| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Chłodzenie tylko z jednej strony
patrik2 - 2026-05-25, 15:22 Temat postu: Chłodzenie tylko z jednej strony Cześć,
Mam problem z Dacią Lodgy 1,6 SCE 2017 rok, otóż po włączeniu klimatyzacji zimne powietrze leci tylko po prawej stronie, czyli z nawiewu po prawej stronie deski rozdzielczej i z prawego nawiewu na środku deski rozdzielczej. Z nawiewów po lewej stronie leci wręcz gorące powietrze. Czy ktoś miał podobny problem? Czym to może być spowodowane?
MartinezTychy - 2026-05-25, 17:22
Serwis klimatyzacji kiedy robiłeś?
Biorąc pod uwagę, że jest to klimatyzacja jednostrefowa winowajcą może być zbyt niska ilość czynnika w układzie.
jack63 - 2026-05-27, 10:20
| MartinezTychy napisał/a: | | Serwis klimatyzacji kiedy robiłeś? |
A co to jest ten sewis? Na czym polega? Ja nie robiłem i raczej nie mam zamiaru robić.
toka93 - 2026-05-27, 13:05
Ściągnięcie czynnika, sprawdzenie szczelności. Bez tego nie ma co w ogóle podchodzić do diagnozowania.
Dymek - 2026-05-28, 08:08
| jack63 napisał/a: | | A co to jest ten sewis? Na czym polega? Ja nie robiłem i raczej nie mam zamiaru robić. | Ale samochód z którego rocznika? Z 2024? Bo ja, jeżeli klimatyzacja działa i nie mam zarzutów co do jej chłodzenia, to robię taki "serwis" po 9-10 latach. W obecnym Sandero z 2017, też NIC jeszcze przy klimie nie robiłem.
Druga grupa to "wyznawcy corocznego serwisu klimy", którzy bez względu na jej działanie, zazwyczaj na początku sezonu, jeżdżą wydać tradycyjnie swoje pieniądze, w dodatku często w różnych niekoniecznie zbyt profesjonalnych punktach.
Każdy ma wybór
Ale w przypadku problemów- jak u autora wątku, bezwzględnie trzeba od takiego serwisu zacząć.
Kauris - 2026-05-31, 12:40
@patrik2
A jak nie używasz klimy to leci równo czy też ciepłe dmucha z jednej strony?
|
|