Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Domykanie szyb
Autor Wiadomość
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-06-19, 11:24   

Domykanie szyb to bardzo fajny gadżet. Ostatnio na stronie lzparts.de jest gotowy moduł automatu szyb do niektórych modeli Dacia po 2012 r. Tylko nie wiem, czy działa na 4 szyby lub dwie szyby czy tylko na jedną szybę (nie znam niemieckiego :-( , a na tej stronie nie piszą dokładnie i konkretnie).
W związku z tym mam prośbę: czy ktoś z forum by oświecił mnie, czy na cztery szyby musiałbym kupić 4 moduły (do każdej szyby) czy jeden moduł (na 4 szyby) albo 2 moduły jeżeli sterowany jest na dwie szyby? Czy ktoś zna tę sprawę?
Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-07-21, 12:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4568
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-19, 19:53   

OLABOGA
jaka cenna
4 razy taniej kupić w PL
http://allegro.pl/czesci-...+domykania+szyb
_________________
Moje auto
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-07-21, 11:51   

Ostatnio taki uniwersalny domykacz na 4 szyby montowałem w Lodgy kolegi Wieza.
Okazuje się, że w Lodgy sterowanie szybami jest miunsem, co nie stwarzałoby jakiegoś problemu, gdyby nie fakt, że plus na szyby jest po stacyjce - co zdecydowanie utrudnia zadanie, ponieważ po wyłączeniu stacyjki nie ma na silniku ani plusa ani minusa.
W starszych modelach sterowanie było plusem, a masa na silnikach była po wyłączeniu stacyjki.
A jak wiemy uniwersalne domykacze podają na silnik plus, to wtedy masa musi być na silniku, jeśli domykacz skonfigurujemy na sterowanie minusem, to wtedy plus musi być na silniku.
Ale do rzeczy.
Jeśli chcecie podłączyć uniwersalny domykacz szyb to należy zamiast zasilania po stacyjce (żółty kabel) doprowadzić zasilanie stałe z aku. W przeciwnym wypadku uniwersalnego domykacza szyb się nie da podłączyć. Jakieś pytania chętnie podpowiem.

PS. Route2000 to z lzparts to nie domykacz, tylko impulsowe zamykanie/otwieranie szyby.
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2014-07-21, 11:57, w całości zmieniany 2 razy  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-07-21, 13:07   

jackthenight, o właśnie, dzięki za info. :-D
Tylko zamyka jedną szybę od strony kierowcy? A jak zamknąć 4 szyby to trzeba kupić 4 zestawy dla każdej szyby? To za drogo. Narazie tylko pozostaje organoleptyczne sprawdzanie zamkniętych szyb przed wyłączeniem silnika. :-/
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
BoloSr 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM (115KM/260Nm)
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 44
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 1268
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2014-07-21, 13:08   

Toc kupujesz moduł ktory domyka 4 szyby a nie jedna :)
_________________

1.5dCi 90KM (115KM/260Nm)
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-07-21, 13:46   

BoloSr, wiem, ale mi chodziło o taki moduł z lzparts.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-07-21, 19:47   

Cytat:
Tylko zamyka jedną szybę od strony kierowcy?

To z LZparts to impulsowe zamykanie/otwieranie na jedną szybę.


Co do uniwersalnego domykacza, to wystarczy zdjąć ten panel sterujący na drzwiach kierowcy oraz boczek, aby wziąść sygnał z centralnego zamka, oraz móc przeciągnąć stały plus dla centralki.
_________________

 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-07-22, 08:45   

jackthenight, dzięki za info. :-)
Czy możesz mi przesłać na priv albo jak nie jest tajemnicą to na tym poście, koszt uniwersalnego domykacza i gdzie można kupić np. allegro oraz jakby schemat montażu w Lodgy. Może w niedalekiej przyszłości je przerobię aby usprawnić zamykanie szyb. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 96 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6799
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2014-07-22, 11:03   

Ja zakupiłem taki jeszcze do MCV-ki ale nie zdążyłem zamontować więc będzie w lodgy. Z tego co widzę to nawet jest możliwość sterować "+" i "-".
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2014-07-22, 11:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
jozef969 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5dci
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Lip 2013
Posty: 153
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2014-07-22, 11:58   

route2000 napisał/a:
jackthenight, dzięki za info. :-)
Czy możesz mi przesłać na priv albo jak nie jest tajemnicą to na tym poście, koszt uniwersalnego domykacza i gdzie można kupić


jak to nie tajemnica to też poproszę 😊😊😊❓
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-07-22, 12:12   

Marek1603 napisał/a:
Ja zakupiłem taki jeszcze do MCV-ki ale nie zdążyłem zamontować więc będzie w lodgy. Z tego co widzę to nawet jest możliwość sterować "+" i "-".


Super i grzecznie poproszę szczegółową rozpiskę jak połączone są odpowiednie przewody (taki mały tutorial dla Lodgowców) ;-)
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 96 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6799
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2014-07-22, 12:59   

Na razie muszę pokończyć to co zacząłem. A potem zrobimy tutorial-a.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2014-07-22, 13:39   

EXTRA! Pokornie czekam na tutorial :-D
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-03-06, 22:24   

jackthenight napisał/a:
Ostatnio taki uniwersalny domykacz na 4 szyby montowałem w Lodgy kolegi Wieza.


Gdzie go umiesciles? W drzwiach i doprowadziles + czy w okolicach bezpiecznikow ? jezeli to drugie to masz jakas rozpiske kabli lub foto?Dzieki
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-21, 19:21   

Jak rozwiazales problem sterowania szyb minusem?
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-06-21, 21:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-21, 21:00   

Ok zanlazlem montaz domykania szyb w Lodgy http://www.forum-auto.com...a/sujet5217.htm wszystko fajnie opisane.Tylko po Francusku ;-)
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-06-21, 21:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-06-22, 07:23   

shrek napisał/a:
Jak rozwiazales problem sterowania szyb minusem?


Każdy moduł domykania szyb ma możliwość sterownia szyb plusem lub minusem, to się ustawia - każdy uniwersalny moduł ma taką możliwość.
Tylko stały plus musisz doprowadzić do modułu.
Moduł umieściłem w drzwiach, pod tym panelem sterowania.
_________________

 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-22, 08:53   

shrek napisał/a:
Ok zanlazlem montaz domykania szyb w Lodgy http://www.forum-auto.com...a/sujet5217.htm wszystko fajnie opisane.Tylko po Francusku ;-)

Jakbyś był taki uprzejmy to mógłbyś je wszystko przetłumaczyć na polski instrukcję montażu (taki tutorial dla Lodgowców) :-)
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-06-22, 08:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-22, 11:30   

mozesz zerknąc na mój http://allegro.pl/modul-d...5441740493.html tam jest jakas zworka ale wydaje mi się ze to do sterowania centralnym zamkiem. A jezeli dodam dwa przekazniki jak na francuskim forum to moge podlaczyc sie pod plus?
 
DD 


Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 11 Lip 2011
Posty: 652
Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2015-06-22, 11:54   

shrek napisał/a:
http://allegro.pl/modul-d...5441740493.html
O kurcze, chyba pierwszy raz widzę sprzedawcę, który ma blisko tysiąc komentarzy i 100% pozytywnych, a na dodatek jeszcze średnią z wszystkich ocen ze sprzedaży 5,0 :shock: :shock: .
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-22, 15:51   

route2000 napisał/a:
shrek napisał/a:
Ok zanlazlem montaz domykania szyb w Lodgy http://www.forum-auto.com...a/sujet5217.htm wszystko fajnie opisane.Tylko po Francusku ;-)

Jakbyś był taki uprzejmy to mógłbyś je wszystko przetłumaczyć na polski instrukcję montażu (taki tutorial dla Lodgowców) :-)


Jak dojdzie moj modul i bede zakladal to porobie foty i zrobie tutorial
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-06-22, 16:17   

Ok shrek już ci tłumaczę jak to podłączyć.
Czarno-czerwony podłączasz do czarnego w swoim module, tak aby sterownik podawał masę.
Problemem jest w Lodgy to że sterowanie silniczkami jest za po mocą masy, a plus jest po stacyjce. Dlatego po wyłączeniu stacyjki nie ma napięcia na silniczkach. Nie ma również masy, bo mase podaje przełącznik.
Dlatego trzeba doprowadzić napięcie 12V na stałe do modułu, tak aby moduł miał zasilanie, oraz do przełączników. Do przełączników dochodzi gruby żółty przewód. Jego trzeba przeciąć, i również zasilanie 12V stałe podłączyć do tego żółtego od strony przełączników. Od drugiej strony zółty trzeba zaizolować.
Ale podłączałem to rok temu, więc mogłem coś już zapomnieć, pamiętam że też miałem mały problem, jednak przekaźników żadnych stosować nie trzeba.
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2015-06-22, 16:19, w całości zmieniany 2 razy  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-22, 16:37   

Ok tak jak myslalem sa dwa rozwiazania :

- Twoje - przeciagamy + 12 staly do zasilania na modul i zamiast zoltego +12 po stacyjce podlaczamy +12 staly.wtedy mozemy sterowac szyby masa.

-Franck-a - przeciagamy +12 do zasilania modulu na dwa zolte kable podlaczamy po przekazniku i w momecie gdy wylaczamy auto przekaznik przeskakuje odcina +12 po stacyjce i podaje mase na zolty kabel w kierunku przelacznikow. tym cudem mamy mase na silniku i mozemy sterowac plusem

Jezeli dobrze rozumie. Mamy dwa rozwiazania drugie troszke bardziej skomplikowane .
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-06-22, 16:58   

No tak, z przekaźnikiem trudniejsza metoda, ale teoretycznie bezpieczniejsza, bo nie ma napięcia na stałe na silniczkach. Ale to tylko teoretycznie, dlatego wybrałem metodę ze stałym plusem :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2015-06-22, 16:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-22, 17:02   

jackthenight, Dzieki bardzo masz piwo
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne