|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Czas realizacji zamówienia na Logana II
kyrneh - 2013-03-14, 19:08 Temat postu: Czas realizacji zamówienia na Logana II Witajcie, dawno nie byłem na forum, nadal jeżdżę Loganem Laureate zakupionym w lipcu 2006 r, przebieg 105 tyś sprawuje sie b. dobrze ale z uwagi na nową wersje Logana II zamówiłem go 18 lutego w salonie/ dodatkowe wyposazenie czujniki parkowania i Media Nav oraz koło zapasowe/. Przypuszczalny termin realizacji 15 kwiecień 2013 r/.
Mam pytanie do pozostałych forumowiczów którzy zdecydowali sie na Logana II Laureate i złozyli zamówienia. Jak wyglada w waszym przypadku czas realizacji zamówienia?
Andy87 - 2013-03-14, 20:29
Ja zamówiłem 28.02 i odbieram właśnie 15.04 ale biorę auto "z wystawki" ale przynajmniej już w nim posiedziałem
Aha mówili że nowe logany dojadą pod koniec maja lub na początku czerwca
kyrneh - 2013-03-14, 20:50
Andy87 napisał/a: | Ja zamówiłem 28.02 i odbieram właśnie 15.04 ale biorę auto "z wystawki" ale przynajmniej już w nim posiedziałem
Aha mówili że nowe logany dojadą pod koniec maja lub na początku czerwca |
W salonie w którym skladałem zamówienie jest jeden tylko Logan II Laureate ale bez tych dodatków o które mi chodzi i również mogłem go wziąśc od ręk. Jeżeli są tak odległe terminy to jest masakra, nawet nie widac w mediach kampanii reklamowej Logana II.
Andy87 - 2013-03-15, 20:29
Nie ma kampanii bo nie było jeszcze polskiej premiery nowego logana.
Raphael - 2013-03-20, 14:57
Z moich skromnych na razie doświadczeń z Dacią, z czasem realizacji w ogóle czegokolwiek ze znaczkiem Dacia jest nieładnie - dotyczy to nawet aut nowych, które już są na "stocku". Więcej opiszę jak już (jeżeli wreszcie) wejdę w posiadanie Daćki.
wat - 2013-03-20, 20:36
ja wczoraj usłyszałem że nowy sandacz i logan na sierpień i cały tabun juz maja zmówień wiecej niz na lodzie i dokera a duster gdzieś w srodku jeśli chodzi o ilość zamówień
Dawid_Bittner - 2013-04-06, 09:05
Witam. W zeszłym tygodniu zamówiłem Dacię LOGAN II z fabrycznie montowaną instalacją LPG, termin dostawy został ustalony na wrzesień 2013 r.
Dar1962 - 2013-04-06, 09:59
Matko Boska - pół roku tyle czeka się na Bentleya
maciek - 2013-04-06, 10:08
przecież piszę że jest to wersja dostępna w terminie późniejszym
też strajkują w Rumuni
malygabrys - 2013-04-06, 10:14
Bo nasze Daćki to jak Bentleje
Na swoją czekałem od 25 sierpnia 2010r do 18 stycznia 2011r - tylko 4 miechy i nie czytałem forum bo nie wiedziałem że istnieje - dopiero po zakupie szukając informacji znalazłem w necie.
Jak kocha to poczeka
Daffy - 2013-04-06, 18:58
zamówiłem dzisiaj Dacie Logan II, czas oczekiwania 33 tydzień roku.. :/
kyrneh - 2013-04-06, 20:34
malygabrys napisał/a: | :-D Bo nasze Daćki to jak Bentleje
Na swoją czekałem od 25 sierpnia 2010r do 18 stycznia 2011r - tylko 4 miechy i nie czytałem forum bo nie wiedziałem że istnieje - dopiero po zakupie szukając informacji znalazłem w necie.
Jak kocha to poczeka |
Niestety, mimo krytykanctwa marki cieszy sie ona duzym powodzeniem. Ja na swoją w 2006 r czekałem od maja do 19 lipca, a teraz czekam od 18 lutego do 15 kwietnia/ jak dobrze pójdzie/.W salonach też za bardzo nie ma w czym wybierac dlatego trzeba cierpliwie czekac.
Ircys - 2013-04-07, 20:28
kyrneh napisał/a: |
Ja na swoją w 2006 r czekałem od maja do 19 lipca, a teraz czekam od 18 lutego do 15 kwietnia/ jak dobrze pójdzie/.W salonach też za bardzo nie ma w czym wybierac dlatego trzeba cierpliwie czekac. |
Mam w związku z tym oczekiwaniem kilka pytań.
Jeżeli np. dzisiaj się zdecyduję na jakeś autko i idę do dealera je zamówić to co z nim ustalam dzisiaj?
1. dostaję jakąś konkretną ofertę cenową i teraz i tylko teraz mam możliwość jakiś negocjacji cenowych (dywaniki, radyjko itp.) i ta cena, którą dzisiaj ustalę jest wiążąca przy odbiorze?
2. jeżeli przy odbiorze (np. za 4 miesiące) jest jakaś promocja np. zniżka na cokolwiek w wysokości powiedzmy 2000 zł to czy ta promocja/zniżka wtedy też dotyczy i mnie, czy już nie?
3. czy dzisiaj podczas zamówienia podpisuje jakąś umowę?
4. czy wpłacam jakąś zaliczkę przy takim zamówieniu?
5. jak to w ogóle formalnie się odbywa? Jakie papiery wtedy się podpisuje i czy w ogóle coś się podpisuje w tym momencie?
6. czy podczas okresu oczekiwania mam jeszcze możliwość jakiś modyfikacji w moim zamówionym autku (np. chcę coś domówić lub z czegoś jednak zrezygnować), czy może to jest ustalane dzisiaj raz i koniec?
7. czy ewentualnie mam możliwość zrezygnowania z zamówionego autka(np. rozmyśliłem się i chce kupić innej marki autko) i nie odebrać go? Jeżeli tak, to czy coś tracę (jakaś zaliczka?, kara za zerwaną umowę? itp.?)
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość, ale nigdy w życiu nie kupowałem autka w salonie, więc stąd te moje, może trochę naiwne, pytania :)
kyrneh - 2013-04-07, 21:15
Ircys napisał/a: | kyrneh napisał/a: |
Ja na swoją w 2006 r czekałem od maja do 19 lipca, a teraz czekam od 18 lutego do 15 kwietnia/ jak dobrze pójdzie/.W salonach też za bardzo nie ma w czym wybierac dlatego trzeba cierpliwie czekac. |
Jeżeli np. dzisiaj się zdecyduję na jakeś autko i idę do dealera je zamówić to co z nim ustalam dzisiaj?
1. dostaję jakąś konkretną ofertę cenową i teraz i tylko teraz mam możliwość jakiś negocjacji cenowych (dywaniki, radyjko itp.) i ta cena, którą dzisiaj ustalę jest wiążąca przy odbiorze?
2. jeżeli przy odbiorze (np. za 4 miesiące) jest jakaś promocja np. zniżka na cokolwiek w wysokości powiedzmy 2000 zł to czy ta promocja/zniżka wtedy też dotyczy i mnie, czy już nie?
5. jak to w ogóle formalnie się odbywa? Jakie papiery wtedy się podpisuje i czy w ogóle coś się podpisuje w tym momencie?
6. czy podczas okresu oczekiwania mam jeszcze możliwość jakiś modyfikacji w moim zamówionym autku (np. chcę coś domówić lub z czegoś jednak zrezygnować), czy może to jest ustalane dzisiaj raz i koniec?
7. czy ewentualnie mam możliwość zrezygnowania z zamówionego autka(np. rozmyśliłem się i chce kupić innej marki autko) i nie odebrać go? Jeżeli tak, to czy coś tracę (jakaś zaliczka?, kara za zerwaną umowę? itp.?)
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość, ale nigdy w życiu nie kupowałem autka w salonie, więc stąd te moje, może trochę naiwne, pytania :) |
Wybierajac okreslony salon i decydujac się na konkretny model podpisujesz Umowę Sprzedaży z dealerem w której to zawarta jest charakterystyka zamawianego pojazdu /marka, model,wersja, kolor,tapicerka, rodzaj silnika i paliwa oraz rodzaj nadwozia a także wybrane opcje dodatkowe np. lakier metalizowany, zapasowe koło, czujniki cofania itp. Ponadto powinny byc wskazane wynegocjowane dodatkowe opcje wyposażeniowe lub upusty. Podpisując umowę musisz wpłacic zadatek w wysokości uzgodnionej z dealerem który to wchodzi w skład ostatecznej ceny pojazdu i który to podlega regulacjom art. 394 kodeksu cywilnego / tak jak kazdy zadatek/ np. przepadek w przypadku nieuzasadnionego odstapienia od umowy lub też wypłacenie go w podwójnej wysokosci w przypadku nie dostarczenia pojazdu z winy sprzedającego. Integralną częścią umowy są dostarczone jako załącznik Ogólne warunki sprzedaży które szczególowo regulują powyzsze kwestie. W trakcie oczekiwania możesz dokonac jeszcze modyfikacji zamówienia, o ile sprzedawca stwierdzi, że jest to jeszcze możliwe. Ustalona w umowie cena może byc zwiększona w przypadku zmian niezależnych od sprzedajacego np. wzrostu stawki celnej o czym na piśmie musi cie powiadomic sprzedawca a ty masz prawo wtedy ewentualnego odstapienia od umowy.Przed wydaniem pojazdu trzeba wpłacic pozostałą czesc należnej kwoty.
Umowa jest sporządzana w egz. dla każdej ze stron i stanowi dowód zawarcia umowy sprzedaży samochodu.
W umowie zawarty jest również przybliżony czas realizacji / dostarczenia/ samochodu.
Może te uwagi bedą ci pomocne przy podejmowaniu decyzji, jak widzisz gro kwestii zwiazanych z zakupem musisz wynegocjowac przed podpisaniem umowy. Po jej podpisaniu masz czas na zebranie pozostałek kwoty lub też o ile korzystasz z kredytu oferowanego przez dealera to musisz podpisac z nim stosowne dodatkowe dokumenty.
Pozdrawiam.
Dar1962 - 2013-04-07, 21:23
1, tak, można i trzeba się targować, sprzedawcy zrobili się bardziej elastyczni i można wywalczyć sporo więcej niż przysłowiowe dywaniki, to kwestia umiejętności negocjacji i podejścia konkretnego sprzedawcy, oferty u różnych dilerów mogą być różne, cena przy odbiorze nie powinna się zasadniczo zmienić
2. trudno powiedzieć, raczej nie - liczy się głównie stan w chwili składania zamówienia
3.tak, zamówienie konkretnej specyfikacji
4.tak, zwykle 5% ceny, choć można i mniej (ja płaciłem 3.000)
5. podpisujemy zamówienie
6.tak, zanim zamówienie trafi do fabryki i rozpocznie się montaż - zwykle do 2 tygodni, jednak lepiej dokładnie przemyśleć potrzeby w chwili składania zamówienia
7. pytać sprzedawcę i czytać umowę zanim cokolwiek podpiszemy,teoretycznie zadatek przepada, ale jeśli diler znajdzie innego kupca na tak skompletowane auto, może okazać się elastyczny
Ircys - 2013-04-09, 17:09
Aj... tego się obawiałem, że do zamówienia trzeba już przyjść przygotowanym od A do Z,
bo później jest już bardzo trudno coś zmienić.
Czy ktoś ma może z Was taką umowę-zamówienie, może ją zeskanować i wrzucić to lub do mnie na maila (oczywiście bez danych osobowych), bo chciałbym zobaczyć jak to wygląda?
Pozdrawiam
laisar - 2013-04-09, 20:44
Ircys napisał/a: | później jest już bardzo trudno coś zmienić |
Nie, do momentu, aż auto faktycznie nie trafi do produkcji, to śmiało można zmieniać (:
Grass-Fighter - 2013-04-09, 20:51
Ircys napisał/a: | kyrneh napisał/a: |
Ja na swoją w 2006 r czekałem od maja do 19 lipca, a teraz czekam od 18 lutego do 15 kwietnia/ jak dobrze pójdzie/.W salonach też za bardzo nie ma w czym wybierać dlatego trzeba cierpliwie czekać. |
Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość, ale nigdy w życiu nie kupowałem autka w salonie, więc stąd te moje, może trochę naiwne, pytania :) |
Jestem pracownikiem jednego z dilerów i postaram się się przedstawić sprawę z punktu naszego punktu widzenia.
1. Tak cena jest wiążąca z dnia zamówienia. Na Dacie nie ma raczej zniżek bo sprzedaje się bardzo dobrze stąd też czas oczekiwania ponieważ miejsca produkcyjne rozdzielane są na wszystkie kraje europy.
2. Nie Ciebie dotyczy to co było w momencie zamówienia. Ponieważ sprzedaż według RP nastąpiła w momencie podpisania umowy.
3. Tak podpisujesz umowę kupna sprzedaży.
4. Zaliczka to zwykle 2-3 tyś. ale to zależy od wewnętrznej polityki danego dilera.
5. Podpisuje się umowę kupna sprzedaży.
6. Tak masz około 14 dni na zmiany potem auto dostaje DHP-er (Definitywny Harmonogram Produkcji)
7. W zależności od koncesji u mnie dostałbyś swoje pieniądze jeżeli udało by mi się znaleźć na nie klienta i dopiero wtedy bym je zwrócił. Ale w przypadku Dacii nie ma problemu na klienta więc nie ma się o co martwić.
Nie wiem czy wiecie ale diler ma 5% marży na Dacii i jeżeli daje wam zniżkę to znaczy że obcina swoją marżę i nie wiem jak jest u innych ale z reguły musimy zostawić sobie 2% więc maksymalnie dajemy 3% albo dajemy gratisy o wartości tych 3%. Czasem są wyjątki i masz 5% jeżeli komuś brakuje do planu.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomoże wam zrozumieć nas doradców. Nie piszę o sobie sprzedawca bo czuję się doradcą mam wiedzę i doświadczenie które oferuję wam potencjalnym nabywcą :)
Ircys - 2013-04-14, 20:41
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. Trochę mnie ta procedura wystraszyła i wręcz zniechęciła, bo ja lubię kupować to, co widzę w realu, a nie na obrazku w katalogu.
W sobotę byłem na rekonesansie w salonie i chciałem zobaczyć kolor niebieski mineral RNF no i dealer pokazał mi go ...w katalogu - kwadracik 2x2 cm, bo... nie mają takiego w salonie i... nie wiedzą kiedy będzie :) i jak tu spisywać umowę zakupu w ciemno...?
Bedąc w salonie zapomniałem jeszcze dopytać o jazdę próbną, na którą chcę się zapisać. Czy ktoś może napisać:
1. jakie formalności przy tym się spisuje,
2. czy w ogóle coś się wtedy spisuje,
3. czy jest jakiś czas maksymalny takiej jazdy, odległość max
4. i tak z ciekawości, czy taka jazda jest ubezpieczona (OC dealera)?
Pozdrawiam
Dar1962 - 2013-04-14, 20:55
to zapewne zależy od zwyczajów danego salonu. Ja w trakcie wizyty u dilera powiedziałem,że chcę się przejechać - szczególnie po gorszych nawierzchniach, więc sprzedawca wziął kluczyki, wyszliśmy przed salon, wywiózł mnie na jakieś dalekie dziurawe peryferia i tam po prostu zamieniliśmy się miejscami. Pojeździłem sobie jakieś pół godziny po szosie, drodze gruntowej i na odcinku o lepszej nawierzchni. Zorientowałem się, o co mniej więcej chodzi, powiedziałem,że to mi wystarczy i wróciłem do salonu,cały czas za kółkiem. Nie pytano mnie nawet o to czy mam prawo jazdy
kyrneh - 2013-04-19, 22:02
Victoria! Nareszcie dziś tj. 19.04.2013 r z czterodniowym poślizgiem odebrałem Logana II z dodatkowymi akcesoriami w postaci: autoalarm, listwy boczne na drzwi i owiewki szyb przednich drzwi oraz aufelgi
Dar1962 - 2013-04-20, 07:10
piękny kawał auta, gratulacje, niech kółka się kręcą długo i bezawaryjnie
TD Pedro - 2013-04-20, 08:46
fajny kolorek i te aluski... całość bardzo dobrze zestawiona... dużo zadowolenia i bezawaryjności życzę...
marszelest - 2013-04-20, 14:05
przyznać muszę ,że wygląda bardzo rasowo
życzę długiej i bezawaryjnej jazdy
Andy87 - 2013-04-20, 19:29
No to jest nas dwóch :) Gratulacje i bezawaryjnej jazdy życzę !!!
Dodatkowe wyposażenie masz fabryczne czy dealer ci montował? I czy masz polski język w menu radia?
Pozdrawiam
PS. Daj wiecej fotek
kyrneh - 2013-04-20, 21:14
Andy87 napisał/a: | No to jest nas dwóch :) Gratulacje i bezawaryjnej jazdy życzę !!!
Dodatkowe wyposażenie masz fabryczne czy dealer ci montował? I czy masz polski język w menu radia?
Pozdrawiam
PS. Daj wiecej fotek |
Dealer montował tylko listwy boczne drzwi oraz owiewki na szyby i aufelgi ktore wybrałem z katalogu.
MediaNav mam w jezyku polskim.
Dziekuje za życzenia, jednocześnie życzę oczekującym na realizację zamówienia szybkiej dostawy.
halina56 - 2013-04-21, 18:57
Śliczna życzę szerokości i bezawaryjności.
Andy87 - 2013-04-22, 19:36
Elegancko :)
Powiedz mi jeszcze czy listwy umiejscowione na samym spodzie drzwi chronią w miarę dobrze przed "obijkami" od drzwi innych aut. i jak u ciebie ze spalaniem na dotarciu?
Aha na szybie kamerka czy antyradar??? :)
Pozdrawiam
kyrneh - 2013-04-22, 19:46
Andy87 napisał/a: | Elegancko :)
Powiedz mi jeszcze czy listwy umiejscowione na samym spodzie drzwi chronią w miarę dobrze przed "obijkami" od drzwi innych aut. i jak u ciebie ze spalaniem na dotarciu?
Aha na szybie kamerka czy antyradar??? :)
Pozdrawiam |
Na szybie kamerka, wierz mi przydaje się w róznych sytuacjach drogowych.Co do listew to logicznie rzecz ujmujac napewno w jakiś sposób chronią zwłaszcza przy ich otwieraniu w bliskiej odległosci od innego pojazdu /na parkingach czesto sie to zdarza/.
Co do spalania na dotarciu, to zachowując wymogi nieprzekraczania 3000 obrotów, przy max predkosci 90 km w cyklu mieszanym spalił mi po 350 przejechanych km 5,5 l/100 km.Jest o wiele lepszy rezultat niz przy poprzedniku z silnikiem 1.4 .
Andy87 - 2013-04-22, 22:56
Tak myślałem ze kamerka bo ja mam tez w tym samym miejscu :) U mnie w cyklu miejskim spalanie według komputera wynosi 8.6l/100km.
A co do listew to myślałem ze najlepszym na nie miejscem jest środek drzwi a nie dół. Pomyślę jeszcze nad nimi.
Pozdrawiam
kyrneh - 2013-04-23, 05:33
Andy87 napisał/a: | Tak myślałem ze kamerka bo ja mam tez w tym samym miejscu :) U mnie w cyklu miejskim spalanie według komputera wynosi 8.6l/100km.
A co do listew to myślałem ze najlepszym na nie miejscem jest środek drzwi a nie dół. Pomyślę jeszcze nad nimi.
Pozdrawiam |
Listwy są orginalne do nowej wersji logana i umiejscowione zgodnie z ich przeznaczeniem./nr. kat.8201401421 / - zdjecie (4) w folderze "Nowa Dacia Logan", podobnie owiewki na przednie szyby /nr. kat.8201314422/ - zdjecie (5) w folderze.
Co do spalania to przemieszczasz się głównie w cyklu miejskim, natomiast ja w cyklu mieszanym stąd te różnice jednakże mam porównanie z poprzednim Loganem 1.4 który w tym samym cyklu wypadał gorzej 5,9l/100km.
szerokosci.
BoloSr - 2013-04-23, 07:08
kyrneh napisał/a: | Andy87 napisał/a: | Tak myślałem ze kamerka bo ja mam tez w tym samym miejscu :) U mnie w cyklu miejskim spalanie według komputera wynosi 8.6l/100km.
Pozdrawiam |
Listwy są orginalne do nowej wersji logana i umiejscowione zgodnie z ich przeznaczeniem./nr. kat.8201401421 / - zdjecie (4) w folderze "Nowa Dacia Logan", podobnie owiewki na przednie szyby /nr. kat.8201314422/ - zdjecie (5) w folderze.
Co do spalania to przemieszczasz się głównie w cyklu miejskim, natomiast ja w cyklu mieszanym stąd te różnice jednakże mam porównanie z poprzednim Loganem 1.4 który w tym samym cyklu wypadał gorzej 5,9l/100km.
szerokosci. |
a co to za kamerka bo tez sie przymierzam do zakupu bo mam juz dosc cwaniakow :(
kyrneh - 2013-04-23, 07:45
BoloSr napisał/a: | kyrneh napisał/a: | Andy87 napisał/a: | Tak myślałem ze kamerka bo ja mam tez w tym samym miejscu :) U mnie w cyklu miejskim spalanie według komputera wynosi 8.6l/100km.
Pozdrawiam |
szerokosci. |
a co to za kamerka bo tez sie przymierzam do zakupu bo mam juz dosc cwaniakow :( |
Na rynku jest kilka kamerek różnych producentów, ja mam Omegi.
kyrneh - 2013-04-23, 17:46
Andy87 napisał/a: | Tak myślałem ze kamerka bo ja mam tez w tym samym miejscu :) U mnie w cyklu miejskim spalanie według komputera wynosi 8.6l/100km.
Pozdrawiam |
Wojtek - 2013-04-24, 16:50
Bardzo ladne autko szkoda ze trzeba tak dlugo czekac na nie:( jesli mozna sie spytac z jakim jest silnikiem?
kyrneh - 2013-04-24, 17:01
Wojtek napisał/a: | Bardzo ladne autko szkoda ze trzeba tak dlugo czekac na nie:( jesli mozna sie spytac z jakim jest silnikiem? |
Witaj, akurat na taką konfiguracje którą wybrałem czekałem 2 m-ce, ale widzę, że u dealera stoją Logany z okrojoną konfiguracją np Ambiance i są dostępne od ręki. Moja ma silnik 1.2 i porównujac z poprzedniczką 1.4 sprawuje sie całkiem dobrze /stuknęło 500 km/ mimo, że na docieraniu.
Wojtek - 2013-04-25, 17:20
Dzieki za informacje.Jeszcze jedno pytanie czy silnik 1.2 to jest nowa generacja silnika w Daciach to znaczy czy to jest silnik bezynowy 90 kM ?
kyrneh - 2013-04-25, 18:48
Wojtek napisał/a: | Dzieki za informacje.Jeszcze jedno pytanie czy silnik 1.2 to jest nowa generacja silnika w Daciach to znaczy czy to jest silnik bezynowy 90 kM ? |
TC90 jest najnowszej generacji stosowanej również w Loganach / trzy cylindrowy o poj. 900/ i mocy 90 KM jednak ja wybrałem sprawdzona jednostkę 1.2 16V o mocy 75 KM.
DD - 2013-04-26, 15:38
Cytat: | czy to jest silnik bezynowy 90 kM ? |
Nie, ten podstawowy silnik to jest 1.2 16V o mocy 75KM i nie jest w Dacii nowy, bo pojawil sie juz w 2009r. w pierwszej generacji Sandero i Logana. A 90KM to ma ten mocniejszy z benzyniakow oferowanych w nowym Sandero/Logan i niestety jest on "nadmuchanym" trojcylindrowcem o pojemnosci zaledwie ok. 0,9 dm3. Fabryka chyba sie troche wstydzi tej pojemnosci, bo nie oznacza tego silnika jako 0.9TCe, tylko jako TCe90. Domyslam sie, ze z tego wlasnie moglo powstac u Ciebie bledne przekonanie, ze oferowany jest jakis 1.2 90KM w nowym Loganie .
kyrneh napisał/a: | ja wybrałem sprawdzona jednostkę 1.2 16V o mocy 75 KM. |
Tak swoja droga, to marketingowe oznaczenie tego silniika D4F jako 1.2 16V jest niestety troche naciagane. Wg mnie uczciwie byloby okreslic go jako 1.1 16V... no ale wtedy przyniosloby to ujme na tle innych marek, ktore oferuja "prawdziwe" 1.2 . Ale to juz taka tradycja u Renaulta - podobna sprawa byla w przypadku starszego silnika D7F (1.2 8V 60KM niemontowany w Daciach).
kyrneh - 2013-06-24, 21:08
Andy87 napisał/a: | No to jest nas dwóch :) Gratulacje i bezawaryjnej jazdy życzę !!!
Pozdrawiam
PS. Daj wiecej fotek |
Mam do Ciebie pytanie, a mianowicie czy również i w twoim przypadku kazano wymienic olej po przejechaniu pierwszych 4000km - 5000 km?
Andy87 - 2013-06-25, 07:45
Siema
Nikt u dealera nic nie mówił o zmianie oleju przed pierwszym przeglądem. Choć gdzies czytałem że niby się zmienia olej po dotarciu ale jest to nie obowiązkowe.
Ogólnie jak Ci sie sprawuje auto?
kyrneh - 2013-06-25, 15:21
Andy87 napisał/a: | Siema
Nikt u dealera nic nie mówił o zmianie oleju przed pierwszym przeglądem. Choć gdzies czytałem że niby się zmienia olej po dotarciu ale jest to nie obowiązkowe.
Ogólnie jak Ci sie sprawuje auto? |
Też byłem zaskoczony gdyż w bezpośrednio z harmonogramu przegladów taka wymiana nie wynikała, dealer ją dopisał na harmonogramie i kilkakrotnie o niej później przypominał.Nie bedę się "ze słoniem mocował" tym bardziej, że mam wykupione obydwie promocyjne opcje przeglądów z wydłużonym okresem gwarancyjnym.
Loganem przejechałem około 4600 km przy średnim spalaniu 5,3l/100 w cyklu mieszanym. Na początku był trochę "mułowaty"ale teraz już się rozkręca z tym, że jak zaobserwowałem to jest trochę głośniejszy na wysokich obrotach /3000/ niż poprzednik z silnikiem 1,4.
Ogólnie jestem zadowolony i zaskoczony min. wskaźnikiem zmian biegów czego nie miałem u poprzednika.
A jakie wrażenia u ciebie z użytkowania Logana II ?
Andy87 - 2013-06-26, 09:02
Ja dobijam dopiero do 2000km. Powiem ci ze nie żałuje kupna logana. Ostatnio robiłem remont i do auta zmieściłem 14 opakowań paneli kilka 2.5 metrowych listew i dwie duże rolki pianki no i jeszcze pasażer się zmieścił :)
Co do spalania to w mieście mam 7 - 7.5l/100km ale wiesz jak jest we Wrocławiu: korki korki i jeszcze raz korki. Zastanawiam się na gazem jeszcze choć nie wiem czy przy moich przebiegach to się będzie opłacało. Aha wkurza mnie jeszcze brak światełka w schowku (ale nad tym już pracuje)
Pozdrawiam
kyrneh - 2013-06-26, 17:25
Andy87 napisał/a: | Ja dobijam dopiero do 2000km. Powiem ci ze nie żałuje kupna logana. Ostatnio robiłem remont i do auta zmieściłem 14 opakowań paneli kilka 2.5 metrowych listew i dwie duże rolki pianki no i jeszcze pasażer się zmieścił :)
Co do spalania to w mieście mam 7 - 7.5l/100km ale wiesz jak jest we Wrocławiu: korki korki i jeszcze raz korki. Zastanawiam się na gazem jeszcze choć nie wiem czy przy moich przebiegach to się będzie opłacało. Aha wkurza mnie jeszcze brak światełka w schowku (ale nad tym już pracuje)
Pozdrawiam |
Faktycznie brak oświetlenia schowka to poważny mankament tym bardziej, że w poprzedniku tj Logan I oświetlenie było, całe szczęście że nie wykasowali oświetlenia bagażnika.
Zaskoczeniem dla mnie jest też brak blokad drzwi / chodzi o wystające tzw "cypelki" pozwalające zablokowac pojedyńcze drzwi bez potrzeby uruchamiania centralnego zamka.
Pozytywnie natomiast oceniam "łamane" tylne oparcie czego nie było u poprzednika.
U mnie tak niskie spalanie jest przez to, że wiekszosc przebiegu jest na trasie.
Pozdrawiam, życzę szerokosci.
Dawid_Bittner - 2013-06-29, 11:40
Witam. Moje oczekiwanie na Dacię Logan prawdopodobnie dobiega już końca (na dwa miesiące wcześniej niż zostało to zaznaczone na umowie). Niedawno okazało się, że autko już zostało wyprodukowane i czeka w Polsce na oclenie (więc od drugiego kwietnia br. nie minęły jeszcze trzy miesiące).
jeffar - 2013-07-02, 06:29
Jestem tu po złożeniu zamówienia, termin oficialny koniec września, ale spodziewają się, że będzie to połowa września, czyli wychodzi 2,5 miesiąca.
kyrneh - 2013-07-02, 06:42
jeffar napisał/a: | Jestem tu po złożeniu zamówienia, termin oficialny koniec września, ale spodziewają się, że będzie to połowa września, czyli wychodzi 2,5 miesiąca. |
Czy w jakiś szczególny sposób skonfigurowałeś swe zamówienie, że musisz czekać 2,5 m-ca?
W różnych salonach są "od ręki" dostępne Logany II w różnych wersjach.
jeffar - 2013-07-02, 06:49
W zasadzie jest to standardowy Laureate 1.2 + metallic + koło. Miałem informację, że na "od ręki" jest to samo, ale w wersji z silnikiem tce90. Mnie ten czas oczekiwania szczególnie nie przeszkadza, bo nie potrzebuję drugiego "na już".
Dawid_Bittner - 2013-07-17, 15:57
Witam. Wczoraj otrzymałem informację, że auto (Dacia Logan 1.2 75 KM + LPG - II gen.) jest już w salonie i czeka na odbiór. Od 2013.04.02 daje to trzy i pół miesiąca od złożenia zamówienia do możliwości odbioru. Pozdrawiam.
|
|