WITAM.dzisiaj rano po odpaleniu logana 1,6 z 2005r. zaczeły pulsowac mi obroty a po chwili zapaliła sie kontrolka silnika.Wyłączyłem ją,zapaliłem na nowo błąd zgasł ale w trakcie jazdy strasznie szarpało i przerywał.Po paru kilometrach ustał problem.Czy moźe być to przyczyna kabli wysokiego napięcia czy coś innego.?
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-11-07, 15:25 Re: Nie równe obroty
Seba napisał/a:
WITAM.dzisiaj rano po odpaleniu logana 1,6 z 2005r. zaczeły pulsowac mi obroty a po chwili zapaliła sie kontrolka silnika.Wyłączyłem ją,zapaliłem na nowo błąd zgasł ale w trakcie jazdy strasznie szarpało i przerywał.Po paru kilometrach ustał problem.Czy moźe być to przyczyna kabli wysokiego napięcia czy coś innego.?
Mogą być kable, mogą być świece, mogą być cewki, o ile ten silnik takie posiada.
Powinien posiadać cewkę, bo skąd by się wzięła iskra w silniku (świeca)
Jak otworzysz maskę silnika to powinieneś widzieć 4 grube przewody idące w stronę silnika to idą do świec, natomiast w drugą stronę idą przewody do jakby podzespołu przyczepionego nad silnikiem -to jest cewka zapłonowa (jest wspólna i ma 4 wyjścia).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Przewody możesz sprawdzić po zmroku.
Odpalasz auto i psikasz wodą po przewodach jakimś rozpylaczem. Jak przeskakują iskierki to są bankowo do wymiany. Teraz może taki objaw występować ponieważ jest dużo wilgoci w powietrzu.
Żebyś ich czasami ręką nie dotykał, bo jak mają przebicia to cię ładnie smyrnie.
Seba, kup lepiej solidniejsze przewody nie patrząc na cenę. Zajrzyj na stronę internetową z częściami zamiennymi, tam mają przeważnie oryginalne części w przestępnej cenie.
A tak z innej beczki: jesteś prawie nowy na tym forum to proponuję abyś częściej korzystał z przycisku w danym poście "EDYTUJ" (z prawej strony u góry), co powoduje że dopisujesz dalsze zdania w tym poście bez tworzenia nowego postu co zaoszczędzasz miejsca.
Oprócz tego jak masz dwa samochody to dobrze byłoby dopisać w awatarze swoją Dacię Logan z jakim silnikiem, co inni mogą lepiej Ci pomóc w różnych problemach.
Najlepiej weź zapłać i przymierz je do oryginalnych czy długości się zgadzają. Różni producenci wykonują różne długości i niektóre możesz mieć po prostu na styk. Potem wróć po paragon na ewentualną gwarancję.
Co do świec to wymień. Zwłaszcza jeżeli nie wiesz ile jest na nich przejechane. Odczujesz to na poprawie pracy silnika.
Świece praktycznie każde nowe będę dobre ja kupuje boscha bo tanie jeżeli chodzi o kable liczy się materiał izolacyjny powinien być sylikon łatwo go poznać bo jest bardzo miękki w dotyku .
Wszystkie twarde izolacje zaraz popękają i będziesz wymieniał 2 raz .
Kable kupowałem od NGK .
Ja lubię te 2 firmy bo mają porządek w katalogach, są nawet dokładniejsze od katalogów producenta .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-11-07, 19:49, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum