Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Domykanie szyb
Autor Wiadomość
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-22, 18:16   

Napisz jeszcze odnosnie sterowania. Jest sterowany + wiec wzioles go z kabl ktory leci do silownika i w ktorym po nacisnieciu zamykania pojawia sie plus czy ciagles kabel z uch z brazowej wtyczki B1,na tym kablu za kazdym razem po zamykaniu pojawia sie plus a w silownikach polaryzacja sie zmienia i jezeli po nacisnieciu otwierania na kablu w ktorym jest podlaczony modul pojawi sie masa . Jak to sie ma do modulu?
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-06-22, 19:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2015-06-23, 10:59   

Tak sygnał aktywujący moduł wziąłem z przewodu od siłownika z centralnego zamka.
Tylko trzeba sprawdzić na którym przewodzie pojawia się + podczas zamykania auta.
Masa nie aktywuje modułu domykania szyb :), czyli o polaryzacje otwierania drzwi się nie martw Czyli w przypadku twojego modułu podłączasz kabel od centralnego zamka pod pomarańczowy.
Nie ma sensu przeciągać kabla spod UCH.
Jak pamiętam ze swojego UCH to nie ma tam kabla który zawsze podaje plus, niezależnie czy otwierasz czy zamykasz. Przy zamykaniu/otwieraniu auta z UCH wychodzi napięcie odpowiednio spolaryzowane bezpośrednio na siłowniki zamków. NIe wiem dokładnie jak w Lodgy ale pewnie podobnie.
Ja w swoim aucie podłączyłem domykacz tak, że tylko zamknięcie drzwi z pilota alarmu domyka szyby. Jeśli zamknę auto za pomocą przycisku w aucie lub z pilota kluczyka to domykanie się nie aktywuje. Ale to w swoim tak podłączyłem, natomiast u kolegi Wieza w jego Lodgy sygnał aktywujący moduł wziąłem z kabla(na którym pojawia się plus przy zamkykaniu drzwi) od siłownika zamka .
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2015-06-23, 11:09, w całości zmieniany 4 razy  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-28, 15:33   

Witam podlaczylem dzis domykanie szyb firmy egrado.pl.Mamy dwa sposoby :pierwszy na francuskim forum dwa posty wyzej (sterowany plusem i drugi jackthenight na ktory sie zdecydowalem(sterowany masa.W pomysle jackthenight-a mozna jeszcze wyposazyc w przekazniki opozniajacy wylaczanie na zasilaniu +12v i wszystko bedzie jak fabryczne.A jak na razie wersja podztawowa domykania szyb w Lody. Na poczatek laczymu kable czarny i czerwono czarny -sterowanie masa.Pamietamy o lutowaniu i izolowaniu kabli .

1 schemat domykania1.jpg
Plik ściągnięto 199 raz(y) 117,15 KB

2 IMG_20150628_074028.jpg
Plik ściągnięto 93 raz(y) 199,92 KB

3 i 4IMG_20150628_075821.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 244,46 KB

5IMG_20150628_081047.jpg
Plik ściągnięto 82 raz(y) 232,21 KB

6IMG_20150628_072133.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 217,79 KB

7 IMG_20150628_083512.jpg
Plik ściągnięto 81 raz(y) 224,68 KB

8 IMG_20150628_091433.jpg
Plik ściągnięto 86 raz(y) 247,75 KB

9.jpg
Plik ściągnięto 90 raz(y) 222,97 KB

910IMG_20150628_100704.jpg
Plik ściągnięto 73 raz(y) 227,08 KB

Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-06-28, 15:38, w całości zmieniany 2 razy  
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3589
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-28, 15:47   

shrek, wykonałeś kawał dobrej roboty. :-D

Jak podłączyć przekaźnik, tak jak pisałeś o opóźnianiu zasilania +12V? (najlepiej wstawić schematyczny rysunek).
Naciskasz przycisk w pilocie do zamykania drzwi czy trzeba jeszcze potrzymać przycisk aż szyby się same zamkną?
Może jeszcze wstawisz jakiś filmik na YT jak Ci działa domykanie szyb.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-06-28, 15:57   

Nie ma jeszcze przekaznikia bo czekam na niego.mozna go podlaczyc na dwa sposoby :
przekaznik opuzniajacy wylaczanie (szyby zamykaja sie po nacisnieciu pilota jeden raz i po np. 2min odcina zasilanie na okna .
Drugi to przekaznik dwuczasowy czyli po nacisnieciu pilota zamykamy auto i po drugim nacisnieciu w ciagu np.sekubny lub dwoch zamykamy okna
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3589
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-09-05, 12:39   

Marek1603 napisał/a:
Ja zakupiłem taki jeszcze do MCV-ki ale nie zdążyłem zamontować więc będzie w lodgy. Z tego co widzę to nawet jest możliwość sterować "+" i "-".

I co? Już masz zainstalowane domykanie szyb w Lodgy? ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
pawel74787 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI LPG 84KM
Rocznik: 2014
Wersja: Dokker
Wiek: 45
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-15, 21:17   

Witam,
Dzisiaj również zainstalowałem moduł domykania szyb, w Dokkerze. Wielkie dzięki za pomoc dla użytkownika forum "shrek". Jeśli mogę coś dodać to na siłowniku w drzwiach nie pojawia się +12 volt po zamknięciu drzwi pilotem, +12 volt jest cały czas. Nie chcę pisać jakiś głupot ale mi miernik pokazywał +12 volt na obydwu pinach przy siłowniku, i w którykolwiek pin wpinałem przewód wyzwalający to mi z automatu zamykało szybę, więc musiałem drugi przewód przeciągać, i podłączyć wg. instrukcji kolegi shrek. No ale tak może jest tylko w Dokkerze. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem, ale kilka postów wyżej kolega shrek pisał że z racji wygłuszenia drzwi nie ma jak znaleźć +12 volt po zamknięciu drzwi.
Jeżeli będzie ktoś zainteresowany to mogę wrzucić kilka fotek z montażu modułu.
Pozdrawiam.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 58 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3540
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-15, 21:24   

Jak zrobiłeś to oczywiście opublikuj zdjęcia. Możesz też zrobić mały tutoral aby nastepcy mieli łatwiej
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
pawel74787 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI LPG 84KM
Rocznik: 2014
Wersja: Dokker
Wiek: 45
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-15, 22:10   

Z tym toturialem może być gorzej ;-) W zasadzie wszystko jest na zdjęciach shreka. Wg. tego się wzorowałem. Różnica tylko taka że Dokker ma tylko 2 opuszczane szyby więc u mnie w drzwiach jest tylko jedna kostka, biała. Ponieważ już się późno robiło a robiłem to na dworze, więc podpiąłem stałe zasilanie pod stałe zasilanie modułu alarmu ( nie wiem czy to dobrze ale... ) No i wydawało mi się że zrobiłem dużo fotek, a tu tylko 5. Dobre chyba i to. Teraz tak pomyślałem, czy shrek miał na myśli siłownik od szyby, czy siłownik centralnego zamka, bo nie chciałbym wprowadzić w błąd osób które będą chciały zakładać taki moduł. Może źle zinterpretowałem część toturialu odnośnie szukania +12v po zamknięciu zamków ? Kurde, teraz zaczynam się zastanawiać. Jeśli nie na tym siłowniku szukałem, i jeśli shrekowi chodziło o siłownik centralnego zamka, to trzeba by to napisać. Mogłem chyba bardziej pomyśleć.

20170615_165735.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 135,7 KB

20170615_170847.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 154,16 KB

20170615_171709.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 161,64 KB

20170615_184115.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 149,45 KB

20170615_185418.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 115,88 KB

 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-16, 05:58   

Wyzwalanie domykania chcialem wziasc z silownika zamka, ale jak pisalem nie mialem dostepu i przyznaje, ze nawet nie sprawdzalem zasilania i dlatego podlaczylem pod uch.
To co piszesz o tych dwoch plusach to troche dziwne. No ale ogarnales temat i jest git.
Napisz jeszcze jak wyciagles ta kostke/przelotke ze strony katoserii.
Ja te kostki odpiolem od bialego plastiku i pociaglem kable obok.
 
pawel74787 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI LPG 84KM
Rocznik: 2014
Wersja: Dokker
Wiek: 45
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-16, 12:12   

Witam,
Ta część kostki w karoserii jest na małe zatrzaski a plastik pod gumą jest miękki, więc poruszałem tym z umiarkowaną siłą i się odpięło. Dzisiaj już to sobie uświadomiłem że powinienem szukać na siłowniku centralnego, nie wiem czemu o tym nie pomyślałem od razu, i przez to musiałem dwa razy rozbierać tą kostkę przy karoserii :evil: Ale działa, tylko faktem jest że powinien być jakiś opóźniacz podnoszenia szyb bo obecnie nie wygląda to ciekawie, przynajmniej dla mnie, za szybko się zamykają, w zasadzie wraz z włączeniem przycisku na pilocie centralnego zamka. Popatrzę jeszcze jak to wygląda z tym przekaźnikiem.

Zapomniałem o tych plusach. Też mnie to trochę dziwiło. Testowałem to i przy otwartych oknach do którego pinu nie wpinałem pomarańczowego kabelka od wyzwalania to od razu zaczynały się zamykać szyby. Nie wnikałem dlaczego tak jest bo przyznam zacząłem się powoli śpieszyć żeby skończyć i może też z tego powodu nie pomyślałem o siłowniku centralnego. Miałem twoją rozpiskę więc najszybciej było się podpiąć pod UCH, wtedy tak myślałem.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-16, 13:55   

Do opozniania zamukanie szyb mozesz kupic jeden z tych przekaznikow lub zastosowac podobny schemat i wtedy okna zamykac sie beda za drugim nacisnieciem guzika zamykania na pilocie.
Jak bedziesz chcia to przerobie ten schemat.
 
pawel74787 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI LPG 84KM
Rocznik: 2014
Wersja: Dokker
Wiek: 45
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-16, 20:11   

No tak, obejrzałem fotki francuskojęzyczne ;-) i... Jak się ma teraz ten przekaźnik do żółtych przewodów skoro podłączony do jednej końcówki jest brązowy przewód modułu, a do drugiej końcówki stałe +12 i zasilanie modułu ? Nie można tego przekaźnika zainstalować jakoś na przewodzie wyzwalania, przy skrzynce bezpieczników ?, jak pomyślę że znów mam rozbierać drzwi to... Ale pewnie będzie trzeba, chyba że kolega shrek coś wymyśli :-)
Nie wiem shrek czy się nadadzą ale mam już kupione przekaźniki na kostkę. Miały być do świateł poganiaczy w Dokerze ale w końcu zrobiłem to bez przekaźników.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-16, 21:17   

Jezeli chcesz podlaczyc te prrzekazniki, ktore Wilfranck podlaczyl to trzeba bylo na poczatku, bo teraz juz musisz na nowo drzwi rozbierac i nie podlaczysz czasowych przekaznikow.

W tym sposobie "moim" w ktorym podlaczyles domykanie, przekaznik czasowy mozesz podlaczyc przy UCH , gdzie podlaczyles wyzwolenie zamykania.
Zdecyduj sie co chcesz to Ci podpowiem. Nie szukaj dziury w calym ( sterowanie plusem czy minusem)
Masz dwie mozliwosci:
-opoznienie przez przekaznik
-dwa nacisnienia guzika zamykania
 
pawel74787 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI LPG 84KM
Rocznik: 2014
Wersja: Dokker
Wiek: 45
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-16, 23:35   

Nie no Ok., bez grzebania w drzwiach to jak najbardziej jestem za. Jaki czas opóźnienia daje przekaźnik ? I nie wiem czy to ma znaczenie odnośnie drugiego sposobu ale mam pilota w kluczyku. Chyba rozwiązanie z przekaźnikiem byłoby lepsze.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-17, 06:01   

pawel74787 napisał/a:
Jaki czas opóźnienia daje przekaźnik ?

Jaki chcesz trzy posty wyzej masz link. Ja polecam 1tp5 (od 1-5sek opoznienia czas regulowany).

pawel74787 napisał/a:
I nie wiem czy to ma znaczenie odnośnie drugiego sposobu ale mam pilota w kluczyku. .


No wlasnie o to chodzi. Naciskasz raz zamykaja sie drzwi, Naciskasz drugi raz ten sam przycisk (po 1-5 sekund) i zamykasz okna.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-18, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
pawel74787 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI LPG 84KM
Rocznik: 2014
Wersja: Dokker
Wiek: 45
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-18, 13:15   

Witam,
Żeby za długo nie myśleć to zamówiłem już przekaźnik, taki jaki poleciłeś, 1TP5. Coś mi świta sposób podłączenia, ale byłbyś tak uprzejmy i rozrysował schemat podłączenia ?. Mi się wydaje że sygnał sterujący należy podać na styki 1 i 3, masa 2, natomiast tu mam problem, chyba z pinu 5 powinienem wziąć sygnał na moduł domykania. Pin 4 chyba jest w tym momencie aktywny, więc odpada. Proszę mnie poprawić.
Zdążyłem z-edytować :-) Na 1 i 3 należy podać sygnał z UCH po zamknięciu miałem na myśli.
Ostatnio zmieniony przez pawel74787 2017-06-18, 15:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-19, 12:51   

Tu masz schemat na zamkniecie szyb po drugim nacisnieciu guzika.

2DSCN1771.jpg
Plik ściągnięto 95 raz(y) 94,67 KB

Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-19, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
przemoc84 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4
Rocznik: 2010
Wersja: BlackLine 5 os.
Wiek: 35
Dołączył: 02 Lut 2017
Posty: 272
Skąd: zam. Elbląg, ur. Poznań
Wysłany: 2017-06-19, 19:37   

shrek to ja kupię przekaźnik a za 4pak na zlocie zrobisz :P
 
pawel74787 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI LPG 84KM
Rocznik: 2014
Wersja: Dokker
Wiek: 45
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-19, 20:56   

Dzięki za schemat, jak podłącze to wrzucę filmik, jeśli się da. Dzięki shrek, szkoda że nie ma przyznawania punkcików za pomoc.
Pozdrawiam.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-19, 22:22   

przemoc84 napisał/a:
shrek to ja kupię przekaźnik a za 4pak na zlocie zrobisz :P


Do domykania szyb potrzebny jest modul a nie tylko przekaznik.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-19, 22:32   

pawel74787 a tak wogole to teraz przemyslalem i z tym http://ase.hoste.pl/sklep...racajacy-5dpp20 przekaznikiem bedzie mniej roboty i jedna z cewek nie bedzie pod pradem. w pierwszym rozwiazaniu jakie napisalem cewka z P1 bedzie czaly czas zasilana jak auto bedzie wylaczone wiec bedzie pobierac prad. Sory, ale teraz popatrzalem. Jak mozesz to zmien zamowienie bo szkoda aku.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2017-06-19, 22:38, w całości zmieniany 3 razy  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 98 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7053
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-06-20, 07:01   

Shrek-u tak dla ścisłości to na tym rysunku wyżej to nie są diody zenera tylko prostownicze. ;-)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 49 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2752
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-06-20, 07:37   

Marek nie kazdy kest doskonaly ;-)
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3589
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-06-20, 07:49   

shrek napisał/a:
pawel74787 a tak wogole to teraz przemyslalem i z tym http://ase.hoste.pl/sklep...racajacy-5dpp20 przekaznikiem bedzie mniej roboty i jedna z cewek nie bedzie pod pradem. w pierwszym rozwiazaniu jakie napisalem cewka z P1 bedzie czaly czas zasilana jak auto bedzie wylaczone wiec bedzie pobierac prad. Sory, ale teraz popatrzalem. Jak mozesz to zmien zamowienie bo szkoda aku.

To możesz rozrysować schemat z tym "nowym" przekaźnikiem z tego linku? ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne