No to masz szybę do umycia tak stwierdziła moja żona
Niestety uchwyt nie trzyma pomimo że widać że przylega całą swoją powierznia chyba jednak jest wadliwy i pójdzie do reklamacji
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-11-04, 12:23
Uchwyt musi być zwichrowany - nie przylega równolegle do powierzchni stąd nie trzyma. W końcu to chińszczyzna. Trzeba reklamować i wymienić na nowy. Mam takich uchwytów 3 i wszystkie łapią na suchą szybę.
Prestigio Roadrunner 500 przetestowany, obraz żyleta, w zasadzie identyczny z normalną tanią kamerą fullhd Praktica 10.1. Obraz płynny, bez widocznego klatkowania, nasycenie barw OK. W pomieszczeniach przy sztucznym oświetleniu pojawia się pewna ziarnistość obrazu, ale do przyjęcia. Kilkanaście minut kręcenia krajobrazów na pieszym spacerze nie nadużyło baterii, zresztą zapasowa, nowa bateryjka od nokii kosztuje 20zł. Zdecydowanie polecam i do auta i jako przenośny sprzęt na spacery z dzieciakami. Wielkość w zasadzie starszych telefonów więc naprawdę super.
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-11-04, 18:16
Mówiłem, że będziesz zadowolony - za te pieniądze sprzęt naprawdę z górnej (bądź prawie górnej) półki. Jestem jedynie ciekawy, o ile lepszy (o ile w ogóle lepszy) jest DOD. No ale to już (przynajmniej cenowo) najwyższa półka.
Wysłany: 2012-11-04, 21:10
Jest rzeczywiste 1080p - obraz brzytwa,a i głos świetny: zero trzasków itp. (tak jest w Prestigio Roadrunner 510). Ale z tego co pisze powyżej wiciu_r: 500-tka ma tak samo.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-04, 21:35
W temacie podczerwieni - nie trzeba szukać czołgowych wynalazków
Wystarczy oświetlacz IR (nie będe podawał linków, bo nie chcę robić nikomu reklamy, w necie jest tego dużo). Od kilkudziesięciu złotych. Pytanie brzmi na ile te tańsze rejestratory rozpoznają podczerwień.
Z ciekawostek, kolega zajmujący się CCTV zamontował sobie w aucie kamerę z filtrem mechanicznym dzień noc i taki mały oświetlacz dzieki czemu w nocy na monitorze w swoim aucie widzi drogę kilkadziesiąt metrów naprzód nawet jak ma wyłączone światła. Świetny bajer i nawet niedrogo to wychodzi (kilkaset złotych). Przy jakiejś okazji zrobię fotkę.
Przetwornik w zwykłych kamerach też widzi podczerwień i dlatego aby nie zakłócać obrazu w kamerach montuje się przed nim filtr podczerwieni. Jak go zdemontujesz to masz prawie noktowizor. Rejestratory nie mają takiego filtru i tyle.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 4x2
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 371 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-04, 22:00
radzio napisał/a:
To nie kwestia rejestratora, tylko przetwornika obrazu. Każdy obecnie stosowany "widzi" w podczerwieni.
Trochę tak, trochę nie.
Precyzując - przetworniki widzą podczerwień, ale z uwagi na zakłócenia koloru mają zamontowany filtr wycinający podczerwień z pasma. Tanie rejestratory czy inaczej tanie kamery do monitoringu wycinają po prostu informacje o kolorze (nic nie jest usuwane mechanicznie, jak w normalnych rozwiązaniach) i programowo podbijają sobie czułość, są przez to nieco bardziej czułe na podczerwień. Efekt jest marny.
Dlatego najlepiej w nocy "widzą" kamery, które mają taki filtr mechaniczny - odsuwany.
Nie wiem czy nie robi się za duży off-topic
W razie czego do kosza z tym.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-11-05, 19:39
Z tego co kojarzę, to np. dioda w pilocie działa na podczerwieni.
Jak spojrzymy się na diodę w pilocie przez np. cyfrowy aparat fotograficzny albo przez aparat w komórce to ładnie widać jak dioda miga w pilocie, kiedy naciskamy przyciski w pilocie.
W związku z tym, szczerze to nie spotkałem się jeszcze z aparatami, kamerami cyfrowymi które nie widziały by podczerwieni, każda jaką miałem w łapce miganie diody w pilocie widziała bardzo ładnie, a tym samym nie wycinała podczerwieni.
Tak tylko gdybam bo na tych kolorach zbytnio się nie znam, więc moja gdybologia wyżej to tylko takie lekkie przemyślenia - jeśli się mylę to niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-11-05, 19:41, w całości zmieniany 1 raz
Fajny ten MiVue. Myślę że dałoby rade go przyczepić tak, aby nie rzucał się w oczy... Korzystałem z urządzeń nawigacyjnych Mio przez dłuższy czas i ogólnie polecam tą firmę.
Dyskusję o GPSach przeniosłem do właściwego wątku. bebe
Dobrze, dziękuję bebe. Gasnik.
Ostatnio zmieniony przez bebe 2012-12-20, 18:30, w całości zmieniany 3 razy
Fajny ten MiVue. Myślę że dałoby rade go przyczepić tak, aby nie rzucał się w oczy... Korzystałem z urządzeń nawigacyjnych Mio przez dłuższy czas i ogólnie polecam tą firmę.
Dyskusję o GPSach przeniosłem do właściwego wątku. bebe
Ja też używałem Mio, nie rozumiem tylko, dlaczego nie połączyli kamerki i GPS, przecież to byłby ideał ;) a tak - dodatkowy i dość drogi gadżet
No proszę ;) konkurencja używa szarych komórek i nie śpi ;)
Na pierwszy rzut oka podoba mi się, mam wątpliwości tylko co do kamerki ( oko kamery tuż obok stopki mocującej ) i jaj malutka rozdzielczość. Filmik daje radę ale zauważcie - idealne warunki do kręcenia filmu ;) Co będzie o zmierzchu i przy deszczowej pochmurnej pogodzie?
Nic, poczekamy na Twoje wrażenia i oceny. Nie zapominaj zabierać nawigacji z sobą, nie cierpią mrozów, szczególnie ich delikatne ekrany. Mój mały rezerwowy (trzymałem go w aucie) Mio już zachorował i szaleje z wyświetlaczem.
Wysłany: 2012-12-26, 18:50
Piotr_K napisał/a:
Filmik daje radę ale zauważcie - idealne warunki do kręcenia filmu ;) Co będzie o zmierzchu i przy deszczowej pochmurnej pogodzie?.
No cóż po zmierzchu jest Wielka Pupa - nie warto zakładać (ja nie zakładam kamerki). Kamerka ma służyć właścicielowi do udowodnienia jego niewinności w razie zdarzenia. Jak będzie wina właściciela, wyjmuje się kartę SD (lub chowa kamerkę) i mogą mu skoczyć. Ja uważam kamerkę za świetne rozwiązanie ... przy okazji stwierdziłem, że klnę trochę za dużo.
A więc wziąłem się zgrałem kawałki tras do obejrzenia. Nie będę się rozpisywał nad urządzeniem tylko postaram się przedstawić. jak ono wygląda z praktycznego punktu widzenia
Urządzenie to Manta U-DRIVE MT5034. Przy filmach proponuje przyciszyć dźwięk.
Filmik z jazdy w dzień przy dość pochmurnej pogodzie + opady:
Filmik z nocy/poranka godzina widoczna na filmie:
Urządzonko zapisuje współrzędne trasy na nagraniu + prędkość jak również potrafi wyeksportować trasę do pliku google earth. tutaj macie próbkę jak to wygląda (dla nagrań), do otwarcia pliku konieczna aplikacja google earth.
pliki na chomiku : http://chomikuj.pl/matysz
Jak widać w półmroku i po ciemku nagrania dupy nie urywają jednak w razie czego mogą pomóc rozstrzygnąć spór.
Niestety nagrania zapisywane są w formacie zrozumiałym tylko dla urządzenia oraz oprogramowania które nawigacja automatycznie instaluje na karcie pamięci. Programik później eksportuje pliki do avi. Niestety jest to konwersja stratna tj. filmiki lepiej wyglądają w programie niż w avi. Można w programie wycinać zdjęcia zwalniać przyśpieszać itp.
Co do samego hardware to wykonana jest nieźle. można na niej jednocześnie nagrywać odtwarzać muzykę jak i nawigować bez większych lagów. Jednym z widocznych niedomagać samej nawigacji to brak płynnego przesuwania obrazu w programach nawigacyjnych a próbowałem AutoMape oraz wbudowany AutoPilot. Urządzenie wg specyfikacji posiada odtwarzacz filmów jednak filmy w rozdzielczości dvd już się tną więc raczej to bajer niż przydatna funkcja. Fajna opcją jest uruchamianie nagrywania zaraz po włączeniu urządzenia automatycznie. Ratuje ona urządzenie zimą kiedy przy minusowych temperaturach ekran dotykowy nie działa do momentu w którym w samochodzie będzie temperatura na plusie.
Ogólnie rzecz biorąc szukałem kamerki z gpsem. Szukając widziałem tylko kamery w cenie zbliżonej do tego kombajnu z jakością nagrań zbliżona, jeżeli nie taką samą jak Manta. Zdecydowałem więc że w tej cenie wole jeszcze nawigację. Teraz dostrzegam minus takiego rozwiązania a mianowicie strach przed kradzieżą. Jak miałem kamerę tylko do nagrywania (omega coś tam coś tam z reala) to strachu nie było bo pod lusterkiem prawie jej nie było widać. To trzeba zdejmować bo szkoda szyby. Jednak zawsze masz pod ręką nawigację ;)
Marka: Ford
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Paź 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-28, 12:00
Właśnie, w kwestii montażu przy lusterku - czy potem trzeba podpiąć kabel zasilający do gniazda zapalniczki? I taki przewód majta się przez całą szybę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum