DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Powitania - Witajcie!

Nova - 2009-02-10, 13:56
Temat postu: Witajcie!
Witam wszystkich serdecznie!
Mam nadzieję pod koniec tego miesiąca odebrać swoją Daćkę - prawdę mówiąc nie mogę się już doczekać - czekam na nią 10 tygodni!!!
Forum śledzę od kilku miesięcy i muszę przyznać, że dyskusje tutaj toczone, wymiana opinii a przede wszystkim entuzjazm forumowiczów pomogły mi podjąć ostateczną decyzję co do zakupu nowego autka :-P
Mam na początek dwa pytania (nie znalazłam odpowiedzi w postach ale może za słabo szukałam :oops: ) :
1. czy w Dacii Sandero Laureate są podgrzewane lusterka zewnętrzne (w opisie wyposażenia jest mowa tylko o tylnej szybie ale słyszałam, że razem z szybą lusterka też się podgrzewają - więc nie jestem pewna...)
2. ile płaciliście za pakiet SUV (razem z montażem) i czy warto to sobie montować (na zdjęciach wygląda ładnie...)

A tymczasem pozdrawiam wszystkich, szerokiej drogi życzę!
Nova

laisar - 2009-02-10, 14:05

Serrrdecznie witamy kolejną przedstawicielkę płci pięknej! (Toż to będzie entuzjazm u niektórych kolegów... (; ).

Cieszę się, że forum się podoba i zapraszam do żywego udziału.

ad 1 - prawie na pewno są podgrzewane.

ad 2 - czy warto to rzecz wyłącznie gustu, praktycznych właściwości nie mają chyba właściwie żadnych... Noo, oprócz niewielkich ochronnych, oczywiście, ale też bezprzesadnie. Ale o cenach to już kto inny się musi wypowiedzieć (;

Nova - 2009-02-10, 14:23

Dzięki za tak szybką odpowiedź!
Cieszę się z potwierdzenia, że lusterka są podgrzewane - dosyć często jednak z tego korzystam. Mała rzecz a jednak przydatna!
Ciekawe, bo większość producentów jednak umieszcza taką informację w spisie wyposażenia danego modelu - w folderze Dacii Sandero tego punktu brakuje...
Chyba nie zawsze opcja podgrzewania tylnej szyby jest tożsama z jednoczesnym ogrzewaniem lusterek?
Mam jeszcze jedno pytanie - ile kompletów kluczyków powinnam otrzymać przy odbiorze samochodu? Zakładam, że dwa, ale wolę się upewnić :roll:

Pablo78 - 2009-02-10, 14:34

Witamy serdecznie i cieszymy sie bardzo!!! :-) (jak słusznie zauwazył laisar :-P )

Nova napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie - ile kompletów kluczyków powinnam otrzymać przy odbiorze samochodu? Zakładam, że dwa, ale wolę się upewnić

tak jest Koleżanko 2 komplety kluczyków (czyli faktycznie 2 kluczyki, bo jest "jeden do wszystkiego", chyba że będzie np. blokada skrzyni biegów ;-) )

w Laureatce bedziesz takze miała jeden kluczyk z guziczkami do zdalnego otwierania centralnego zamka.

Witamy w KLUBIE :-)

Mariusz - 2009-02-10, 15:09

Witam Nova!
Nie jestem pewien czy sa podgrzewane lusterka w instrukcji obsługi wynika,że jest ale z instrukcji tej wynika,że są również podgrzewane fotele a ja nie mam!

Nova - 2009-02-10, 15:56

O podgrzewanych fotelach nic nie wiem - nie wspominali o tym ani w salonie ani w folderach informacyjnych ani na stronce internetowej Dacii.
Raczej takim bajerem by się pochwalili...
No chyba, że ma to być miła zaskoczenie-niespodzianka dla wybierających Daćki - w myśl hasła reklamowego: "Właściciele Dacii Sandero dostają więcej"... ;-)
Chyba za często cytuję ten slogan - a przeciez nawet jeszcze nie odebrałam samochodu :oops: ...
Ucieszę się jak w końcu go będę miała - z podgrzewanymi fotelami czy nie.
A tak nawiasem mówiąc - posiadacze takiego dodatku podobno rzadko go używają. Zimy u nas raczej lekkie i wystarcza zwykłe ogrzewanie auta ("punktowe" bywa upierdliwe ;-) )

paaw29 - 2009-02-10, 17:39

Witamy witamy, za zestaw suv płaciłem 1400zł - montaż był gratisowy.
wieza - 2009-02-10, 18:25

Witaj
Nova - 2009-02-10, 19:13

paaw29 napisał/a:
Witamy witamy, za zestaw suv płaciłem 1400zł - montaż był gratisowy.

No to pogratulować - mi za zestaw SUV zaśpiewali 1300 zł ale bez montażu.
Montaż 500 zł...
Sprawdzałam w kilku miejscach - wszędzie taka sama stawka albo jeszcze drożej :-(
Muszę przemyśleć temat - nakładki mi się podobają ale bez nich auto też jest fajne...
Przy odbiorze ponegocjuję - może coś uda się "urwać" z ceny.
A na razie czekam, czekam, czekam... :roll:

Beckie - 2009-02-10, 21:02

Witam. Ja niby mam podgrzewane lusterka, ale i tak jak są oszronione to je skrobię, a jak zaparowane to przecieram gumą. Dosyć długo się rozgrzewają. A cieszyłem się bardzo, że taka fajna rzecz mi się trafiła. Chyba, że z moimi lusterkami jest coś nie tak?
laisar - 2009-02-10, 21:14

O? U mnie działają dość dobrze - wystarcza dosłownie 5 min, żeby odmrozić powierzchnię.
Fromage - 2009-02-10, 21:37

laisar napisał/a:
O? U mnie działają dość dobrze - wystarcza dosłownie 5 min, żeby odmrozić powierzchnię.

Laisar - ty masz Logana, mi też w salonie dealer powiedział, że Sandero ma regulowane ale nie podgrzewane lusterka. Organoleptycznie ciężko stwierdzić - niby po jakimś czasie szron puszcza, ale to może być również od nawiewu ustawionego na szybę. Reasumując - nie wiem :-D

A Koleżnakę powitac :-D

laisar - 2009-02-10, 22:32

Hmm, zasialiście ziarno wątpliwości w mym sercu... przysiągłbym, że widziałem to po prostu w dokumentacji, ale w takim razie specjalnie poszukam.
dogberry - 2009-02-10, 22:41

Witaj
Fromage - 2009-02-10, 22:44

laisar napisał/a:
Hmm, zasialiście ziarno wątpliwości w mym sercu... przysiągłbym, że widziałem to po prostu w dokumentacji, ale w takim razie specjalnie poszukam.

Fakt, faktem w istrukcji jest zdanie: bla bla bla..."Funkcja ta umożliwia usunięcie szronu-zaparowania z tylnej szyby oraz zależnie od wersji pojazdu, z zewnętrznych ogrzewanych lusterek wstecznych, regulowanych elektrycznie".

jackthenight - 2009-02-10, 23:17

U mnie też są lusterka ogrzewane. Po jakiejś chwili szron, lud schodzi.
Sandero posiada podgrzewane lusterka.

KaS602 - 2009-02-10, 23:52

jackthenight napisał/a:
lud schodzi

I gdzie oni wszyscy tak ida? ;-)

Beckie - 2009-02-11, 09:35

Do Lu Duvy :-)
Mariusz - 2009-02-11, 09:36

W instrukcji jest mowa o podgrzewaniu lusterek jest również mowa jak już wcześniej pisałem o podgrzewaniu fotela.Myślę,że jest produkowana ale nie na rynek Polski :-(
KaS602 - 2009-02-11, 11:17

Mariusz napisał/a:
Myślę,że jest produkowana ale nie na rynek Polski

Dokładnie. w Polsce ta opcja nie jest dostępna na liście dodatków. Jest oferowana na innych rynkach, dokladnie jakich nie wiem, w Rosji na przyklad jest, a my musimy sie zadowolic zaslepka zamiast wlacznika ogrzewania foteli.

Marek1603 - 2009-02-12, 06:15

Witaj.
leo24 - 2009-02-12, 07:00

Witam
Nova - 2009-02-12, 10:16

No to właśnie okres oczekiwania na samochód wydłużył mi się do 78 dni!!!
Dostałam telefon z salonu, że są pewne opóźnienia, że jest ogromne zainteresowanie tym modelem, że Europa zach. oszalała na punkcie Sandero itp, itd...
Czy ktoś czekał dłużej, czy tylko mi się tak trafiło?

Mariusz - 2009-02-12, 10:54

Ja czekałem 3 tygodnie :-D
Beckie - 2009-02-12, 11:36

Nova napisał/a:
No to właśnie okres oczekiwania na samochód wydłużył mi się do 78 dni!!!

Ja na moją MCV też czekałem coś koło tego. Ale był to termin pierwotny (bo sierpień i fabryka nie pracuje) i nie wydłużył się w międzyczasie.

Nova - 2009-02-12, 13:23

Hmm, no to pewnie mam po prostu pecha :cry:
Na osłodę dostałam zniżkę na pakiet SUV i darmowy montaż...
Dobre i to ale wolałaby samochód już - a tak, jeszcze 3 dłuuugie tygodnie czekania :-/

Beckie - 2009-02-12, 13:27

Ja dostałem za free dywaniki gumowe i podłokietnik. :lol:
Nova - 2009-02-12, 13:49

A czy warto walczyć o podłokietnik?
W trasie ręka może drętwieć - choć ja tak znowu często nie jeżdżę.
Ale z tego co widziałam Sandero nie grzeszy nadmiarem schowków czy półeczek więc może z tego powodu (jako dodatkowe, podręczne miejsce składowania niezbędników samochodowych)...
Słyszałam tylko, że ten podłokietnik jest trochę niewygodny - blokuje dostęp do ręcznego i utrudnia zapinanie pasów.
Ale przy pewnej wprawie pewnie można go "opanować" czyli wypracować sobie system: podniesienie - zapięcie - opuszczenie ;-)

Beckie - 2009-02-12, 13:56

Tak. Utrudnia zapinanie pasów szczególnie okazjonalnemu pasażerowi. Jak odchylisz go do pionu ( oczywiście schowek a nie pasażera :-) ) to z ręcznym nie ma problemu, ale jazda z nim w poziomie jest mało wygodna. Traktuję go tylko jako dodatkowy schowek i kładę w poziom tylko kiedy chcę go otworzyć. Po za tym utrudnia jeszcze (i to znacznie) regulację oparcia i (jedynie siedzącym z przodu) sterowanie tylnymi ES, których włączniki są na końcu tunelu środkowego.
laisar - 2009-02-12, 13:58

Podłokietnik jest nie do pogodzenia z prawidłową pozycją za kierownicą - więc czy warto go mieć ze względów ergonomicznych to już zależy od osobistych priorytetów i preferencji (np ja wręcz nie lubię, jak mi się coś pęta pod łokciami).

Na brak schowków nie narzekam - wszystko co niezbędne i potrzebne mieści się bez problemów, jest jeszcze nawet wolne miejsce. Oczywiście, inni mogą mieć większe potrzeby, a i od przybytku głowa podobno nie boli... (;

Beckie - 2009-02-12, 14:03

Wiesz, darowanemu koniowi...
Schowek pod ręką (łokciem?) to dobra rzecz: żeby schować jakiś drobiazg nie trzeba się pokładać po pasażerze :?: by dotrzeć do schowka przed nim :-)

laisar - 2009-02-12, 14:18

Jasne, jak dają gratis to brać i uciekać (; - ale jak walczyć, to już o coś praktyczniejszego (z mojego punktu widzenia).
Beckie - 2009-02-12, 14:25

Jasne. Ale ja tylko 2 dni przed odbiorem zapytałem ile taki podłokietnik kosztuje. Właściwie to nigdy się nie targuję bo, po prostu nie umiem.
Nova - 2009-02-12, 15:38

Ja targować się też za bardzo nie umiem, ale mam teraz dobrą "fazę" - jestem wkurzona i nie zawaham się tego wykorzystać przeciwko dealerowi ;-)
A o co praktyczniejszego warto powalczyć?

Beckie - 2009-02-12, 16:31

laisar napisał/a:
jak dają gratis to brać i uciekać
Wszy :-) stko
laisar - 2009-02-12, 20:59

Cytat:
A o co praktyczniejszego warto powalczyć?

A to już zależy jakie kto ma potrzeby - i co w ogóle jest do wyboru...

Nova - 2009-02-12, 23:02

Łee, myślałam, że jest coś szczególnego/konkretnego, o co z punktu widzenia szczęśliwych użytkowników Loganek i Sanderek warto zawalczyć...
Wybór jak zwykle - wszędzie bardzo podobny i prawdę mówiąc nie za duży (standardowo dywaniki, podłokietnik, siatka do bagażnika, drążki na dach, hak holowniczy itd.).
Ciekawa jestem jak to wygląda np. z autoalarmem, oponkami na zimę albo czujkami parkowania - nikt takich opcji w salonach Dacii oficjalnie nie oferował...
A u dealerów innych marek i owszem.

laisar - 2009-02-12, 23:34

Kiedy właśnie chodzi o to, że każdy szczęśliwy użytkownik co innego uważa za szczególne/konkretne [: - może akurat dla Ciebie faktycznie najlepszy będzie podłokietnik? Ja bynajmniej nie odwodzę czy nie zniechęcam do niego, po prostu uważam, że jeśli ma się okazję coś wytargować, to warto się dobrze zastanowić nad wyborem [:

Opony zimowe to raczej u każdego dilera można kupić - ale normalnie nie jest to zbyt dobry interes ze względu na ceny... No chyba że się dostanie jakiś ekstra rabat (;

Nie wiem, czy jest jakiś specjalny, osobny katalog akcesoriów dla Sandero - mamy dostęp tylko do loganowego, a i to niezbyt świeżego: http://www.daciaklub.pl/download/akcesoria.pdf - ale w nim jak najbardziej występują autoalarmy, czujki (((: parkowania i jeszcze kilka inny rzeczy.

Nova - 2009-03-08, 15:54

Nareszcie jest - widziałam na własne oczy, dotykałam i siedziałam w środku! :mrgreen:
Teraz tylko trzeba wyrwać wszystkie potrzebne papiery, polecieć zarejestrować i... odebrać Daćkę z salonu!

Fotki z pierwszej sesji zdjęciowej...

Pablo78 - 2009-03-08, 16:05

Piękna... Gratulacje :!: :-D
wox - 2009-03-08, 16:11

Prezentuje się super!
Mariusz - 2009-03-08, 19:56

To chyba nie jest Dacia!!!! ;-) :mrgreen:
wox - 2009-03-08, 20:18

Ja już pisałem w temacie maliny, że mnie ospojlerowane Sandero przypomina Porsche Cayenne ;-)
malina_85 - 2009-03-08, 21:07

Uuu widze ,ze tez w ubranku :D Szerokiej drogi Nova! Taki prezenciek na dzien kobiet sobie strzelilas widze:D Buziaki i radosci z jazdy:D
Asia - 2009-03-09, 19:57

Gratulacje :-D
Będę nieskromna i powiem, że śliczne mamy autka :mrgreen:

leo24 - 2009-03-09, 21:24

Gratulacje to jeszcze tylko chwila i autko ruszy w swoją podróż z tobą za kierownicą :-D
SZEROKOśCI :-D :lol:

psur - 2009-03-10, 21:22

No, trzeba przyznać, że Sandero z tym zestawem SUV prezentuje się naprawdę bardzo ładnie!
DUCATI - 2009-03-19, 11:47

Co w koncu z tymi lusterkami... ? Czyli zamawia sie auto i nawet nie wiadomo jak bedzie wyposazone ? Czyli nie tylko rozwiazania techniczne maja z innej epoki... :P
Mariusz - 2009-03-19, 12:55

DUCATI napisał/a:
Co w koncu z tymi lusterkami... ? Czyli zamawia sie auto i nawet nie wiadomo jak bedzie wyposazone ? Czyli nie tylko rozwiazania techniczne maja z innej epoki... :P

A co chcesz wiedzieć? Czy sa podgrzewane?
Są sprawdziłem osobiście!Podgrzewają się przy włączonym ogrzewaniu szyby tylniej!!!

centercar - 2009-03-19, 13:19

dokladnie sam nie wiedzialem do pewnego czasu jak to dziala - ale faktycznie lusterka podgrzewane wlaczamy razem z podgrzewaniem tylnej szyby
Nova - 2009-03-19, 20:47

Tak, potwierdzam - lusterka podgrzewają się przy włączeniu podgrzewania tylnej szyby.
Szkoda tylko, że nie podają tego w specyfikacji wyposażenia samochodu...

gigi303 - 2009-03-20, 07:20

W wielu autach jest takie rozwiązanie nie jest to nic nadzwyczajnego aby to opisywać szczegółowo w instrukcji, w każdym aucie którym jeździłem było identyczne rozwiązane włączając ogrzewanie szyby włączam ogrzewanie lusterek.
laisar - 2009-03-20, 08:00

Ale Nova nie pisała o instrukcji, tylko o liście wyposażenia...
gigi303 - 2009-03-20, 08:35

nie doczytałem :-P na prawdę nie ma podgrzewanych lusterek w liście wyposażenia ? w loganie chyba była ?

z ciekawości aż sprawdziłem na stronie dacii i rzeczywiście nie ma :shock: a w loganie jest :-)

więc trudno się nie zgodzić z tym że klienci Dacii Sandero otrzymują więcej :-P ;-)

laisar - 2009-03-20, 09:06

No właśnie nie ma - a że kiedyś były, to powstała niepewność i stąd cała dyskusja [: