Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Mapy do MediaNav
Autor Wiadomość
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 96 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6799
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 12:44   

gfedorynski napisał/a:


Oczywiście mapy od Googla też mają swoje wady, np. od pięciu dni możemy ominąć Łódź nowym odcinkiem A1, a Google nie chce tego wciąż zauważyć.


Naviekspert już ma uwzględnioną A1.
Ktoś chce coś jeszcze sprawdzić to dawać. Z ciekawości sprawdzimy na ile aktualna w PL.

Jest też DTŚ-ka przez/pod Gliwicami. Sprawdzone w poniedziałek.
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3019
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 16:54   

labik napisał/a:
Cav napisał/a:

Dokładnie - to była proteza na czas gdy nie było wersji uwolnionej.
Teraz służy tylko do wejścia do media-nav np. w celu zmiany map.

Możesz wskazać linka gdzie "leżą" najnowsze mapy wraz z Polską do uwolnionej wersji ?


Takie rzeczy raczej nie są dostępne linkiem.
Musisz poszukać po forach tematycznych, które niestety zazwyczaj wymagają logowania.
Jak np. dvhk.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2016-07-05, 16:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3019
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 16:59   

Marek1603 napisał/a:

Cav napisał/a:

Ale jaki masz problem z wrzuceniem nowych map do media nav?
O nawigacji online'owej mi nawet nie wspominaj - to jest nieużywalne.


Każdy używa to czego chce. Mnie np. nie chce się szukać, pilnować nowych aktualizacji i wgrywać je do MN. Nie mówię o problemie samego wgrywania.
Po prostu online'ową włączam i jest aktualna lub sam się aktualizuje,


Albo nagle tracisz możliwość nawigowania, bo nie ma sygnału Twojej sieci..
Tak jak mnie zdarza się z yanosikiem.


Pewnie napiszesz, że powinienem kupić lepszą ofertę komórkową, ale ja wolę tą swoją za darmo i raz na kilka miesięcy dostać info z forum, że są nowe mapy, ściągnąć je, wrzucić do medianav i po kłopocie.
Zwłaszcza że tych samych map używa też i-go na androida (syn).
Niestety nie ma Igo na Windows Phone, a Here Drive to badziew nie z tej ziemi.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 96 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6799
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 17:10   

Cav napisał/a:
Albo nagle tracisz możliwość nawigowania, bo nie ma sygnału Twojej sieci..
Tak jak mnie zdarza się z yanosikiem.


Dlatego przed każdym wyjazdem najpierw planuje trasę przeglądam ją i dojechałbym bez nawigacji.
A używając od 6- 7 lat Naviexperta zdarzyło mi się to raz na erricsonie c702 i to na odcinku około 2-3km.

Namawiać cię nie mam zamiaru, a tylko wyrażam swoja opinię. Używaj sobie czego chcesz. Wolność Tomku w swoim Domku.
Tak dla informacji to mam na radyjku (wyświetlacz 7") AM na karcie rezerwowo więc nie problem wyjąć kartę i wgrać aktualną mapę.
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-07-05, 17:30   

Korzystałem z wielu programów nawigacyjnych i najlepszym programem jest AutoMapa.
Działa na smartfonach, tabletach. Nie wymaga połączenia z internetem.
W aktualnej mapie jest już A1 aktywna.
_________________

 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3019
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 19:28   

jackthenight napisał/a:
Korzystałem z wielu programów nawigacyjnych i najlepszym programem jest AutoMapa.


Tu akurat się nie zgodzę - kiedyś może tak było, ale obecnie to jest taki sobie program z bardzo dobrą mapą Polski.
W każdym razie - pozostaję fanem I-go.
Nawet mimo tego, że mapy ma gorsze.

I całe szczęście że właśnie ten program mamy w MediaNav.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2016-07-05, 19:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3019
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 19:31   

Marek1603 napisał/a:
Cav napisał/a:
Albo nagle tracisz możliwość nawigowania, bo nie ma sygnału Twojej sieci..
Tak jak mnie zdarza się z yanosikiem.


Dlatego przed każdym wyjazdem najpierw planuje trasę przeglądam ją i dojechałbym bez nawigacji.


Ja też, ale czasem chciałbyś znaleźć jakąś ulicę i bez nawigacji możesz mieć z tym problem.
I często akurat w takim miejscu nie ma sygnału GSM, więc możesz sobie szukać adresu w online'owej nawigacji tak długo jak chcesz....
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 96 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6799
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 19:59   

Cav napisał/a:

Ja też, ale czasem chciałbyś znaleźć jakąś ulicę i bez nawigacji możesz mieć z tym problem.
I często akurat w takim miejscu nie ma sygnału GSM, więc możesz sobie szukać adresu w online'owej nawigacji tak długo jak chcesz....


Od tego w PL mam CB. Prawie we wszystkich miastach jest ktoś na stacjonarce kto pomoże.
Nieraz też słyszę jak ktoś kogoś podprowadza nawet pod wskazany adres bo akurat jedzie w tamtym kierunku.
W ostateczności "koniec języka za przewodnika".
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3019
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 20:04   

Marek1603 napisał/a:
Cav napisał/a:

Ja też, ale czasem chciałbyś znaleźć jakąś ulicę i bez nawigacji możesz mieć z tym problem.
I często akurat w takim miejscu nie ma sygnału GSM, więc możesz sobie szukać adresu w online'owej nawigacji tak długo jak chcesz....


Od tego w PL mam CB. Prawie we wszystkich miastach jest ktoś na stacjonarce kto pomoże.


O ile to jest miasto....
W mieście przeważnie zasięg ma nawet i Virgin - więc nie o to biega.

Ostatnio miałem taki przypadek w jakiejś wiosce na Kaszubach.
Do wioski dojechałem, ale już konkretnej ulicy w mapie TA nie było.

Odpalam Here Drive - też nie zna ulicy, odpalam Janosika - brak zasięgu GSM (konkretnie to GPRS z Playa, bo telefon działał).
Gdyby nie służbowy telefon, który akurat zasięg internetu miał, zostałbym w polu.

A stałem jakieś 300 metrów od punktu docelowego jak się okazało.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2016-07-05, 20:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 96 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 6799
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-07-05, 20:17   

Cav napisał/a:
brak zasięgu GSM (konkretnie to GPRS z Playa, bo telefon działał).


I to jest właśnie problem Playa. GSM ci się przełączy między nadajnikami ale GPRS i internet już nie. W reklamie to LTE im ładnie wygląda.
Dlatego mam telefon od 1997r w ERA -> T-mobile. Drugi (powiedzmy służbowy) mam FM GROUP Mobile działają na nadajnikach plusa i też problemów jeszcze nie uświadczyłem.
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3019
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-07-05, 20:26   

Marek1603 napisał/a:
Cav napisał/a:
brak zasięgu GSM (konkretnie to GPRS z Playa, bo telefon działał).


I to jest właśnie problem Playa. GSM ci się przełączy między nadajnikami ale GPRS i internet już nie. W reklamie to LTE im ładnie wygląda.


To nie jest tak - internet jak najbardziej się przełączy na wewnętrzny roaming, ale internet w Playu.
Z promocjami i operatorami wirtualnymi już tak dobrze nie ma - oni mogą działać tylko na własnych nadajnikach Playa.
I jak widać - to rozwiązanie mija się z celem, bo podczas drogi z Poznania na Kaszuby, yanosik często meldował brak zasięgu.
 
