Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2949 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 00:10 Otwieranie klapy bagażnika z pilota
Dzis zamontowalem modul wlasnej roboty do otwierania klapy z oryginalnego pilota. Podobny schemat znalazlem na necie i troszke przerobilem aby klapa otwierala sie rowniez z ukrytego przycisku a nie z guzika z lat 80. Wszystko dziala tylko jeszcze przycisk nie przyszedl takze nie jest podlaczony.
Opis dzialania :
Po nacisnieciu przycisku otwierania - otwieraja sie drzwi i zwieraja sie styki przekaznika P1 ktory wysyla prad na cewka 1TP5 .(Moj ustawiony na opuznienie okolo 2 sek.)
Po po ponownym nacisnieciu ( u mnie po 2 sek.)otwierania wysylamy sygnal do silownika ktory otwiera nam bagaznik.
Przekaznik 5DSP5 potrzebujemu tylko jezeli chcemy otwierac klape z ukrytego przycisku (u mnie dwa czasy zalaczania i opozniania ustawione na min. co daje tylko impuls na silowniki
Po nacisnieciu przycisku zamykania pojazdu ukad rozlacza sie .
Zamontowalem to w Lodgy (jeszcze nie mam przycisku) ale klapa ladnie odskakuje po dwokrotnym nacisnieciu otwierania.Jezeli ktos ma inny pomysl lub jakis ukad ktory tym steruje to prosze pisac.Prace jeszcze nie skonczone ale jak skoncze to dodam jakis filmik
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2949 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 12:22
Karenzo napisał/a:
no to jeszcze elektryczny siłownik do klapy i będzie całkowicie samochodzinie się otwierać
Na poczatku zalozylem sprezyny na silowniki (widac na filmie ) zeby odzucalo klape do gory ale nie dziala bo albo sprezyny za slabe albo (moje spostrzezenie ) silownik przy zamknieci klapy przekracza swoja os i zakladanie sprezyny na silownik tylko dociska klape do karoserii.
Ten sposob z tymi sprezynami to troche lipa, bo jezeli staniemy zablisko przeszkody i nacisniemy otwieranie klapa wystrzeli i wizyta u lakiernika pewna albo co gorcza w pysk ktos zarobi .
Co do pomyslu z silownikami elektrycznymi to nie znalazlem jeszcze mocnego i w miare malego silownika ktory by wszedl bez problemu.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-07-04, 13:36, w całości zmieniany 1 raz
Aby zrobić automatyczna klape musisz wymienić oba siłowniki
Jeden ciągnący drugi pchający .
Pchający co najmniej 1500 -2000 N
ciągnący wystarczy 300-400
Wysłany: 2015-07-04, 13:34
Karenzo, Dzieki ale chyba nie skusze sie na wymiane silownikow tak jak jest to mi odpowiada chyba ze automatyczne otwieranie i zamykanie. Myslalem o mechanizmie z vectry c. lub jakis silownik elektryczny lub hydrauliczny np. volvo v70
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-07-04, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
Możesz wymienić siłownik klapy na takie z regulowaną mocą , zwykle są do 1000 N
na pewno starczy a można idealnie wyregulować aby po zwolnieniu zamka klapa sama się otwierała .
Niestety istnieje niebezpieczeństwo że omyłkowo np w czasie jazdy otworzysz na oścież klapę bagażnika .
Celowo siłownik jest tak dobrany aby nawet bez zaryglowanych drzwi ,klapa się nie otworzyła .
Mi sie kilka razy zdarzyło jechać z niedomknięta klapą
Wysłany: 2015-07-04, 15:13
Karenzo napisał/a:
Możesz wymienić siłownik klapy na takie z regulowaną mocą , zwykle są do 1000 N
na pewno starczy a można idealnie wyregulować aby po zwolnieniu zamka klapa sama się otwierała .
Niestety istnieje niebezpieczeństwo że omyłkowo np w czasie jazdy otworzysz na oścież klapę bagażnika .
Celowo siłownik jest tak dobrany aby nawet bez zaryglowanych drzwi ,klapa się nie otworzyła .
Mi sie kilka razy zdarzyło jechać z niedomknięta klapą
Caly czas sie wacham czy zrobic tak jak piszesz wlasnie ze wzgledu bezpieczenstwa.
Ciągnący elektryczny , klikasz w pilocie i cyk klapa zamknięta
TD Pedro,
przez nieuwagę , szczególnie jak źle uszczelka założysz to klapa lubi się odbijać .
Tzn klapa jakby jest zamknięta ale nie zaryglowana , czyli każdy mógł by ją podnieść bez naciskania guzika .
Tak jak pisałem , elektronika jest zawodna i mogło by się okazać że np w garażu ci się otworzy i rozwalisz klape (ręcznie jest trudniej bo dłoń uderzy w sufit pierwsza ) albo co gorsze na trasie .
Przy fabrycznych rozwiązaniach klapa otwiera się bardzo wolno , ma czujniki które przy wykryciu jakiekolwiek oporu cofają klapę
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-07-04, 15:36, w całości zmieniany 1 raz
Witam.Czy jest jakaś możliwość w loganie 1 na według mnie problematyczne otwieranie bagażnika z kluczyka?Może inne wersje miały jakąś linke lub chociaż otwierania bez kluczyka?
Wysłany: 2016-10-13, 20:47 Linka do otwierania bagaznika
Witam czy loganie 1 sedan jest mozliwość montażu otwierania bagaznika od srodka np na linke,moze ktoś widział coś takiego.Męczy mnie otwieranie z kluczyka w dodatku dzisiaj znowu zamknąłem bagażnik a klucze zostały w środku.
A co z drzwiami i korkiem wlewu paliwa? Musisz komplet bo ci się kluczyki zaczną mnożyć. A elektrykę do centralnego też będziesz musiał ciągnąć. Więc roboty więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum