|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Lodówka samochodowa
acco - 2010-06-12, 16:22 Temat postu: Lodówka samochodowa Witam ja mam takie pytanie jak w temacie,czy opłaca się kupować i jaką.Moim priorytetem jest schładzanie np. piwa będąc pod namiotem,zda to egzamin czy nie?Pzdr.
Beckie - 2010-06-12, 17:41
Pytanie ile tego piwa i czy aku to wytrzyma?
Jak taka lodówka będzie chłodzić np. przez tydzień bez przerwy a Ty nie będziesz w stanie przejechać się autem to może być problem.
edycja:
Licząc na szybko: lodówka o mocy 50W (dla przykładu taka) rozładuje baterię w jakieś 15 godzin.
Potworny - 2010-06-12, 20:03
Beckie napisał/a: | rozładuje baterię w jakieś 15 godzin. |
"No ale przecież" można taką lodówkę "podłączyć" do "sieci" przez stosowne "ustrojstwo".
Chyba, że to tak naprawdę pod namiotem a prąd jest w najbliżej miejscowości oddalonej o 50 kilosów.
A teraz pomyślałem , że ewentualnie można by "zaadoptować" miejscowego elektrycznego pastucha do napędzania lodówki....
Bo piwo i to schłodzone: "ważną rzeczą jest!"
acco - 2010-06-12, 21:34
Jak najbardziej pod namiotem i posiadam tylko boster z baterią 7Ah,dlatego się zastanawiam bo czytałem i że takie lodówki to tylko z nazwy nazywają się lodówką,dlatego moje pytanie.A uwielbiam schłodzone piwo zwłaszcza jak zarzucę wędkę.
flowerman - 2010-06-12, 21:45
Ja do tego używam lodówki gazowo - elektrycznej.
Szczególnie na rybkach.
A wieczorkiem światełko z agregatu
wox - 2010-06-13, 14:20
Jeżeli istnieje możliwość zmrożenia wkładów, to o wiele lepiej spisuje się zwykła lodówka na wkłady od elektrycznej (korzystałem z obu wariantów - pierwszy zdecydowanie lepszy).
Beckie - 2010-06-13, 17:45
Mi też wydaje się to lepszym rozwiązaniem. Dodatkowo jest jeszcze dostęp do zimnej wody w jeziorze (na odpowiedniej głębokości poniżej 10°C nawet podczas upałów ). Można wlać ją do lodówki.
Marek1603 - 2010-06-14, 05:34
Po pierwsze większość oferowanych "lodówek samochodowych" na rynku to są tak w rzeczywistości chłodziarki i działają na zasadzie odbiory ciepła z radiatora przez przepływające powietrze i o tym trzeba pamiętać. Tak jak w chłodnicy samochodowej. prawdziwe lodówki samochodowe nie kosztują 200 - 300PLNów tylko znacznie więcej. Ja zawsze używam dodatkowo wkładów wcześniej zamrożonych, dopiro potem ją włączam aby chłodziła dalej. Jak kolega stwierdził wcześniej do piwa zdecydowanie poleca wodę z jeziora. Daje lepszy efekt no i jest EKO.
marekwoj - 2010-06-14, 07:36
Czytałem kiedyś test takich "lodówek" za 200-300 zł w jakiejś gazecie. W zależności od modelu pozwalały uzyskać temperaturę 10 do 15 stopni niższą niż temperatura otoczenia.
Jak trafisz na taką gorszą i jest 30 stopni to ochłodzi do 20. Kiepska inwestycja.
Potworny - 2010-06-14, 11:49
Beckie napisał/a: | (na odpowiedniej głębokości poniżej 10°C nawet |
Oj tak to prawda To rozwiązanie jest o niebo lepsze niż akumulator-lodówka.
"Rozwiązanie lodówkowe" jest lepsze dla przypadków gdy jest sieć 230v oraz gdy trzeba schłodzić produkty dla dzieci w czasie podróży i na miejscu (te nie zamykane w słoiczku, butelce itp.).
Najtańsze lodówy pracują na w oparciu o układ (ogniwo) Peltiera a wiec nie ma co spodziewać się cudów po lodówie (staranność wykonania). Jedno jest pewne: prąd to ten układ bardzo lubi...... rozładowanie akumulatora na postoju "murowane"……
Konrad - 2010-06-15, 18:35
Ja mam taką lodówkę 12/230 V kupioną za około 150 zł w Auchan. Jestem z niej zadowolony. Ona nie mrozi, ale schładza ok. 20 stopni poniżej temperatury otoczenia. Wiadomo, że laten nie wyjmie się z niej napoju zmrożonego, ale gdy poleży w niej przez jakieś 1,5 godziny jest fajnie schłodzony. Wiozłem w tej lodówce biały ser z Bułgarii do Warszawy latem przy ok. 30-40 stopniach ciepła na zewnątrz przez dwa dni i dojechał, nie zepsuł się, a gdy go wyjmowałem w domu to był zimny.
Lodówka ma funkcję grzania, ale ja jej nie używałem.
Biorę ją też zimą gdy jadę na narty - czasami na kwaterach nie ma lodówek ( rzadko, ale się zdarza ) i wtedy przechowuję w niej wędliny, masło, mleko. Nigdy mi się nic nie zepsuło.
Biorąc pod uwagę cenę uważam, że był to dobry zakup. Moim zdaniem jest lepsza od tych lodówek na wkłady, bo nie zawsze jest możliwość zamrożenia wkładów.
Nieraz zostawiałem samochód z włączoną lodówką na kilka godzin i nigdy nie rozładowała mi akumulatora.
Beckie - 2010-06-16, 20:53
Konrad, możesz ustalić moc swojej lodówki?
Konrad - 2010-06-17, 07:21
Zimno 45-65W, ciepło 40-55 W.
Objętość 25 l.
Beckie - 2010-06-17, 07:26
Tzn, że pobór prądu wynosi ok. 3,75A (jeśli się nie mylę - fizyka dla mnie to odległa przeszłość). Więc żeby rozładować baterię 60Ah potrzeba 16 godzin. Twoja lodówka pracowała kiedyś tak długo bez uruchamiania silnika w międzyczasie?
Konrad - 2010-06-17, 07:29
Aż tak długo to nie, gdyż zabierałem ją z samochodu. Najdłużej była włączona bez uruchamiania samochodu przez kilka godzin ( ok. 8-10 ) i nie było żadnych problemów.
IraS - 2012-08-14, 09:31 Temat postu: Klimatyzowana lodówka To następny (po spaniu w Dusterze) szalony pomysł ;). Do czego nadają się lodówki samochodowe to chyba każdy wie, działają bardziej jako termos niż lodówka. Po letnich wojażach miałem już dosyć ciepłego piwa i roztopionego masła i wpadłem na pomysł, że na przyszły sezon przerobię trochę lodówkę samochodową by faktycznie chłodziła. Będzie to tylko rozwiązanie na wyprawy nie na co dzień. Chcę usunąć wiatraczek i inne elektryczne bebechy z lodówki i połączyć ją giętką rurą z okrągłym wylotem nawiewu powietrza po środku. Lodówka będzie za siedzeniem pasażera. Wiem, że nie będzie to najlepiej wyglądało, ale jak pisałem to tylko na letnie wyprawy w cieplejsze kraje (w przyszłym roku na wiosnę wybieram się do Albanii). Pozostaje tylko problem z czego zaadoptować giętką rurę (podobną do tych w odkurzaczach) i jak w miarę wygodny sposób podpinać to pod okrągły nawiew. Jak się to uda zrobić, to wtedy klima na maxa, wolne nawiewy zamknięte i piwo powinno się schłodzić ;)
Lukas87 - 2012-08-14, 09:54
Bo turystyczne lodówki mają ogniwo peltiera możesz dołączyć jeszcze pare takich ogniw zwiekszając efekt "mrożenia" a co do twojego pomysłu to nawet dobry tylko jeśli będziesz wtłaczał powietrze do lodówki będzie wytwarzać się ciśnienie jak w kompresorze bedziesz musiał zrobić ujście także powietrza
wojtek_pl - 2012-08-14, 10:16
To lepiej zrób wylot powietrza z nawiewu samochodowego do wlotu powietrza w zewnętrznym wentylatorku od ogniwa peltiera. Bo takie ogniwo chłodzi kilka stopni poniżej temperatury otoczenia. A jak temp otoczenia będzie niska to i w lodówce będzie jeszcze chłodniej.
BTW lepiej rozebrać lodówkę i zrobić lepszą izolację cieplną. U mnie lodówka ze zwykłymi mrożonymi wkładami trzyma temperaturę niższą niż otoczenie przez 24h. W upale po 30 stopni na zewnątrz.
Ale właśnie zauważyłem, że sama lodówka ma zewnętrzną powierzchnię zimną czyli izolacja jest słaba.
IraS - 2012-08-14, 11:58
No tak, tylko te wkłady trzeba gdzieś zmrozić, co w warunkach biwakowych jest nie realne. Co do konstrukcji to oczywiście będą też otwory by powietrze miało gdzie uchodzić. Co do skuteczności ogniwa peltiera nie mam najlepszego zdania więc go wyp... bo szkoda prądu na to g....
Lukas87 - 2012-08-14, 12:03
IraS napisał/a: | Co do skuteczności ogniwa peltiera nie mam najlepszego zdania więc go wyp... bo szkoda prądu na to g.... |
Słuszna racja takie ogniwo wytwarza więcej ciepła niż zimna i jest nienażarte prądowo
A jak byś przerobił nieco schowek ??
IraS - 2012-08-14, 12:49
Lukas87 napisał/a: | A jak byś przerobił nieco schowek ?? |
he he moje spożycie piwa na wyprawach przewyższa możliwości objętościowe schowka ;)
TD Pedro - 2012-08-14, 17:16
IraS napisał/a: | he he moje spożycie piwa na wyprawach przewyższa możliwości objętościowe schowka |
- tego nie da się niezauważyć oglądając Twoje zdjęcia z wypraw...
- odnośnie do skuteczności ogniwa peltiera to zdarzają się też konstrukcje udane...
- posiadam jeszcze lodówkę/chłodziarkę prod. ZSRR w której udawało się uzyskać temperatury wewnątrz minus 2 st C (!), być może to sprawa odpowiednio dobranych parametrów, ta o której piszę ma poj. 9 litrów, wewnątrz dwie szersze scianki i spód wykonane są z z jednolitej blachy aluminiowej a moc "agregatu 45 W/50 W (dwa zakresy), niestety pokrywa nie wytrzymała próby czasu i intensywnego użytkowania i ulgła rozszczelnieniu , fajną sprawą jest to, że do wnętrza nie napływa żadne powietrze z zewnątrz a "pobieranie/oddawanie temperatury następouje poprzez schłodzone ścianki aluminiowe, dzięki czemu we wnętrzu było zdecydowanie bardziej sucho niż w chłodziarce którą użytkuję obecnie a w której moc "agregatu" również wynosi 45 W ale dla pojemności 24 litry... z pokrywy z ogniwem kapie woda a temperatura minimalna po dłuuuuuugim chłodzeniu to nie mniej, niż 7 st. C (oczywiście w zależności od stopnia wypełnienia i temperatury zewnętrznej)...
- Twój pomysł jest ciekawy... sugeruję uwzględnić jakaś izolację rurki bo będzie się rosić ...
Lukasz_B - 2012-08-14, 20:08
Przed przystąpieniem do działania sugeruję najpierw by zmierzyć jaką temperaturę ma powietrze wylatujące z nawiewów w upalny dzień po powiedzmy 30min ciągłej pracy klimy. Musiało by mieć z 10 stopni żeby zapewnić przyzwoite chłodzenie.
Z doświadczenia powiem, że na wyjazdach korzystam z lodówki turystycznej 12V/230V firmy Severin. Nieotwierana lodówka zapełniona w ok. 80% wychładza się od ok. 25C do ok. 10C dobre kilka godzin (ok. 6-8). Dobrze schłodzona zawartość (np. po całej nocy pracy na kempingu 230V), przy umiarkowanym otwieraniu utrzyma chłodne piwo kolejne 10 godzin. Nie mając możliwości skorzystania z 230V w praktyce jedno i drugie rozwiązanie będzie wymagało pracy silnika (do klimy lub do ładowania akumulatora i zasilania 12V). Zastanawiam się czy nie wyjdzie na jedno kupienie nieco lepszej lodówki turystycznej z ogniwem Peltiera, ewentualne ulepszenie izolacji termicznej, co przerabianie lodówki na "zasilanie" powietrzem z klimatyzacji.
Lukas87 - 2012-08-15, 06:57
A co byś powiedział na takie coś http://allegro.pl/lodowka...2546130450.html i do tego przetwornica?? Przy takiej lodówce to Ci piwo już zamarznie 80W pobór prądu z sieci przy przetwornicy liczmy 8-9A wiadomo agregat nie chodzi cały czas tylko cyklicznie
IraS - 2012-08-15, 07:21
Dosyć ciekawa propozycja, ale przy takiej cenie to wolał bym poznać jakieś opinie na temat tego urządzenia zanim kupię.
Trochę martwię się też o prąd, którego dużo potrzebuje na wyprawach, bo wszystko zasilane jest z akumulatora, który musi zasilać 2 gpsy, ładować conajmniej 2 komórki, dwa laptopy, akumulatory do aparatów. Do tego chodzi klima, która też sporo ciągnie, jak podepnę jeszcze przetwornice 220v to może być problem
wojtek_pl - 2012-08-15, 07:23
Zdecydowanie lodówka z agregatem będzie chłodzić lepiej niż taka z ogniwami Peltiera ale tu występuje drastyczna różnica w cenie.
EDIT: Klima nie bierze sama w sobie prądu w dużych ilościach bo tak na prawdę to tylko sprzęgło na sprężarce jest załączane.
IraS - 2012-08-15, 07:33
wojtek_pl napisał/a: | EDIT: Klima nie bierze sama w sobie prądu w dużych ilościach bo tak na prawdę to tylko sprzęgło na sprężarce jest załączane. |
Ja mam taki sprytny rozgałęźnik ze wskaźnikiem prądu, po włączeniu klimy przygasają prawie dwie diody i tak jest cały czas jak chodzi klima. Tak samo miałem w Terrano, pamiętam, że jeszcze jak podłączyłem lodówkę to akumulator nie był dostatecznie ładowany.
wojtek_pl - 2012-08-15, 08:31
Dziwne... Zakładając, że wentylator chodzi cały czas to co może brać aż tyle prądu ?
_Big_Mac_ - 2012-08-15, 09:10
Wentylator często nie chodzi cały czas, tylko w trakcie pracy klimy. Znaczy, czasem są takie upały, że chodzi na okrągło, ale przy temperaturze "średniej" bywa tak, że jest potrzebny tylko gdy klima pracuje. Tak przynajmniej jest u mnie.
wojtek_pl - 2012-08-15, 09:14
Prawda. Zapomniałem o wentylatorze chłodnicy...
mekintosz - 2012-08-19, 09:45
Ciekawe czy w kazdym samochodzie przy wlaczonej klimie pracuje "głowny" wentylator chłodnicy, zamiast np mniejszego "pomocniczego" tylko do chłodzenia parownika ? Mam pierwszy pojazd z klima, stad nie mam doswiadczenia.
wojtek_pl - 2012-08-19, 11:25
W Dusterze jest tylko jeden wentylator. Podobnie jak w większości samochodów z małymi silniczkami. I jak włączasz klimę to powinien pracować ze zmniejszoną wydajnością a w przypadku za wysokiej temperatury włącza się "drugi bieg" i pracuje z pełną wydajnością.
Lukas87 - 2012-08-20, 19:18
jak nie ma zbyt wysoka temperatura to pracuje cyklicznie (kilka sekund po czym wyłącza się na chwile i znowu)
Karenzo - 2015-07-15, 22:00 Temat postu: Lodówka samochodowa Chce zakupić lodówkę do bagażnika bo często worze mięso / mrożonki w aucie i na wakacje się przyda .
Jakie macie doświadczenia w tym zakresie , na co zawracać uwagę przy zakupie .
ładowana od góry czy boku
wybrałem sobie 3 lodówki na allegro na szybko
400 zł
http://allegro.pl/lodowka...5379728510.html
320
http://allegro.pl/lodowka...5379728587.html
240
http://allegro.pl/lodowka...5336129295.html
corrado - 2015-07-15, 22:28
wybrałbym najtańsza za 240pln bo ma 33L
a ta za 410pln 45L, a cena prawie 2 x wieksza
druga to lipa - tylko 20L
bebe - 2015-07-16, 08:28 Temat postu: Re: Lodówka samochodowa
Karenzo napisał/a: | na co zawracać uwagę przy zakupie |
Na wysokość. ;)
route2000 - 2015-07-16, 08:30 Temat postu: Re: Lodówka samochodowa
bebe napisał/a: | Karenzo napisał/a: | na co zawracać uwagę przy zakupie |
Na wysokość. ;) |
Tylko uważaj żebyś potem nie narzekał jak nasz kolega Cav.
Dar1962 - 2015-07-16, 10:05 Temat postu: Re: Lodówka samochodowa
Na wysokość. ;) |
Karenzo - 2015-07-16, 10:07
Ja w ogóle planuje wozić ja na podłodze tylnej kanapy bo tam mam też gniazdko . U mnie tylne fotele są używane raz do roku
Jak w bagażniku to żaden problem bo mam tą szmacianą zasłonę więc się trochę naciągnie
corrado - 2015-07-16, 10:38
a takie za 150pln 27L lodóweczki są coś warte ? Pochodzą przynajmniej z rok ?:)
Bo mam chęć sobie zakupić też żeby frugo sibie chłodzić i masło do kanapek :)
Karenzo - 2015-07-16, 12:49
Ta za 240 troche mnie odstrasza bo to bezczelny chinol .
Wszystkie te tanie lodówki są takie same tylko firmy inne
Od podłogi do maty mam 54 cm
Nie znalazłem jeszcze lodówki która by się nie zmieściła .
wszystkie mają maks 47-49 cm
Karenzo - 2015-07-16, 13:16
wybrałem 3 inne bo tamty były niefirmowe
http://allegro.pl/duza-lo...5401957529.html
http://allegro.pl/lodowka...5293486575.html
http://allegro.pl/lodowka...5215170961.html
corrado - 2015-07-16, 13:33
Byla w rodzinie lodowka do kuchni firmy CAMRY - kiepska , psula sie pare razy w ciagu paru lat
Ajgor - 2015-07-16, 15:51
Szczerze mówiąc to Camry mi się tylko z Toyotą kojarzy .Miałem kilka urządzeń z Clatronica i nie narzekałem.Do dziś mam działający wentylator tej firmy, a ma 14 lat, choć pewnie i tu znajdą się osoby którym Clatronik się psuł na potęgę.
Cav - 2015-07-16, 16:19 Temat postu: Re: Lodówka samochodowa
Na wysokość. ;) |
Ma wersję 4x2, więc nie ma problemu.
Ten pojawia się dopiero w wersji 4x4.
BTW: W nowym Ssangoungu Tivoli dali roletę zamiast półki, mimo że kompletnie nie jest potrzebna, jako że ma długość ze 25 cm.
A w Dusterze poskąpili, mimo że aż się prosi.
Cav - 2015-07-16, 16:21
Karenzo napisał/a: | Ja w ogóle planuje wozić ja na podłodze tylnej kanapy |
Szybko zrezygnujesz, bo taka lodówka buczy.
Im starsza tym głośniej.
Mnie wkurza nawet jak jest w bagażniku pod półką.
Marmach - 2015-07-16, 18:50
Co do tanich lodówek, to ja kupowałem w Biedzie taką lodówkę:
http://www.biedronka.pl/p...urystyczna-29-l
Dała radę utrzymywać jedzenie w dobrym stanie nawet w Grecji ;)
Problem z nią jest taki, że chociaż pozwala na zasilanie 230/12V, to tylko przy prądzie przemiennym pozwala na regulację obrotów. Mnie to bardzo nie przeszkadzało, bo podpiąłem ją pod przetwornicę, dzięki czemu można było ją nastawić na niewielkie zużycie energii (normalnie wyżera maks kilkadziesiąt W), acz jest to upierdliwe. No i strata energii na konwersji 12V >230V >12V na pewno jakaś jest. Drugi problem jest taki, że chociaż lodówka ładnie chłodzi, to ma dość biedną warstwę izolacyjną (za to jest lekka), więc dopiero z solidnym załadunkiem utrzymuje skutecznie temperaturę.
Mimo to jak na cenę uważam że jest przydatna.
Karenzo - 2015-07-16, 19:39
Warto kupować coś markowego nie chińskiego ? (przynajmniej nie robionego tak samo jak te wszystkie najtańsze )
http://allegro.pl/lodowka...4917300747.html
te wcześniejsze lodówki mają tylko logo jakiejś firmy ale są takie same jak te bez żadnej firmy
Lajkonik - 2015-07-17, 06:32
Fajne te lodówki z zasilaniem 12/230, bo na przetwornicy będą wydajniejsze (gdyby nie dawały rady na 12V). Zawsze też można przed wyjazdem na kilka godzin włączyć w domu, żeby się wychłodziła.
Nie wiem dokładnie co masz na myśli pisząc, że chcesz trzymać lodówkę na podłodze kanapy. Ja wróciłem właśnie z wypadu do Włoch, gdzie byłem z pożyczoną lodówką, która jechała za przednim siedzeniem pasażera. W czasie jazdy nie przeszkadza, ale na postoju było ją słychać. Mieści się mało komfortowo (trzeba przesuwać fotel żeby włożyć lub wyjąć lodówkę a i pasażer musiał podróżować nieco bliżej przedniej szyby, niż bez lodówki). Oczywiście wszystko zależy od szerokości lodówki, a ta była spora, choć kilka z tych, które wskazałeś na aukcjach wydają się szersze od tej, którą miałem.
Karenzo - 2015-07-17, 10:12
Chodzi o dokładnie te samo miejsce które ty używałeś .
Za fotelem pasażera .
Jestem zdecydowany kupić http://allegro.pl/lodowka...5497200639.html
jest prawie 100 zł droższa od konkurencji tu podanej ale wygląda na porządny sprzęt który dłużej pochodzi
Lodówka pobiera 50 W czy nie trzeba zrobić jej lepszego połączenia z aku ?
grubszy kabel itp ?
Daster - 2015-07-17, 11:16
Się oglądało Nowy Gadżet na TVN Turbo
Karenzo - 2015-07-17, 11:39
ocb ?
Daster - 2015-07-18, 07:28
http://www.tvnturbo.pl/ak...tow,167129.html
Karenzo - 2015-07-18, 08:48
To jest lodówka sprężarkowa i kosztuje 4 razy więcej od rozpatrywanych .
W tych tanich jest ogniowo paltiera które może schodzić wew. o ok 15 względem otoczenia .
A te sprężarkowe to są prawdziwe lodówki które mogą utrzymać 4 C w środku nie zależnie od otoczenia
tylko że najtańsze kosztują ok 1500 zł
Karenzo - 2015-07-18, 11:10
Koniec końców kupiłem taką
http://allegro.pl/lodowka...5441720951.html
dlaczego ?
bo komora chłodnicza jest wysoka aż 41 cm , starcz nawet na wysokie butelki .
Butelka wody 1,5 L ma 35 cm wys. 2l jest kilka cm wyższa .
Radze zwracać na to uwagę przy zakupie , większość oferuje 34-35 (a trzeba jeszcze odjąć od tej liczby grubość wentylatora )
Wszystkie lodówki na ogniwach peltiera to właściwie schładzacze wszystkie mają taką samą wydajność . ok 50 W . Tyle wystarczy aby schłodzić o 10-14 stopni metr sześcienny powietrza w godzinę (wydajność klimatyzatorów )Tak więc nie jest to lodówka która za zadanie ma utrzymanie 4C niezależnie od otoczenia
Działają na zasadzie płytki na którą podaje się prąd (50 W ) w efekcie czego po jednej stronie jest 50 W ciepła i 50 W zimna (w dużym uproszczeniu ) .
Tak więc cała to lodówka to płytka peltiera , po radiatorze + wentylatorze na stronę .
Nie opłaca się kupować markowych super lodówek bo to technologia z 19 wieku .
Jeżeli będzie się dało to wymienię wentylatory na dużo cichsze bo wkładają pewnie najtańsze komputerowe 8x8
kubalonek - 2015-07-18, 18:30
widziałem w necie lodówki prąd 220 / 12 V i gaz propan-butan ( absorbcyjna ) cena ok 700 zł , zastanawiam się nad taką . Moze ktoś ma takową jak to się sprawdza ... w terenie na gazie ?? . Lodówki 50 W to nędza żadka , tyle tylko że trochę dłużej wytrzyma mięso które trzeba włożyć zamrożone na kość plus 1.5 L zamrożonej na lód wody ... na wyprawy do chorwacji się zwykła sparawdza , ale nie do końca . W każdym razie w warunkach kempingowych mając 220 browca nie schłodzisz ...
Karenzo - 2015-07-18, 18:49
Ja to bym kupiłem zwykłą lodówkę za te pieniądze i podłączył pod przetwornice
http://allegro.pl/zamraza...5538551795.html
za te pieniądze masz super sprzęt
W sumie ...
to sam się zastanawiam czy nie kupić takiego maluszka
http://allegro.pl/nowa-za...5524726177.html
+
przetwornica
i będzie super lodówka turystyczna za 1/4 cenny
Marmach - 2015-07-18, 20:50
Tylko trzeba uważać jak z dzieckiem w samochodzie :D
"Dopuszczalna temperatura otoczenia: od 16ºC do 32ºC"
Dusterjack - 2015-07-19, 12:23
Też szukam lodówki ale większej, co najmniej 40 l.
Przymierzam się do:
http://www.conrad.pl/Lod%...A_17271_0822018
Czy ktoś miał coś podobnego?
Lajkonik - 2015-07-20, 06:16
kubalonek napisał/a: | Lodówki 50 W to nędza żadka , tyle tylko że trochę dłużej wytrzyma mięso które trzeba włożyć zamrożone na kość plus 1.5 L zamrożonej na lód wody ... na wyprawy do chorwacji się zwykła sparawdza , ale nie do końca . W każdym razie w warunkach kempingowych mając 220 browca nie schłodzisz ... |
Lodówka z którą ja jechałem miała wrzucony do środka termometr. Dojechałem do Włoch ok 13:00 w upale, a w lodówce (rozpakowana ok 1h po przyjeździe) było 7stC. Pełna lodówka (z gabarytów - niecałe 30l), co się dało włożyłem zamrożone, moc 48W. Myślę, że to wszystko kwestia izolacji i tylko z jej powodu lepiej kupować lepszą lodówkę. W drodze powrotnej (bez zamrożonych rzeczy) uzyskałem już znacznie gorszy wynik (kilkanaście stopni).
Karenzo - 2015-07-20, 11:41
a lodówka była jak ?
sprężarkowa , telemetryczna , gazowa ?
Lajkonik - 2015-07-21, 12:48
nie sprężarkowa i nie gazowa, więc zostaje telemetryczna
eplus - 2015-08-23, 05:40
Karenzo napisał/a: | To jest lodówka sprężarkowa i kosztuje 4 razy więcej od rozpatrywanych .
W tych tanich jest ogniowo paltiera które może schodzić wew. o ok 15 względem otoczenia .
...
Działają na zasadzie płytki na którą podaje się prąd (50 W ) w efekcie czego po jednej stronie jest 50 W ciepła i 50 W zimna (w dużym uproszczeniu ) . |
Radziecka nauka znalazła rozwiązanie problemu małej wydajności lodówek Peltiera. Do dużej lodówki wkłada się małą lodówkę i uzyskuje się w niej 30 stopni poniżej temperatury otoczenia. Jeśli dużą lodówkę wiezie się w klimatyzowanym aucie - można zejść poniżej zera (oczywiście C). A koszt tylko 2x większy, czyli połowa lodówki sprężarkowej.
Aby bilans się zgadzał - dajemy 50W zasilania, dostajemy 50W zimna i 100W ciepła.
Dardus - 2015-08-23, 09:59
Są jeszcze lodówki absorpcyjne, ale to już stosowane przeważnie w karawaningu
Karenzo - 2015-08-23, 18:29
Fajna ta lodóweczka co kupiłem , ale do chłodzenia się nie nadaje .
Jedyne sensowne jej użycie to podtrzymywanie temperatury schłodzonych napojów .
Mimo legendarnego bagażnika lodówka stoi pionowo i ma jeszcze 5 cm luzu do pseudo rolety bagażnika
koniec konieców kupiłem
http://allegro.pl/lodowka...5441720951.html
tania i nawet dla mnie za duża ważne że wysoka (jedna z najwyższych na alledrogo ) więc można spokojnie chłodzić wysokie butelki
2 l cola wchodzi i jeszcze jest kilka cm luzu
Ja od podłogi do rolety mam 55 cm
Marmach - 2015-08-23, 19:41
Karenzo napisał/a: | koniec konieców kupiłem |
Ja mam z biedronki absolutnie identyczną konstrukcję... Rozważam tylko oklejenie jej srebrną odblaskową folią, żeby chociaż minimalnie poprawić izolację, bo teraz jest ciemnogranatowa i na pewno trochę ciepła łapie...
Karenzo - 2015-08-23, 20:01
Jeżeli ci się chce można tanio i łatwo ulepszyć taką lodóweczke .
Cała korekcja stoi na ogniwie Peltiera radiatorze i wentylatorze
Jak widać jest to klasyczny zestaw chodzący elektronikę
Wystarczy wymienić wentylator na coś wydajniejszego (standardowy rozmiar 8x8 ) , dać radiator miedziany i lepszą pastę termo przewodzącą (dostępna w każdym sklepie komputerowym )
tu ciekawy projekt
http://www.swiatelka.pl/p...cf9f5c706a78405
Cav - 2015-08-23, 21:02
Karenzo napisał/a: | Fajna ta lodóweczka co kupiłem , ale do chłodzenia się nie nadaje .
Jedyne sensowne jej użycie to podtrzymywanie temperatury schłodzonych napojów .
Mimo legendarnego bagażnika lodówka stoi pionowo i ma jeszcze 5 cm luzu do pseudo rolety bagażnika
|
Bo nie masz legendarnego bagażnika, tylko normalny.
W wersji 4x4 tak dobrze nie ma, ale po wywaleniu koła zapasowego, też wszystko wchodzi z dużym zapasem.
Lajkonik - 2015-08-24, 06:22
Ten gościu to wariat - no dobra - pasjonat. Ale kilka tych jego przeróbek każdy może wykonać, poprawiając sprawność swojej lodówki. Uzupełnienie pianki, wydajniejsze radiatory i wentylatory ... Jak kupię własną lodówkę, to pokuszę się o kilka z tych usprawnień.
wojtek_pl - 2015-08-24, 06:28
Marmach napisał/a: | Karenzo napisał/a: | koniec konieców kupiłem |
Ja mam z biedronki absolutnie identyczną konstrukcję... Rozważam tylko oklejenie jej srebrną odblaskową folią, żeby chociaż minimalnie poprawić izolację, bo teraz jest ciemnogranatowa i na pewno trochę ciepła łapie... |
Folia to mało. Ja bym zrobił jakiś pokrowiec ze starego koca... I ten można folią zzewnatrz obszyć.
Miałem to samo jak używałem swojej lodówki elektrycznej. Słaba izolacja.
Co ciekawy taka samochodowa z wkładami zamrożonymi trzyma chłód przez 24 h, mimo upału na zewnątrz.
Generalnie lepsza izolacja i nawet te z ogniwem Peltiera utrzymają niską temperaturę w środku. Oczywiście pod warunkiem wkładania do środka zimnego towaru.
Marmach - 2015-08-24, 09:30
Karenzo napisał/a: | Wystarczy wymienić wentylator na coś wydajniejszego (standardowy rozmiar 8x8 ) , dać radiator miedziany i lepszą pastę termo przewodzącą (dostępna w każdym sklepie komputerowym )
tu ciekawy projekt
http://www.swiatelka.pl/p...cf9f5c706a78405 |
Tylko skąd na to wszystko wziąć czas :D
Niemniej spolerowanie radiatorów czy dopompowanie pianki to szybkie i pewnie dość skuteczne ulepszenia.
Problem jest może taki, że ulepszanie takiej lodówki skutkuje wzrostem jej masy, a jednak ma to być sprzęt przenośny. Jak się taką lodówkę zapcha różnymi produktami, to i tak uchwyt pracuje w warunkach krytycznych. Zwiększenie radiatorów i wentylatorów na wydajniejsze i cięższe + lepsza izolacja... myślę, że może to być przerost formy nad treścią.
route2000 - 2015-08-24, 10:14
To można jeszcze usprawnić uchwyt.
Ale za to masz lepiej schłodzone produkty niż obecnie.
A czas zabawy w przeróbki to można robić spokojnie w jesienne weekendy i zimowe wieczory, a potem mieć gotową lodówkę na przyszły sezon.
wojtek_pl - 2015-08-24, 10:23
Można zrobić torbę/pokrowiec/izolator z koca, razem z pasami do noszenia. :)
Lajkonik - 2015-08-24, 13:49
Co wy porównujecie masę odrobiny pianki, czy trochę większe radiatory z aluminium, czy nawet miedzi, do masy kilku butelek napojów, które jeżdżą w takich lodówkach. Uchwyt ma wytrzymać więcej, niż możliwości lodówki. Ale pomysł z pasami przy okazji dodatkowej izolacji może rozwiać takie dylematy u nadmiernie zapobiegliwych.
Marmach - 2015-08-24, 17:24
Idąc dalej tym tropem można pokryć lodówkę 20cm styropianem i załadować ją na przyczepkę. Albo przed każdym wyjazdem ładować do środka blok suchego lodu.
Mój uchwyt z całą pewnością wygina się groźnie po załadowaniu napojów i jedzenia. Można oczywiście zamontować dużo rzeczy, ale gdzieś osiąga się granicę kompromisu między wygodą, a skutecznością.
Ikarusiarz - 2015-08-27, 12:12
http://emistomarket.pl/pl...z-Agregat/10300
Polecam. Miałem taką w ciężarówce. Podłączona do zapalniczki. Jak włożyłem termometr, to pokazywało od 0,6 do 6 stopni. Na pewno widać szron. Uwaga: Ciężka i raczej mało przenośna.
wojtek_pl - 2015-08-27, 19:49
Wiadomo, że ze sprężarką będzie najlepsza ale taka kosztuje znacznie więcej.
michele - 2018-04-26, 10:42 Temat postu: Lodówka akcesorium: 77 11 431 405 Nie potrafię znaleźć większej ilości zdjęć, czy też opisu przedstawianej lodówki jako akcesorium, a się nad nią zastanawiam do wybrania., jak jest mocowane, za pomocą pasów?
Jakieś opinie, uwagi mile widziane.
sobol1976 - 2018-04-26, 12:20
Przyłączam się do tego pytania. Też mam ją zamiar zamówić.
Z tego co tylko zauważyłem to jest produkt WAECO, a więc dobra firma. Pytanie tylko czy ten konkretnie model jest aż tak dobry, że cena regularna sięga 469 PLN. :)
A tu parę zdjęć: na Amazonie
I sposób mocowania
Dymek - 2018-04-26, 12:21
Mam nadzieję, że za voucher byś brał, bo inaczej przepłacasz okrutnie. Użytkowo porównywalne (pojemność, zasilanie, wydajność) znajdziesz już od 200zł... Jako zaletę widzę te siatki, kieszonki i pasek do przenoszenia na ramieniu.
Ale wracając ściśle do pytania- po chwili googlania okazuje się, że to brandowany model chłodziarki firmy DOMETIC WAECO. W różnych miejscach podają jej pojemność jako 24l lub 20l, więc nie wiadomo komu wierzyć. Być może dla Renault robią jakiś ciut powiększony klon tego modelu: WAECO Bordbar AS 2S
Strona producenta wraz z polską instrukcją obsługi
Wpisujesz w wyszukiwarkę i nawet filmy z tym modelem wyszukasz
shrek - 2018-04-26, 12:46
To nie lodowka tylko chlodziarka. Wiec z ta kase mozna kupic dwie inne.
Marek1603 - 2018-04-26, 13:19
Na promocji kupiliśmy do pracy lodówkę z zamrażalnikiem 42L za 399zł.
Fakt, na 230V ale zadanie spełnia. Do Lodgy wchodzi pod roletkę.
michele - 2018-04-26, 13:43
Tak, na voucher szukam elementów, jakby mi się nie udało załatwić czujników ciśnienia
CzarnY - 2018-04-26, 18:39
A co ma się nie udać - na vouczer to nawet opony jesteś w stanie załatwić u niektórych :)
norton1 - 2018-04-26, 20:49
Ja na Voucher bralem czujniki oraz drugi komplet felg, takze powinienes tez dac rade :)
michele - 2018-04-27, 07:34
u Zięby w Katowicach takiej opcji nie ma, tylko to co jest w akcesoriach...
metalic - 2019-07-09, 22:18
Witam. Jakie są wasze doświadczenia z używaniem takiej lodówki samochodowej? Konkretnie chodzi mi o to w jakim stopniu i czy w ogóle używanie jej wpływa na obciążenie akumulatora.
Planuję zabrać na urlop taką lodówkę https://www.lidl.de/de/cr...4nbh1g07&group=
i się zastanawiam czy nie obciąży to zbytnio aku
boban666 - 2019-07-10, 06:18
Nie powinno być problemu. Ja od kąd dzieci się pojawiły zawsze jeżdżę z lodówką , podgrzewaczem do mleka/kaszy podłączonym laptopem ładowarka itp. i w żadnym aucie nie było problemu z Aku. Byle nie zostawić auta z załączonymi tymi ustrojstwami i wyłączonym silnikiem
papse - 2019-07-10, 07:39
Właśnie kupiłem w ubiegłym tygodniu, dokładnie tą z Lidla.
Testowałem w domu przez cały weekend na różnych trybach pracy i daje radę, a jak włożysz zamrożony wkład to już bajka. Do środka wrzuciłem bezprzewodowy termometr, więc miałem podgląd na bieżąco.
Odnośnie obciążenia akumulatora się nie martw, lodówka pobiera miedzy 40 a 50 W, jeśli mnie pamięć nie myli . Czyli jak na byka kartofel, żarówka mijania ma więcej.
boban666 napisał/a: | Byle nie zostawić auta z załączonymi tymi ustrojstwami i wyłączonym silnikiem |
Nie ma zagrożenia w Dusterze, do tylnego gniazda mam podłączoną kamerę samochodową, po zgaszeniu silnika wyłącza się.
metalic - 2019-07-10, 18:39
Lodówka fajna szkoda tylko, że pół bagażnika zajmuje Dzięki za odpowiedź, czyli jak zwykle jestem przewrażliwiony.
|
|