DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - podgrzewanie foteli DD I

ex_perimental - 2026-07-23, 14:32
Temat postu: podgrzewanie foteli DD I
Cześć.
Mam taki problem. Podgrzewanie foteli, wcześniej miałem to zrobione na włącznikach z innego modelu Renowki (brazowa wtyczka + przekazniki bistabilne- tak sobie to wymyslilem).
Problem w tym, że zdech mi przekaznik i probuje wrocic na dedykowanych przekaznikach z Logana II (szara wtyczka) o numerze 26488, bo i tak lezaly na polce w garazu.
Schemat jakis wygrzebalem z forum do Dustera I i wychodzi na to, ze to piny B1 i B2. Na tych przelącznikach wytypowalem piny A1 i B2 (w tej konfiguracji grzeja maty).
W znalezionym schemacie sa dwa przewodym, a ja mam maty z 3 przewodami (maty oryginale do Dacii lub Renowki, nie pamietam juz).
Jezeli macie schemat do Dustera I inny niz ja (na wiazke 3 pin przy przelaczniku) lub pinout przelacznika 26488 to bede wdzieczny, bo nie wiem na ktory pin mam wpiac ten 3 kabel.
Nie wiem czy to jest podswietlenie wlacznika, gdy fotele grzeja (w srodku jest dioda) czy to jakas regulacja/zabezpieczenie temperaturowe.
Pozdrawiam

Dymek - 2026-07-23, 19:57

Jaki szary przekaźnik? Fabryczna instalacja grzanych foteli w Daciach starszych generacji nie ma w obwodzie żadnych przekaźników- jest bezpiecznik w skrzynce + szeregowo wyłącznik+ mata. Nic więcej.Maty mają zasilanie dwu przewodowe, Wylączniki mają diodę do podświetlenia (po ciemku), ale nie działa, bo fabryczne wiązki nie mają trzeciej żyły doprowadzającej napięcie podświetlenia. Jak zakładałem fabryczny zestaw u siebie w Sandero2, to zmostkowałem sobie w wyłącznikach tak, , że świecą gdy są wyłączone.
DrOzda - 2026-07-24, 15:36

Mam wystawione takie boczki z przełącznikami

https://allegrolokalnie.pl/oferta/boczki-do-dacia-lodgy

malygabrys - 2026-07-27, 16:21

Może nie bardzo w temacie, ale w swoim starym DDI wymieniałem fotele ze względu na przetarcia i plamy, i wstawiłem do niego fotele od DDII 2017r z podgrzewaniem z fabryki. Fotele oczywiście pasowały, wtyczki pasowały i podgrzewanie działa ze sterowaniem jak pokazałeś z boczku chociaż w swojej DDI nie miałem takich bajerów.