| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Dacia Sandero rozbudowa funkcji ??
NosferatusxD - 2026-01-03, 17:05 Temat postu: Dacia Sandero rozbudowa funkcji ?? Witam,
Jestem tu nowy no i jestem też świeżym użytkownikiem Daci Sandero niestety w wersji podstawowej gołej… Co za tym idzie chciał bym się zorientować czy ktoś na forum podejmował się już modyfikacji tego auta o podstawowe funkcje takie jak :
- dołożenie poduszki pasażera
- dołożenie centralnego zamka
- montaż obiegu zamkniętego powietrza ( tak niestety moja nie ma tej funkcji)
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Bo szczerze chcę się za to zabrać ale nie mam bladego pojęcia od czego zacząć😅
MartinezTychy - 2026-01-03, 20:50
NosferatusxD,
Zacznijmy od początku:
- poduszki pasażera nie doposażysz we własnym zakresie
- centralny zamek możesz mieć kupując taki gotowy zestaw
montaż obiegu zamkniętego był tylko z klimatyzacją.
Centralny zamek operacja wykonalna jak najbardziej we własnym zakresie lub korzystają z pomocy elektromechanika.
Poduszki tego nie zrobisz sam ani z pomocą kogoś innego, ingerencja w instalacje elektryczną i elektronikę, potrzebować będziesz deskę rozdzielczą z poduszką, ta sama sytuacja w obieg zamknięty, nie masz klimatyzacji to obieg jest w zasadzie zbędny.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko nieopłacalne.
NosferatusxD - 2026-01-03, 21:12
| MartinezTychy napisał/a: | NosferatusxD,
Zacznijmy od początku:
- poduszki pasażera nie doposażysz we własnym zakresie
- centralny zamek możesz mieć kupując taki gotowy zestaw
montaż obiegu zamkniętego był tylko z klimatyzacją.
Centralny zamek operacja wykonalna jak najbardziej we własnym zakresie lub korzystają z pomocy elektromechanika.
Poduszki tego nie zrobisz sam ani z pomocą kogoś innego, ingerencja w instalacje elektryczną i elektronikę, potrzebować będziesz deskę rozdzielczą z poduszką, ta sama sytuacja w obieg zamknięty, nie masz klimatyzacji to obieg jest w zasadzie zbędny.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko nieopłacalne. |
Są Dacie w sprzedaży które nie mają klimatyzacji ale mają obieg zamknięty w normalnym nadmuchu dostępny stąd też mój pomysł by dokonać takiej przeróbki u siebie .
Poduszkę trzeba aktywować to wiem chciałem się dowiedzieć czy ktoś montował sam czy dużo w tym zachodu po prostu ? czy szybciej i łatwiej zamontować fotele z poduszkami ?
A centralny zamek to raczej myślałem że ktoś doradzi jaki pakiet trzeba kupić by do Sandero pasował bo na allegro jest tego od zatrzęsienia tylko pytanie który zestaw odpowiedni .
DrOzda - 2026-01-05, 09:18
Zacznijmy od początku, rozumiem że masz tylko jedną poduszkę w kierownicy w wersji Access?
https://www.daciaklub.pl/forum/download.php?id=532
Żeby doposażyć go w poduszkę pasażera musiałbyś wymienić cały prawy panel kokpitu tam gdzie schowek plus podłączyć poduszkę pod instalację do jej wyzwalania. No i wypadałoby jakoś przetestować czy ma szansę zadziałać.
Reasumując gra niewarta świeczki dodatkowo obarczona ryzykiem uszkodzenia instalacja do aktywacji poduszki kierowcy.
Poduszki w fotelach, były w pierwszych Sandero dostępne jako dodatkowy pakiet na wybrane rynki. I zdaje się że wtedy wyposażone w inną instalację z dodatkowymi czujnikami itd.
Więc to nie jest tak że sobie zamontujesz inne fotele i wepniesz w instalację.
|
|