|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Kluczyk składany / scyzoryk
limo - 2011-05-11, 13:38 Temat postu: Kluczyk składany / scyzoryk chciałbym sobie zrobić kluczyk w scyzoryku. macie doświadczenia związane z takim przedsięwzięciem? ile coś takiego kosztuje?
bebe - 2011-05-11, 14:41
Przysiągłbym, że widziałem coś takiego na forum, ale coś nie mogę znaleźć... :| Poszukaj na allegro "scyzoryk" w dziale Motoryzacja - z tego, co widziałem, ceny obudów "scyzorykowych" zaczynają się od 10 zł. Na ile taka obudowa jest sensowna i trwała - nie umiem orzec. Jeżeli nie masz sterowania centralnym zamkiem w kluczyku, to sprawa powinna być prosta - jeśli masz, to ja bym się bał. :]
stempik - 2011-05-11, 14:48
limo napisał/a: | chciałbym sobie zrobić kluczyk w scyzoryku |
To raczej zły pomysł.
maciek - 2011-05-11, 14:53
scyzoryk tak na mnie wołają ....., poszukaj na forum w temacie o centralnym zamku
koniu - 2011-05-11, 18:39
bebe napisał/a: | Przysiągłbym, że widziałem coś takiego na forum, ale coś nie mogę znaleźć... :| Poszukaj na allegro "scyzoryk" w dziale Motoryzacja - z tego, co widziałem, ceny obudów "scyzorykowych" zaczynają się od 10 zł. Na ile taka obudowa jest sensowna i trwała - nie umiem orzec. Jeżeli nie masz sterowania centralnym zamkiem w kluczyku, to sprawa powinna być prosta - jeśli masz, to ja bym się bał. :] |
W sumie pomysł ciekawy. Nie wiem w czym problem poza dopasowaniem rozmiarów ... przecież to zwykła płytka pcb z baterią i 2 przyciskami ... mnie się już w dżinsach robi dziura w kieszeni od kluczyka . Swoją drogą czemu nie dają w zapasowym kluczyku sterowania centralnym?
jjmalin - 2011-05-11, 18:47
koszty synu koszty ...
bebe - 2011-05-11, 19:03
koniu napisał/a: | W sumie pomysł ciekawy. Nie wiem w czym problem poza dopasowaniem rozmiarów ... przecież to zwykła płytka pcb z baterią i 2 przyciskami ... |
Ja ostatnio miałem wątpliwą rozkosz dopasowywać prawie pasujący przycisk do niemal identycznego przełącznika i wiem jedno - jest problem i nie mam ochoty tego powtarzać. :P
koniu napisał/a: | Swoją drogą czemu nie dają w zapasowym kluczyku sterowania centralnym? |
Jak już wspomniano - koszty, ale i wzorowanie się na droższych markach. W większości nowych samochodów jest jeden kluczyk ze wszystkim i jeden serwisowy. Widocznie wychodzą z założenia, że jak jest jeden samochód, jeden dowód rejestracyjny, to i jeden kluczyk wystarczy. :)
stempik - 2011-05-11, 19:42
koniu napisał/a: | Swoją drogą czemu nie dają w zapasowym kluczyku sterowania centralnym? |
jjmalin napisał/a: | koszty synu koszty ... |
Koszty są pomijalne.
Poprostu wymyślono sposób na dodatkowe złotóweczki. Ten rynek jest wart miliardy, w skali globalne rzecz jasna. Więc po co się nim dzielić.
bebe napisał/a: | Widocznie wychodzą z założenia, że jak jest jeden samochód, jeden dowód rejestracyjny, to i jeden kluczyk wystarczy. :) |
Nie kuś bo w następnym autku będziesz miał jeden fotelik. Z ursusa.
Wracając do tematu
limo napisał/a: | macie doświadczenia związane z takim przedsięwzięciem? |
Mamy, bo na co dzień zarabiamy złotówki dorabiając ludkom klucze.
To zły pomysł. Ale jeśli chcesz do tego przekonania dojść sam i na dodatek za to płacisz, to przecież : Klient ma zawsze racje. Choć u mnie jedynie do 17.00
TD Pedro - 2011-05-11, 19:56
stempik napisał/a: | Nie kuś bo w następnym autku będziesz miał jeden fotelik. Z ursusa.
|
bebe sobie i z tym poradzi...
MarkD - 2011-05-11, 20:05
Ja w Skodzie zrezygnowałem ze scyzoryka ale z tego co widziałem, to dawali dwa pełnowartościowe Inna sprawa to cennik Skody ...
limo - 2011-05-11, 20:27
stempik napisał/a: | limo napisał/a: | chciałbym sobie zrobić kluczyk w scyzoryku |
To raczej zły pomysł. |
możesz troszkę uchylić rąbka tajemnicy?
stempik - 2011-05-11, 22:37
limo napisał/a: | możesz troszkę uchylić rąbka tajemnicy? |
Tu nie ma żadnej tajemnicy.
Oryginalnego scyzoryka renault, z modeli wyposarzonych w taki kluczyk fabrycznie, użyć się nie da.
Jedyne co można, to w autach bez centralnego zamka pokusić się o doposażenie ich w tenże.
Jedyne dostępne na rynku sterowniki z kluczem tego typu to produkcja z chin. Sterowniki są co prawda bardzo tanie (w hurcie oczywiście) ale zdawać trzeba sobie sprawę z tego że nikt nie podejmuje się jakiejkolwiek działalności z pobudek czysto altruistycznych. Na końcu ma być zysk.
A aby powstał, oszczędności są widoczne wszędzie. A w zasadzie nie są widocznę.
Otrzymujemy wyrób z wyglądu całkiem przyzwoitej jakości, łudząco przypominający scyzoryki do aut z grupy volkswagena. I na tym podobieństwa się kończą.
Kończą się tam gdzie zaczynają się patenty.
VW pewnie proporcji pilota nie chroni w zaden sposób ale zamek a więc i klucz oraz jego profil są na ogół własnością firm zewnętrznych a te mają patenty na każdą śrubkę.
W zasadzie można zapomnieć o tym aby kupić taki sterownik wyposażony przez producenta w grot pasujący do zamka w jakimkolwiek aucie.
Więc choćby nie wiem co pisało na opakowaniu to na dziś, one są jedynie podobne.
Na zdjęciu grot chiński z lewej i oryginał z prawej (fiat). Jeśli ktoś zdecyduje sie na chiński sterownik z pilotami to właśnie tak jak na zdjęciu trzeba dostosować końcówkę właściwego klucza.
Gdybym komuś żle życzył powiedziałbym w tym miejscu: powodzenia :)
bebe - 2011-05-11, 23:21
A musi być koniecznie taki rozkładany, jak scyzoryk? Akurat kluczyk samochodowy pracuje na skręcanie, jeśli przełożysz oryginalny grot z wywierconą dziurą, to wytrzymałość takiego rozwiązania może być sporo niższa niż oryginalnego kluczyka. A może grot wysuwany, jak w starych mercedesach?
limo - 2011-05-12, 06:37
stempik, i o to mi chodziło dzięki za wyczerpujące info, przede wszystkim od kogoś kto sie na tym zna a nie "aaaaaaaaa bo mi szwagra kuzynki syna kolega opowiadal"
koniu - 2011-05-12, 07:01
Jeszcze w temacie sterowania centralnym - wnioskuję, że jak mi "podstawowy" kluczyk siądzie, to będę musiał otworzyć "zapasowym" i szybko poszukać bezpiecznika od alarmu W poprzednim aucie miałem 3 kluczyki (1 serwisowy) i 2 piloty i że tak powiem "zapieczone" zamki. Nie życzę nikomu w takiej sytuacji "padnięcia" podstawowego kluczyka ze sterownikiem
PiotrWie - 2011-05-12, 09:26
koniu napisał/a: | Jeszcze w temacie sterowania centralnym - wnioskuję, że jak mi "podstawowy" kluczyk siądzie, to będę musiał otworzyć "zapasowym" i szybko poszukać bezpiecznika od alarmu W poprzednim aucie miałem 3 kluczyki (1 serwisowy) i 2 piloty i że tak powiem "zapieczone" zamki. Nie życzę nikomu w takiej sytuacji "padnięcia" podstawowego kluczyka ze sterownikiem |
Powinieneś domagać się drugiego ( osobnego) pilota do alarmu - ten kto Ci go zakładał powinien go dać.
stempik - 2011-05-12, 11:20
koniu napisał/a: | ... wnioskuję, że jak mi "podstawowy" kluczyk siądzie, to... |
nie jak tylko zanim
Pomijając wypadki losowe wpierw rozleci się obudowa, więc będziesz miał chwilkę czasu.
koniu - 2011-05-12, 13:33
PiotrWie napisał/a: | koniu napisał/a: | Jeszcze w temacie sterowania centralnym - wnioskuję, że jak mi "podstawowy" kluczyk siądzie, to będę musiał otworzyć "zapasowym" i szybko poszukać bezpiecznika od alarmu W poprzednim aucie miałem 3 kluczyki (1 serwisowy) i 2 piloty i że tak powiem "zapieczone" zamki. Nie życzę nikomu w takiej sytuacji "padnięcia" podstawowego kluczyka ze sterownikiem |
Powinieneś domagać się drugiego ( osobnego) pilota do alarmu - ten kto Ci go zakładał powinien go dać. |
Mówisz o Dacii? Bo ja w tym kontekście pije ...
stempik
Chodziło mi bardziej o padniętą baterię.
bebe - 2011-05-12, 13:55
Jeżdżę chwilowo pugiem 407 z kluczykiem-szczyzorykiem. :) Pan z wypożyczalni poprosił, żeby przekręcając kluczyk w stacyjce łapać za korpus przy samym grocie, bo inakszy kluczyk się rozpada - jest już cały rozklekotany i rozłazi się w szwach. A nie jest to chińszczyzna, tylko solidna, francuska robota! ;) Generalnie - pomysł może i fajny, ale bardzo istotne jest wykonanie - dlatego ja sobie podaruję.
Aha, odnośnie budowy - w peugeocie jest to rozwiązane w ten sposób, że nie obraca się sam grot, tylko grot jest osadzony w metalowej, o wiele szerszej obudowie i dopiero ona się obraca w korpusie. Ma to zapobiegać zbyt dużym naprężeniom przy kręceniu kluczykiem, ale jak widać na tym konkretnym przykładzie - nie ze wszystkim zapobiega.
stempik - 2011-05-12, 19:43
koniu napisał/a: | Chodziło mi bardziej o padniętą baterię. |
Bateria pada i nic nie przestaje działać, bo do odpalenia autka nic nie wymaga zasilania z baterii. Sam immobilizer umieszczony w kluczu działa z własnego zasilania nawet wtedy gdy jest zbydowany na jednym układzie z pilotem zamka centralnego. Mimo że scalaczek jest jeden to zawiera dwie (jak sądzę) osobne struktury zasilane z osobnych żródeł, bateryjki dla zamka centralnego i cewki w obwodzie immobilizera
Więc puki masz sprawny akumulator w autku to nie ma problemu. Otwierasz autko przy pomocy kluczyka mechanicznego, wsiadasz, odpalasz i w drogę.
bebe napisał/a: | w peugeocie jest to rozwiązane w ten sposób, że |
We wszystkich popularnych autkach działa to w ten sposób.
A rozlatują się, bo sami w tym pomagamy. Próbujemy przekręcić stacyjkę przy zablokowanej kierownicy czy choćby zimą zamarznięty wlew .....
RWw - 2011-05-15, 19:04
koniu napisał/a: | Jeszcze w temacie sterowania centralnym - wnioskuję, że jak mi "podstawowy" kluczyk siądzie, to będę musiał otworzyć "zapasowym" i szybko poszukać bezpiecznika od alarmu |
Wystarczy uruchomić silnik i alarm zostanie wyłączony. Jego uaktywnienie będzie możliwe po użyciu oryginalnego pilota.
Pytałem kiedyś o to w serwisie i rzeczywiście tak to działa.
Kristoff - 2011-05-15, 19:19
RWw napisał/a: | Wystarczy uruchomić silnik i alarm zostanie wyłączony. Jego uaktywnienie będzie możliwe po użyciu oryginalnego pilota. |
Precyzując, to naprawdę to wystarczy przekręcić kluczyk w stacyjce, żeby zapaliły się kontrolki.
Pozdrawiam,
Kristoff
stempik - 2011-05-16, 11:37
Kristoff napisał/a: | Precyzując, to |
Precyzując to, ... puki wszystko działa trzeba zamknąć autko pilotem otworzyć kluczem i sprawdzić czy da się odpalić. Jesli zadziała, to nie powinniśmy miec z tym problemu w wypadku awarii bateryjk, czy samego centralnego.
Ale reno (zwłaszcza oni) miało na to w różnym czasie różne pomysły. Więc trzeba sprawdzić.
piotr. z - 2013-06-02, 14:10
http://www.daciaklub.pl/f...1610915#1610915
greg1367 napisał/a: |  |
Hola, hola! A skąd kolega wytrzasnął kluczyk typu "scyzoryk"?
Dominus - 2013-06-02, 14:17
piotr. z napisał/a: | Hola, hola! A skąd kolega wytrzasnął kluczyk typu "scyzoryk"? |
W wersji "full golas Duster" nie ma centralnego zamka a kolega zakładał alarm więc ma
BoloSr - 2013-09-24, 09:23 Temat postu: Kluczyk scyzoryk Witam i sie zapytam czy ktos moze przerabial orgianlny kluczyk z daci z alarmem na kluczyk typu scyzoryk ???Taki jak w tej aukcji :)
Dominus - 2013-09-24, 11:58
Kolega greg1367 ma kluczyk scyzoryk ale nie dokładnie taki ale scyzoryk.
http://www.daciaklub.pl/f...0ad841972aa894a
BoloSr - 2013-09-24, 13:57
oki trza sie do kolegi odezwac po info :)
miguel - 2013-10-02, 19:22
Powiedzmy że trochę siedzę w temacie kluczy stąd też podzielę się swoimi uwagami i zdjęciami.
BoloSr scyzoryk z aukcji którą podałeś nie będzie pasował - nie zmieścisz grotu od Dustera nie wspominając że było by trochę zabawy z wpasowaniem płytki z elektroniką nie mówiąc już jak umiejscowić i podłączyć baterię. Grot w tym scyzoryku jest wąski i płaski a Duster ma szerszy zatem scyzoryk się nie zamknie. Szukając potencjalnego klucza na przeróbkę należy patrzeć nie tylko na to czy sie zmieści się płytka z elektroniką ale również na to jak jest grot.
A teraz coś na pocieszenie, są dostępne przeróbki/modyfikacje pod oryginalnego pilota.
Mimo że jest to dopasowana obudowa (zamiennik oryginalnej obudowy pilota) wymaga ona trochę pomajsterkowania ponieważ blaszki od baterii są trochę luźne i nie do końca trzymają się w swoich miejscach więc należało by je jakoś przymocować na stałe np. podkleić do obudowy - trzeba z nimi trochę pokombinować.
Posiadałem 3 szt do odsprzedania -> już są niedostępne. Są w drodze do użytkowników: Dominus, BoloSr, jackthenight . Tak wiec teraz czekam na ich opinie co o tym sądzą.
Dominus - 2013-10-02, 19:48
Jeszcze dla upewnienia ale z pierwszego zdjęcia widze że chyba jest.
Jest element na którym klucz da się dowieść do breloczka itp. ?
jackthenight - 2013-10-03, 09:15
Też zamówiłem sobie taki kluczyk. Widać ze zdjęć że jest trochę większy i grubszy od orginalnego. Przywieszkę ma, trochę mniejszą ale widać że ma. No zobaczymy co jest wart ten scyzoryk, ze zdjęć wygląda obiecująco - zobaczymy w rzeczywistości.
jackthenight - 2013-10-04, 10:50
Scyzoryk przyszedł pocztą, byłem pełen optymizmu i nadziei.
W rzeczywistości wygląda ten scyzoryk zdecydowanie gorzej.
Poniżej link do zdjęć : https://www.dropbox.com/s...zwom/QsxkAohlCP
Na zdjęciach widać, że metoda otwierania i zamykania długo nie podziała, gdyż sprężynka naciągnięta jest na delikatnym wybrzuszeniu w plastiku - to się wyrobi i kluczyk scyzoryk przestanie się otwierać. Na zdjęciach widać jak to rozebrałem, oczywiście to złożyłem i otwieranie kluczyka na razie działa.
Przywieszka jest bardzo mała - ciężko cokolwiek przywiesić. Mój pilot od alarmu Cobra nie chciał się zmieścić w przywieszkę, jak i oczko które do tej pory używałem również nie mieściło się na przywieszce tego scyzoryka.
Poza tym sprężynki od baterii to porażka całkowita. Nie trzymają się, latają luźno, poza tym są zrobione ze słabej blaszki, gdyż ona pęka. Mi pękła podczas próby włożenia płytki elektronicznej od pilota. Także tutaj też klapa.
Przyciski od pilota nie są szczelne, czyli jakikolwiek zamoczenie pilota spowoduje uszkodzenie płytki.
Orginalny pilot jest hermetycznie szczelny i niegroźne mu deszcze. Ten scyzoryk pod wpływem deszczu ulegnie uszkodzeniu, uszkadzając naszą płytkę z orginalnego pilota, która do tanich nie należy.
Obudowa scyzoryka jest śmierdząca chińskim plastikiem, taką ropą śmierdzi.
Wykonanie orginalnego pilota Dacii jest w porównaniu do tego scyzoryka jak dzień do nocy, jak mercedes do trabanta :)
Ogólnie nie polecam tego scyzoryka.
BoloSr - 2013-10-04, 11:06
no to niefajnie ze takie cos wyszlo inaczje to wygladalo jak kolega pisla ja tez czekam i zobacze czy to faktycznie tak jak mowisz wyglada :(
jackthenight - 2013-10-04, 14:30
Jeszcze kilka spostrzeżeń :
Bateria w orginalnym pilocie to CR 2016, a do tego scyzoryka bardziej pasuje CR 2032.
Co do podklejenia blaszek, aby nie latały to najlepiej użyć jest mastyki, tej co kleją boczki drzwi w daciach i wtedy blaszki trzymają się pewnie :
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=28619#28619
Oczywiście jeśli wcześniej nie pęknie.
Dominus - 2013-10-04, 18:45
Ten scyzoryk również i ja zamówiłem opowiem co nie co na jego temat.
Obudowa pilota, jej jakoś plastiku w porównaniu do oryginalnego jest widoczna.
Widać że jest to zamiennik ale tragedii nie ma.
Otwieranie grotu kluczyka dobry fajny sprawa ale podczas zabawy ciągłej otwierając zamykając miałem okazje że mechanizm-sprężynka przeskoczyła kluczyk się już nie otworzył. Może dlatego otwierałem-zamykałem "w te i wewte".
Niestety obudowa jest zamykana na zatrzask a nie jak oryginał skręcana więc po ewentualnym otwieraniu zamykaniu obudowy może nie trzymać.
W chwili obecnej tyle moich uwag
miguel - 2013-10-04, 21:41
Na chwilę obecną jest to jedyna modyfikacja (scyzoryk) którą udało mi się znaleźć do naszego klucza i zapewne są to pierwsze z egzemplarzy.
O szczelności przycisków w razie gdyby klucz wpadł do kałuży to nie pomyślałem - może dlatego że to dość losowa sytuacja ale jak najbardziej mogąca się przytrafić. Pewnie lepszym rozwiązaniem były by przyciski gumowe. I jeszcze ten kolor srebrny... wolałbym czarny.
Tak jak wspominałem, trzeba trochę powalczyć z tymi blaszkami od baterii - u siebie podginałem ostrożnie małymi obcążkami po trochę aż wysokość była ok pod płytkę. Fakt materiał blaszek jest dość twardy i trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie.
Według mnie sama konstrukcja i pomysł tego kto go wymyślił nie jest zły.
Kształt i wielkość jest całkiem niezła.
Sam mechanizm otwierania grotu jest rozwiązany zupełnie inaczej niż jak np. w scyzorykach VW czy Citroen/Peugeot. Fak przy zamykaniu trzeba trzymać przycisk od mechanizmy cały czas bo jak puścimy to grot blokuje się pod kątem 90* i trzeba ponownie wcisnąć przycisk mechanizmu od zamykania.
Plastik obudowy, mimo że jest matowy, jak ale nie jest aż tak zły - nie jest to to samo co w oryginalnym kluczu lecz dla mnie ujdzie.
Ponieważ póki co nie ma nic innego dedykowanego pod nasza elektronikę to i tak jest to niezła baza do zabawy i kombinowania.
jackthenight piszesz że masz alarm Cobra to w taki razie zobacz sobie jak właściciele Lotusów kombinują aby połączyć pilot z kluczem (z tego co widać to w Lotusach nie ma imobilajzera):
co tam że logo mitsubishi :)
http://www.lotustalk.com/...der-hour-92312/
śrubka za śrubką :) - tutaj bazą jest chyba klucz pod transponder z latarką od VW:
http://www.lotustalk.com/...flip-key-20089/
pilot w kluczu > klucz w pilocie :)
http://www.lotustalk.com/...-key-mod-17452/
produkt ostateczny :)
http://www.sandsmuseum.co...cations/keyfob/
cinoppi - 2015-09-28, 13:36
na rumunskiej stronie dustera znalazłem oferte obudowy kluczyka scyzoryka z czarnymi guzikami na
na którą robią chyba zbiorcze zamówienie bo to strona niemiecka poniżej link do strony:
http://shop.mekkes.de/med...431020819.1.pdf
jeśli ten link w jakikolwiek sposób narusza regulamin to proszę o usuniecie go.
karaluch - 2015-09-29, 10:40
Cześć
Do czasu nim kupiłem swoją bestię, jeździłem Punciakiem.
Na jednym z forum, jest piękna fotorelacja z przerobienia kluczyka na scyzoryk.
http://www.punto.org.pl/z...l176czylimk1/36
Pozdrawiam
tosiek - 2017-10-23, 19:17
Testował ktoś przeróbkę kluczyka na scyzoryk? Ile wytrzymuje mechanizm? Są może standardowe prostokątne a nie daciowe?
Brakuje mi strasznie scyzoryka
Płytka z elektorniką pasuje kształtem z Sandero I do Sandero II. Elektronika całkowicie się różni. Trzeba niestety docinać grot, ale da radę.
tosiek - 2017-10-23, 20:09
No i lipa. Chińczycy nie robią moich grotów. Wszystko sprzedaja z grotami VAC102 a ja potrzebuję HU136
Googlając o grotach znalazłem swój post
http://www.daciaklub.pl/f...1707013#1707013
Już nawet do kupienia w polsce czyste groty:
https://kluczekaczorek.pl/renault-043-klucz-surowy-p-2303.html
laisar - 2017-10-23, 23:45
tosiek napisał/a: | Chińczycy nie robią moich grotów |
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=97684#97684
stempik napisał/a: | Najtaniej będzie dorobić sobie kluczyk w całości metalowy i potem go dostosować. Klucz taki produkuje firma JMA i ma on oznaczenie VA34 |
tosiek - 2017-10-24, 08:14
laisar, to nadal jest VAC 102 - inne oznaczenia: VA-34 VC82 VAC102 VA87
Ja potrzebuję HU136 chyba identyczny jak HU179T, HU53LA a takich nie widziałem w wersji do scyrzoryka:
laisar - 2017-10-24, 08:47
Ja się nie znam, zalinkowałem tylko odpowiedź osoby, która zajmuje się tym zawodowo.
kapelusznik - 2017-10-26, 06:05
Czy aby na pewno jest różnica w mocowaniu tych 2 typów grotów?
Miesiąc temu kupowałem ojcu obudowę na allegro. Były wersje z jednym gronem, były z drugim, były też bez grota.
Kupiłem ten ostatni i pasuje. Mam wrażenie że kwestia rozbija się tylko o to jaka surówka jest dołączona do obudowy, która za każdym razem była taka sama.
tosiek - 2017-10-26, 16:20
kapelusznik, ttuaj mówimy o chińskym kluczyku scyzoryku :)
Grot tutaj ma łepek zalany plastikiem i ciężko będzie to odtworzyć:
Szkoda, bo mogli zrobić mocowanie na standardowe groty a zalewają plastikiem ;/ - tak przynajmniej wygląda ze zdjęć.
kapelusznik - 2017-10-26, 16:32
No to lipa.
Takie mocowanie dałoby radę pewnie jakoś dorobić, np na drukarce 3d
A druga lipa jest taka że musisz dociąć nowy kluczyk nie wystarczy przełożyć oryginalnego
laisar - 2017-10-26, 21:55
LZparts ma w ofercie podobno poprawioną wersję "scyzora" omawianego już chyba wcześniej w tym temacie - https://www.lzparts.de/da...aeuse-mk2-valeo
Można też zamówić zamiennik opracowany zupełnie od podstaw i wykorzystujący oryginalny grot - http://www.sandero-forum.de/index.php?topic=109.0
pkp30 - 2018-05-14, 07:44
koniu napisał/a: | bebe napisał/a: | Przysiągłbym, że widziałem coś takiego na forum, ale coś nie mogę znaleźć... :| Poszukaj na allegro "scyzoryk" w dziale Motoryzacja - z tego, co widziałem, ceny obudów "scyzorykowych" zaczynają się od 10 zł. Na ile taka obudowa jest sensowna i trwała - nie umiem orzec. Jeżeli nie masz sterowania centralnym zamkiem w kluczyku, to sprawa powinna być prosta - jeśli masz, to ja bym się bał. :] |
W sumie pomysł ciekawy. Nie wiem w czym problem poza dopasowaniem rozmiarów ... przecież to zwykła płytka pcb z baterią i 2 przyciskami ... mnie się już w dżinsach robi dziura w kieszeni od kluczyka . Swoją drogą czemu nie dają w zapasowym kluczyku sterowania centralnym? |
ja mam w 2 kluczykach sterowanie centralnym
kulek - 2019-12-20, 17:31
Ja mam coś takiego, już ponad miesiąc. Grot musiałem dociąć u ślusarza. Podmiana baterii i elektroniki bez problemu. Jedyna uwaga to od tylnej strony dałem wkręt, który mocuje obie połówki obudowy _ tak na wszelki wypadek. Może nie wygląda to najładniej ale pod ręką miałem tylko taki wkręt. Miał być tymczasowo, do czasu zmiany na lepszy. Niestety prowizorki są najtrwalsze.
yurec1st - 2020-08-15, 17:31 Temat postu: Składany kluczyk sandero Czy można jakoś bezboleśnie przełożyć czy coś kluczyk do obudowy składanej (scyzoryk) ?
DrOzda - 2020-08-15, 17:44
Użyj szukajki bo jest cały wątek o tym.
yurec1st - 2020-08-15, 17:46
Wątek przeczytałem dlatego pytam "Czy można jakoś bezboleśnie ?"
yurec1st - 2020-09-06, 13:45
https://www.youtube.com/watch?v=GXTf7WRRvuM
yurec1st - 2020-09-10, 17:41
Sam rzeźbiłem
lukaszra - 2023-03-23, 08:50 Temat postu: Zamiana obudowy kluczyka na scyzoryk Sandero Stepway Dzień dobry
czy ktoś z Was przerabiał może seryjny kluczyk grotowy nie składany na wersje scyzoryk ??
odebrałem auto i powiem szczerze ze nie myslalem ze robia jeszcze zwykle nie skladane kluczyki :)
moze widzieliscie gdzies obudowe pozwalajaca przełożyć srodek kluczyka, dociąć grot i po robocie ??
pozdrawiam i dziekuje
DrOzda - 2023-03-23, 09:05
użyj wyszukiwarki , było już milion razy wałkowane
lukaszra - 2023-03-23, 10:17
DrOzda napisał/a: | użyj wyszukiwarki , było już milion razy wałkowane |
to ja jednak poproszę o pomoc w podaniu np linka do tych milionów tematów bo niestety ale moja wyszukiwarka nie znajduje ani jednego :)
dziekuje
Dymek - 2023-03-23, 10:20
lukaszra napisał/a: | no właśnie pierwsze co zrobiłem i nie udało mi sie nic w poziomu wyszukaj znależć
ale dziek poszukam ponownie | Na przykład: TUTAJ
Ogólnie jeśli chodzi o temat przełożenia wnętrzności do innej obudowy- nie ma dedykowanych obudów, takich żeby dało się to zrobić Plug&Play a tym bardziej o porządnej jakości.
Pozostaje kwestia- czy biorąc nowy, składany kluczyk od np. Renault dałoby się go zaprogramować do Dacii... Ale nie pamiętam żeby ktoś się tym chwalił, tym bardziej że zabawa z oryginalnymi pilotami to droga impreza.
lukaszra - 2023-03-23, 10:24
Dymek napisał/a: | lukaszra napisał/a: | no właśnie pierwsze co zrobiłem i nie udało mi sie nic w poziomu wyszukaj znależć
ale dziek poszukam ponownie | Na przykład: TUTAJ
Ogólnie jeśli chodzi o temat przełożenia wnętrzności do innej obudowy- nie ma dedykowanych obudów, takich żeby dało się to zrobić Plug&Play a tym bardziej o porządnej jakości.
Pozostaje kwestia- czy biorąc nowy, składany kluczyk od np. Renault dałoby się go zaprogramować do Dacii... Ale nie pamiętam żeby ktoś się tym chwalił, tym bardziej że zabawa z oryginalnymi pilotami to droga impreza. |
temat z 2011 roku :) moglo sie co nieco zmienic, ale dziekuje za pomoc
napisalem do firmy ktora ma 3 klawiszowy scyzoryk od Renault zobaczymy co napiszą
Dymek - 2023-03-23, 12:26
lukaszra napisał/a: | ...temat z 2011 roku :) moglo sie co nieco zmienić | Ostatni wpis jest z 2020 i dotyczy kluczyka dwuprzyciskowego. Już sam fakt, że masz nowy 3 przyciskowy kluczyk, to już większa nadzieja na sukces. W każdym razie nie ma chyba u nas nowszego wątku z opisem żeby ktoś przerabiał kluczyk od nowych modeli Dacii. Osobiście nie widzę dla siebie nic "pożądanego" w tych scyzorykach, ale- wiadomo jaka jest moda.
Życzę powodzenia a jeśli się uda- chętnie przeczytamy o sukcesach.
defunk - 2023-03-23, 15:49
Dymek napisał/a: | Osobiście nie widzę dla siebie nic "pożądanego" w tych scyzorykach, ale- wiadomo jaka jest moda. |
Kluczyk składany trudniej jest złamać -- jak jeszcze jeździłem na terenowe wycieczki Dusterem, cały czas się bałem, że gdzieś przycisnę, usiądę, rzucę plecakiem.
|
|