DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Reflektor Duster 2021 led ... padł prawy kierunkowskaz

Maro5000 - 2024-05-09, 22:53
Temat postu: Reflektor Duster 2021 led ... padł prawy kierunkowskaz
Witam. Problem jak w temacie. Auto ma trzy lata. Dziś na drodze przy włączeniu prawego kierunku kontrolka na tablicy zaczęła dziwnie szybciej mrugać. Przełączyłem na lewy .. a tu jest normalnie. Dojechałem pod dom .. wychodzę .. patrzę na auto z przodu ... a kierunek w prawym reflektorze nie działa. Boczny i tylny w tym czasie mrygają dużo szybciej. Wkładam głowę pod maskę ... a tu jest tylko dojście do jednej żarówki od światła drogowego. Reszta zabudowana i zero dostępu. Mało nie zemdlałem .. bo dotarło do mnie że chyba mnie czeka wymiana całego reflektora. Dajcie mi jakieś światło nadzieji że można tu coś zaradzić ...?
Dymek - 2024-05-10, 10:04

Jak masz już tą wersję Dustera po FL z reflektorami "typu Y", to jest jak piszesz- kierunkowskazy są typu LED, nie ma żarówki, ani prostej możliwości wymiany. Przesrane, ale to koszt nowoczesności niestety...
Nowe Dacie przestały już być proste w obsłudze :-?

Maro5000 - 2024-05-10, 21:10

To jest jakieś chore. Nadaje się do trybunału praw konsumenta (nabywcy). Ludzie ... kto dopuścił do użytkowania lampy w których nie ma prawie żadnej ingerencji w lampę .. ? A co sìę stanie gdy przestanie działać światło mijania ? Staniemy na drodzę .. bo dalsza jazda grozi co najłagodniej mandatem i odchooowaniem. Kto to za mądry wymyślił ?
Moja fura na gwarancji do sierpnia 2024 .. niby mają wymienić po wsześniejszej diagnozie. Ale dla mnie to jest jakieś kuriozum ...

defunk - 2024-05-11, 07:45

Ale przecież rozsądni ludzie mówili, że te wszystkie LED-y (zwłaszcza zaklejone na amen) to rak -- jednak klienci wołają wiencyj! wiencyj! -- więc producent nie może odmówić zaspokojenia popytu...
eio - 2024-05-11, 07:57

defunk napisał/a:
Ale przecież rozsądni ludzie mówili, że te wszystkie LED-y (zwłaszcza zaklejone na amen) to rak -- jednak klienci wołają wiencyj! wiencyj! -- więc producent nie może odmówić zaspokojenia popytu...

Myślę, że przeciętny nabywca wolałby wkręcać żaróweczkę albo lampkę LED wlasnymi palcami. Takie komplikacje w nowoczesnych autach nie mają uzasadnienia technologicznego, ale ksiegowe. Zarabiają na tym: producent klosza zintegrowanego z LED, ASO, firmy holownicze. I pewnie ubezp. wzrosną.

Michał B24 - 2024-05-11, 12:20

Często LED jest włączony w obieg z jakąś zwykłą żarówką i jak się przepali żarówka, led też nie działa. Przyjżyj się czy coś jeszcze się nie przepaliło, np żarówka w lusterku lub na błotniku, lub tylnej lampie.

Ledy bardzo nieczęsto padają.

Włącz awaryjne, obejdź auto dookoła i zobacz czy coś jeszcze nie ryra.

Maro5000 - 2024-05-11, 22:21

Sprawdziłem pozostałe żarówki .. sprawdziłem bezpieczniki .. gniazda zapalniczek i usb. Wszystko działa .. tylko durny led prawego kierunku dalej ciemny. Rozmawiałem dziś z diagnostą na stacji kontroli .. i wg obowiązujących przepisów auto z takim uszkodzeniem nie może poruszać się po drodze bo stwarza zagrożenie. Przy kontroli Policji jest zakaz dalszej jazdy... No kuriozum normalnie. W normalnych samochodach (obowiązkowo w niektórych krajach) wozi się ze sobą komplet żarówek ... ale tu .. przy ledach trzeba mieć w bagażniku WSZYSTKIE CZTERY LAMPY w zapasie. Ile to będzie ? Jakieś kole 10 tys zł ... Nie nooo ... to jakaś abstrakcja ..
Co ciekawsze .. na ogłoszeniach w necie są te reflektory w sprzedaży .. po około 800 zł ... z tak samo uwalonym kierunkiem jak u mnie. Wychodzi więc na to że nie jestem jedyny ... a problem jest szerszy ...
Do 18.08..2024 mam niby gwarancję ... więc chyba mi wymienią .. ale co potem ? A jak się drugi za chwilę wysypie ...? 3500 zł kosztuje nowy. Wspomniany diagnosta mówi dziś : to taniej Ci jest płacić AC .. bo całość ubezpieczenia wyjdzie jakieś 2500 zł. Jak Ci znowu walnie jakiś led .. np w trasie ... to zjedź na pobocze .. zatrzymaj auto .. potraktuj reflektor jakimś młotkiem lub cegłą .. i zgłoś na AC że ktoś Ci rozbił lampę (kamień spod koła innego samochodu). Assistance .. laweta .. jak w trasie to nocleg w oczekiwaniu na auto zastępcze ... a Twoje do serwisu .. i wymiana na nowy reflektor z ubezpieczenia ..
No bo jak inaczej ....?
Powiedzcie .. czy to nie jest chore ... ? Jedna głupia żarówka rozwiązuje całą sprawę .. ale ktoś wymyślił coś .. by skomplikować ... a nie ułatwić ...

eplus - 2024-05-12, 08:33

I jeszcze żeby nie czekać 6 tygodni na część z Chin... :-(
Michał_ZS - 2024-05-12, 08:55

To celowe działanie.
Oby nie było jak z H7, że za jakiś czas drugi klęknie. Trzymać kciuki żeby było to na gwarancji jeszcze.

Łukasz_M - 2024-05-12, 10:05

Masz na gwarancji to Ci wymienią i możesz już nigdy nie mieć tego problemu. A gdybyś miał to coś mi się tak wydaje że ta lampa jest rozbieralna w pewnym zakresie. Ma zatrzaski między czarnym a przeźroczystym. Może się da i warto tę lampę pomierzyć. Nie mam z takimi lampami zbyt dużego doświadczenia ale opcja że nie świeci cały kierunek a reszta lampy świeci sugeruje szeregowe łączenie led w sekcji kierunku - padnie jeden Led - całość nie świeci. Te ledy raczej nie są jakieś hiper specjalne i jeśli się da wymienić jedną taką diodę to lampa może wrócić do pełnej funkcjonalności. Mając dostęp do wnętrza z czystej ciekawości bym sprawdził na czym polega usterka. Oczywiście może się okazać że wewnątrz jest to jakoś poklejone ale wtedy trudno. Są też firmy które regenerują lampy klejone, w tym wymieniają diody, soczewki napylają odblaśniki etc.
Maro5000 - 2024-05-12, 22:17

We środę mam werfikację w serwisie. Jak się umawialem telefonicznie to pani w obsłudze .. całkiem miła w sluchawce .. chciała już mi zamówić ten reflektor .. ale konsultowała to jeszcze z kierownikiem .. i ten jej zabronił. Bo najpierw sprawdzenie na miejscu .. czy faktycznie przyczyną braku kierunkowskazu jest uszkodzony led ...
A swoją drogą ... skoro istnieje przekonanie czy założenie .. że ledy są takie dobre .. wytrzymałe .. ekologiczne ... i baaardzo długożywotne ... to czemu jest na nich tylko tyle gwarancji ... ile jest podstawowej na cały samochód ? Powinno być lat 10 ... 12 ... 15 ... a nie trzy ..
Chętnie bym faktycznie zaglądnął do środka tego uszkodzonego reflektora .. ale serwis mi go nie podaruje .. bo pewnie muszą się z tego rozliczyć ..
Co ciekawe ... on bardzo delikatnie błyska w środku jak się przyłoży oko pod odpowiednim kątem. Widać błyski po całości ... takie coś jak żarzenie.
Napiszę Wam co usłyszę we środę. A jak ktoś tu na forum mial podobny przypadek ... niech się ujawni ..

route2000 - 2024-05-13, 08:01

To wygląda na to, że padła jakaś rezystancja co spowodowała większy opór prądu i duuuużo słabsze świecenie diodów LED..
Dymek - 2024-05-13, 08:07

Słowo daję... Mając najnowszego Dustera i te najnowsze lampy, przy pierwszej takiej awarii po gwarancji, próbował bym wstawić reflektory od przedlifta, gdzie jeszcze były po bożemu żarówki... O ile w ogóle mechanicznie pasują :roll:
A z tyłu tak samo- masz z kolei LEDy w światłach pozycyjnych i w oświetleniu tablicy takoż (a też już były lamenty, że padają)

defunk - 2024-05-13, 09:07

eio napisał/a:
defunk napisał/a:

Myślę, że przeciętny nabywca wolałby wkręcać żaróweczkę albo lampkę LED wlasnymi palcami. Takie komplikacje w nowoczesnych autach nie mają uzasadnienia technologicznego, ale ksiegowe.

Jak zaczęli je wstawiać do drogich marek, kierowcy zapragnęli ich w tańszych; pojawiły się w najdroższych wersjach zwykłych aut, nabywcy narzekali, że trzeba dopłacać, żeby je mieć. Więc teraz LED jest wszędzie, czasem nawet w najtańszych wersjach wyposażenia.
A mnie się wydaje, że gdyby klientela nie oczekiwała, nie żądała, nie domagała się -- producenci byliby bardziej wstrzemięźliwi.

Maro5000 - 2024-05-14, 07:06

Wczoraj w południe zdarzył się cud ..
Kierunek ożył ..
Zaczął mrygać normalnie i do teraz działa. A mnie trafia szlag .. bo znając moje szczęście to nie wierzę by coś samo się naprawiało .... i jak się znowu zrypie po 18.08.2024 .... to będę w c... d..... bo wtedy minie okres gwarancji. Narazie nie zgłosiłem tego faktu do serwisu .. i we środę normalnie pojadę. Niech ją podłączą pod kompa i wszystko sprawdzą. Może jakiś ślad po tej awarii pozostał. I uprę się by wpisali w system że takie zdarzenie miało miejsce teraz ... by mieć argument do ewentualnej walki później.
Jedyne co mogę z wczorajszego dnia sobie przypomnieć to to .. że lekko przednimi kołami (oboma na raz) wyskoczyłem na wysoki krawężnik .. uderzając przy tym minimalnie powierzchnią czołową opon. No i to że stało przodem w pełnym słońcu chyba koło godziny. I jakoś chwilę po tym się naprawił ... więc albo wstrząs .. albo temperatura. Dziś jak narazie działa ... a co dalej .... to nie omieszkam tu Wam napisać ..
I już bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi ..

defunk - 2024-05-14, 08:44

Czyli coś się rozłączyło i teraz albo wstrząs, albo temperatura (i rozszerzanie się ciał) spowodowało, że się połączyło. Obmacać wszystkie wtyczki, wiązki, docisnąć -- bo jak przyjdzie zima i przestanie działać... ;-)
Dymek - 2024-05-14, 08:53

Czyli mamy tu jakiś "niekontakt", prawdopodobnie coś w rodzaju zimnego lutu czy mikropęknięcia obwodu wewnątrz lampy.
Zmienia to sytuację tylko o tyle, że teraz w razie ponownego zaniku, można próbować naprawy poprzez "yebnięcie" w lampę :mrgreen:
Oczywiście cały czas przyjmujemy, że problem leży w lampie a nie w jej zasilaniu- braku napięcia podawanego na kierunkowskaz i to wymaga weryfikacji.
A tu trzeba uważać, bo szczególnie fałszywe mogą być pomiary napięć robione przy odłączonej lampie- bez obciążenia obwodu, bo nawet przy dużej rezystancji w obwodzie miernik pokaże nam prawidłowe napięcie- przykładowo te 12V. Myślimy, że wszystko OK a tymczasem po obciążeniu obwodu (przy podłączonej lampie) napięcie spada do zera lub znacznie się obniża.

Lajkonik - 2024-05-15, 09:41

Dymek napisał/a:
Zmienia to sytuację tylko o tyle, że teraz w razie ponownego zaniku, można próbować naprawy poprzez "yebnięcie" w lampę :mrgreen:

Pomoże jak to sprawka styków lub elektroniki w lampie. A jak kabelki, przekaźnik, przełącznik, lub jeszcze coś innego, to trzeba raczej walnąć całym autem. Gorzej jak kierunek się naprawi, ale auto ucierpi :-P

toka93 - 2024-05-15, 10:59

Reflektory z wersji FL mają jakąś wadę fabryczną do której producent się jeszcze nie przyznał. Mam jakieś 15 reflektorów na magazynie i w każdym nie działa kierunek.
Dymek - 2024-05-15, 13:06

Lajkonik napisał/a:
Pomoże jak to sprawka styków lub elektroniki w lampie...
Takie właśnie było założenie ;-) A informacja od kolegi toka93 zdaje się to potwierdzać.
eplus - 2024-05-15, 15:19

toka93 napisał/a:
Reflektory z wersji FL mają jakąś wadę fabryczną do której producent się jeszcze nie przyznał. Mam jakieś 15 reflektorów na magazynie i w każdym nie działa kierunek.

Prawe jak w tytule wątku - czy lewe też?

toka93 - 2024-05-15, 20:51

Lewe niestety też. Zapewne można to w jakiś sposób naprawić w miarę niskim kosztem jednak nikt w okolicy nie chce się podjąć rozklejenia lampy. Zastosowano jakoś dziwny klej, który nie ma zamiaru puścić szkła.
Maro5000 - 2024-05-15, 21:40

Byłem dziś w tym ASO ...
Iiiii ... we wszystkim co tu piszecie jest trochę racji ... ale na to gdzie rzeczywiście leży problem musimy jeszcze chwilkę poczekać. A było tak : po przyjeździe na oględziny i weryfikację przyszedł sam kierownik ASO ... w towarzystwie serwisanta. Napomknę tu ... że wg umowy miało być dziś samo sprawdzenie .. a wymiana lampy miała nastąpić w poniedziałek .. po zamówieniu nowej. I tak wstępnie zostało to ponownie dziś potwierdzone ... z małym ALE ...
Bo co się okazało ... ? Ano to że serwis ma na warsztacie takiego samego Dustera jak mój ... z tym samym identycznym problemem. I tamtego rozkręcili z przodu (zderzak .. atrapa) do wymiany tak samo zjeb.... reflektora zamawiając w międzyczasie nowy ... założyli ... włączają do sprawdzenia ... i też ..hhhh ... nie działa. I zrobił się proooblem ...
Serwisant powiedział .. że do piątku fakultet zrobi z tej usterki .. i żeby skały srały to znajdzie przyczynę. Mam dzwonić w piątek po południu i wtedy mi potwierdzą czy zgłębili temat ... i czy mogę się wbijać na naprawę. Myślę że mi i tak nie powiedzą gdzie tkwi przyczyna (o ile uda im się to określić) .. ale spróbuję natrętnie ich przepytać.

Acha ... nadmienię jeszcze i nawiążę do tego co pisałem kilka postów wyżej ... że ten mój kierunek sam się naprawił . Tak ... ale trwało to 24h .. po czym wczoraj po południu znowu przestał mrygać (o co tak faktycznie modliłem się w duchu) ..
Więc to co będzie dalej okaże się w piątek ...
C .. D .. N ...

defunk - 2024-05-16, 08:58

Czyli jest jakiś bardzo błahy problem, który będzie bardzo trudny do naprawienia: jest wada fabryczna, ale jej źródło może być w samym reflektorze, jak i troszkę przed nim.
Przekleństwo współczesnej motoryzacji i "modułowego" sposobu projektowania rozwiązań.

Łukasz_M - 2024-05-16, 12:59

Zakładajać że te ledy sa zasilane przez 12V trzeba wziać akumulator i przemierzyć te lampe przez gniazdko. To wykluczy kwestie przed czy w lampie. Znalezienie masy powinno być banalne.
Zakładam że w ASO ktoś to diagnozował przed zamówieniem lampy tj zasilanie do lampy jednak docierało a lampa nie świeciła

toka93 - 2024-05-16, 14:38

Otóż lampy nie da się sprawdzić na stole. Sterowana jest jakoś z zewnątrz. Sprawdzałem na stole i pod akumulatorem jak i na 6V i żadnej reakcji na lampie.
Łukasz_M - 2024-05-16, 18:30

Dacia ma LEDy ze sterownikiem? Jest tam widoczny jakiś sterownik na lampie?
Maro5000 - 2024-05-16, 21:16

Toka93 .... te lampy to masz wszystkie od Dacii ? 15 szt ?
Toć to byłby już jakiś pomór na te lampy.
Jutro mam trochę więcej czasu to przeglądnę tą lampę .. i to wszystko co da się w moich warunkach posprawdzać. Może sam też do czegoś dojdę ...
No i czekam na wieści z ASO ....

toka93 - 2024-05-20, 15:43

Maro5000 napisał/a:
Toka93 .... te lampy to masz wszystkie od Dacii ? 15 szt ?
Toć to byłby już jakiś pomór na te lampy.
Jutro mam trochę więcej czasu to przeglądnę tą lampę .. i to wszystko co da się w moich warunkach posprawdzać. Może sam też do czegoś dojdę ...
No i czekam na wieści z ASO ....

Tak, a dokładniej wszystkie od DDII FL, w ciągu roku z dobre 30 się przewinęło, a to tylko jedne źródło dostaw z jednego większego miasta w Polsce.

Łukasz_M napisał/a:
Dacia ma LEDy ze sterownikiem? Jest tam widoczny jakiś sterownik na lampie?

Na zewnątrz nie widać nic.

tomekc89 - 2024-05-20, 17:02

toka93 napisał/a:
hej dziś dopadło i mnie prawy kierunkowskaz po wpadnięciu w dziurę, a gwarancja skończyła się 29 grudnia 2023 :P, napisz proszę czy to były same prawe lampy czy lewe również się zdarzały ?
Znalazłem Film na yt z demontażu takich lamp po powodzi i faktycznie inaczej niż rozklejeniem się nie dojdzie do modułu led. :(

toka93 - 2024-05-20, 19:46

Większość miałem prawych, ale lewe też się zdarzały
Lajkonik - 2024-05-21, 12:59

A nie ma jakiś ordynarnych, chińskich zamienników? Ja tak "wyleczyłem" manetkę z pękających przewodów klaksonu. Niby chińskie dziadostwo, a działa bezawaryjnie dłużej niż oryginał.
defunk - 2024-05-21, 14:46

Lajkonik napisał/a:
A nie ma jakiś ordynarnych, chińskich zamienników? Ja tak "wyleczyłem" manetkę z pękających przewodów klaksonu. Niby chińskie dziadostwo, a działa bezawaryjnie dłużej niż oryginał.

Oświetlenie jest elementem homologowanym, niech ręka boska broni montować jakiś czajna-badziew...

toka93 - 2024-05-22, 11:52

Lajkonik napisał/a:

Musi minąć 2 lata zanim będzie można sprzedawać zamiennik. Choć zapewne DEPO, albo TYC na LED tanie nie będzie.

tomekc89 - 2024-05-22, 16:14

Właśnie oglądałem z ciekawości lampy od Sandro 3 i tam moduł led można wyjąc od tylu lampy bez problemu, a tutaj zrobili jednorazówkę całą lampę :evil: :evil: :evil:
toka93 - 2024-05-23, 09:40

tomekc89 napisał/a:
Właśnie oglądałem z ciekawości lampy od Sandro 3 i tam moduł led można wyjąc od tylu lampy bez problemu, a tutaj zrobili jednorazówkę całą lampę :evil: :evil: :evil:

Otóż ten moduł odpowiada za światło dzienne, oraz kierunek. Światło mijania LED już nie i tutaj jest kolejny problem bo w Sandero III padały znowu światła mijania na LEDzie :)

Maro5000 - 2024-05-23, 21:05

No i dalej du.... Wam powiem.
Byłem we środę w tym ASO .. bo mi sami termin przenieśli .. z powodu opóźnienia w dostawie przekaźnika. Ale we środę już był .. jeden .. i z przeznaczeniem dla tego klienta co mu wcześniej podmieniali reflektory i ten zamówiony nowy też nie działał. Zapytałem o ceny ... no to cała lampa led u Nich to wydatek około 4 tysie ... a ten moduł kole 1 250 zł.
No i założyli gościowi ... ale w międzyczasie podpięli też u mnie.
No i ? Jak obstawiacie ? Zatrykało ...??

Zatrykało ... ale tylko w tym pierwszym aucie ... a u mnie ni hu .. hu ..
Zakwalifikowali więc mój do wymiany ... i ma być ta wymiana w środę (przed Bożym Ciałem) od rana. Dostanę "natenczas" nowego Astrala na przejażdżkę.
Tylko czy ta wymiana rozwiąże problem i usterka zniknie ? Mam trochę obaw ..

eplus - 2024-05-23, 21:19

Może VIN w lampę trzeba wpisać? Koniec świata...
tomekc89 - 2024-05-23, 22:03

Maro5000 napisał/a:
No i dalej du.... Wam powiem.
Byłem we środę w tym ASO .. bo mi sami termin przenieśli .. z powodu opóźnienia w dostawie przekaźnika. Ale we środę już był .. jeden .. i z przeznaczeniem dla tego klienta co mu wcześniej podmieniali reflektory i ten zamówiony nowy też nie działał. Zapytałem o ceny ... no to cała lampa led u Nich to wydatek około 4 tysie ... a ten moduł kole 1 250 zł.

Hej a wiesz może co to za przekaźnik/moduł, albo gdzie się znajduje ?

Dymek - 2024-05-24, 14:35

toka93 napisał/a:
tomekc89 napisał/a:
Właśnie oglądałem z ciekawości lampy od Sandro 3 i tam moduł led można wyjąc od tylu lampy bez problemu, a tutaj zrobili jednorazówkę całą lampę

Otóż ten moduł odpowiada za światło dzienne, oraz kierunek.
Zaraz... przecież w Sandero3 kierunki były pierwotnie na żarówkach- coś się zmieniło? Chyba nie.
tomekc89 - 2024-05-25, 07:01

Dymek napisał/a:
toka93 napisał/a:
tomekc89 napisał/a:
Właśnie oglądałem z ciekawości lampy od Sandro 3 i tam moduł led można wyjąc od tylu lampy bez problemu, a tutaj zrobili jednorazówkę całą lampę

Zaraz... przecież w Sandero3 kierunki były pierwotnie na żarówkach- coś się zmieniło? Chyba nie.

Tak ale chodziło o samą możliwość demontażu modułu led z lampy.

Dymek - 2024-05-25, 10:06

tomekc89 napisał/a:
Tak ale chodziło o samą możliwość demontażu modułu led z lampy.
No i tak to powinno wyglądać- osobny moduł LED, ale wymienny i zawsze tańszy od całego reflektora.
toka93 - 2024-05-26, 11:05

Dymek napisał/a:
toka93 napisał/a:
tomekc89 napisał/a:

Przepraszam, chodziło oczywiście o pasek ludowy dzienne+postój

laisar - 2024-05-26, 12:01

W kwestii formalnej: to są światłą _pozycyjne_ (nie: "postojowe").

Ad rem: mając tyle popsutych części naprawdę nie znacie żadnego elektryka-elektronika, żeby to zdiagnozować? Przecież to nie jest jakaś kosmiczna technika...

TSD: to dalej polska produkcja czy zmienił się dostawca?

MartinezTychy - 2024-05-26, 12:42

W Kia Ceed też był problem ze światłami do jazdy dziennej Led, padały najczęściej po gwarancji, problem dotyczył wyraźnej różnicy w intensywności świecenia, wiele warsztatów serwisujących elektronikę naprawiało to sprawnie i najczęściej bez kłopotów w dalszej eksploatacji. Tutaj może być podobnie, trzeba znaleźć rozwiązanie potem jest już z górki.
toka93 - 2024-05-26, 21:13

laisar napisał/a:
W kwestii formalnej: to są światłą _pozycyjne_ (nie: "postojowe").

Ad rem: mając tyle popsutych części naprawdę nie znacie żadnego elektryka-elektronika, żeby to zdiagnozować? Przecież to nie jest jakaś kosmiczna technika...

TSD: to dalej polska produkcja czy zmienił się dostawca?

Problem jest w rozklejeniu lampy, gdzie dwie firmy się wyłożyły :)
Po drugie kwestia tego, że w dostawie przyjeżdża kilkaset pozycji i dla nas lepiej coś sprzedać prawie po kosztach i zarobić na tzw. "rarytasach" niż się bujać po elektronikach z niepewna naprawą i ewentualnymi reklamacjami z strony klienta.

tomekc89 - 2024-05-26, 21:57

toka93 napisał/a:

Problem jest w rozklejeniu lampy, gdzie dwie firmy się wyłożyły :)
Po drugie kwestia tego, że w dostawie przyjeżdża kilkaset pozycji i dla nas lepiej coś sprzedać prawie po kosztach i zarobić na tzw. "rarytasach" niż się bujać po elektronikach z niepewna naprawą i ewentualnymi reklamacjami z strony klienta.

Rozklejanie Lamap DD 2 FL :)

Nie wygląda jakoś inaczej jak w innych lampach

laisar - 2024-05-26, 22:24

toka93 napisał/a:
Problem jest w rozklejeniu lampy

Myślałem raczej o poświęceniu jednej sztuki do nawet destrukcyjnej rozbiórki na kawałki celem diagnozy co faktycznie padło i _czy_ jest w tym jakiś potencjał ekonomiczny - bo że zwykły handel jest "prostszy" to wiadomo...

DrOzda - 2024-05-27, 06:57

Na powyższym filmie wygląda to dość normalnie do demontażu. A co do przyczyny to płytka z przetwornicą jest najbardziej podejrzana. Ale skoro przeżyła kąpiel w błocie to chyba nie jest z nią tak najgorzej.
Maro5000 - 2024-07-24, 18:10

Witam ponownie .. i odświeżam temat. A dlaczego ? Ano bo po około czterech tygodniach .. po wymianie w ASO tej uszkodzonej prawej lampy .. zgadnijcie co się stało ... ? Noooo ...
Dokładnie .... pizdła teraz lewa ... i identycznie tak samo jak ongiś prawa.
I jak mi teraz ktoś z Renault powie że to jednostkowy przypaaadek ... że to tylko taki mój pech ... że nic grubszego ... to mu chyba do gardła napl ..... ę.
Raczej nie będę z tym problemem ostatni ... a temat jest jak widzę ogólnoeuropejski ....

Maro5000 - 2024-08-18, 08:39

Wymienili. Po perturbacjach oczywiście ... bo gwarancja była dokładnie do dziś (18.08). Świeci .. działa. Był problem z tą lampą bo nie są dostępne ponoć z tego powodu że były produkowane w fabryce w Rosji .. która teraz robi pociski i drony na wojnę z UA.
Sprowadzili mi ją z Francji .. A gdyby to była prawa .. to nawet tam już ich brakuje.
Na moje pytanie : co z gwarancją na te obie wymienione lampy .. pani w serwisie powiedziała że jest tylko do w/w terminu ... czyli do dziś. Bo gdybym zakupił ... to wtedy 12 mies. Ale że wymienione były w okresie gwarancji na całe auto ... to tylko do jej końca. Jakieś kuriozum ... czy nagminna praktyka ??

MartinezTychy - 2024-08-18, 10:21

Nagminna praktyka nie tylko w motoryzacji ale, w wielu gałęziach, jest to nic innego jak unikanie odpowiedzialności. Rzecznicy praw konsumenta mają całą masę takich skarg.
toka93 - 2024-08-18, 14:04

Maro5000 napisał/a:
Wymienili. Po perturbacjach oczywiście ... bo gwarancja była dokładnie do dziś (18.08). Świeci .. działa. Był problem z tą lampą bo nie są dostępne ponoć z tego powodu że były produkowane w fabryce w Rosji .. która teraz robi pociski i drony na wojnę z UA.
Sprowadzili mi ją z Francji .. A gdyby to była prawa .. to nawet tam już ich brakuje.
Na moje pytanie : co z gwarancją na te obie wymienione lampy .. pani w serwisie powiedziała że jest tylko do w/w terminu ... czyli do dziś. Bo gdybym zakupił ... to wtedy 12 mies. Ale że wymienione były w okresie gwarancji na całe auto ... to tylko do jej końca. Jakieś kuriozum ... czy nagminna praktyka ??

Nie powinienem tak doradzać, ale wtedy w przypadku posiadania AC uszkodzić lampę mechanicznie i wymienić z AC :) a jeszcze lepiej to znaleźć kogoś kto podłoży się z OC.

corrado - 2024-08-18, 18:19

Cytat:
Nie powinienem tak doradzać, ale wtedy w przypadku posiadania AC uszkodzić lampę mechanicznie i wymienić z AC :) a jeszcze lepiej to znaleźć kogoś kto podłoży się z OC.

U Ciebie w firmie też takie praktyki stosujecie ?

toka93 - 2024-08-19, 15:14

corrado napisał/a:
Cytat:

U Ciebie w firmie też takie praktyki stosujecie ?

Likwidujemy szkody powstałe, a nie tworzymy ich sami. Praktyka ta jest jednak dosyć popularna i zauważalna w kilku ASO. Docierają do nas takie reflektory z urwanym "uchem", które jest niewidoczne i praktycznie niemożliwe do uszkodzenia bez uszkodzenia pozostałych i w dodatku z niedziałającym kierunkiem. Chyba wiadomo w jaki sposób powstaje taka szkoda i co ma na celu.

krimar - 2024-08-19, 18:14

toka93 napisał/a:
Nie powinienem tak doradzać
zgadza się, nie powinieneś, co do meritum, to czy istnieje możliwość wymiany ledów na zwykłe lampy żarówkowe? W instrukcji Sandero 3 są takie opisane.
LukaszBe - 2025-01-16, 23:33

Ku zmartwieniu innych użytkowników DD2FL odświeżam temat. W tym tygodniu w poniedziałek prawy kierunkowskaz padł i w moim aucie z 2021 roku. Co do okoliczności to był mróz -2’C i przejechałem po nierównościach (studzienki). Objawy identyczne jak w pierwszym poście tego tematu.

Jak na złość we wtorek rano wszystko działa bez zarzutu, kolejne 2 dni usterka nie wraca.
Do ASO dzwoniłem, kazali przyjechać jak awaria się powtórzy. Szczęśliwie gwarancje mam jeszcze na 1,5 roku z górką wiec wierzę, że do tego czasu zdąży paść na amen żeby wymienili na gwarancji.

Michał_ZS - 2025-01-19, 20:20

Proponuję przy następnej takiej akcji nagraj film. Zawsze zostanie ślad tej usterki :-/
LukaszBe - 2025-01-23, 23:36

Michał_ZS napisał/a:
Proponuję przy następnej takiej akcji nagraj film. Zawsze zostanie ślad tej usterki :-/

Wpadłem na taki sam pomysł i z pewnością tak zrobię gdy tylko usterka powróci. Nie przyszło mi do głowy tak na gorąco, że następnego dnia nie będzie po tym defekcie śladu :roll:

Tak wiec dobra rada dla innych, gdy zdarzy Wam się to na gwarancji. Nagrajcie film przy pierwszym wykryciu problemu ;-)

LukaszBe - 2025-04-02, 20:27

No i tak proforma opisze ciąg dalszy przygody… w ten weekend znów prawy kierunek led przestał działać. W poniedziałek zadzwoniłem do serwisu Jaszpol Brukowa Łódź żeby się umówić, termin weryfikacji uszkodzenia wtorek rano. Mieli zrobić na piątek/sobota ale już dziś rano auto było gotowe do odbioru :) poszło super sprawnie bo praktycznie w 24h. Cieszę się bardzo, że mam przedłużoną gwarancje inaczej by zabolało.

Oczywiście zanim oddałem auto do serwisu nagrałem film w obawie, że znów zacznie działać ale szczęśliwie kierunkowskaz nie ożył.

Auto zastępcze… Renault Polska ma 5 dni na decyzje… i takie tam bajery. Szkoda słów. Jak się mieszka w mieście to takie coś nie jest problemem ale jak bym tu 30 km z jakiejś wioski przyjechał to bym tam na te 5 dni namiot w salonie rozbił!

Michał_ZS - 2025-04-02, 21:26

Kawę byś miał do oporu na tym biwaku ;-)
Dymek - 2025-04-03, 07:59

LukaszBe napisał/a:
… w ten weekend znów prawy kierunek led przestał działać... Cieszę się bardzo, że mam przedłużoną gwarancje inaczej by zabolało.
Co nie zmienia faktu, że kiedyś ta gwarancja się skończy i częste bóle się pojawią... Rękami i nogami powinno się bronić przed "nowoczesną" motoryzacją, gdzie zanik jednego światełka, zamiast kilkuminutowej wymiany żarówki, kończy się KILKU-dniowym pobytem w ASO...
A jeszcze właściciel nowego wehikułu cieszy się, że tak krótko trwało :roll: