|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Wymarzona, wyczekana......i już jest!!!
kruszyna - 2008-10-30, 14:40 Temat postu: Wymarzona, wyczekana......i już jest!!! Witajcie!
Dziś byliśmy obejrzeć naszą Daćkę! Zafoliowana, nieumyta, prosto z Rumunii.....ale jest!
A oto ona (mam nadzieję, że uda mi się wkleić fotkę )
w poniedziałek, najdalej we wtorek do odbioru
PrzemekP - 2008-10-30, 14:55
BARDZO ŁADNE :)
wox - 2008-10-30, 15:14
Super się prezentuje. Brak kołpaków jest od razu zauważalny - sporo uroku ujmuje.
kruszyna - 2008-10-30, 15:26
kołpaki leżały na podłodze pod nogami pasażera
Lupo - 2008-10-30, 15:40
Sliczna :) Wyobrazam sobie radosc jak juz klucze dostaniecie!!! Sam juz odliczam dni..
jackthenight - 2008-10-30, 16:08
Ładny, ładny - ten sam kolor co mój :)
A też się pochwalę , a co :)
A tak wyglądają chlapacze :
Także na zimę sobie załóż chlapacze.
kruszyna - 2008-10-30, 16:13
Jackhthenigth - nie wiem czy jest taki sam......nasz to szary basalte, a Twój zdaje się beż piaskowy? sama już nie wiem jak to jest z tymi kolorkami.... bardzo są podobne
jackthenight - 2008-10-30, 16:16
kruszyna napisał/a: | Jackhthenigth - nie wiem czy jest taki sam......nasz to szary basalte, a Twój zdaje się beż piaskowy? sama już nie wiem jak to jest z tymi kolorkami.... bardzo są podobne |
Faktycznie mój jest beż piaskowy :)
Ale jak widzę mało co się różni od twojego koloru - hmm dziwne.
kruszyna - 2008-10-30, 16:19
fajna rzecz te chlapacze, gdzie nabyłeś?
musimy jeszcze o zimowych oponach pomyśleć, w salonie za drogo chcą
jackthenight - 2008-10-30, 16:37
kruszyna napisał/a: | fajna rzecz te chlapacze, gdzie nabyłeś?
musimy jeszcze o zimowych oponach pomyśleć, w salonie za drogo chcą |
Oryginalne chlapacze są dostępne w ASO.
Koszt to 50 zł od osi.
Czyli wszystko cię wyniesie 100 zł.
Sam sobie zamontujesz bo to dość prosty montaż. Oryginalne chlapacze
mają to do siebie że dobrze są spasowane i montaż ich jest dziecinnie prosty, a efekt bardzo
zadowalający.
wieza - 2008-10-30, 19:30
kruszyna napisał/a: | fajna rzecz te chlapacze, gdzie nabyłeś?
musimy jeszcze o zimowych oponach pomyśleć, w salonie za drogo chcą |
kupcie przez necik oponki sa sporo tansze podaje linka gosc ma niezle cenki i dostawe gratis http://www.oponyhurt.com/...t=wysw&typ=osob
wieza - 2008-10-30, 19:37
A tak wyglądają chlapacze :
hey mam pytanko mozesz zrobic fotke chlapacza pod spodem auta jak jest zalozony przez belke podwozia :) bo nie wiem jak zalozyc ja sobie sprawilem nie orginalne ale sa bardzo elkastyczne wiec sie nie urwia i sa dosc fajne
z gory dzieki
kruszyna - 2008-10-30, 19:40
wieza- dzięki za link, ceny faktycznie konkurencyjne.
A na jakich oponach jeździcie? nam pan w salonie polecał Kleber
kruszyna - 2008-10-30, 20:04
znalazłam temat o oponach, pedze poczytać
miodzik14 - 2008-10-30, 20:22
kruszyna congratulations:)
vipergtr - 2008-10-30, 20:26 Temat postu: Re: Wymarzona, wyczekana......i już jest!!! Gratulacje. Identyczna Dacka jak moja :)
jackthenight - 2008-10-30, 20:35
wieza napisał/a: | A tak wyglądają chlapacze :
hey mam pytanko mozesz zrobic fotke chlapacza pod spodem auta jak jest zalozony przez belke podwozia :) bo nie wiem jak zalozyc ja sobie sprawilem nie orginalne ale sa bardzo elkastyczne wiec sie nie urwia i sa dosc fajne
z gory dzieki |
Wieza oryginalne są również bardzo elastyczne bo są gumowe.
Konstrukcja przednich jest tak zrobiona że pasuje i próg auta nie przeszkadza.
Po prostu zrobiony jest profil w kształcie progu.
Wygląda to tak :
Jutro jeszcze zrobię zdjęcie to sobie dokładnie obejrzysz.
Jeśli chodzi o opony to na tej stronie są tańsze : http://www.opony.com
A ogólnie polecam www.skapiec.pl
wieza - 2008-10-30, 21:04
hey kruszyna jesli chodzi o zimowki to zakupilem nokiany wr g2 koledzy polecali zreszta w testach wychodza swietnie i cena jest na tej stronce co polecalem bardzo dobra :)
jackthenight - 2008-10-30, 21:31
wieza napisał/a: | hey kruszyna jesli chodzi o zimowki to zakupilem nokiany wr g2 koledzy polecali zreszta w testach wychodza swietnie i cena jest na tej stronce co polecalem bardzo dobra :) |
Tylko nie piszcie że już założyliście te opony. Pogoda jeszcze piękna, dzisiaj prawie 20 stopni było. Oby nie było tak jak w tamtym roku że śniegu to może z tydzień lub dwa było a przynajmniej w Łodzi.
Pablo78 - 2008-10-31, 08:26
gratulacje kruszyna!!
Lupo - 2008-10-31, 10:08
Jak juz odbierzecie to pochwalcie sie wrazeniami :)
jackthenight - 2008-10-31, 16:11
wieza zrobiłem te zdjęcia telefonem, auto już trochę brudne(było nie myte), ale
mam nadzieje że połapiesz się jak te chlapacze są zamontowane i jak rozwiązano ominięcie belki.
wox - 2008-10-31, 17:42
Kruszyno - ja wracam do tematu opon zimowych. Nie ten rozmiar, ale to nie istotne (bo prawdopodobnie wszystkie są dostępne w rozmiarze 185/65 R15)
Warto przeczytać:
http://www.autocentrum.pl...8____101_5.html
wieza - 2008-11-01, 08:10
[
Tylko nie piszcie że już założyliście te opony. Pogoda jeszcze piękna, dzisiaj prawie 20 stopni było. Oby nie było tak jak w tamtym roku że śniegu to może z tydzień lub dwa było a przynajmniej w Łodzi.[/quote]
hey jackthenightno coz wszystko zalezy gdzie i kiedy jezdzisz jesli jezdzisz w dzien to luzik ale w nocy spada do 0 st. a nawet juz ponizej wiec skoda autka zeby sie rozpier... tylko dlatego ze w dzien jest troszke cieplej.Ja nie uwazam oponek calorocznych do jazdy tylko letnie i zimowe. Jezdze po gorach w trudnych warunkach i nie wyobrazam sobie jazdy bez nich. ( a jakis Kowalski jedzie w takie warunki na letnich)A kolesi ktorzy nie maja zimowek odrazu widac jak sie zachowuja na trasie poprostu masakra i brak profesjonalizmu. Mam nadzieje ze wprowadza kiedys obowiazek jazdy na zimowkach.
jackthenight - 2008-11-01, 09:53
wieza napisał/a: | [
hey jackthenightno coz wszystko zalezy gdzie i kiedy jezdzisz jesli jezdzisz w dzien to luzik ale w nocy spada do 0 st. a nawet juz ponizej wiec skoda autka zeby sie rozpier... tylko dlatego ze w dzien jest troszke cieplej.Ja nie uwazam oponek calorocznych do jazdy tylko letnie i zimowe. Jezdze po gorach w trudnych warunkach i nie wyobrazam sobie jazdy bez nich. ( a jakis Kowalski jedzie w takie warunki na letnich)A kolesi ktorzy nie maja zimowek odrazu widac jak sie zachowuja na trasie poprostu masakra i brak profesjonalizmu. Mam nadzieje ze wprowadza kiedys obowiazek jazdy na zimowkach. |
No tak, ja w nocy nie jeżdżę i po górach również nie.
Mam zamówione opony zimowe wraz ze stalowymi felgami ale nie wyobrażam sobie ich teraz zakładać - szkoda opon - jeśli brać pod uwagę moją jazdę w dzień, głównie miasto.
Myślę że przełożę koła dopiero jakoś w połowie listopada, no chyba że pogoda zaskoczy kierowców :)
wieza napisał/a: |
A kolesi ktorzy nie maja zimowek odrazu widac jak sie zachowuja na trasie poprostu masakra i brak profesjonalizmu. |
Z tym tak do końca to nie jest.
Ludzi w zimówkach też od razu widać, bo sądzą że jak mają zimówki to już na wszystko sobie mogą pozwolić , jeżdżą tak jakby jeździli latem - całkowicie zapominają że jest śnieg.
Opony zimowe często stają się przyczyną wielu wypadków, bo ludzie jeżdżący nimi nie dorośli do nich, jeżdżą jak wariaci.
Twoje sformułowanie "brak profesjonalizmu" nie ma nic wspólnego z tym czy ktoś ma opony zimowe czy nie. To nie opony są wyznacznikiem byciem braku profesjonalizmu, bo można jechać z oponami letnimi bardzo profesjonalnie.
Wprowadzenie obowiązku opon zimowych to dobry pomysł ale czy coś da ? Tego nie wiadomo bo dużo profesjonalistów w oponach zimowych i tak będzie powodować te wypadki niezależnie czy będą mieć opony zimowe czy nie.
To tak jak teraz jazda na światłach na terenie zabudowanym - chory pomysł i nic nie dał.
Odsetek wypadków i kolizji w żadnym stopniu nie zmniejszył się. A jeśli nie zmniejszył się
to po co ten nakaz jazdy z włączonymi światłami w dzień na terenie zabudowanym.
W mieście nie powinien on obowiązywać.
wox - 2008-11-01, 10:57
jackthenight napisał/a: | Opony zimowe często stają się przyczyną wielu wypadków, bo ludzie jeżdżący nimi nie dorośli do nich, jeżdżą jak wariaci. |
Już słyszę mojego szefa, który co zimę przypomina (on widocznie nie pamięta, że co roku to opowiada ):
Jego szwagier skasował zimą autko, bo nie wyrobił się na zakręcie "gdyby tylko miał inne opony, a nie te francowate ... (tu nazwa firmy), to by na pewno się wyrobił"
Sama myśl posiadania opon zimowych faktycznie jest dużym zagrożeniem - paw fizyki nie da się oszukać, ale jako mieszkaniec południa potwierdzam (głównie w okresie świąteczno - noworocznym oraz ferii) duże utrudnienia na drogach z powodu "gości" jeżdżących (a raczej stojących ) na oponach letnich. Każde najmniejsze wzniesienie ... kiszka . Niektórzy ratują się łańcuchami ... też kiszka .
PrzemekP - 2008-11-01, 12:25
Tak czy tak, jeżeli ktoś jeździ dużo i na południu :), to wie jak może się zmienić pogoda.
wieza - 2008-11-01, 19:13 Temat postu: :) wiec tak jackthenight jesli chodzi o swiatla w dzien to bylem za tym na 1000% sam bym sie wladowal na czolowe bo auta nie bylo widac byla gra cienia i swiatla auto bylo w takim kolorze ze prawie nie widoczne - jesli na swiatlach jedziesz jest cie widac zawsze.
A jesli chodzi o zimowki to nie chodzi mi o baranow ktorzy mysla ze wszystko potrafia tylko o normalnych ludzi ktorzy mysla i dbaja o to zeby bylo bezpieczniej. ps. zanjdz mi kogos kto jezdzi w gory majac lancuchy w aucie , 2 linki holownicze, lopate, koguta pomaranczowego, kable do rozruchu, apteczka to podstawa-ale sporo kierowcow jej nie ma.
Powiez ze po co mi to wszystko - a ja odpowiem bo sie przydaje uwiez mi juz korzystalem z tego nie raz pomagajac innym i widzialem nie raz jak ludzie na letnich oponkach sie w gory zapuszczali i niew chodzi tu o brawure w jezdzie. bo takich "baranow" jak do zakopca w sniezyce jechalem 5 lata temu 3dni przed sylwestrem to w rowie spotykalem.
Ja jestem normalnym uzytkownikiem drogi ale zawsze mysle o innych i zawsze staram sie im pomagac.
Zakupilem mcv ze wszystkimi poduszkami oraz ABS ale jesli za doplata bylo by cos jeszcze z systemow czy poduszek wydal bym bez wachania. Bo wq zyciu nie chodzi o zaoszczedzenie paru zlotych.
Życie jest piekne , a pomagajac innym czuje sie ze jestem potrzebny ;)
Pozdrawiam Wieza
laisar - 2008-11-03, 14:57
Cytat: | o tak jak teraz jazda na światłach na terenie zabudowanym - chory pomysł i nic nie dał.
Odsetek wypadków i kolizji w żadnym stopniu nie zmniejszył się. |
"Nieprawdą jest, jakoby" - vide: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=11878#11878
kier - 2008-11-03, 20:16
wieza napisał/a: | Zakupilem mcv ze wszystkimi poduszkami oraz ABS ale jesli za doplata bylo by cos jeszcze z systemow czy poduszek wydal bym bez wachania. |
A ja bym troszke wydał.... za przelacznik odlaczajacy ABS, zwlaszcza w zimie ;]
--
pozdrawiam
kierek ;]
wieza - 2008-11-03, 20:41
kier zawsze sa plusy i minusy systemow w aucie ja w octavi mam asr blokowanie uslizgu kol podczas ruszania - nie narzekam czasem ;) ale zawsze moge wylaczyc go :) niestety nie mozna tego zrobic z abs
wox - 2008-11-03, 21:45
Są różnice w działaniu ABS-u w różnych markach. W Dacii działa w ostateczności - na suchym, to nawet opony czasem zapiszczą (lekko przyblokowane). W Fordzie tak nie było (zero blokowania kół). Różnicę widać jednak zimą (na duży plus dla Dacii) - w Fordzie na lodzie, to była masakra (hamując pulsacyjnie, nie pozwalając pracować ABS-owi hamowało się skuteczniej). Może ważną kwestią były opony? W Dacii mam GY UG 7+, w Fordzie były Kormorany Snowpro (totalna porażka).
laisar - 2008-11-03, 21:52
Może różnica wersji? W końcu wszystkie te układy również się rozwijają - a Daćka, mimo że tania, ma zdaje się jeden z najnowszych modeli ABS-u...
wox - 2008-11-03, 21:57
W tej kwestii to Dacia raczej powodów do wstydu mieć nie może.
kruszyna - 2008-11-04, 21:17
Jest! Odebrana! Czyściutka, blyszcząca, piękna po prostu!
A jak się prowadzi! REWELACJA!
i szampan był i kwiaty były....
laisar - 2008-11-04, 21:49
GRATULACJE!
miodzik14 - 2008-11-04, 22:10
NO to gratulacje
teraz tylko zmienic podpis :) hehe
wox - 2008-11-04, 23:29
Gratulacje!
jackthenight - 2008-11-05, 00:22
Gratuluje.
Pablo78 - 2008-11-05, 08:22
Gratulacje kruszyna, cieszymy sie bardzo!
Nie zapomnij "przytrzeć " zderzaka na szczęście
KaS602 - 2008-11-05, 09:33
Pablo78 napisał/a: | Nie zapomnij "przytrzeć " zderzaka na szczęście |
Koniecznie... najlepiej zawadzic Reno Traffic'a na sasiednim pasie...
Szerokosci :)
Lupo - 2008-11-05, 11:14
kruszyna napisał/a: | A jak się prowadzi! REWELACJA! |
Gratuluje i sam odliczam dni z niecierpliwoscia!!
kruszyna - 2008-11-05, 15:33
Dziękuję bardzo za gratulacje
Pablo78 - 2008-11-05, 21:05
Wow, kruszyna, czy ten avatar to w związku z wykonywanym zawodem...Siostro?
wox - 2008-11-05, 21:10
O to samo chciałem przed chwilą zapytać
Pablo78 - 2008-11-05, 21:11
wox napisał/a: | O to samo chciałem przed chwilą zapytać |
Hehe, zatem czekamy na odpowiedź...
kruszyna - 2008-11-06, 20:37
no no, ależ jesteście domyślni
PrzemekP - 2008-11-08, 09:00
To ja już pędzę oddać krew :D
Mariusz - 2008-11-09, 12:11
Świetny wybór Kruszyna!!! Kolorek też super.Może wybierzemy się wspólnie na zlot Daciek?
kruszyna - 2008-11-15, 22:32
Witajcie!
Autko ma już ponad 800 km na liczniku. Pojeździliśmy trochę w weekend, byliśmy w Karkonoszach. Średnie spalanie komputer wyliczył na 6,9- to chyba nieźle co?
Ogólnie wrażenia super! Dzieci na tylnej kanapie siedzą wygodnie, bagażnik zapakowaliśmy bez problemu (wyjazd 4 dniowy w 4 osoby), autko jedzie płynnie, wzbudza powszechną sensację
I spotkaliśmy na trasie tylko 1 taką samą Daćkę, w niebieskim kolorku....
A oto parę fotek :

A tak Czesi parkują swoje fury

PrzemekP - 2008-11-16, 11:04
życzę przyjemnych podróży :)
Lupo - 2008-11-16, 13:43
Ahh - pozazdroscic. Sam sie juz doczekac nie moge.. Teoretycznie w przyszlym tygodniu mam odbior.
Mariusz - 2008-11-16, 18:53
Masz rację Kruszyna Dacia Sandero wzbudza duzą sensację.Ludzie poprostu patrzą z podziwem jaki piękny samochód Rumuni zrobili.
kruszyna - 2008-11-16, 19:11
ja bym raczej powiedziała, że patrzą ze zdziwieniem kiedy dowiadują się że to Rumunii zrobili
Pablo78 - 2008-11-16, 20:11
kruszyna napisał/a: | ja bym raczej powiedziała, że patrzą ze zdziwieniem kiedy dowiadują się że to Rumunii zrobili |
to fakt...
kruszyna - 2009-01-07, 18:14
Na liczku 1800km
Opony zimowe zakupione, założone i sprawują się super, zwłaszcza przy dzisiejszej śnieżycy
ale, żeby nie było zbyt pięknie.....właśnie złożyliśmy reklamację na fotel kierowcy. Okazało się, że nie ma regulacji ok. lędźwiowej
Co prawda trochę późno się zorientowałam, że jej nie ma, ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale....
