Słuchajcie - nie ma co dywagować. Napęd 4x4 i dobre, nowe opony to fakt - na pewno dają lepszą sterowność i przyczepność, lecz potrafią też ponieść fantazją gdy się przeceni technikę nad wyobraźnię.
Jeżdżąc kilka lat temu prawie codziennie tą samą trasą 20 km powiatowej drogi, najwięcej aut w zimie w rowach to były właśnie suvy.
Osobiście pisząc, że nie jeżdżę wolniej teraz zimową porą, miałem na myśli, że nie jeżdżę latem szybciej
Jeszcze w kwestii spalania, z okazji tankowania dzisiejszego. Odkryłem, że kontrolka rezerwy pika w momencie gdy zostaje w baku 10 litrów (tankowałem pod korek i zmieściło się idealnie 40 litrów). Z książki serwisowej wynika, że bak mieści "około 50 l". Podziałka na wyświetlaczu ma 8 pól, wychodzi po 6,25 l na pole ale jest tam pewne przekłamanie, bo jeśli rezerwa świeci się na ostatnich 10. to pozostałe zwykłe 7 ma ~5,7 wg moich skrupulatnych obliczeń.
Tak czy inaczej - spalanie Dustera w warunkach zimowych, przy włączonym ogrzewaniu na maksa i 1 lub 2 kreskach mocy nawiewu. Udało mi się zrobić 460 km do załączenia rezerwy.
Trasy:
200 km autostrada, V~120..130 km/h
150 km drogi "gminne" V~90 km/h
pozostałe 100 km to miasto, lekkie korki, może jeden dzień był taki, że wlokłem się w korku z pół godz. ale załączał się s&s. Ważne: w jeździe po mieście przez myślę 70% czasu miałem włączony napęd 4x4 lock ze wzgl. na ostre opady śniegu ostatnio.
Czyli wychodzi spalanie rzędu 8,8 litra / 100 km.
Duster ma na liczniku teraz coś ok. 4200 km przebiegu.
A propos tankowania
20160121_132944-2.jpg
Plik ściągnięto 67 raz(y) 238,92 KB
Ostatnio zmieniony przez m4r10 2016-01-22, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
Spokojnie wszystkie zdjęcia z "wypraw" służbowych po okolicy.
Po prawdzie też zastanawiałem się czy nie ustawić Dustera tyłem do tej cysterny ale to było na jednej ze stacji benzynowych z dala od miast, typu gdzie można kupić jabłka, marchewki i ziemniaki od okolicznych rolników, są automaty do gier itp. a i cysterna się znajdzie na tyłach hehe. Znacie te stacje, gdzie można jeszcze kupić kawę parzoną "po turecku"? To jest klimat.
Dzięki
Jeśli chodzi o antenę cb - to tak sobie to wyobrażam: Antena Sirio z uchwytem "bagażnikowym". Antena Sirio Titanium 1000 (~1 m długości), uchwyt SF-40. Dwie śrubki uchwytu wkręcane na imbus wchodzą dokładnie w malutki rowek rantu klapy, jednak dałem tam podkładkę z kratki metalowej (może lepszy byłby pasek miękkiej miedzianej blaszki), co stabilizuję uchwyt (klapa bagażnika w tym miejscu jest lekko zaokrąglona).
Nie chcę montować anteny na magnes i bawić się w jej każdorazowe odpinanie i wrzucanie do bagażnika, bo ktoś może ją łatwo zdjąć, a takie mocowanie mam wrażenie, że trochę trzeba się nasiłować (choć dla chcącego nic trudnego).
Radio o jakie chciałbym zamontować to ręczniak z odpinanym akumulatorem (chciałbym z niego korzystać w mieście do nasłuchu na moto) - Alan 42, więc odpada problem z montowaniem radia jako takiego, a to zawsze można wrzucić do schowka.
Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-01-25, 23:32
Z tak zamontowaną anteną Duster wygląda bojowo:-)
Bardzo dobry pomysł z tą blaszką, dzięki temu chyba lakier w miejscu montażu nie jest zniszczony (też mam u siebie SF-40 + Sirio Super 9 Blue 155 cm, poza dziurami w miejscu mocowania śrub, odstęp między klapą a nadwoziem jest węższy i mam wytarty lakier na nadkolu ).
Radio chodzi normalnie? Zastanawiałem się czy przez tą blaszkę nie ma problemu z masą.
Ja niestety w moim Dusterze będę musiał zrezygnować z mojej anteny gdyż jest zdecydowanie za długa, a często wjeżdżam do różnych garażów podziemnych (padło na antenę President Virginia - zobaczymy jak ten helikal będzie się sprawował w porównaniu z moją starą anteną).
Wracając do temat CB - zakupiłem właśnie Alana 42 (ręczne) i podjechałem do speca od radyjek w celu zestrojenia. Okazuje się, że nie trzeba było w ogóle nic robić (oprócz dosztukowania wtyczki do kabla z anteny, bo oryginalna jest jej pozbawiona) - wszystko działa sprawnie, sprawdzone miernikiem. Duster ma dobrą masę na klapie bagażnika, to mogę zapewnić (czego obawiał się pan spec).
Radio ręczne, małe, można używać poza autem. W większości czasu leży pod siedzeniem pasażera i nie trzeba się martwić, jak chcę pogadać kładę je po prostu albo na siedzenie albo na miejsce koło wajchy biegów. Ma dobry squelch więc nie trzeszczy i odzywa się tylko jak złapie falę - więcej nie mogę powiedzieć, bo to moje pierwsze CB - na razie słychać mnie "głośno i wyraźnie".
[quote="walter_g"]Z tak zamontowaną anteną Duster wygląda bojowo:-)
Bardzo dobry pomysł z tą blaszką, dzięki temu chyba lakier w miejscu montażu nie jest zniszczony (też mam u siebie SF-40 + Sirio Super 9 Blue 155 cm, poza dziurami w miejscu mocowania śrub, odstęp między klapą a nadwoziem jest węższy i mam wytarty lakier na nadkolu ).
Radio chodzi normalnie? Zastanawiałem się czy przez tą blaszkę nie ma problemu z masą.
Ja niestety w moim Dusterze będę musiał zrezygnować z mojej anteny gdyż jest zdecydowanie za długa, a często wjeżdżam do różnych garażów podziemnych (padło na antenę President Virginia - zobaczymy jak ten helikal będzie się sprawował w porównaniu z moją starą anteną).[/quote
Zastanów się nad sirio triflex -jak dla mnie rewelacja montujesz w miejsce orginalu i po sprawie .
Ja taką mam i jestem zadowolony ,w zupełności wystarcza na drodze zasięg ok .
Jedyny minus to trzeba powiększyć otwór w dachu
Ostatnio zmieniony przez andi 2016-03-04, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum