|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Przegląd mediów o Dacii - [Auto Świat] Duster na dystansie 100 tys km
DrOzda - 2013-05-14, 12:43 Temat postu: [Auto Świat] Duster na dystansie 100 tys km Wersja "papierowa" Auto Bilda:
http://www.autobild.de/ar...st-4195651.html
tomala72 - 2013-05-16, 08:10
no tak ale ja maturę z rosyjskiego zdawałem:)
DrOzda - 2013-05-16, 08:18
tomala72 napisał/a: | no tak ale ja maturę z rosyjskiego zdawałem:) |
Ja miałem niemiecki przez dwa lata liceum i dwa semestry na studiach. Jestem w stanie zrozumieć z 70% tekstu pisanego. Zresztą jest http://www.bing.com/translator/
jacekviola - 2013-05-16, 13:17
tomala72 napisał/a: | no tak ale ja maturę z rosyjskiego zdawałem:) |
nie szkodzi. Zapamiętaj tylko znaczenie słów "rost", "getriebe" i "fehler" - to ci wystarczy.
malygabrys - 2013-05-16, 18:34
Nie tak źle w tym teście - dobrze że nie trafili na egzemplarz wybitny (esdziewiąty) i wybitny serwis (Zdunek Gdańsk)
A Panowie redaktorzy użytkują takie auta w myśl zasady "po nas choćby potop" i "w p...ę i na gaz" - każde auto da się zajechać - daj mi swoje - też długo nie wytrzyma
Jest to jakaś informacja ale nie jest to wyrocznia i przekreślenie auta - ale to tylko moje zdanie.
tomala72 - 2013-05-16, 20:28
jacekviola napisał/a: | tomala72 napisał/a: | no tak ale ja maturę z rosyjskiego zdawałem:) |
nie szkodzi. Zapamiętaj tylko znaczenie słów "rost", "getriebe" i "fehler" - to ci wystarczy. |
no i czego mnie straszysz:)))
jacekviola - 2013-05-27, 09:31 Temat postu: Auto Swiat zgodnie z przeidywaniami - dzis test jest w AutoSwiecie
wojtek_pl - 2013-05-27, 09:47
Zaszalałem i kupiłem Auto Śmiecia...
Louis79 - 2013-05-27, 15:19 Temat postu: też zakupiłem auto śmiecia... i żenada z tą skrzynią biegów, musieli zabrać do testów jakiś złośliwy egzemplarz a tekst o śmierdzących plastikach to jakiś kiepski żart. ogólnie artykuł jakby był napisany na zlecenie wieśwagena.
jacekviola - 2013-05-27, 16:09 Temat postu: Re: też zakupiłem auto śmiecia...
Louis79 napisał/a: | ogólnie artykuł jakby był napisany na zlecenie wieśwagena. |
rany julek.... tak trudno być obiektywnym? Wszedzie dostrzegasz zmowę, spisek i drugie dno? Idź do Maciarewicza, on lubi takie historie
Louis79 - 2013-05-27, 17:22 Temat postu: a kto tu jest obiektywnym? nie mieszaj polityki z motoryzacją bo ja jestem z daleka od niej. obiektywnie by było jakby porozmawiali z posiadaczami dusterów a nie pisali bzdury na podstawie jednego bubla.
jacekviola - 2013-05-27, 17:53 Temat postu: Re: a kto tu jest obiektywnym?
Louis79 napisał/a: | nie mieszaj polityki z motoryzacją bo ja jestem z daleka od niej. obiektywnie by było jakby porozmawiali z posiadaczami dusterów a nie pisali bzdury na podstawie jednego bubla. |
widzę ze jestes zaślepiony. OK, postaram sie to wyjasnic z mojego punktu widzenia:
mam dużą sympatię do dacii i nie uważam jej za szajs. ALEE - znam 3 egz dusterów i kilka egz loganów. Swego czasu szukałem także używanego logana dla żony.
Dustery, które znam niestety mają te same przypadłości które opisywane są i na tym forum - wykwity rdzy , wady lakiernicze, pękające mastyki itp. Jeden egz miał na gwarancji wymieniony silnik.
Oczywiście takie usterki występują w wielu innych autach - dacia nie jest tutaj wyjątkiem - ale patrząc obiektywnie z zewnątrz, na chłodno, nie bądąc obciążony kredytem na swoją dacię który wymaga wmawiania sobie że sie kupiło najlepsze auto na świecie - samochod ten jest tani i jest tanio wykonany. Takie usterki , jak widać , się zdarzają i wypisywanie głupot o artykułach na zlecenia uważam za bełkot na poziomie przedszkolaka który przesadził z kompocikiem. I nic więcej.
Trochę obiektywizmu i chłodne spojrzenie by się przydało. Peace & Love, bracia i siostry
TD Pedro - 2013-05-27, 18:14
czytając Twoje posty można odnieść wrażenie (niestety jest to tylko wrażenie), że czujesz się ekspertem w wielu dziedzinach a jeżeli tak jest to może (szanując poglądy innych) podziel się tą wiedzą ... krytykować i czepiać się innych nie jest sztuką i każdy to potrafi... gdybyś poświęcił trochę czasu i poczytał ile jest krytycznych opinii nt. Dacii zamieszczonych na tym Forum to przekonałbyś się, że nikt marki Dacia nadmiernie nie gloryfikuje ale nie można również bezkrytycznie tolerować opinii różnych pseudoekspertów powielających krążące bzdurne stereotypy...
jacekviola - 2013-05-27, 18:17
TD Pedro napisał/a: | czytając Twoje posty można odnieść wrażenie (niestety jest to tylko wrażenie), że czujesz się ekspertem w wielu dziedzinach a jeżeli tak jest to może (szanując poglądy innych) podziel się tą wiedzą ... krytykować i czepiać się innych nie jest sztuką i każdy to potrafi... gdybyś poświęcił trochę czasu i poczytał ile jest krytycznych opinii nt. Dacii zamieszczonych na tym Forum to przekonałbyś się, że nikt marki Dacia nadmiernie nie gloryfikuje ale nie można również bezkrytycznie tolerować opinii różnych pseudoekspertów powielających krążące bzdurne stereotypy... |
swoją wiedzą sie podzieliłem.
Znam kilka egz w ktorych usterki sie powtarzają. I tyle
Twoje opinie na mój temat mnie interesują tyle co zeszloroczny snieg.
A ze reszte przeczytaleś kompletnie bez zrozumienia - swiadczą tylko o twoim zacietrzezwieniu.
jestes żałosny
TD Pedro - 2013-05-27, 18:27
i niech tak pozostanie...
(a o tym co ciebie interesuje i jaki jesteś najlepiej świadczą twoje posty)...
jacekviola - 2013-05-27, 18:29
TD Pedro napisał/a: | i niech tak pozostanie...
(a o tym co ciebie interesuje i jaki jesteś najlepiej świadczą twoje posty)... |
a Tobie życze samych postępów w nauce jak znosić krytykę.
48piotr - 2013-05-27, 18:42
jacekviola napisał/a: | Tobie życze samych postępów w nauce jak znosić krytykę. |
Waść rozumu się najadł !
Świńskiego, czy cielęcego?
Louis79 - 2013-05-27, 19:03 Temat postu: ja tez znam kilka egzemplarzy którym wskazane w artykule usterki się nie zdarzają a są to zadowoleni ludzie których widuje co roku na zlotach i spotkaniach. Nie neguje twojej opinii bo każdy może mieć swoje zdanie ale dla uwiarygodnienia swojego zdania w tym temacie zapraszam Cię do Zrębic na III Śląskie Spotkanie użytkowników Dacii.:)
Transfogarski - 2013-05-27, 20:16
Test długodystansowy AŚ przeprowadza na losowo wybranym egzemplarzu, który ma przejechać 100kkm. Dla przykładu MCV w tym teście wypadł b. dobrze inne auta gorzej lub lepiej. To że dany egzemplarz wypadł w teście tak albo inaczej nie oznacza, że wszystkie egzemplarze danego modelu będą się tak samo zachowywać. Lektura naszego forum prowadzi do wniosku, że jest spora grupa zadowolonych użytkowników DD ale są też przypadki egzemplarzy kłopotliwych, które nie rozpieszczają swoich właścicieli. Mam nadzieję, że mój będzie OK.
Dar1962 - 2013-05-27, 21:34
nie ma co się ekscytować. Do testu trafił egzemplarz z pechowym wysprzęglikiem, którego wadliwe działanie spowodowało najpierw błędną decyzję o wymianie przy przebiegu niespełna 40 tys km całej skrzyni biegów.O ile się orientuję na tym forum nikt nie opisał dotychczas takiej awarii, więc jest to przypadek raczej jednostkowy. Tu kłania się marna diagnostyka. A zarzuty,że dużo plastików, że marnej jakości, że wnętrze spartańskie itd itd, są o tyle stare, co głupie,bo przecież przed zakupem każdy ogląda, maca wącha i jeśli się decyduje, widać mu to nie przeszkadza (ja akurat jestem bardzo zadowolony, bo za pomocą wilgotnej szmatki można sprzątnąć połowę wnętrza). To że blachy przetarte do żywego przez niedbale wyregulowane elementy karoserii zaczynają pokrywać się rdzą też nie jest odkryciem Ameryki. Można tą przypadlość łatwo i bezkosztowo skorygować.Dziwi mnie natomiast fakt,że nie wspomniano o tym,że 1,5 dCi, o którym wypowiedziano tyle niepochlebnych opinii, zniósł ten dystans bez najmniejszego kaprysu, nie zepsuł się żaden wtryskiwacz, nie sprawiał problemów FAP, nie szwankowała prosta i solidna elektronika, nie zawiodło mocne i komfortowe zawieszenie. Ergo? - Mnie ten test ani specjalnie nie zaskoczył, ani nie zniechęcił do dalszej eksploatacji tego samochodu
TD Pedro - 2013-05-27, 23:13
jacekviola napisał/a: | swiadczą tylko o twoim zacietrzezwieniu |
- i kto tu się zacietrzewia? (zacznij od siebie)...
jacekviola napisał/a: | a Tobie życze samych postępów w nauce jak znosić krytykę. |
- PUDŁO!!! w moich postach znajdziesz sporo krytyki dot. Dacii dlatego za życzenia dziękuję (nie skorzystam), przeczytaj raz jeszcze (bez zacietrzewienia) mój poprzedni post a znajdziesz tego potwierdzenie,
- forum DKP jest dla mnie bardziej wiarygodne niż publikacje prasowe a to dlatego, że jest kompedium wiedzy gromadzonej przez użytkowników przez długie lata...
- to, że masz inne poglądy/wiedzę/preferencje motoryzacyjne nie uprawnia do ataków na tych którzy się w tych poglądach różnią a używanie inwektyw nie dodaje mocy twoim argumentom...
Piotrek721015 - 2013-05-28, 07:10
Czy ktoś może wrzucić na forum skan artykułu o daci, bo w mojej miejscowości nie ma do kupienia Auto Świata, przez co nie bardzo wiem o czym koledzy piszą.
BoloSr - 2013-05-28, 07:18
Piotrek721015 napisał/a: | Czy ktoś może wrzucić na forum skan artykułu o daci, bo w mojej miejscowości nie ma do kupienia Auto Świata, przez co nie bardzo wiem o czym koledzy piszą. |
a poco ci ???
masz auto w realu wiec gazeta ci nie potrzebna :):)
Dar1962 - 2013-05-28, 11:07
Piotrek721015 napisał/a: | Czy ktoś może wrzucić na forum skan artykułu o daci, bo w mojej miejscowości nie ma do kupienia Auto Świata, przez co nie bardzo wiem o czym koledzy piszą. | trochę zdrowia mnie to kosztowało,bo skaner żył własnym życiem
DrOzda - 2013-05-28, 12:25
Dzięki Dar :)
Cieszy dobre zabezpieczenie profili zamkniętych , jeśli podobnie jest w Lodgy to można spać spokojnie.
Co do skrzyni/wysprzęglika , uczciwie byłoby zapytać o statystyki producenta , być może była jakaś felerna partia jak w przypadku silników 1.6 16V czy zębatek pompy oleju w MPI.
Natomiast zastanawia mnie to jak szybko zdecydowano się na wymianę skrzyni bez tak naprawdę sprawdzenia w czym problem. Z jednej strony to fajnie że serwis nie odsyła na drzewo, ale z drugiej procedury diagnostyczne chyba kuleją ....
tweeciak - 2013-05-29, 08:41
Panowie...i Panie
Malym druczkiem-test przeprowadzony był (raczej) przez AutoBilda - i to jest tylko przedruk-wiec....to jest serwis...niemiecki:)
Chociaz...z wymiana pływaka-razem w zestawie z zegarami i "zerowym" przebiegiem-w naszym kraju-stosowane:)
Transfogarski - 2013-05-29, 13:47
Nasz kolega qba zrobił we własnym zakrersie taki test długodystansowy o czym ostatnio pochwalił się w temacie Przebiegi Waszych Dacii
Cytat: | Dusterkowi stuknelo 100.000 km
Poki co odpukac wszystko w normie :) | a
Marcinho - 2013-05-29, 14:52
Mam ten numer ,,AŚ" artykuł ciekawy.
marco-po - 2013-05-31, 20:38
Witam ogulnie nie jest dobrze z jakością dustera u mnie po 15 tyś skrzypi drążek stabilizatora skrzypi tylna klapa wymienili mi tylne łożyska w kołach , wyje mi skrzynia od nowości i kleji mi synchronizator na 1 biegu co stwierdzł diagnosta w serwisie a oprucz tego zaczoł mi wyć dyfer i tyle serwis ma to w du--- twierdzą że tak ma być (ten typ tak ma)
marszelest - 2013-06-01, 13:29
Cytat: | tyle serwis ma to w du--- twierdzą że tak ma być (ten typ tak ma) |
zmień servis
to nie ten typ tak ma-> tylko ten servis tak ma
marco-po - 2013-06-01, 16:45
Niestety serwis (nazaruk)Lublin to cwaniaki i nie mają dobrej opini jak i pojęcia o naprawach ale to inny temat
Dar1962 - 2013-06-01, 17:35
marco-po napisał/a: | Niestety serwis (nazaruk)Lublin to cwaniaki i nie mają dobrej opini jak i pojęcia o naprawach ale to inny temat |
i w związku z tym mój pierwszy pobyt u nich był prawdopodobnie ostatnim
ryjas - 2013-06-11, 10:45
http://www.auto-swiat.pl/...-biegow-zdjecia
wersja elektroniczna
d3mol3k - 2013-06-11, 14:58 Temat postu: DUSTER 100 TYS. KM: RDZA I PROBLEMY ZE SKRZYNIĄ Przeglądam właśnie materiał o teście długodystansowym Dacii Duster 1.5 dCi 110 KM w wersji Prestige na stronach Auto Świata: http://www.auto-swiat.pl/...-biegow-zdjecia
Cytat: | Bo zamiast Dustera w wersji „golas” za 39 900 zł do testu na dystansie 100 tys. km wybraliśmy topową odmianę Prestige (w Polsce niedostępna – jej nieco uboższy odpowiednik stanowi wersja Lauréate) m.in. z: dieslem 1.5 dCi/110 KM, napędem 4x4, „skórą” i ESP.
|
Tak czytam wersję online i jakoś o rdzy nie doczytałem. No chyba że coś minąłem
qba - 2013-06-11, 18:58 Temat postu: Duster i 100.000 km Dzieki Transfogarski za umieszczenie mojego wpisu tutaj. Jesli ktos ma jakies watpliwosci co do tego jak zachowuje sie Duster po 100.000 km to odpowiem na wszelkie pytania. W woli wyjasnienia dodam jedynie ze ok 75.000 z tych km bylo na polskich krajowkach (bez autostrad i ekspresowek) i ok 5.000 km po drogach polnych (szczegolnie w okresach wiosennych i jesiennych), a pozostale 20.000 po drogach szybkiego ruchu.
antropolog - 2013-07-07, 19:47 Temat postu: Auto świat Test Dustera na 100 kkm link do tekstu:
Test Dustera - Auto Świat
może felerny egzemplarz, czy standard ?
radzio - 2013-07-07, 21:17
Nie zmienia to faktu, że "było".
antropolog - 2013-07-08, 14:36
temat skrzyni biegów jakoś się przez forum przewija...
chriskb - 2013-07-08, 17:06
Nie tylko skrzyni ale i wymiana czujnika poziomu paliwa i zegarów. Mieliśmy na Forum taki przypadek.
maciek - 2013-08-09, 13:27
filmik
http://www.autobild.de/vi...er-4238590.html
antropolog - 2013-08-11, 19:40
o rany co za język, mogli chociaż dać literki angielskie... swoją drogą golfiy też tak trzepią ?
zdzisiu27 - 2013-08-11, 20:14
Jak zawsze szmatławiec musiał dowalić konkurencji, bo gdyby to było VW to czuję, że gloryfikowali by to pod niebiosa.
antropolog napisał/a: | o rany co za język, mogli chociaż dać literki angielskie... swoją drogą golfiy też tak trzepią ? |
w AŚ nie, ale za to tutaj się ponabijali z golfa
http://francuskie.pl/wyst...ieckiego-czolgu
(sorry za off -top :) !)
antropolog - 2013-08-11, 21:41
skończy się najazdem na Francję i może nawet Rumunię ;)
Stepway - 2013-08-11, 21:42
Czytając artykuł zamieszczony na łamach AŚ nie odniosłem wrażenia jakoby krytyka pod adresem Dacii była wyssana z palca czy przekoloryzowana. Spisku też tu bym się nie doszukiwał.
Wiem że krytyka boli. Dwa z dwóch - 100% Sandero jakimi dysponowałem (został już tylko Stepway) miało zgłaszane na gwarancji problemy z korozją. Obecnie czekam od maja na decyzję gwaranta co dalej, bo wykwit po zimie jest zaskoczeniem nie tylko dla mnie.
Ten sam zarzut - rdza, odnieść muszę też do Dustera. Tu jeszcze doszły problemy ze wskazaniami paliwa i to dla mnie też żadna nowość.
Wszystkie trzy Dacie, z których pozostała jedna, były zasilane benzyną.
Na pewno po pojedynczym przypadku awarii czy usterki nie wyciągałbym wniosków, że wszystkim na pewno tak się stanie. Przez pryzmat niechlubnej powtarzalności, można jednak łatwiej wyciągnąć wniosek.
Duster 4x4 Laurete 2010 = 45tys km (przy sprzedaży 2013)
Sandero Laurete 2010 = 68tys km (przy sprzedaży 2013)
Sandero Stepway 2011 = 73tys km
Zgadzam się, że auta były proste, budżetowe, wykonane zgodnie z założeniem - tanio.
Ani Sandero ani Duster nie zostały sprzedane z powodu "wad ukrytych", jeżdżą zapewne cały czas. I teraz szczerze. Zadajmy sobie zasadnicze pytanie - czy udawadnianie czegokolwiek w pierwszych dwóch, trzech latach ma jakikolwiek sens?
Naturalnym jest, że dwuletni Stepway nadal jeździ - czyż nie? Ogniskuję więc problem, jaki mam po dwóch latach jakim jest wychodząca na zewnątrz korozja
Kratylos - 2013-08-12, 06:18
DrOzda - 2013-08-12, 12:22
Co wy tam wiecie o rdzy:
http://www.zlomnik.pl/ind...usy-przy-pracy/
Alien - 2013-08-14, 09:17
tyle że te auta mają w grubej większości po 10 lat i więcej...
Rysiob - 2013-08-14, 12:36
Z wyjątkiem np. Mercedesa Sprinter obecnej generacji. Ten to pobił rekord u dostawczaków. Nawet Lubliny tak nie gniją.
DD - 2013-08-16, 09:20
Stepway napisał/a: | Dwa z dwóch - 100% Sandero jakimi dysponowałem (został już tylko Stepway) miało zgłaszane na gwarancji problemy z korozją. Obecnie czekam od maja na decyzję gwaranta co dalej, bo wykwit po zimie jest zaskoczeniem nie tylko dla mnie.
Ten sam zarzut - rdza, odnieść muszę też do Dustera. Tu jeszcze doszły problemy ze wskazaniami paliwa i to dla mnie też żadna nowość.
Duster 4x4 Laurete 2010 = 45tys km (przy sprzedaży 2013)
Sandero Laurete 2010 = 68tys km (przy sprzedaży 2013)
Sandero Stepway 2011 = 73tys km |
Mam pytanko: te Daćki byly garazowane czy trzymane pod chmurka? Pytam bez zadnych podtekstow, w szczegolnosci nie uwazam, ze auta parkowane pod chmurka maja prawo rdzewiec po roku, dwoch czy trzech latach.
Stepway - 2013-08-17, 09:47
DD napisał/a: | Mam pytanko: te Daćki byly garazowane czy trzymane pod chmurka? Pytam bez zadnych podtekstow, w szczegolnosci nie uwazam, ze auta parkowane pod chmurka maja prawo rdzewiec po roku, dwoch czy trzech latach. |
Nie odbieram tego jako zarzut. Duster widział garaż w przeciwieństwie do Sander(?). Jednak musiał ustąpić miejsca.
Clio, flotowe, 2009r, lakier matowy - zero nalotów czy bąbli czy purchli.
janzet - 2013-10-16, 20:19
o tu taki fajny test dustera
niewiele można zrozumieć ( bariera językowa) ale dobrze się ogląda
http://www.youtube.com/watch?v=2K21PpV3Kto
etam - 2013-12-02, 18:26 Temat postu: Duster na dystanie 100 tys km Takie oto znalazłam. Jakiś taki tendencyjny mi się wydaje. Jeśli to już było to oczywiście do usunięcia.
http://www.auto-swiat.pl/...skrzynia-biegow
eplus - 2013-12-02, 18:43
Coś tam w tytule napisali o rdzy, ale zapomnieli w tekście wyjaśnić, o co chodziło. Na zdjęciach też nie widać. Biedaki, nie stać ich na tankowanie przy zasięgu 89km, muszą ganiać na oparach...
Hakama 4x4 - 2013-12-03, 08:13
Pisali o rdzy. Owszem, ale jak zadarli lakier i moczyli auto w solance to jaki miał być inny efekt?
Awarie się zdarzają w każdym aucie. Gdyby to była Toyota lub Audi pewnie pochwalili by serwis za bezproblemowe podejście a nawet pozytywną nadgorliwość wymiany na gwarancji. A tak zganili...
eplus - 2013-12-03, 12:08
Pewnie nie doczytałem. I jeszcze pop nie umiał naprawić... Mogli u siebie pastora poprosić...
Hakama 4x4 - 2013-12-03, 14:03
Czytałem ten artykuł w papierowej wersji kilka miesiący temu. Szmira niemieckiego i tendencyjnego AutoBilda. Oni tylko Volkswagen i Volkswagen
Kratylos - 2013-12-03, 14:23
DD - 2015-01-19, 14:29
Co należy zrobić, jeśli jakis model samochodu, który nie został wyprodukowany przez VAG "zbyt" dobrze się sprzedaje? Najlepiej obsmarować go w pisemkach motoryzacyjnych. A co zrobić, jeśli akurat nie ma pod ręką jakiegoś aktualnego materiału? Dla chącego nic trudnego .
Tutaj oraz tutaj artykuły z października 2013r., a tutaj wersja z wczoraj. No istna "Reinkarnacja 2015" .
Hakama 4x4 - 2015-01-19, 15:00
Wyciągnęli stary tekst w wysprzęglikiem Dustera I i wkleili zdjęcia z Dustera I"Trochę" to nieuczciwa manipulacja. Artykuł przekłamany. Czytającym go powiem, że mimo eksploatacji w terenie, jazd z przyczepą i przebiegu 111 kkm nie zaliczyłem jeszcze żadnej istotnej usterki. Silnik nie bieże oleju a nawet go nie brudzi od wymiany do wymiany co 20-30 kkm (zależy jak mam czas ale nie zadziej), pracuje jak nowy, skrzynia i przeniesienie napędu także , elektronika także, zawieszenie bez stuków (mimo licznych jazd w terenie), akumulator nawet bez zarzutu, amortyzatory monroe fabryczne mają wg. stacji przeglądów rejestracyjnych po ok 75% skuteczności - czyli jak fabrycznie nowe a oprócz naprawdę różnych dróg mój Duster przeprowadził nas do nowego mieszkania gdzie załadowany odbył wiele 90 kilometrowych kursów , jak również pomagał w remoncie - gdzie woził kafelki,panele, kleje i tzw. co tylko...
Owszem było parę pierdół nie z mojej winy typu: mocowanie fotela kierowcy, które miało luz, mastyki tylnich błotników do połozenia na nowo przy łaczeniu z dachem(inne auta mają zakryte uszczelką więc pęknięć nie widać) ale tak naprawdę to pierdoły, których część kierowców nawet by nie zauważyła. Także nie wiem jak test autoświata czyt autobild ale u mnie rewelacja.
A ganienie krótkiej jedynki to kompletne niezrozumienie idei tego auta, które ma krótszą skrzynię aby sprawdzać się przy podjazdach w terenie. To nie jest lew autostradowy tylko prosty suv do zadań z którymi super wypasione bulwarówki nigdy nie dadzą sobie rady (np. jak jeździliśmy z chłopakami Dusterami po pustyni błędowskiej to inne chłopaki vitarą zholowywały nową rav4 avd z napisem jazda probna - która w piasku gdzie kręciliśmy się prawie cały dzień utknęła od razu). Także ganić dustera za krótką jedynkę to nieporozumienie.
To tyle bo aż się zdenerwowałem
DD - 2015-01-21, 07:56
Jak można się zorientować po pierwszej i drugiej stronie tego wątku, oryginalna niemiecka wersja z Auto Bilda pochodzi z początku maja 2013r, a polska wersja po raz pierwszy ukazała sie na łamach Auto Swiata pod koniec maja 2013r. Wersja elektroniczna pojawila sie niedlugo po tym, a pózniej ten artykuł kilka razy "odświeżano" nie zmieniając treści (po raz ostatni w październiku 2013, jak wyżej wspomniałem), aż w końcu, po roku i trzech miesiącach od ostatnich odświeżeń oraz aż po ponad roku i siedmiu m-cach wyjęto królika z kapelusza . To ciągłe odświeżanie i wałkowanie tematu dobitnie świadczy o tendencyjności pisemka i wielkiej chęci zaszkodzenia Dacii.
W moich oczach to mocno nadwątla rzetelność owego testu... tym bardziej, że nie przypominam sobie, zebym gdzieś czytał na tym czy innych forach, że komuś padla skrzynia biegów w Dusterze i to jeszcze po tak niedużym przebiegu.
BoloSr - 2015-01-21, 08:01
DD napisał/a: | Jak można się zorientować po pierwszej i drugiej stronie tego wątku, oryginalna niemiecka wersja z Auto Bilda pochodzi z początku maja 2013r, a polska wersja po raz pierwszy ukazała sie na łamach Auto Swiata pod koniec maja 2013r. Wersja elektroniczna pojawila sie niedlugo po tym, a pózniej ten artykuł kilka razy "odświeżano" nie zmieniając treści (po raz ostatni w październiku 2013, jak wyżej wspomniałem), aż w końcu, po roku i trzech miesiącach od ostatnich odświeżeń oraz aż po ponad roku i siedmiu m-cach wyjęto królika z kapelusza . To ciągłe odświeżanie i wałkowanie tematu dobitnie świadczy o tendencyjności pisemka i wielkiej chęci zaszkodzenia Dacii.
W moich oczach to mocno nadwątla rzetelność owego testu... tym bardziej, że nie przypominam sobie, zebym gdzieś czytał na tym czy innych forach, że komuś padla skrzynia biegów w Dusterze i to jeszcze po tak niedużym przebiegu. |
znam goscia co w Dusterze wymienil 2 razy skrzynie :) jedna padla po 30 a druga po 50 :)
DD - 2015-01-21, 08:11
BoloSr napisał/a: | znam goscia co w Dusterze wymienil 2 razy skrzynie :) jedna padla po 30 a druga po 50 :) | No popatrz, zawsze można się dowiedzieć czegos nowego . Ja nie pamietałem żadnej skrzyni, za to kilka silnikow K4M.
Ta dwukrotnie wymieniana skrzynia to była może w DD 4x4?
BoloSr - 2015-01-21, 08:19
DD napisał/a: | BoloSr napisał/a: | znam goscia co w Dusterze wymienil 2 razy skrzynie :) jedna padla po 30 a druga po 50 :) | No popatrz, zawsze można się dowiedzieć czegos nowego . Ja nie pamietałem żadnej skrzyni, za to kilka silnikow K4M.
Ta dwukrotnie wymieniana skrzynia to była może w DD 4x4? |
Duster z przednim napedem pierwsza skrzynia padla mu na trasie na wrzuconej 5 a druga zastrajkowala jak biegi zmienial :) po pierwszym padzie dostal regenerowana skrzynie i jak sie potem okazalo to ASO ja zle zamontowalo i az dziwne ze 20 tys wytrzymala :) traz aktualna nowa skrzynia dziala caly czas :)
keikan - 2015-01-21, 08:24
[quote="DD"] BoloSr napisał/a: | . Ja nie pamietałem żadnej skrzyni, za to kilka silnikow K4M.
|
oj.. nie strasz mnie bo taki właśnie mam.. Jakie były objawy "padania" tego silnika?
DD - 2015-01-21, 08:45
Np. takie, że kompletnie odmawiały "współpracy" i niestety wymagały remontu lub wymiany na inny: http://www.daciaklub.pl/f...t=11256&start=0
|
|