu DD. A tak w ogóle to jestem przeciwnikiem metody upodabniania "twarzy" wszystkich modeli koncernu (vide np Kia, Seat itp)
piotrres - 2012-10-23, 21:55
Dar1962 napisał/a: | jedno wydaje się prawdopodobne - przy najbliższym liftingu DD zmienią mu deskę rozdzielczą na podobną (lub identyczną) z nowym Logan-Sandero, co będzie dobre. |
Popieram!
Dar1962 napisał/a: | I zafundują mu atrapę i światła z stylu w/w bliźniaków - co będzie głupie.) |
Tylko nie to!
Ja już wolę takiego devianta:
http://fc08.deviantart.ne...by_cipriany.jpg
laisar - 2012-10-23, 21:57
Dar1962 napisał/a: | zafundują mu [dusterowi] atrapę i światła z stylu w/w bliźniaków |
Hmm, przecież podobno to nowy logan i nowe sandero dostały właśnie twarz a la duster...?
RenaultDacia napisał/a: | można ten wygląd [civica VIII] tylko "schrzanić" |
Niekoniecznie - można go było zrobić po prostu "jeszcze bardziej" (: Czyli bryłę wygładzić i zaoblić o kolejne oczko, doprowadzając do niemal wcielonego futuryzmu... Tyle że Honda miała inny pomysł - i trzeba przyznać, że też nie bezpodstawny, bo przecież kolejne generacje civica bardzo się jednak od siebie różnią. Pozostawienie starego wyglądu byłoby więc niekonsekwentne.
Ja też żałuję kosmicznego wyglądu "ósemki" i nie jestem przekonany, czy tak częste zmiany generacji są niezbędne - ale rozumiem także argumenty stojące za wprowadzonymi zmianami.
(A i tak są lepsze, niż to co spotkało multiplę, która z cudownego UFO została przekształcona po face-liftingu w jakiegoś potowornego bohomaza ): ).
Marmach - 2012-10-23, 22:37
laisar napisał/a: | A i tak są lepsze, niż to co spotkało multiplę, która z cudownego UFO została przekształcona po face-liftingu w jakiegoś potowornego bohomaza ): ). |
O to to, Multipla była piękna! :D
Dyziek - 2012-10-24, 05:54
Multipla byla cudowna! Niestety, rynek tego nie docenil
laisar - 2012-10-24, 06:41
Dyziek napisał/a: | rynek tego nie docenil |
To nie rynek, to wilcy (w ludzkiej skórze)...
eplus - 2012-10-24, 09:29
piotrres napisał/a: |
A może....po prostu nr pesel mi się już za bardzo wytarł? Albo... chodzi o to żeby szokować?
|
Pan, Kolego, i ja przy okazji, jesteśmy w super-elicie, bo błękit mineral wyszedł z produkcji i wiadomo, że jesteśmy z pierwszej serii (to znaczy Pan, ja ostrożny po pół roku). I nie podskoczy nam Delsey ani inny Concept.
A Ci, co kupili po nas, musza sie wyroznic jakos...
piotrres - 2012-10-24, 21:22
eplus napisał/a: |
Pan, Kolego, i ja przy okazji, jesteśmy w super-elicie, bo błękit mineral wyszedł z produkcji i wiadomo, że jesteśmy z pierwszej serii (to znaczy Pan, ja ostrożny po pół roku). I nie podskoczy nam Delsey ani inny Concept.
A Ci, co kupili po nas, musza sie wyroznic jakos... |
A niech się publisia cieszy ;)
Nie to co my: creme dela creme (rum. nie fr.), niskie numery legitymacji partyjnych, elita elit, gwardyja. etc. ...
Tak gwoli ścisłości, mojej córci ten koncepcyjny zestaw kolorystyczny "do Brasil" się podoba.
Z kolei MNzŻ zauważyła, że Dacia nie wiedzieć czemu stawia na takie smętne kolorki. Coś w tym jest.
bebe - 2012-10-24, 21:31
piotrres napisał/a: | Z kolei MNzŻ zauważyła, że Dacia nie wiedzieć czemu stawia na takie smętne kolorki. Coś w tym jest. |
Ano. Tyle, że to przypadłość naszego smutnego jak pipa kraju - np. w Rumunii były sprzedawane Dacie krwiście żółte, w Bolandzie - nima. :( Zdaje się że to "niewidzialna ręka rynku" tak porobiła, przeciętny Polak widać preferuje srebrną/beziową Fabię i wszyscy dążą w tym kierunku. Plus obowiązkowe niemetalizowane biały i "leasingowy granat" i wygląda to, jak wygląda. :(
piotrres - 2012-10-24, 22:50
bebe napisał/a: | piotrres napisał/a: | Z kolei MNzŻ zauważyła, że Dacia nie wiedzieć czemu stawia na takie smętne kolorki. Coś w tym jest. |
Ano. Tyle, że to przypadłość naszego smutnego jak pipa kraju - np. w Rumunii były sprzedawane Dacie krwiście żółte, w Bolandzie - nima. :( Zdaje się że to "niewidzialna ręka rynku" tak porobiła, przeciętny Polak widać preferuje srebrną/beziową Fabię i wszyscy dążą w tym kierunku. Plus obowiązkowe niemetalizowane biały i "leasingowy granat" i wygląda to, jak wygląda. :( |
Biały i srebrny są idealne do oklejania reklamą np. śmieciożarcia, na bez'owej tak nie widać kurzu, granat: ARiMR ew. SM (to w Rzeszovii) czarny je pono najbardziej aligącki, i fakt na tym zapis zakończono. Jedyny wyłom to Stepway (czerwony) ale to "jak wiadomo" kobiece autko (jadąc stereotypami powinien być róż pudrowy ;) )
A ja poproszę: "niebieski elektryczny" (dla kol. eplusa też!) lub czerwony sztand... ehem, czerwony burgund :)
________________________________________________________________________________________
P.S.:
Kompletnie Off-Topic: tak propos smętnego jak pipa, patrz akapit: Pomnik Czynu Rewolucyjnego:
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Rzesz%C3%B3w
rskuba - 2012-10-27, 09:23
a mnie interesuje rozwiązanie z tym kołem na dachu- mam LPG i zapas zajmuje pół bagażnika - wrzucenie go na dach rozwiązałoby problem
TD Pedro - 2012-10-27, 09:32
rskuba napisał/a: | wrzucenie go na dach rozwiązałoby problem |
za ładnie to nie wygląda a sprawa aerodynamiki (i tak już w Dusterze nienajlepszej) dla mnie całkiem taki pomysł dyskwalifikuje ... (chyba box na dachu byłby lepszy)... ponadto koło nie jest lekkie i dźwiganie go na dach łatwe nie jest ...
laisar - 2012-10-27, 09:54
rskuba napisał/a: | mnie interesuje rozwiązanie z tym kołem na dachu |
No ale nad czym się tu zastanawiać - faktycznego rozwiązania z tego konceptu przecież nikt nie zastosuje, bo to pewnie na klej i tekturę się trzyma (żeby tylko na stoisku wyglądało).
Natomiast wymyślenie samodzielnego sposobu jest trywialne i zależy od tego, ile pracy się chce w to włożyć:
- albo wystarczy skorzystać ze zwykłych poprzeczek relingowych (choć wtedy kółko będzie sporo wystawać);
- albo można się pobawić w zrobienie poprzeczki na zamówienie, z trochę obniżoną środkową częścią (szerokie, kwadratowe U z wywiniętymi na zewnątrz brzegami - wiele nie da, ale zawsze coś).
W każdym z wariantów da się też wykorzystać pojemnik na zapas od jakiejś terenówki, dzięki czemu konstrukcja będzie bardziej aerodynamiczna.
Brać i wybrać...
|
|