Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-02-09, 09:09
Ja jeżdżę dużo po drogach polnych a czasem po łąkach i polach na azymut, swoją ( plastikową) rozbiłem kiedyś przeskakując rów którego nie zauważyłem, od tego czasu nie mam, jestem trochę bardziej ostrożny ( tj jak nie mam pewności co jest na łące jadę 30/h), myślę że jak ktoś nie jeździ b. agresywnie w terenie to zbędny gadżet
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2016-02-09, 09:10, w całości zmieniany 2 razy
Zastanawiam się nad wymiana osłony dolnej silnika na stalową z 4x4. Znalazłem na Allegro oryginał proszę o informacje czy będzie pasowała do mojego samochodu z silnikiem Nissana. Sprawdzałem trawers i są tam dwa dodatkowe otwory z gwintem do zamocowania dłuższej osłony ale zastanawia mnie jeszcze prowadzenie wydechu czy się zmieści i nie będzie ocierało.
Czy jest jakaś różnica w kształcie tej dla diesla i benzyny?
Ostatnio zmieniony przez Allekko 2016-04-26, 05:07, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję. Obejrzałem dziś płytę osłaniającą silnik - cienki plastik. Muszę zamontować coś mocniejszego. Albo stalową z 4x4, albo aluminiową akcesoryjną.
Cena wysoka. Płyta stalowa do suzuki vitara, sx4 to koszt ok.500-600złotych. Ciekaw jestem dlaczego w salonie na Puławskiej podano mi, że ta płyta kosztuje 1900zł?
Ostatnio zmieniony przez Piitubski 2016-04-27, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Obejrzałem dziś płytę osłaniającą silnik - cienki plastik. Muszę zamontować coś mocniejszego.
Tak trochę złośliwie zapytam co zamierzasz robić z autem 4x2, że potrzebujesz coś mocniejszego pod silnik i czym jeździłeś wcześniej (z jak osłoniętym silnikiem)?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-27, 21:33
gratulacje
Kubuch napisał/a:
Tak trochę złośliwie zapytam co zamierzasz robić z autem 4x2, że potrzebujesz coś mocniejszego pod silnik i czym jeździłeś wcześniej (z jak osłoniętym silnikiem)?
jeżdżąc tym wysoko zawieszonym autem (bez względu czy ma napęd na 2 cz 4 koła) bardzo szybko przestaje się zwracać uwagę na to, nad czym się przejeżdża, a przejechanie czego "normalnym" samochodem skończyłoby się rozpołowieniem miski olejowej. więc lepiej mieć niż nie mieć
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-04-27, 21:34, w całości zmieniany 1 raz
Gratuluję wygląda bardzo znajomo. Jutro mam zamiar odebrać zamówioną (używaną) osłonę z 4x4 może w następnym tygodniu zamontuję. Zobaczymy czy będzie pasowała.
Dzięki, dzięki. Allekko jak zamontujesz to wrzuć foty tej osłony na forum. Ja cały czas mam dylemat, którą osłonę wybrać: 4x4 nowa, z allegro, czy akcesoryjna aluminiowa.
Kubuch, będę jeździł po różnych wertepach, więc wolę mieć porządną osłonę, bo ta plastikowa jest słabiutka.
Ostatnio zmieniony przez Piitubski 2016-04-28, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
Osłona odebrana pierwsze przyłożenie do samochodu pokazało mały problem. Mianowicie dolna podpora silnika jest inaczej ukształtowana w moim silniku niż miało miejsce we wcześniejszej wersji z 2012r. W moim przekonaniu wystarczy nieco zmodyfikować tylny otwór ten prostokątny i powinno wszystko pasować.
W mnie brakuje takiego wycięcia jak poniżej.
6132563943.jpg
Plik ściągnięto 63 raz(y) 149,37 KB
Ostatnio zmieniony przez Allekko 2016-04-28, 13:20, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-28, 17:06
Karenzo napisał/a:
a jak olej byś wymienił ?
nawet aso (przynajmniej lubelskie) nie zlewa oleju poprzez ten otwór inspekcyjny, tylko najpierw odkręcają całą płytę (bodaj 6 śrub). Chodzi w tej zabawie o to,że jeśli te śruby parę lat nie będą ruszane, przy pierwszej próbie połowa się urwie (były takie przypadki) i przy jakiejkolwiek naprawie, gdzie potrzebny jest dostęp od spodu, będzie kłopot. Więc prewencyjnie demontują, a przed ponownym montażem pokrywają gwinty smarem i dokręcają. Lepszy dostęp do misy olejowej i przy okazji konserwacja śrub. Tak też zleciłem zrobić w Bosch Service podczas ostatniego, styczniowego (pogwarancyjnego już) przeglądu. Mam tu na myśli oczywiście metalową płytę pod 4x4. Nie wiem czym jest mocowana plastikowa ale zakładam,że tak samo lub podobnie a na paweno za pomocą śrub. Ergo? ten sam problem może dotyczyć także jej
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-04-28, 17:14, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum