Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdalne otwieranie bagażnika
Autor Wiadomość
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2824
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 01:10   Otwieranie klapy bagażnika z pilota

Dzis zamontowalem modul wlasnej roboty do otwierania klapy z oryginalnego pilota. Podobny schemat znalazlem na necie i troszke przerobilem aby klapa otwierala sie rowniez z ukrytego przycisku a nie z guzika z lat 80. Wszystko dziala tylko jeszcze przycisk nie przyszedl takze nie jest podlaczony.
Opis dzialania :
Po nacisnieciu przycisku otwierania - otwieraja sie drzwi i zwieraja sie styki przekaznika P1 ktory wysyla prad na cewka 1TP5 .(Moj ustawiony na opuznienie okolo 2 sek.)
Po po ponownym nacisnieciu ( u mnie po 2 sek.)otwierania wysylamy sygnal do silownika ktory otwiera nam bagaznik.
Przekaznik 5DSP5 potrzebujemu tylko jezeli chcemy otwierac klape z ukrytego przycisku (u mnie dwa czasy zalaczania i opozniania ustawione na min. co daje tylko impuls na silowniki
Po nacisnieciu przycisku zamykania pojazdu ukad rozlacza sie .
Zamontowalem to w Lodgy (jeszcze nie mam przycisku) ale klapa ladnie odskakuje po dwokrotnym nacisnieciu otwierania.Jezeli ktos ma inny pomysl lub jakis ukad ktory tym steruje to prosze pisac.Prace jeszcze nie skonczone ale jak skoncze to dodam jakis filmik

1 DSCN1771.jpg
Plik ściągnięto 181 raz(y) 122,1 KB

2 IMG_20150703_204740.jpg
Plik ściągnięto 78 raz(y) 166,51 KB

4 IMG_20150703_212810.jpg
Plik ściągnięto 140 raz(y) 194,9 KB

5 IMG_20150703_213342.jpg
Plik ściągnięto 120 raz(y) 181,32 KB

6 IMG_20150703_214300.jpg
Plik ściągnięto 72 raz(y) 151,49 KB

7 IMG_20150703_213342.jpg
Plik ściągnięto 78 raz(y) 189,18 KB

8 IMG_20150703_221858.jpg
Plik ściągnięto 76 raz(y) 161,44 KB

9 IMG_20150703_214555.jpg
Plik ściągnięto 99 raz(y) 150,38 KB

 
wieza 



Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 11 razy
Wiek: 43
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 1917
Skąd: ŁÓDŹ
Wysłany: 2015-07-04, 09:13   

zdjęcia zdjęciami wrzucaj filmik ;) bo az mnie ciekawi to ..
_________________
Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4579
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-04, 09:33   

no to jeszcze elektryczny siłownik do klapy i będzie całkowicie samochodzinie się otwierać
_________________
Moje auto
 
wieza 



Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 11 razy
Wiek: 43
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 1917
Skąd: ŁÓDŹ
  Wysłany: 2015-07-04, 12:28   

no jak z pilota gdzies otworzy bagażnik i zamknie go, i powie jeszcze ludzia ze to jest w standardzie dacii to każdemu szczeka opadnie


http://allegro.pl/silowni...5247872589.html

:) :) :)
_________________
Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Ostatnio zmieniony przez wieza 2015-07-04, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2824
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 13:10   

wieza napisał/a:
zdjęcia zdjęciami wrzucaj filmik ;) bo az mnie ciekawi to ..


Filmik https://www.youtube.com/watch?v=PklsFOqg4zE
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2824
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 13:22   

Karenzo napisał/a:
no to jeszcze elektryczny siłownik do klapy i będzie całkowicie samochodzinie się otwierać


Na poczatku zalozylem sprezyny na silowniki (widac na filmie ) zeby odzucalo klape do gory ale nie dziala bo albo sprezyny za slabe albo (moje spostrzezenie ) silownik przy zamknieci klapy przekracza swoja os i zakladanie sprezyny na silownik tylko dociska klape do karoserii.
Ten sposob z tymi sprezynami to troche lipa, bo jezeli staniemy zablisko przeszkody i nacisniemy otwieranie klapa wystrzeli i wizyta u lakiernika pewna albo co gorcza w pysk ktos zarobi . :-D

Co do pomyslu z silownikami elektrycznymi to nie znalazlem jeszcze mocnego i w miare malego silownika ktory by wszedl bez problemu.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-07-04, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
wieza 



Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 11 razy
Wiek: 43
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 1917
Skąd: ŁÓDŹ
Wysłany: 2015-07-04, 13:45   

No coz w lodówce jest duża klapa wiec trzeba pokombinować aby to miało jakikolwiek sens
_________________
Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4579
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-04, 13:46   

Aby zrobić automatyczna klape musisz wymienić oba siłowniki
Jeden ciągnący drugi pchający .
Pchający co najmniej 1500 -2000 N
ciągnący wystarczy 300-400

http://sprezyny-gazowe.co...ajacy?type=ciag

dusterowe siłowniki mają 615 N na szt
skok 160 mm i długość całkowitą 605 mm
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-07-04, 13:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2824
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 14:34   

Karenzo, Dzieki ale chyba nie skusze sie na wymiane silownikow tak jak jest to mi odpowiada chyba ze automatyczne otwieranie i zamykanie. Myslalem o mechanizmie z vectry c. lub jakis silownik elektryczny lub hydrauliczny np. volvo v70
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-07-04, 14:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4579
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-04, 15:11   

Możesz wymienić siłownik klapy na takie z regulowaną mocą , zwykle są do 1000 N
na pewno starczy a można idealnie wyregulować aby po zwolnieniu zamka klapa sama się otwierała .
Niestety istnieje niebezpieczeństwo że omyłkowo np w czasie jazdy otworzysz na oścież klapę bagażnika .

Celowo siłownik jest tak dobrany aby nawet bez zaryglowanych drzwi ,klapa się nie otworzyła .
Mi sie kilka razy zdarzyło jechać z niedomknięta klapą
_________________
Moje auto
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3489
Skąd: RP
Wysłany: 2015-07-04, 15:58   

Karenzo napisał/a:
Mi sie kilka razy zdarzyło jechać z niedomknięta klapą

niedomkniętą celowo czy przez nieuwagę?
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2824
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 16:13   

Karenzo napisał/a:
Możesz wymienić siłownik klapy na takie z regulowaną mocą , zwykle są do 1000 N
na pewno starczy a można idealnie wyregulować aby po zwolnieniu zamka klapa sama się otwierała .
Niestety istnieje niebezpieczeństwo że omyłkowo np w czasie jazdy otworzysz na oścież klapę bagażnika .

Celowo siłownik jest tak dobrany aby nawet bez zaryglowanych drzwi ,klapa się nie otworzyła .
Mi sie kilka razy zdarzyło jechać z niedomknięta klapą


Caly czas sie wacham czy zrobic tak jak piszesz wlasnie ze wzgledu bezpieczenstwa.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 53 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2824
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-07-04, 16:23   

Karenzo napisał/a:
Aby zrobić automatyczna klape musisz wymienić oba siłowniki
Jeden ciągnący drugi pchający .


A silownik ciagnacy to po to zeby latwiej bylo zamknac?
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4579
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-04, 16:35   

Ciągnący elektryczny , klikasz w pilocie i cyk klapa zamknięta 8-)
TD Pedro,
przez nieuwagę , szczególnie jak źle uszczelka założysz to klapa lubi się odbijać .
Tzn klapa jakby jest zamknięta ale nie zaryglowana , czyli każdy mógł by ją podnieść bez naciskania guzika .


Tak jak pisałem , elektronika jest zawodna i mogło by się okazać że np w garażu ci się otworzy i rozwalisz klape (ręcznie jest trudniej bo dłoń uderzy w sufit pierwsza ) albo co gorsze na trasie .
Przy fabrycznych rozwiązaniach klapa otwiera się bardzo wolno , ma czujniki które przy wykryciu jakiekolwiek oporu cofają klapę
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-07-04, 16:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3489
Skąd: RP
Wysłany: 2015-07-05, 20:26   

Karenzo napisał/a:
przez nieuwagę

zapytałem, bo u mnie przy nie zamkniętej (nie do końca zamkniętej) klapie pali się kontrolka nie zamkniętych drzwi ... :-P
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3270
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2015-07-05, 21:45   

Cytat:
Przy fabrycznych rozwiązaniach klapa otwiera się bardzo wolno

Widziałem, często korzystam z bagażnika i sz... by mnie trafił chyba... :evil: :-D
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4579
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-06, 00:19   

U mnie też się pali , ale czasami nie chce się wysiadać i zamykać :mrgreen:
_________________
Moje auto
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3489
Skąd: RP
Wysłany: 2015-07-06, 13:26   

Karenzo napisał/a:
czasami nie chce się wysiadać i zamykać

w takiej sytuacji pozostaje tylko zamykanie "z pilota" :lol: ...

albo

dobrze wychowana żona :oops: :-P
 
Seba 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2014
Dołączył: 02 Paź 2015
Posty: 161
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-12-17, 01:28   Tylny bagażnik

Witam.Czy jest jakaś możliwość w loganie 1 na według mnie problematyczne otwieranie bagażnika z kluczyka?Może inne wersje miały jakąś linke lub chociaż otwierania bez kluczyka?
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 375 razy
Wiek: 45
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17128
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-17, 01:39   

http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + otwieranie bagażnika = http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=361
 
Seba 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2014
Dołączył: 02 Paź 2015
Posty: 161
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-10-13, 21:47   Linka do otwierania bagaznika

Witam czy loganie 1 sedan jest mozliwość montażu otwierania bagaznika od srodka np na linke,moze ktoś widział coś takiego.Męczy mnie otwieranie z kluczyka w dodatku dzisiaj znowu zamknąłem bagażnik a klucze zostały w środku.
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 58
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1112
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-13, 21:57   

Poczytaj jak ja to zrobiłem.

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=361

Linką się nie da bo zamek jest w ruchomej klapie.
 
Seba 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2014
Dołączył: 02 Paź 2015
Posty: 161
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-10-13, 22:00   

Troche dużo zabawy,poszukam moze zamka od nowszego logana tam po wcisnieciu zamka klapa sie chyba otwiera
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 375 razy
Wiek: 45
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 17128
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-13, 22:10   

kali napisał/a:
Linką się nie da bo zamek jest w ruchomej klapie.

Oczywiście, że się da! Niby jak działają klasyczne hamulce w rowerze? (:

Natomiast przycisk i zamek elektryczny są niewątpliwie łatwiejsze w montażu i wygodniejsze w użytkowaniu.
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 58
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1112
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-13, 22:12   

A co z drzwiami i korkiem wlewu paliwa? Musisz komplet bo ci się kluczyki zaczną mnożyć. A elektrykę do centralnego też będziesz musiał ciągnąć. Więc roboty więcej.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne