...A teraz ładnie poprosimy jeszcze o 4x4 [:bebe - 2012-11-06, 00:06
laisar napisał/a:
...A teraz ładnie poprosimy jeszcze o 4x4 [:
...i automat! I dziewki wszeteczne... :)mekintosz - 2012-11-06, 00:21 Jednak sie da ustepway-owic dokkera. Ciekawe jak sie srodek prezentuje oraz opcje wyposazenia. Najwazniejsze, czy w Polsce bedzie oferowany ?
PS. Kiedys sasiad mi zdradził, ze chciał kupic Sandero Speedway jednak nie odpowiadal mu brak regulacji fotela oraz komputerka pokladowego. Co ciakawe w wersji prestige Stepway II juz jest co trzeba a nawet wiecej Marmach - 2012-11-06, 10:05 Właśnie tak powinna wyglądać moja MCVka! laisar - 2012-11-06, 10:16
Ano prawda, w teorii nawet w ASO mają podobne części, ale za jakie pieniądze? ;) Poza tym jakoś mój entuzjazm słabnie na myśl o zakładaniu plastików na nieco poobtłukiwane już fragmenty karoserii...
Zresztą w samochodach "uterenenowionych" w ogóle nie powinno być żadnych nakładek, powinny być po prostu całkowicie plastikowe błotniki (i inne części narażone na uszkodzenia).
Generalnie taka stylizacja bardzo dobrze robi zarówno MCVce, jak i Dokkerowi. A i Lodówce pewnie by nie zaszkodziła - ukrywa trochę wrodzoną pokraczność tych modeli i podkreśla wartość ich sporych gabarytów ;)laisar - 2012-11-06, 11:30
Marmach napisał/a:
ale za jakie pieniądze? ;)
Tego warunku przedtem nie było <;
Marmach napisał/a:
plastikowe błotniki (i inne części narażone na uszkodzenia).
Ooo, wręcz przeciwnie! Blacha ma tę zaletę, że co się wygło, to się da naprościć. A plastik? Albo wytrzyma, albo pęknie - a naprawa nie jest taka łatwa, szybka i tania jak elementy metalowego...
Marmach napisał/a:
A i Lodówce pewnie by nie zaszkodziła
Obawiam się, że prawdopodobnie bardzo niewielka popularność pakietów dla MCV-ki może rzutować na chęć zrobienia ich do lodgy...
Z drugiej strony, producent może też liczyć na nowe otwarcie oraz szczyt SUV-wej mody - więc na dwoje babka wróżyła [:kukubara - 2012-11-06, 12:44
laisar napisał/a:
Oooo, wygląda kozacko! Już dawno mówiłem, że powinny być dostępne stepway'e ze wszystkich modeli.
TAK, prosze :)
qbebe - 2012-11-06, 12:44 IMHO wyglądowi MCVki nie jest już w stanie nic pomóc, ale też i zaszkodzić. :] Stąd też obwieszanie jej plastikami dla ozdoby sensu dla mnie nie ma, za to chętnie przytuliłbym jakieś pancerne osłony, najlepiej błotników (takie plastikowe, szerokie, cóś jak w Dusterze) i ewentualnie progów. I może jeszcze kilka cm więcej prześwitu. I jakieś oponki A/T. :] I szkoda, że felg DOTZ Pharao nie robią w rozstawie MCVkowym, wyglądałaby srogo. :>laisar - 2012-11-06, 13:14
bebe napisał/a:
pancerne osłony, najlepiej błotników (takie plastikowe, szerokie, cóś jak w Dusterze)
(Hmm - deja vu...? Mam lenia do szukania).miskowski - 2012-11-06, 13:18
bebe napisał/a:
(...) za to chętnie przytuliłbym jakieś pancerne osłony, najlepiej błotników (takie plastikowe, szerokie, cóś jak w Dusterze) i ewentualnie progów. I może jeszcze kilka cm więcej prześwitu. I jakieś oponki A/T. :] I szkoda, że felg DOTZ Pharao nie robią w rozstawie MCVkowym, wyglądałaby srogo. :>
Coś mi się widzi, że Cię tęsknica za Dusterem dopadła... bebe - 2012-11-06, 14:10
Wystarczą, ale z nimi coś było nie tak, ale nie pamiętam co. :]
miskowski napisał/a:
Coś mi się widzi, że Cię tęsknica za Dusterem dopadła...
Najbardziej to mnie dopadli sąsiedzi na parkingu, namiętnie obijający mi samochód. :> Osłony na błotniki przeciw sąsiadom, osłona progu i chlapacze, bo po wjechaniu w błoto syf na drzwi leci niemożebny.laisar - 2012-11-06, 14:26
bebe napisał/a:
z nimi coś było nie tak
Pewnie to co zwykle, czyli j.w., czyli cena...piotrres - 2012-11-06, 17:49 I jeszcze Duster Stepway! A Co!
bebe napisał/a:
laisar napisał/a:
...i automat! I dziewki wszeteczne... :)
Automat, a który? A dziewki swawolne to w pakiecie?! Co najwyżej "Żywoty pań swawolnych" P. Brantôme'a. w schowku. W końcu to Dacia więc musi oszczędzać!
Na serio: Jakby zrobiono takiego Dokkera 4WD, to rożni tacy energetycy ustawialiby się w kolejce.
A ja... musiałbym sie oglądać za większym instrumentem
Zagalopowałem się, instrument, dziewki, głowa siwieje...
Pod Skryptem:
MNzŻ rozpacza, że nie ma Dusterka w takim kolorze! Dar1962 - 2012-11-06, 19:05
bebe napisał/a:
Najbardziej to mnie dopadli sąsiedzi na parkingu, namiętnie obijający mi samochód
Ooo, wręcz przeciwnie! Blacha ma tę zaletę, że co się wygło, to się na naprościć. A plastik? Albo wytrzyma, albo pęknie - a naprawa nie jest taka łatwa, szybka i tania jak elementy metalowego...
No tak tak, ale za to plastik podczas jazdy po kopalni soli tylko się brudzi, a blacha rdzewieje ;P
Dzisiaj oglądałem na Puławskiej Dokkera. Kawał samochodu! Potem wsiadłem do Lodówki, ale wydała mi się już niewiele większa od MCV, za to w Dokkerze wrażenia jak w koparce... Tak więc Dokker Stepway byłby jeszcze lepszy - pierwszy dostawczak do lansu na przedmieściach ;Pmarszelest - 2012-11-06, 23:10 Marmach,
Cytat:
No tak tak, ale za to plastik podczas jazdy po kopalni soli tylko się brudzi, a blacha rdzewieje ;P
jak laisar pisał stosuje się blachę, natomiast w defenderze jest blacha która nie rdzewieje więc sól niestraszna Marmach - 2012-11-07, 00:07
marszelest napisał/a:
jak laisar pisał stosuje się blachę, natomiast w defenderze jest blacha która nie rdzewieje więc sól niestraszna
Bardzo chętnie przyjmę od koncernu Renault modyfikację polegającą na pokryciu mojego pojazdu niekorodującą blachą z Defendera :D
Pytanie co jest droższe - trzydziestokrotnie ocynkowana blacha z tłustym, niestrzyżonym, zimowym barankiem, czy części z tworzywa ;)
Z drugiej strony tylko rdza na podwoziu, progach itp jest groźna, bo całą resztę daje się bezboleśnie olać (lub wymienić) w przypadku korozji.Dar1962 - 2012-11-07, 07:47
marszelest napisał/a:
w defenderze jest blacha która nie rdzewieje więc sól niestraszna
w mojej poprzedniej firmie użytkowaliśmy defendera SW 110 z 5 cylindrowym TDi oraz oczywiście sztywną zabudową budy. Wcale nie było tak różowo. Rdzewiała rama, zderzaki, stopnie-podnóżki i inne elementy które wykonane są z marnej stali i źle zabezpieczone. A i z panelami aluminiowymi też nie było różowo. Nie rdzewiały oczywiście ale reagowały na sól pokrywając się od spodu jakimś paskudnym szarym nalotem. Najlepiej użytkowanie znosiły elementy z plastiku ale na tych z kolei najszybciej płowiał lakier Rysiob - 2012-11-09, 12:23 kukubara - 2012-11-09, 12:42 Kolorek co to mowic fajny :)
Jakies informacje czy ta wersja bedzie sprzedawana u nas?
J.Prezes - 2012-11-09, 13:02 Zawieszenie chyba bez zmian? To może być pakiet stylizacyjny, jak do Sandero BoloSr - 2012-11-09, 18:38 I w takim kolorku widzialbym Dustera :)mud maX - 2012-11-12, 02:08 Skoro to Stepway to aż się prosi żeby były czarne światła z przodu. Pewnie dorobili tę wersję w ostatniej chwili i nie mieli czasu dopracować szczegółów.mekintosz - 2012-12-21, 22:08
mud maX napisał/a:
Skoro to Stepway to aż się prosi żeby były czarne światła z przodu.
Dokladnie, fajnie by sie zlewaly z czarana maskownica chlodnicy.marszelest - 2012-12-22, 20:56 i do tego czarne żarówki do kompletu maciek - 2013-03-03, 20:52 Dokker Stepway
Mikele - 2013-03-04, 09:17 Fajna reklama, przypomniało mi się, jak kiedyś oglądałem jeden z odcinków serialu 24 godziny z tureckim lektorem
To jest ewidentnie kwestia gustu, mnie się wszystkie wersje z dopiskiem "stepway" podobają, podobanie MCV-ki zaczęło się też od zobaczenia takiej wersji (szkoda że nie produkcyjnej...). Poza tym jeśli dopuszczą do produkcji Dacię Lodgy Stepway, to sprzedaję aktualne autko i kupuję ją sobie.
Dokker Stepway: TCe 115 i dCi 90, oba z skrzyniami 5b.
znając życie Dokker w Polsce będzie tylko z dci
laisar napisał/a:
Wygląd:
* zderzaki w kolorze nadwozia (w lodgy także tylny);
* satynowo-chromowane "płyty ślizgowe" z przodu i z tyłu;
* przednie lampy przeciwmgłowe;
* czarne nakładki ochronne na błotniki oraz listwy podprogowe;
* metalizowane wykończenie relingów, lusterek zewnętrznych i 16-calowych felg;
* wytłoczenia oraz niebieskie ściegi na obiciu foteli;
* metalizowane na niebiesko wstawki na konsoli;
* nowe siatkowe kieszenie z tyłu;
* 5 kolorów do wyboru, w tym Niebieski Azurite dostępny wyłącznie w wersji Stepway;
* naklejka Stepway na drzwiach przednich.
to ja wrzucę jeszcze
Dacia Dokker Stepway bebe - 2014-09-18, 13:53
maciek napisał/a:
znając życie Dokker w Polsce będzie tylko z dci
Czy ja wiem? Dostałem maila o serii limitowanej Dokker Embleme, w której jest normalny tempomat, a nie tylko ogranicznik, silnik TCE 90, MediaNav i chyba wszystko to, co w bardziej cywilizowanych Daciach. Skoro w Embleme się dało, to może w Stepwayu też będą.maciek - 2014-09-18, 17:14 bebe, pokaż mi to ;) jak by co to tce115 ;)mekintosz - 2014-09-18, 20:12
bebe napisał/a:
Czy ja wiem? Dostałem maila o serii limitowanej Dokker Embleme, w której jest normalny tempomat, a nie tylko ogranicznik, silnik TCE 90,.
Jakoś jednak nie widzę podwyższonego zawieszenia ala Sandero Stepway
Dokker ma chyba 19-20 prześwitu więc nie ma potrzeby jeszcze powiększać. Ciekawe, czy zaślepili metalową regulację wysokości przednich pasów jakąś zaślepką ? Poza tym fajnie jakby w dokker stepway całą część pasażersko- bagażowa była wykończona plastikowymi boczkami jak w Lodgy. Goła blacha jest zbyt spartańska w aucie rodzinnym.laisar - 2014-09-23, 23:56
mekintosz napisał/a:
Dokker ma chyba 19-20 prześwitu więc nie ma potrzeby jeszcze powiększać
d3mol3k pisał o lodgy.
mekintosz napisał/a:
Ciekawe, czy zaślepili metalową regulację wysokości przednich pasów jakąś zaślepką ?
Na filmie reklamowym dalej jest goła.SAJSEN - 2014-09-24, 13:51 Temat postu: Nowości daciihttp://moto.onet.pl/aktua...i-stepway/shl8kd3mol3k - 2014-09-24, 16:02 Dzięki laisar - tak chodziło mi o wysokość prześwitu w Lodgy. Choć ta Dokkerowa też jest czasami za mała;-). W Dokkerze już kilkukrotnie słyszałem jak uderzam w krawężnik podczas zjeżdżania podstawą pod amortyzatorem tylnego zawieszenia.
Nie zmienia też faktu to iż jednak większy prześwit powinien być standardem wprowadzonej wersji Stepway. Bez względu w jakim modelu będzie występował. Nawet w Dusterze jeśli by kiedyś pokusili się o taką wersje dla modeli 4x2.
Skoro to Stepway to aż się prosi żeby były czarne światła z przodu.
Dokladnie, fajnie by sie zlewaly z czarana maskownica chlodnicy.
Może jakaś firma akcesoryjna wprowadzi taki bajer? Faktycznie wyglądałoby zacnied3mol3k - 2014-09-25, 14:09 I to też było właśnie wyznacznikiem pierwszej wersji Sandero Stepway - czarne nie chromowe wnętrze reflektorów. Wnętrze to może za mocno napisane ale wiecie o co chodzi maciek - 2014-10-02, 09:06 Paryż 2014
Cendra - 2014-10-02, 17:11 Po co jest ten wystający fragment w najwyższym punkcie nakładki na błotnikach? Beznadziejnie to wygląda.Dominus - 2015-01-07, 18:15 uSTEPWAYowienie Dokker wygląda świetnie :)
Spodobało mi się to autko jeszcze bardziej, Lodgy tak samo
Pojawiły się ceny w konfiguratorach na dacia.pl
w cenniku brak wzmianki
maciek - 2015-01-07, 19:35 nareszcie pojawił się silnik TCe 115 Dominus - 2015-01-07, 19:55 Nawet nie zwróciłem na to uwagi. Karenzo - 2015-01-08, 01:55 ale ta goła blacha z wnętrza aż bije po oczach
w dusterze goła blacha jest tylko w bagażniku a tu wszędzieMarek1603 - 2015-01-08, 05:49
Karenzo napisał/a:
ale ta goła blacha z wnętrza aż bije po oczach
Dlatego to mnie zniechęciło do kupna pomimo dużej zalety jaką ma w postaci drzwi z tyłu zamiast klapy.route2000 - 2015-01-08, 08:48 Gołe blachy można okleić czymś innymi i będzie git Karenzo - 2015-01-08, 10:51 bez przesady ja na same plastikowe osłony bagażnika wydałem ok 550 zł
+ plus oblepienie rantu bagażnika wykładziną
Teraz nie mam żadnej gołej blachy w samochodzie prócz trójkącików przy szybach (ale pracuje nad tym ) .
Do dokkera pewnie nikt nawet nie będzie produkował takich nakładek
dokker to jest dostawczak jednak mogli już trochę tego plastiku dać na tylną kanapę
mam berlingo najtańszą wersje tam gołe blachy znajdziesz tylko w bagażniku .Ircys - 2015-01-08, 11:58 Nie zabijcie mnie za tak laickie pytanie:
na czym polega ten Stepway, tylko na wizualnym tunigu, czy jeszcze na czymś, tzn, czym on się różni od zwykłego Dokkera?
PozdrawiamDrOzda - 2015-01-08, 12:12 Legendy głoszą że wersje Stepway Dokkera i Lodgy mają mieć nieco większy prześwit.
Ale to tak jak z bajką o Smoku Wawelskim - nikt na oczy nie widział :)route2000 - 2015-01-08, 13:24 Stepway to raczej kosmetyka poprawiająca urodę auta, bo bez nich wyglądają nijako...Dar1962 - 2015-01-08, 14:17 Standardowa Lodgy - prześwit 120 mm pod obciążeniem.
Lodgy Stepway - prześwit 130 mm pod obciążeniem / 168 mm bez ładunku.
Dokker ma prześwit nieobciążony/obciążony 186 / 151
należy więc domniemywać,że Stepwaya też nieco podniosąmojo - 2015-01-20, 00:36 Wizualnie bardzo fajne autko. Zastanawiam się nad zakupem. Jeździ ktoś 1.5 90 km w Dokkere? Jestem ciekawy jak to się zbiera. Użytkuje Combo C w wersji Arizona czyli też taki "bajer" jak w Dokkerze Stepway z silnikiem 1,7 cdti 100 km i osiągi są bardzo sensowne, licznikowo dobija do 190 i po pokonaniu turbo dziury zbiera się rewelacyjnie. Jak jest w Dacii?Dar1962 - 2015-01-20, 18:54 1,7 cdti z pewnością będzie mocniejszy i bardziej elastyczny, za to 90 konny 1,5 dCi oszczędniejszy, i o większej kulturze pracy (pracuje cicho, miękko i bez wibracji)mojo - 2015-01-22, 22:12
Dar1962 napisał/a:
1,7 cdti z pewnością będzie mocniejszy i bardziej elastyczny, za to 90 konny 1,5 dCi oszczędniejszy, i o większej kulturze pracy (pracuje cicho, miękko i bez wibracji)
No właśnie, 1.7 zdth ma 100KM i 240 Nm a tu 90 KM ale tylko 200 Nm. Auta mają podobną masę i aż się prosi w Dokkerze wersja 110 KM i 240 Nm ale cóż. Niestety w Wawie nie mają takiego egzemplarza żeby się przejechać.maciek - 2015-01-23, 22:51 mojo Renault raczej nie zdecyduje się na dawanie lepszego wyposażenia czy silników do Dokkera chcesz więcej masz Kangoo czy Citanad3mol3k - 2015-01-24, 17:33
mojo napisał/a:
Wizualnie bardzo fajne autko. Zastanawiam się nad zakupem. Jeździ ktoś 1.5 90 km w Dokkere? Jestem ciekawy jak to się zbiera. Użytkuje Combo C w wersji Arizona czyli też taki "bajer" jak w Dokkerze Stepway z silnikiem 1,7 cdti 100 km i osiągi są bardzo sensowne, licznikowo dobija do 190 i po pokonaniu turbo dziury zbiera się rewelacyjnie. Jak jest w Dacii?
Bez włączonej klimy nawet dobrze się to zbiera i pali spoko. Jednak przy klimie już lekki muł jest z niego.mojo - 2015-01-24, 22:12 Widzę na tym filmie, że ten silnik daje rade jednak w Dokkere
https://www.youtube.com/watch?v=2uDl12gy3cUMM - 2015-01-25, 13:32 Mocno z górki musiało być i pewnie z wiatrem i może dci 110 (ale w Polsce niedostępne) (a może i nie dokker)mojo - 2015-02-11, 22:54 Ircys - 2015-02-11, 23:30 Chyba od zdjęć wewnątrz (od 2:00) to już nie jest Dokker?
Czy ten kolor to niebieski Azurite?
Czy jest on dostępny tylko w wersji Stepway?
Pozdrawiammojo - 2015-02-11, 23:38
Ircys napisał/a:
Chyba od zdjęć wewnątrz (od 2:00) to już nie jest Dokker?
Czy ten kolor to niebieski Azurite?
Czy jest on dostępny tylko w wersji Stepway?
Pozdrawiam
Końcówka to Lodgy niestety, fakt.
Zabrałem swoja kobietę żeby pooglądała kilka aut bo ma też nim jeździć i choć mnie się w nv200 siedzi lepiej to ona jednak powiedziała o Dokkerze Stapway "ten jest piękny" więc może ta reklama ma coś w sobie z zycia
mojo - 2015-02-22, 20:42 Fajna reklama ukazująca dlaczego warto kupić Dokkera a raczej auto tego typu.
mojo - 2015-03-04, 21:55 Dokker Stepway srebrny. Jak dla mnie ładniejszy bo mniej wyzywający od niebieskiego:
Super sprawa to ta widoczna z tyłu siatka oddzielająca bagażnik od części pasażerskiej. Przerabiałem w paru autach. Można napchać bagażnik pod sufit i nic nikomu na łeb nie spadnie Ajgor - 2015-03-04, 22:11 Bardzo praktyczne. Do czego mocowałeś? Wierciłeś otwory na haki czy robiłeś na kleju?mojo - 2015-03-04, 22:17
Dar1962 napisał/a:
1,7 cdti z pewnością będzie mocniejszy i bardziej elastyczny, za to 90 konny 1,5 dCi oszczędniejszy, i o większej kulturze pracy (pracuje cicho, miękko i bez wibracji)
Zrobiłem wczoraj test Combolota na trasie Wawa-Rzeszów-Wawa. Masz rację 1.7 kultura pracy bardzo słaba, póki się nie nagrzeje to sprawia wrażenie jakby nadawał się do naprawy głównej Za to później daje radę i w sumie dużo nie spala. Jeżlei ktoś zna tasę to Wawa-Radom 130-150, później niestety i 80 bo brak możliwości bezpiecznego wyprzedzania. Wracając ścigał się ze mną między Wawą a Radomiem gość w Golfie Variancie więc szliśmy 160-190, Combolot w piz... dostał ale i tak mu wyszło 6,06 spalania co uważam za ekstra wynik. Turbo diesle są nie pobicia biorąc pod uwagę osiągi szosowe i ekonomie. Aż sie prosi w Dokkerze to 110 i 240 Nm pewnie wtedy nie do pobicia na trasie.
Te Nm to jest tajemnica. Moim ulubionym autem w trasy jest Boxer 3.0 z 400 Nm, rwie asfalt na 3 biegu choć jakościowo złom mekintosz - 2015-04-17, 01:54 Widziałem przez moment na żywo niebieską sztukę. Jak na dacie kolorek powalający dokker świetnie się prezentuje.mojo - 2015-05-05, 18:15 Test i fajne fotki http://namasce.pl/dacia-d...lkie-pieniadze/swissman - 2016-05-09, 10:35
mojo napisał/a:
Wizualnie bardzo fajne autko. Zastanawiam się nad zakupem. Jeździ ktoś 1.5 90 km w Dokkere?
ktos tam jezdzi... po Szwajcarii i to calkiem od niedawna... na razie przejechalem cos Kolo 650km... spalanie wkurza bo ciagle kolo 6l/100km ale licze ze kiedys opadnie...
bez eco calkiem sympatycznie przyspiesza...swissman - 2016-05-26, 22:19 Odkrylem dzisiaj ze bak w moim Dokker stepway dci miesci tylko 50 litrow!
W starym loganie mcv dci moglem lac maksymalnie 64 litry do baku... tutaj probowalem i poza kaluza i oblanym kolem nie weszlo wiecej jak 46 litrow... przejechalem ze 20 km z zapalona kontrolka tankowania.
Co te dziady zrobily najlepszego....mekintosz - 2016-05-26, 23:53
swissman napisał/a:
Odkrylem dzisiaj ze bak w moim Dokker stepway dci miesci tylko 50 litrow!
W starym loganie mcv dci moglem lac maksymalnie 64 litry do baku... tutaj probowalem i poza kaluza i oblanym kolem nie weszlo wiecej jak 46 litrow... przejechalem ze 20 km z zapalona kontrolka tankowania.
Co te dziady zrobily najlepszego....
Pistolet nie odbijał , że laleś na wiarę ? W sandero też jest 50 l.swissman - 2016-05-27, 10:01 Raz odbil ale przyzwyczajony lalem dalej.. po kilkunastogodzinnej jezdzie bylem z lekka nieuwazny... zapatrzylem sie na licznik a pistolet juz nie odbil...mojo - 2016-05-29, 16:29
swissman napisał/a:
Odkrylem dzisiaj ze bak w moim Dokker stepway dci miesci tylko 50 litrow!
1 Gratuluję zakupu !!!
2 on fabrycznie ma 50 l więc nic dziwnego, z drugiej strony to wystarczy spokojnie na 700-900 km więc mało nie jest a po co wozić zbędny balast?