DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Wygnieciona podłoga pod dywanikiem

pozor - 2013-01-30, 15:41
Temat postu: Wygnieciona podłoga pod dywanikiem
Witam, od pewnego czasu zauważyłem jak mi się robi mała kałuża między pedałami gazu a hamulca,mniejsza jest przed pedałem sprzęgła. Jest tam wygnieciona podłoga od buta. Myślałem ze to dywanik gumowy ale jak go podniosłem to po nim też jest wgniecenie . W moich poprzednich samochodach nie spotkałem się z czymś takim. Chciałem się dowiedzieć czy u Was też jest coś podobnego? Czy wiecie może co tym miejscu jest pod tapicerka ? Dziękuje za informacje :)
DrOzda - 2013-01-30, 15:47

W Loganie była płyta ze styropianu.
okey32 - 2013-01-30, 15:50

I technologia sie nie zmieniła :evil: :roll:
laisar - 2013-01-30, 15:57

okey32 napisał/a:
technologia sie nie zmieniła

Ano nie - też mam taką wygniotkę...

okey32 - 2013-01-30, 16:10

Miałem przyjemnośc uświadczyć to cudo zakladając głosniki w tylnych drzwiach :mrgreen:
Technologia iście kosmiczna :mrgreen:

lep - 2013-01-30, 16:27

Ale tak zastanówmy się na chłodno...czy to takie złe rozwiązanie?

w sumie to same zalety:
- łatwo wymienić
- nie śmierdzi od wilgoci
- dobra izolacja ciepła od podłogi.
- bardzo lekki materiał
- nie absorbuje wilgoci

Ciekawe ile może kosztować taka mata w ASO?

okey32 - 2013-01-30, 16:50

Po co do ASO lepiej do PSB :mrgreen:
pozor - 2013-01-30, 17:18

To lipa straszna ze jest tam sam styropian :( ciekawe jaka będzie tam dziura po kilku latach użytkowania.
Dominus - 2013-01-30, 18:19

Mam to samo a samochod ma dopiero pół roku...
Dar1962 - 2013-01-30, 18:28

kilka minut zabawy w odkręcenie mocowania wykładziny, nożyk, kawałek twardego budowlanego styropianu o tej samej grubości - satysfakcja z samodzielnej poważnej "naprawy" murowana ;-)
Dominus - 2013-01-30, 18:40

Dar1962 napisał/a:
kilka minut zabawy w odkręcenie mocowania wykładziny, nożyk, kawałek twardego budowlanego styropianu o tej samej grubości - satysfakcja z samodzielnej poważnej "naprawy" murowana ;-)

dla chcącego nic trudnego, już po części odpinałem wykładzine prowadząc kable do bagażnika i wystarczy ten steropian wymienić, może na wiosne to zrobie

laisar - 2013-01-30, 20:21

@pozor: Owszem, trochę lipa - ale takie są skutki rżnięcia ceny... Jednak, jak zauważyli inni koledzy, ogólnie jest to pikuś, bo problem można łatwo naprawić samodzielnie. A może komuś udałoby się nawet z gwarancji? Ja nie próbowałem walczyć, bo wystąpiło już po jej zakończeniu.
leo - 2013-01-30, 20:26

Miałem podobnie w innym aucie, w dusterze robi się tak samo.
Jeżeli nam to przeszkadza, można skombinować kawałek cienkiego, w miarę twardego, acz nieco elastycznego plastiku i po prostu rzucić go na matę, pod dywanik. Ja tak zrobiłem, ponieważ obawiałem się przetarcia obcasem i zrobienia dziury w gumowym dywaniku; wykorzystałem jakiś kawałek płyty plastikowej ze starej lodówki.

mekintosz - 2013-01-30, 22:10

ASO pewnie uzna, ze Kolega Pozor ma za ciezka noge ;-) Ja w swoim Sandero mam gumowy dywanik, zas na nim takie materiałowy, wiec byc moze skutecznie to niweluje mozliwosc odgniecenia styropianu.
keikan - 2013-01-31, 07:22

mekintosz napisał/a:
ASO pewnie uzna, ze Kolega Pozor ma za ciezka noge ;-) Ja w swoim Sandero mam gumowy dywanik, zas na nim takie materiałowy, wiec byc moze skutecznie to niweluje mozliwosc odgniecenia styropianu.

Dokładne tak samo mam.. Na wykładzinie gumowy dywanik (z wysokim rantem) a na niego wyłożony jakiś tani dywanik materiałowy z marketu...
W sumie dałem takie ułożenie po to, żeby nie zniszczyć za szybko gumowego dywanika, ale jak widać nieświadomie może coś innego przy okazji "uratowałem"...

Domel2250 - 2013-01-31, 13:28

lep napisał/a:
Ale tak zastanówmy się na chłodno...czy to takie złe rozwiązanie?

w sumie to same zalety:
- łatwo wymienić
- nie śmierdzi od wilgoci
- dobra izolacja ciepła od podłogi.
- bardzo lekki materiał
- nie absorbuje wilgoci

Ciekawe ile może kosztować taka mata w ASO?

...inne marki mają w opcji zapamiętywanie ustawień fotela, klimy, kierownicy....a daćki mają zapamiętywanie ustawienia podłogi do stóp kierowcy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

fotolabor - 2013-01-31, 19:10

Może w markecie np. Makro sprzedają pojedynczo dywaniki
przyciąć i podkleić na butapren do dywanika
na całą szerokość pod pedałami aby nie latało nic pod spodem. :roll:

Boogie - 2013-01-31, 19:18

Pojedyncze widziałem w tesco ostatnio, najzwyklejszy bez rantów za 5,99 :mrgreen:
Hawki - 2013-01-31, 20:19

trochę ten temat mnie zaskoczył i zaszokował, do tej pory wszystkie oszczędności w DD przyjmowałem ze spokojem... czy inne marki aut też mają takie patenty ?
Dominus - 2013-01-31, 21:39

Gdy zobaczyłem to w swoim DD od razu poszedłem do VW ojca i u niego w wykładzinie jest "wszyta" plastikowo-gumowy kwadrat właśnie w miejscu gdzie trzymamy nogę przy gazie więc to co jest pod wykładziną się nie wgniata, co tam jest nie wiem...
pozor - 2013-01-31, 22:39

Dziś postanowiłem sprawdzić co się ukrywa pod dywanikiem. Miałem trochę problemów w wyjęciem dwóch zaczepów żeby odchylić tapicerkę-je Dacia wykonała bardzo solidnie. Co do podłogi to wygląda to jak na zdjęciu. Jest to jeden duży kawałek styropianu,nie zbyt twardego. Wydaje mi się ze ciężko będzie takiego dorobić :( Sprawdziłem dokładnie miejsce gdzie trzymam moja ciężka nogę ;-) Wygniecenia od buta nie ma tam żadnego lecz są dwa pęknięcia. Zaznaczyłem je na zdjęciu strzałkami (jeśli nie za dobrze widać to przepraszam ale nie mam dobrego programu graficznego). Styropian w tym miejscu pracuje-ugina się,wygląda jak by nie miał podparcia własnie w tym miejscu i dlatego pęka. Co ciekawe styropian na wysokości pedału sprzęgła jest grubszy i kierunku pedału gazu robi się cieńszy. Filc który jest przyklejony od wewnętrznej strony przyklejony jest właśnie w tym miejscu wycięty ;/ dlaczego? nie wiem:( . Ja na ta chwile wsadziłem sobie pod dywanik tabliczkę taka informacyjną która montuje się na ścianę o grubości 1 mm. Dywanik w tej chwili nie ma takiej dziury,tabliczka sprężynuje.
fotolabor - 2013-02-01, 16:31

Podejrzewam ,że to wycięcie jest po to aby nie powodować wgniatania całego styropianu i powstawania tak zwanego lejka na całości.

Taka tabliczka może być za mała , lepiej coś większego aby ciężar nóg rozkładał się na większej powierzchni. :shock:

TD Pedro - 2013-02-01, 23:44

dzisiaj sprawdziłem u siebie, po ponad dwóch latach nie widać takich objawów...
jurek - 2013-02-02, 13:49

Sama idea jest dobra, bo izoluje termicznie i akustycznie. Zabrakło wyobrazni, bo wystarczyło połzyc na styropian cienką , twardą osłonę. pozdr

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2013-02-03, 00:50 ]
Odpowiedź w sprawie izolowania akustycznego: http://www.daciaklub.pl/f...p=156642#156642.

infos - 2013-02-06, 10:33

To wycięcie to może też być otworem ulżeniowym w dość ciężkim materiale styropianowym :mrgreen:
GerardC - 2013-02-12, 19:29

Ten typ tak ma,moj ma 14 dni i jest wgniot.Czyli specjalnie tak robione żeby noga sobie wpadała w dołek.Miałem pare aut ale takiego patentu nie było.A jak u was z tyłu pod nogami pasażera?Równo czy też od środka leci w dół do drzwi lewa jak i prawa strona ,taki uskok.Tak ma być? czy tak wyszło w moim?
BoloSr - 2013-02-12, 20:32

GerardC napisał/a:
Ten typ tak ma,moj ma 14 dni i jest wgniot.Czyli specjalnie tak robione żeby noga sobie wpadała w dołek.Miałem pare aut ale takiego patentu nie było.A jak u was z tyłu pod nogami pasażera?Równo czy też od środka leci w dół do drzwi lewa jak i prawa strona ,taki uskok.Tak ma być? czy tak wyszło w moim?

tak czytam co kolega pisze to az strach kupowac DD :(

chriskb - 2013-02-12, 20:42

Wydaję się, że musiała wyjść jakaś felerna seria, bo roczniki wcześniejsze tego nie zgłaszały. Np. mój DD jest dość intensywnie eksploatowany i wagę mam sluszną, ale zmian nie zauważyłem. Albo DD jest OK! albo mam tak leciutkie nogi :mrgreen:
Dar1962 - 2013-02-12, 21:54

jak się nad tym poważnie zastanowić, to można doszukać się sensu, szczególnie teraz zimą. Wnosimy resztki śniegu na gumowe dywaniki, śnieg topnieje, jakby było równo, to woda gdzieś by się przelała przez rant (jak ktoś ma płytkie). A tak? -mamy coś w rodzaju rowka melioracyjnego :-P
wicher66 - 2013-02-12, 22:28

GerardC napisał/a:

mam to samo w swoim sandero rocznik 2012. Też się zastanawiałem zwłaszcza na te nierówności z tyłu, czy to jest jakaś wada czy tak ma być.

GerardC - 2013-02-13, 09:26

BoloSr napisał/a:
GerardC napisał/a:

Spokojnie ,to są moze wynalazki ,,Daci,, idzie przywyknać.Są też plusy, auto jak dla mnie szyte,fajnie się siedzi,dobra pozycja,LPG z zimnego silnika przeskakuje juz po 700m-rewelka.Kolegom moim w innych markach po kilku km. zawieszenie-krawężniki połyka bez bólu.Jest przyjemność z jazdy :-D

BoloSr - 2013-02-13, 09:39

To ze przerzuca po 700m to wcale nie jest dobrze :( widocznie w ustawieniach masz niska temperature przelaczania na LPG.
pozor - 2013-02-13, 12:57

Ja w swoim Sandero tez mam taka nierówna podłogę z tyły. Chyba specjalnie tak zrobili,ale po co to nie wiem:( ja wyciąłem sobie z wykładziny takie podkładki i wsadziłem po dywaniki. Teraz mam już równą podłogę z tyłu :)
GerardC - 2013-02-13, 15:37

BoloSr napisał/a:
To ze przerzuca po 700m to wcale nie jest dobrze :( widocznie w ustawieniach masz niska temperature przelaczania na LPG.

Tak jest nastawiony fabrycznie,mi pasuje.Silnik b. szybko się nagrzewa i stąd szybkie przełączenie.Zapomniałem napisać że po 700m plus korki i światła :mrgreen: Mi pasuje, nie bedę nic zmieniał.Są plusy i minusy.Czas pokaże czego więcej.Do plusow dodam jeszcze-fajnie się zbiera na dwójce... do tej pory miałem diesla 80 km i jest różnica.Jak zapuszcze np.Masters of Puppets to idzie jak odkurzacz.....
A jeszcze ,parkuje tam gdzie inni nie mogą bo dołki ,wysokie krawężniki itp.

greg1367 - 2013-02-13, 18:00

wicher66 napisał/a:
GerardC napisał/a:

mam to samo w swoim sandero rocznik 2012. Też się zastanawiałem zwłaszcza na te nierówności z tyłu, czy to jest jakaś wada czy tak ma być.
oszczędność ,oszczędność i jeszcze raz oszczędność,10cm maty wygłuszającej mniej :mrgreen:
pozor - 2013-02-15, 12:31

Ja kupiłem na allegro za 35zl+ wysyłka bardzo fajne dywaniki werurowe które są idealnie dopasowane do Sandero. Dałem je sobie pod dywaniki gumowe i mam nadzieje ze w jakimś stopniu to pomoże wygniatania się podłogi. Takie dodatkowe wygłuszenie :D
tomszafa - 2013-02-15, 12:35

BoloSr napisał/a:

Nie ma sie co stresować, u mnie jak na razie to nie występuje, a wiesz ile waże i wiesz, że już troche kilometrów przejechałem :mrgreen: