|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Blue Cosmos Lodgy
boban666 - 2019-04-22, 12:48 Temat postu: Blue Cosmos Lodgy
Pierwsze wrażenia pozytywne. Po pierwszym tygodniu zgłosiłem odkształconą uszczelkę drzwi oraz jedno z plastikowych nadkoli z tyłu odstaje od karoserii. Brakuje 3 spinek tapicerki od strony kierowcy i pasażera.Do zrobienia : przyciemniane szyby z tyłu , owiewki , i chromowana listwa na zderzak ztyłu.
Jazda jest przyjemna. Obawiałem się o hałas na autobanie , ale przy 110/120 jest całkiem spoko. Przesmarowałem też wszystkie uszczelki wazeliną techniczną. Jedyne co mi brakuje to szuflad , schowków w podłodze i przesuwanych tylnich foteli tak jak w moim Scenic-u II.
wlodarek1 - 2019-04-23, 11:58
A ile taka ładna bryczka kosztowała
boban666 - 2019-04-23, 14:27
O matko 55200 na raty oczywiście
cowcar - 2019-04-23, 15:40
Cena samego samochodu? Bo coś "drogo" jak stepway+el.szyby z tyłu
boban666 - 2019-04-23, 18:45
Szyby elektryczne plus lakier . Teraz jest jeszcze drożej bo życzą sobie dopłatę za Media Nav bo w standardzie jest zwykłe radio
boban666 - 2019-06-02, 14:18
No i uszczelki przyklejone
Na zdjęciu nie widać , ale szyby też już przyciemnione (470zl 5 szyb tylnich)
boban666 - 2019-06-05, 18:42
Sprawa jest . Mam już trochę dość jeżdzenia do ASO z tymi uszczelkami w drzwiach i zastanawiam się , czy samemu tego nie pochytać. Znalazłem taki klej :
https://www.obi.pl/kleje/...50-ml/p/5280979
Nada się ? Czy macie może jakieś inne sprawdzone metody , bądź kleje itp.
boban666 - 2019-06-13, 05:50
Odezwał się serwis w sprawie uszczelki w drzwiach. W najbliższym czasie auto trafi na warsztat blacharski w celu poprawienia drzwi. Kurde mam obawy czy dobrze to zrobią bo ma być też coś szlifowane i malowane i czy potem w drzwiach nie wyjdzie rdza. Auto będzie uziemione na 3 dni , ale będzie zastępcze.
gg - 2019-06-13, 08:43
boban666 napisał/a: | No i uszczelki przyklejone |
Piszesz o tej uszczelce na pokrywie silnika od spodu? Co tam wstawiłeś - jaką uszczelkę?
boban666 - 2019-06-13, 09:56
Od spodu mam taką
http://uszczelki24.pl/ind...d-czarna-046839
A na pasie przednim taka
http://uszczelki24.pl/ind...d-czarna-039441
Po 3m bieżące
boban666 - 2019-08-18, 17:45
Witam. Mam pytanie. Wczoraj podczas otwierania stolika pękł mi zawias i wyskoczył z mocowania w fotelu. Czy ASO uzna reklamację , czy będa mi wmawiać że to moja wina , ewentualnie może ktoś wie jaki jest koszt wymiany takiego stolika ? Kurde nowe auto a całd mi się rozlatuje. Wczoraj stolik , a kilka dni temu zaczęły mi odłazić uszczelki w drzwiach , nie wspominając a uszczelkach które lecą od lusterka z przodu do tyłu. Z obu stron zaczynają odpadać. Czar prysł No i zawieszenie z tyłu z którym nikt sobie na razie nie poradził
cowcar - 2019-08-18, 21:57
Jakaś ujowa sztuka ci się trafiła... Od marca nabiłem 7k tys. km i się wszystko trzyma kupy.
Mi poprawiali stoliczek (zawias wyszedł być może źle był zamocowany).
laisar - 2019-08-18, 22:07
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/locate?c=Renault / Lodgy / JSAY / Upholstery - Electricity / 75 Seat mechanism / Seat frame
17 - 876845452R - PÓŁKA TYLNA - 135 zł brutto
Nie ma tragedii, ale od tego jest gwarancja - jak na stoliczku nie woziłeś słonia, albo nie walnąłeś w zawias młotkiem, to nikt się nie powinien czepiać, tylko grzecznie naprawić.
boban666 - 2019-09-03, 21:08
Informacja
Dzisiaj oddałem auto do serwisu. Wykaz usterek:
- odstający plastik z nadkola , lewy tył
- uszczelka drzwi pasażera z tyłu (pisałem już o tym )
- Uszczelka drzwi od strony kierowcy
- Uszczelka bagażnika
- Urwany/połamany zawias stolika (pani w serwisie stwierdziła , że to jest uszkodzenie mechanicze i raczej nie kwalifikuje sie do naprawy gwarancyjnej)
- szarpanie , nie równe wkręcanie się na obroty (przy przyspieszaniu samochód pływa , przód tył)
- stukanie tylnego zawieszenia
Jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Dostałem samochód zastępczy orientacyjny termin odbioru samochodu to 6 wrzesien.
gg - 2019-09-03, 21:32
W swojej Lodgy przy jeździe na tempomacie też mam takie "nadganianie" (wyrywanie do przodu, nadganianie i zwalnianie) zamiast trzymanie prędkości i obrotów. Co ciekawe przy jeździe z nogą na pedale przyspieszenia nie ma tego problemu.
Plastiki też odklejają się, uszczelki szyb na końcach podnoszą się ku górze.
boban666 - 2019-09-04, 06:22
Ja mam takie objawy właśnie kiedy wciskam pedał gazu. Na tempomacie też niestety. Miała wyjść jakaś aktualizacja softu do silnika , ale nie wiem czy miało to być do 1.6 sce.
boban666 - 2019-09-06, 18:53
Więc odebrałem dziś autko.
Zrobili uszczelki w drzwiach , bardzo ładnie przyklejili ten plastik z nadkoli. Podpięli silnik do kompa , ale wszystko jest tam ok. Mam jeździć i się nie przejmować. Mechanik się przejachał i jest niby ok. Ja też jak wracałem było ok. Czemu ? Nie wiem. Zawieszenie całe przelecieli i wszystko jest w porządku , niestety te dziwne odgłosy z tyłu dalej występują. Uszczelka w bagażniku zamówiona będzie za miesiąc. Stoliczek stwierdzili bo przekazaniu dokumentacji do RP , że uszkodzony z mojej winy. Koszt 127zl.
To tyle za miesiąc jak pojade po uszczelke bagaznika znowu im zwroce uwage na te dzwieki z tyłu (z bagażnika wszystko powyciągane włącznie z fotelami )
cowcar - 2019-09-07, 08:48
Środkowy pas nie tłucze o podsufitkę?
A może to zaczep/uchwyt zamka klapy bagażnika?
Nie wiem czy to normalne ale u mnie on się rusza góra-dół
Też mam jakieś stuki ale nie są na tyle głośne żeby mi to specjalnie przeszkadzało.
A jeżdżę praktycznie na ograniczniku i szarpania jeszcze nie doświadczyłem.
boban666 - 2019-09-07, 09:04
Srodkowy pas mam zapiety , a ten zawias zamka klapy ma tak latac bo pytalem juz tu na forum i zgodnie twierdzili ze tak ma byc. Ostatnia najdzieja jest w uszczelce z bagaznika bo jest tak dosc wielki cyc i moze klapa jakos inaczej przylega i z tad takie efekty
boban666 - 2019-09-09, 16:09
Sluchajcie mam pytanie. Kurde fabryczne wycieraczki wiadomo ze sa liche. Kupilem Oximo i kurde 3 tygodnie i znowu zostawiaja smugi. Czy jest mozliwosc ze cos z samymi ramionami jest cos nie tam bo kurde auta mam pol roku i juz dwa komplety.wycieraczek do hasioka .
Obywatel MK - 2019-09-09, 16:49
Z dobrymi wycieraczkami ciężko trafić, czasem od chińczyka lepiej działają jak te markowe.
Kiedyś kupiłem oryginalne Boshowskie i zaczęły skrzypieć po miesiącu.
dudu$ - 2019-09-09, 17:55
Z wycieraczkami to loteria ale wydaje mi się że firma Oximo robi w miarę dobre wycieraczki. Swoja Lodgy gdy kupiłem miała założone w miarę nowe wycieraczki tej firmy. Do tej pory zrobiłem na nich +/- 17 tyś km i podczas deszczów sprawują się dalej ok chociaż pewnie przed zimą wymienię je na nowe. Co do ramion to nawet jakby miały jakąś wadę to ciężko będzie wywalczyć co kol wiek w ASO dla nich Dacia to samochody budżetowcze i TTTM
buladag - 2019-09-09, 19:30
Jaki typ mocowania piór ma Lodgy 2019?
boban666 - 2019-09-09, 20:17
Dzieki wszystkim. Nic po wyplacie kupie inne moze valeo. Co to mocowania to mam "K" a Lodgy jest z 2019
Kauris - 2019-09-09, 20:59
Jak skrzypi to kąt natarcia pióra można próbować poprawić. Po wosku z myjni też lubi skrzypieć.
Jak mikrosmugi to dokładnie umyć i odtłuścić gumę. Jak nie dociera gdzieś to podgiąć pióro.
Moje fabryczne były rewelacyjne
Dymek - 2019-09-10, 09:32
Obywatel MK napisał/a: | Z dobrymi wycieraczkami ciężko trafić, czasem od chińczyka lepiej działają jak te markowe.
Kiedyś kupiłem oryginalne Boshowskie i zaczęły skrzypieć po miesiącu. |
A co to Twoim zdaniem oznacza "oryginalne Boschowskie"? Skąd wiesz kto je produkuje?
A to jest akurat też czysty przypadek na co trafimy. Przykładowo w pewnym okresie niewielkie partie określonych modeli wycieraczek, dostarczał dla Boscha nasz Motgum z Józefowa pod Warszawą... Zresztą dla firmy Champion również
A akurat moje fabryczne w Sandero, były rewelacyjne- idealne zbieranie o każdej porze roku, w każdej temperaturze, przy każdej prędkości. Niestety po dwóch zimach ciut się wyszczerbiły i zmieniłem, nowe Oximo już nie są tak dobre.
buladag - 2019-09-10, 09:57
Kupiłem niedawno do drugiego auta Bosch w markecie, nie dość że made in China to jeszcze trwałość chyba nawet gorsza niż typowych tanich chinoli.
boban666 - 2019-09-17, 13:45
Potrzebuje jakiejś pomocy/opinii bo nie wiem już co robić. Czwarty raz serwis zmienił mi uszczelkę w drzwiach i znowu jest to samo. Uszczelka trzyma dobrze kilka dni a potem zaczyna odchodzić. Jestem już bardzo zirytowany tym bo będę jechał już piąty raz z tą samą usterką. Jest jakiś sposób żeby w końcu serwis zrobił to dobrze ?? Pisač pismo w tej sprawie do RP ?? Podczas ostatniej wizyty auto stało dwa dni bo miało byč coś robione właśnie z drzwiami. Mam nawet notatke od RP gdzie jest opisane że coś jest z dzwiami. No i co auto stało dwa dni w ASO i delej to samo. Dzięki za sugestie i pomoc.
boban666 - 2019-12-05, 10:06
Dawno mnie nie było. Wczoraj odwiedziłem po raz 6 ASO w sprawie stuków z tyłu , no i oczywiście z uszczelką. W końcu udało się wytargać mechanika na przejażdzke , nie przejechałem nawet 30 metrów , a już było słychać te stuki. Wczesniej upierali się , że według szarpaków wszystko jest ok , ale nikt ze mną nie chciał się przejachač , dlatego mina mechanika , który przejachł sie ze mną , bezcenna. Będą sprowadzač nowe amory , no i wymiana. Z uszczelką , to znowu wielkie ździwienie , i ponoc znowu poszła notka do RP. Zobaczymy co odpiszą , w sumie mam 5 lat gwarancji , to niech kombinują. Reszta w jak najlepszym porzadku , jestem zadowolony. Nabite mam raptem 4675 km 🤣.
buladag - 2019-12-05, 10:49
Z tyłu na nierównościach owszem stukają amortyzatory, ale te od podnoszenia klapy.
dudu$ - 2019-12-05, 13:35
boban666 napisał/a: | Dawno mnie nie było. Wczoraj odwiedziłem po raz 6 ASO w sprawie stuków z tyłu , no i oczywiście z uszczelką. W końcu udało się wytargać mechanika na przejażdzke , nie przejechałem nawet 30 metrów , a już było słychać te stuki. Wczesniej upierali się , że według szarpaków wszystko jest ok , ale nikt ze mną nie chciał się przejachač , dlatego mina mechanika , który przejachł sie ze mną , bezcenna. Będą sprowadzač nowe amory , no i wymiana. Z uszczelką , to znowu wielkie ździwienie , i ponoc znowu poszła notka do RP. Zobaczymy co odpiszą , w sumie mam 5 lat gwarancji , to niech kombinują. Reszta w jak najlepszym porzadku , jestem zadowolony. Nabite mam raptem 4675 km 🤣. |
Nie patrz na te 5 lat gwarancji bo to pic na wodę. Przedłużona gwarancja dotyczy tylko mechaniki typu silnik, skrzynia itp. O elektronice, elektryce czy wspomnianych uszczelkach możesz zapomnieć. W swojej Lodgy którą sprzedałem tydzień temu też miałem przedłożona gwarancję na 5 lat. Byłem raz w ASO bo stukała mi prawa przednia szyba podczas opuszczania oraz potrafiła sobie drgać gdy była opuszczona tak 1cm. W ASO stwierdzili luz na mechanizmie opuszczania szyby ale przedłożona gwarancja tego nie obejmuje . Innym razem byłem w ASO zgłaszając trzeszcząca uszczelkę górna przy dachu od strony kierowcy i odklejająca się uszczelkę po stronie pasażera. Oczywiście odbiłem się od ściany bo przedłożona gwarancja nie dotyczy uszczelek. Jak Pan chce możemy zamówić i wymienić ale na Pana koszt, 1 sztuka to 250zł plus robocizna czyli wyszło by pewnie z 700-800zł, podziękowałem i wyszedłem. Ty masz tą przewagę, ze każdy element auta wymieniany na gwarancji otrzymuje można powiedzieć nową gwarancję 2 letnia czyli przyjmując wymieniona w ASO była np 30 listopada 2019 r, to na gwarancji jest do 30 listopada 2021 r nawet jak na auto gwarancja wygasała by 20 października 2020 r.
buladag - 2019-12-05, 13:39
Skąd pomysł na przedłużanie gwarancji z okazji wymiany danych części?
boban666 - 2019-12-05, 22:10
dudu$ dzięki za oświecenie. Z tą uszczelką to powiedziałem w salonie , że jak teraz tego dobrze nie zrobią , to biorę rzeczoznawce. Trudno wydam te 500/600 , ale będe mial jakaś tam małą podkładke na przyszłość. Co do tych stuków to nie ma opcjii , że to amory od klapy. Na początku też tak myślałem , ale przejechałem się z otwartą klapą (siedziałem z tyłu i trzymałem te amory) stuki dalej były.
cowcar - 2019-12-05, 23:08
Aż dzisiaj sprawdziłem te siłowniki klapy. Przy otwartej klapie, szarpiąc je wydaja stuki.
Jest szansa, żeby je jakoś wyciszyć? Czy raczej wymiana na lepsze sztuki?
eio - 2019-12-05, 23:17
buladag napisał/a: | Skąd pomysł na przedłużanie gwarancji z okazji wymiany danych części? |
Dudu$ ma rację z nową 2-letnią gwarancją na wymienione części. Prawo weszło chyba 5-6 lat temu.
buladag - 2019-12-05, 23:24
Dajcie jakieś źródło bo jestem w szoku.
gg - 2019-12-05, 23:45
Może to:
https://www.arslege.pl/bi...-wady/k9/a5123/
boban666 - 2019-12-06, 05:54
dudu$ z tą szybą to jestem w szoku przeciez tam jest taki zapis:
"wymianę lub naprawę (włącznie z robocizną) części mechanicznych, elektrycznych i elektronicznych pojazdu, których wadliwość została
prawidłowo stwierdzona z inicjatywy Klienta, a także naprawę ewentualnych szkód w innych częściach pojazdu spowodowanych przez wadliwą
część."
eio - 2019-12-06, 18:37
buladag napisał/a: | Dajcie jakieś źródło bo jestem w szoku. | abecadło konsumenckie: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/
Ja - 2019-12-08, 08:04
boban666 napisał/a: | W końcu udało się wytargać mechanika na przejażdzke , nie przejechałem nawet 30 metrów , a już było słychać te stuki. |
To mnie właśnie zastanawia, że niby profesjonaliści, a ograniczają diagnozę do... oglądu wzrokowego, ew. za pomocą łoma (luzy). Mnie bodajże dwa razy "smarowali" części, nim wymusiłem przejażdżkę. Oczywiście - amortyzatory. Wymiana i teraz wszystko pięknie gra.
Co do uszczelki - u mnie za pierwszym razem ogarnęli "odchodzenie". Tak więc życzę powodzenia w temacie
boban666 - 2019-12-08, 08:28
Tak samo ci odchodziła jak mi ?? A wiesz moze co zrobili ??
Ciekawa sprawa z tymi amortyzotorami , bo widzę że sporo osób ma z nimi problemy i to w nowych autach
buladag - 2019-12-08, 09:18
Każda Lodgy ostatnio produkowana to ma, drzwi lewe tył, źle wyprofilowany rant otworu okiennego na moje oko.
boban666 - 2019-12-08, 11:42
To co drzwi do wymiany ?? Oprócz tych amorów , ktore czekają na wymiane , ta uszczelka najbardziej mnie irytuje.
buladag - 2019-12-08, 14:13
Parę stuków drewnianym korłkiem przez szmatę i jest lepiej ale nadal nie idealnie. Patrząc na poziom ASO Renault jak zaczną to ruszać to będziesz miał w środku basen.
boban666 - 2019-12-08, 15:17
Czyli , rzeczoznawca i sąd chyba zostaje w tej sytuacji , albo odstawiam auta na parking ASO i przestaje płacić raty za auto do momentu usuniecia usterki.
toka93 - 2019-12-08, 15:38
Ciekawe co bank na niepłacenie rat za auto
boban666 - 2019-12-08, 16:44
Zabierze mi te auto i tyle , a ja bede w plecy jakies 10 kola bo tyle w przyblizeniu spłaciłem , ale za to problem z głowy
dudu$ - 2019-12-08, 16:48
cowcar napisał/a: | Aż dzisiaj sprawdziłem te siłowniki klapy. Przy otwartej klapie, szarpiąc je wydaja stuki.
Jest szansa, żeby je jakoś wyciszyć? Czy raczej wymiana na lepsze sztuki? |
Na pewno to nie bedą te siłowniki. U mnie też lekko pukały jak się za nie szarpało ale to nie to. Jeden wymieniali mi nawet we wrześniu na gwarancji i nic się nie zmieniło. Te auta tak po prostu maja. jedni nie zwracają na to uwagi a drugim wręcz to przeszkadza ( w tym mi). Na szczęście Lodgy sprzedałem a w MCV II nie występują takie kwiatki wiec mam spokój :)
buladag - 2019-12-08, 16:52
boban666 napisał/a: | Czyli , rzeczoznawca i sąd chyba zostaje w tej sytuacji , albo odstawiam auta na parking ASO i przestaje płacić raty za auto do momentu usuniecia usterki. |
Bez przesady, choć w sumie u mnie 3 ASO ustawiało zbieżność i nie dali rady na 4 wizytach, musiałem jechać do Norauto i zabulić stówę bo szkoda życia na użeranie się.
boban666 - 2019-12-09, 07:14
dudu$ napisał/a: | Na szczęście Lodgy sprzedałem a w MCV II nie występują takie kwiatki wiec mam spokój :) |
Ja chciałem MCV Stepway , ale żona jest mądrzejsza ;)
buladag - 2019-12-09, 22:39
boban666 napisał/a: | Tak samo ci odchodziła jak mi ?? A wiesz moze co zrobili ??
Obrazek
Ciekawa sprawa z tymi amortyzotorami , bo widzę że sporo osób ma z nimi problemy i to w nowych autach |
U mnie po samodzielnych poprawkach jest tak:
boban666 - 2019-12-10, 07:08
To co walić jakimś drewnianym klockiem w ten cienki zawinięty rant ?? Kurde jak by to tak u mnie wyglądało , to byłbym mega zadowolony
buladag - 2019-12-10, 07:26
Musisz wyczaić u mnie był za mało zwinięty i zbyt do środka auta.
Chyba że kolega z postów wyżej ma wiedzę co z tym robi ASO.
Ja - 2019-12-20, 22:46
boban666 napisał/a: | Tak samo ci odchodziła jak mi ?? A wiesz moze co zrobili ?? |
A przepraszam, miałem na myśli wewnętrzną uszczelkę. Aczkolwiek też "odchodziła"
boban666 - 2020-01-08, 18:56
Dziś dostałem telefon z serwisu w sprawie tej uszczelki. Po konsultacji z RP , i otrzymanej dokumentacji , samochód trafi do warsztatu blacharskiego. Będą poprawiać górne prowadnice szyby. A amortyzatorów nie ma i czekają , bo jak powiedział serwisant , trochę ich schodzi 🤣. Czyli już pewnie kilka osób było z tym samym co ja problemem 😁.
boban666 - 2020-04-15, 15:46
Autko po pierwszym przeglądzie. Wszystko OK. Samochód oddano umyty , i wypucowany w środku. No i wymienili te amortyzatory na nowe , Motrio. Teraz jest cichutko , przyjemnie się jeździ. Została mi jeszcze ta nieszczęsna uszczelka w oknie , ale nie popuszcze. Jak do 2 tygodni nic nie ruszy , uderzam do RZPK.
buladag - 2020-04-15, 16:41
Ciekawe jak będzie z trwałością bo to straszliwa tanizna.
boban666 - 2020-07-14, 18:24
Dawno mnie tu nie było. Auto sprawuje się dobrze , po wymiania amorów , znowu zaczyna coś zgrzypieć. Co do uszczelki , dziś miałem telefon , że jadą do mnie nowe drzwi. Ciekawy jestem bo to już są chyba trzecie drzwi które miałem dostać
toka93 - 2020-07-15, 19:10
Serio? Wolą wymieniać drzwi za 2 tysiące + malowanie za 700zł niż próbować wyrzeźbić pod uszczelką?
ASO to jednak inny stan umysłu.
buladag - 2020-07-15, 20:18
boban666 napisał/a: | Dawno mnie tu nie było. Auto sprawuje się dobrze , po wymiania amorów , znowu zaczyna coś zgrzypieć. Co do uszczelki , dziś miałem telefon , że jadą do mnie nowe drzwi. Ciekawy jestem bo to już są chyba trzecie drzwi które miałem dostać |
Też zauważyłem delikatne zgrzypienie po wymianie amorków - upatruje winy w tym, że dociągali wszystkie śruby belki przed wymianą.
boban666 - 2020-08-14, 06:01
W poniedziałek zostawiam samochód na wymiane tych drzwi. Będą go trzymać do piątku bo muszą zrobić dokumentacje fotograficzną itp . Ciekawe czemu teraz nie należy mi się samochód zastępczy ?? Jak pierwszy raz jechałem na wymianę tej uszczelki , to dali mi samochód od ręki , a teraz będą auto trzymać 5 dni , i mi się nie należy ??
buladag - 2020-08-14, 10:34
Bo już raz dla tego zgłoszenia dostałeś auto zastępcze.
Ciekawe jak im wyjdzie malowanie tych drzwi. :) Ciekawiej będzie jak na nowych drzwiach też będzie odstawać, bo szczerze mówiąc każda Lodgy którą widziałem w ciągu ostatniego roku w salonie miały tą wadę.
boban666 - 2020-08-26, 06:48
Więc auto odebrane , czy faktycznie wymienili drzwi to nie wiem , jest lepiej , uszczelka nie odstaje. Mam jeszcze pytanie do posiadaczy Lodgy. Czy wam tez co jakiś czas odskakuje , ta dolna uszczelka okna w drzwiach i czy macie może na to jakiś patent ??
https://imgupload.pl/zdjecie/3JRvk
Gery - 2020-08-26, 07:04
jak do tej pory żadna uszczelka mi się nie odkleiła
buladag - 2020-08-26, 09:28
U mnie też nie natomiast masz przyciemniane szyby i podejrzewam że listwy były zdejmowane a to jest skutek.
boban666 - 2020-08-26, 12:27
No właśnie , miałem to jeszcze zanim dałem przyciemić szyby , bo próbowałem to na jakiś klej złapać.
Zobaczcie se ten filmik ja mam tak samo
https://youtu.be/nqgU_fVi7fg
boban666 - 2020-08-26, 12:29
No właśnie , miałem to jeszcze zanim dałem przyciemić szyby , bo próbowałem to na jakiś klej złapać.
Zobaczcie se ten filmik ja mam tak samo
https://youtu.be/nqgU_fVi7fg
buladag - 2020-08-26, 13:44
Która minuta? Bo nie chce mi się całości tych sponsorowanych wypocin oglądać. :P
dudu$ - 2020-08-26, 15:33
W mojej poprzedniej Lodgy te tylne uszczelki również po pewnym przebiegu unosiły sie do góry i odstawały, w teraźniejszym MCV II również zauważyłem ten objaw ale już się tym nie przejmuję, ja jakiś czas wsiadając do auta po prostu ja dociskam i tyle
boban666 - 2020-08-27, 09:31
Ja tez co wyjdę z auta to je dociskam , ale strasznie mnie to irytuje.
buladag napisał/a: | Która minuta? Bo nie chce mi się całości tych sponsorowanych wypocin oglądać. :P |
1:43 zobacz fajnie widać jak odstaje.
boban666 - 2021-07-04, 13:02
Witam. Długo miałem spokój. Nie chce zakładać nowego temetu , więc zapytam tu. Jak u was działa wspomaganie kierownicy ?? Ja mam wrażenie , że wogóle nie mam wspomagania. W moim Fiacie Panda które nie ma wspomagania kierownica dużo lżej chodzi. Byłem z tym już w dwóch ASO , i podłączyli komputer i stwierdzili żen nie ma błedów i tyle. A kierownica tak cieżko chodzi że cieżko wyczuć samochód. Do tego z tego co wiem , to przy jakieś prędkości powinna wracać , a u mnie , musze jej pomagać. No i jeszcze ten spadek mocy , gdzie na 5 biegu przy 70km/h na prostej drodze nie umiem rozpędzić auta. "Ale komputer nic nie pokazuje" Może ktoś już przerabiał podobne problemy. Zbiorniczek od wspomagania pełny jak by kto pytał.Kontrolki nie święca , bezpieczniki dobre
buladag - 2021-07-04, 13:46
W każdej Lodgy trzeba pomagać kierownicy żeby wróciła do pozycji zero, w zasadzie niezależnie od prędkości.
Wspomaganie ogólnie działa dużo ciężej niż np. w moim drugim aucie czy w służbowych.
70km/h licznikowo to taka minimalna prędkość dla wrzucenia 5go biegu dla tej skrzyni. Dławisz go, ale powinien jakoś tam zwiększać prędkość na płaskim.
boban666 - 2021-07-04, 14:22
KURDE . Czyli co olać narazie kolejna wizytę w ASO ? Pod koniec lipca jade 1200 km.
cowcar - 2021-07-04, 21:47
Trudno mi stwierdzić czy wraca na pozycję 0 ale na pewno odbij w jej stronę.
Na płaskim terenie zwykle wrzucam biegi zaraz po przekroczeniu 2tys. obrotów czyli 5 bieg wrzucę pewnie gdzieś w okolicach 55km/h i nie ma problemu żeby się na tym biegu bujał nawet na trybie ECO. Oczywiście jazda w spokojnym trybie i z delikatną nogą.
buladag - 2021-07-04, 21:51
Szkoda panewek.
dudu$ - 2021-07-04, 22:23
boban666 napisał/a: | Witam. Długo miałem spokój. Nie chce zakładać nowego temetu , więc zapytam tu. Jak u was działa wspomaganie kierownicy ?? Ja mam wrażenie , że wogóle nie mam wspomagania. W moim Fiacie Panda które nie ma wspomagania kierownica dużo lżej chodzi. Byłem z tym już w dwóch ASO , i podłączyli komputer i stwierdzili żen nie ma błedów i tyle. A kierownica tak cieżko chodzi że cieżko wyczuć samochód. Do tego z tego co wiem , to przy jakieś prędkości powinna wracać , a u mnie , musze jej pomagać. No i jeszcze ten spadek mocy , gdzie na 5 biegu przy 70km/h na prostej drodze nie umiem rozpędzić auta. "Ale komputer nic nie pokazuje" Może ktoś już przerabiał podobne problemy. Zbiorniczek od wspomagania pełny jak by kto pytał.Kontrolki nie święca , bezpieczniki dobre |
Chyba w każdej dacii ( może oprócz nowego Dustera i Sandero III ) wspomaganie chodzi ciężej niż winnych autach. Uważam, ze nie jest to problematyczne, ja się do tego przyzwyczaiłem a powiem, że nawet lubię jak kierownica chodzi ciężej. Może dlatego, ze wydaje mi się, że mam wtedy lepsza kontrole nad samochodem. Z tego co widzę w opisie masz Stepweya czyli seryjnie felgi 16 calowe i opony 195 a to dodatkowo powoduje, że kierownicą ciężej się kreci. Chcesz aby chodziła lżej wymień koła od zwykłej lodgy czyli felgi 15 calowe i opony w rozmiarze 186/65R15. Do testów możesz sobie wyjąc bezpiecznik od pompy wspomagania ( jeśli taki jest ale chyba powinien) i wtedy zobaczysz jak faktycznie działa wspomaganie w Lodgy. A co do mocy to osobiście uważam że silnik 1.6 Sce 102km ( później były chyba 110km) jest idealny do tego samochodu. Lodgy z tym motorem była bardzo dynamicznym autem i nie miałem problemu aby brać się z pod świateł z lepszymi autami. Na autostradzie nie raz leciałem licznikowo 190km/h czego nie udało mi się , żadna inna Dacią. Nazekasz na brak mocy , to polecam Tobie przetestować na trasie Dustera z tym samym motorem. Wystarczy delikatny wiatr czy wzniesienie i będziesz maił problem z utrzymaniem stałej prędkości 150km/h, a czasem przy dobrych wiatrach osiągniesz te licznikowe 160-170km/h i to wszystko jadąc w jedna osobę z minimalną ilością bagaży. W lodgy nie było z tym problemu i to w dodatku z trzecim rzędem siedzeń, jakimiś bagażami i rodzina 5 osobową ( 2 dorosłe osoby + 3 dzieci).
gg - 2021-07-04, 23:18
Lodgy 190 km/h? Toż ją na drodze trudno utrzymać przy 150 km/h.
Temu 1,6 Sce brakuje momentu co czuć zwłaszcza jak jeździ się w górzystych rejonach, po płaskim jest całkiem OK. Czuć to szczególnie przy pełnej obsadzie z pełnym bagażnikiem :).
dudu$ - 2021-07-05, 12:39
gg napisał/a: | Lodgy 190 km/h? Toż ją na drodze trudno utrzymać przy 150 km/h.
Temu 1,6 Sce brakuje momentu co czuć zwłaszcza jak jeździ się w górzystych rejonach, po płaskim jest całkiem OK. Czuć to szczególnie przy pełnej obsadzie z pełnym bagażnikiem :). |
Wiesz Daciami jeżdżę od 4 lat i przyzwyczaiłem się do tego, że przy wyższych prędkościach zaczyna latać po drodze, dlatego tez gdy jest wietrzna pogoda lub pada deszcz lepiej tymi autami jechać wolniej , myślę , że tak do 120km/h
gg - 2021-07-05, 13:38
Tak, 110-120 km/h na autostradzie jest spoko - kompromis między prędkością a hałasem ;).
boban666 - 2021-07-05, 15:31
No dobra , a jak z spalaniem ?? Bo ja obecnie po przejechaniu 5100 mam 8.8 na 100 według komputera po mieście. Czy jednak coś mi nie obciąża za bardzo silnika ?
gg - 2021-07-05, 19:20
To całkiem OK. Mnie przy krakowskich korkach w temp. > 30*C i włączonej non stop klimatyzacji komputer pokazywał ok. 10l/100km. Po dłuższej trasie > 300 km spadło do 7,8-7,9 l/100 km.
dudu$ - 2021-07-05, 21:44
boban666 napisał/a: | No dobra , a jak z spalaniem ?? Bo ja obecnie po przejechaniu 5100 mam 8.8 na 100 według komputera po mieście. Czy jednak coś mi nie obciąża za bardzo silnika ? |
Moja była Lodgy 1.6 Sce 102km z 2016 r. z tego co pamiętam spalała w mieście między 8 a 9l/100km. Wszystko zależy od tego czy stoi się dużo w korkach i czy używamy trybu ECO
velomar - 2021-07-05, 22:59
Pomiędzy 8 a 9 litrów to mi regularnie spala teraz w lecie Sandero 1.0SCE na krótkich trasach po mieście, a miasto małe więc korków raczej nie ma. Im więcej zimnych rozruchów na 100 km (a nawet parkowań i rozruchów w ogóle), tym więcej. Styl jazdy też ma oczywiście znaczenie, ale wcale nie jeżdżę jak dostawca pizzy. Gdy się parę razy ostrzej ruszy i dokręca do 5000 obr/min to spokojnie można już zobaczyć 10 l/100 km. I nie mówię wcale o spalaniu chwilowym, ale o średnim.
boban666 - 2021-07-06, 05:22
Dzięki wszystkim. Czyli wychodzi na to że za bardzo mi styki grają . Dziś jeszcze obadam ten bezpiecznik od tego wspomagania , ale to już tak bardziej z ciekawości
boban666 - 2022-07-04, 18:10
Dawno mnie było.
Dacia nabite ma "już" 22000. W kwietniu , pierwsza usterka , padła sonda lambda , przednia , wymiana i po sprawie. Ogólnie autko dalej mi się podoba. Jedyna rzecz która mnie irytuje , to to zasmolone uszczelki , to długa przyklejana , 3 razy wymieniana , oraz uszczelki/zgarniacze szyb które co jakiś czas wyskakują a ich brzegi cały czas się odginają. Wygląda to jakby te uszczelki były o pare mm za długie.
Ps. Dziś odebrałem z salonu demona prędkości , Sandero Comfort 65Sce , wykonanie już dużo lepsze.
|
|