gigi303 - 2009-01-07, 21:07
kruszyna napisał/a: | Na liczku 1800km
Opony zimowe zakupione, założone i sprawują się super, zwłaszcza przy dzisiejszej śnieżycy
ale, żeby nie było zbyt pięknie.....właśnie złożyliśmy reklamację na fotel kierowcy. Okazało się, że nie ma regulacji ok. lędźwiowej
Co prawda trochę późno się zorientowałam, że jej nie ma, ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale.... |
już pisałem o tym w którymś wątku że też jej nie mam, podobno zrezygnowano z tego rozwiązania ale ja mam logana, ciekawe może w sandero też przestali montować
Mariusz - 2009-01-07, 21:39
Co prawda trochę późno się zorientowałam, że jej nie ma, ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale.... |
Pewnie,że reklamuj.Wymienią Ci fotel bo muszą.W wersji Laureat fotel z regulacją lędźwiową jest w podstawowej wersji.Nie mają wyjścia Kruszynka
Martens - 2009-01-07, 22:27
kruszyna napisał/a: | ale, żeby nie było zbyt pięknie.....właśnie złożyliśmy reklamację na fotel kierowcy. Okazało się, że nie ma regulacji ok. lędźwiowej |
Tak dla pewności dopytam - czy "regulacja lędźwiowa" to to samo co "fotel kierowcy z regulacją wysokości"?
wox - 2009-01-07, 22:46
Nie, to nie to samo. Fotel może mieć regulację wysokości i regulację lędźwiową.
Martens - 2009-01-07, 22:47
wox napisał/a: | Nie, to nie to samo. Fotel może mieć regulację wysokości i regulację lędźwiową. |
Dzięki!
Fromage - 2009-01-09, 17:48
Kur.. bez kitu, u mnie też nie ma - ale wtopa
kruszyna - 2009-01-09, 21:28
no to dzwoń do sprzedawcy! i reklamuj!
Szymon - 2009-01-20, 21:39
Witam
Właśnie wczoraj odebrałem Dacia Sandero :) dopiero 80 km przejechane, ale wrażenie super
jackthenight - 2009-01-20, 23:45
No to gratulacje. Teraz czekamy na opis wrażeń z posiadanego auta.
gigi303 - 2009-01-21, 07:30
Fromage napisał/a: | kruszyna napisał/a: | Na liczku 1800km
Kur.. bez kitu, u mnie też nie ma - ale wtopa |
może zrezygnowano z tego rozwiązania tak jak w loganach
kruszyna - 2009-01-21, 20:11
Owszem zrezygnowano ale zapomnieli wycofać z oferty, więc jak autko kupowaliśmy to w ofercie regulacja siedzenia jeszcze była a już nie produkowali takich. Tak nam wczoraj tłumaczyła Pani z Renault. Ponieważ sami sprawę zawalili, więc to ich problem. Części (nowe fotele) już są zamówione i na dniach mają dotrzeć do salonu. Powiedziała, że mają ok 300 takich reklamacji z całej Polski
swoją drogą- niezłą sprzedaż mają
laisar - 2009-01-21, 20:43
Ano niezłą (:
Ja za to jestem ciekaw, czy te fotele bez regulacji to po prostu stary typ z niższych wersji wyposażeniowych, czy może jednak jakiś nowy, lepszy element, po prostu nie wymagający takowej regulacji...
gigi303 - 2009-01-21, 20:48
ja w swoim też nie mam regulacji ale już sobie darowałem reklamacje, nie przeszkadza mi jej brak bo fotel jest bardzo wygodny, chociaż na początku czułem się trochę poszkodowany
wole fotel bez niż jeżdżenie do aso, będę się tam pokazywał tylko z konieczności
laisar napisał/a: |
Ja za to jestem ciekaw, czy te fotele bez regulacji to po prostu stary typ z niższych wersji wyposażeniowych, czy może jednak jakiś nowy, lepszy element, po prostu nie wymagający takowej regulacji... |
ja bym obstawiał że to chyba stary typ, zrobili cięcie kosztów
|
|