Józef 


Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 mpi
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 13 razy
Wiek: 66
Dołączył: 09 Mar 2014
Posty: 369
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2016-07-05, 22:44   

Ja od pięciu lat nabyłem nawigację lark i ściągam AM raz na pół roku z darmowej strony peb, korzystam wielokrotnie i jest, mnie się tak wydaję najlepsza. Korzystałem też z AM Europy Niemiec , Czech i mnie wielokrotnie nie zawiodła.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-06, 01:21   

Józef napisał/a:
Ja od pięciu lat nabyłem nawigację lark

Ale cena MN na rynku wtórnym jest w okolicach cenowych takiego chińskiego badziewia.
A ma znacznie więcej zalet ( nie muszisz kupować dodatkowo radia/ odtwarzacza MP3, zestawu BT do telefonu)
To po co przepłacać?
Kupujesz MN, masza i radio i zestaw BT do telefonu ( czyli to co zazwyczaj muszisz mieć w samochodzie)
A nawigację masz za darmo
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3509
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-07-06, 08:57   

jas_pik napisał/a:
Józef napisał/a:
Ja od pięciu lat nabyłem nawigację lark

Ale cena MN na rynku wtórnym jest w okolicach cenowych takiego chińskiego badziewia.
A ma znacznie więcej zalet ( nie muszisz kupować dodatkowo radia/ odtwarzacza MP3, zestawu BT do telefonu)
To po co przepłacać?
Kupujesz MN, masza i radio i zestaw BT do telefonu ( czyli to co zazwyczaj muszisz mieć w samochodzie)
A nawigację masz za darmo

To prawda. Jednak to zależy dla kogo. Jedni preferują niezależne GPS, drudzy w smartfonie, inni zamontowanych w autach.
Jak ktoś często jeżdżą po Polsce to dobra nawigacja jest potrzebna, nawet zmontowana w aucie, a jak ktoś jeździ 2-3 razy w roku to smartfon lub zwykły GPS wystarcza. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-07-06, 08:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
zajchow 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Dołączył: 06 Lip 2016
Posty: 9
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-07-06, 14:25   

jest jakiś sposób żeby rozmowy telefoniczne były na wszystkich głośnikach, a nie tylko na lewym kierowcy?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-06, 15:24   

Nie - tak to zostało wymyślone i do tej pory nie udało się znaleźć części oprogramowania które o tym decyduje aby cokolwiek zmienić.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1116
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-07-07, 14:13   

swissman napisał/a:
kali napisał/a:
Cena adekwatna do wartości nowego auta. Malkontentów jak widać nie brakuje. Ale radzę sprawdzić nawet z ciekawości ceny Wielkiej trójki czyli Audi, BMW, Mercedes. O innych Markach nie wspomnę.


czyli jak moja Dacia bedzie miala piec lat to mapy beda duzo tansze? adekwatnie do wieku auta...

stad moja irytacja bo w sklepie moge kupic w pelni sprawna nawigacje za jakies 150% ceny tej najtanszej wersji map na Europe Wschodnia za Zelazna Kurtyna...
ja pamietam te czasy gdy Europa byla tak podzielona... dlaczego teraz gdy Polska jest w ujni cwaniaczki tez tak ja dziela? moim zdaniem powinna byc jedna mapa Unii Europejskiej z cala strefa Schengen + rozne inne kombinacje oferowane dodatkowo i platne dodatkowo...

Dar1962 napisał/a:
kupujemy w biedronce za 150 zł nawigację made in China (np Goclever)

mozna tez kupic w Chinach jeszcze taniej...

Czytaj ze zrozumieniem czy do 10 letniego BMW mapy są tańsze?
Sama nawigacja jest dziś tania to mapy stanowią w niej duży koszt.
Ty pamietasz zelazną kurtynę a ja pierwsz nawigacje między innymi automapę gdzie płaciłeś 35zł za miasto a było tylko jedno Warszawa. Potem Poznań itd. Jakość map i programu pożal się Boże.
 
GrzesiekM 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Laguna
Silnik: 2.0
Dołączył: 09 Lip 2016
Posty: 8
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2016-07-09, 06:34   

Witam
Mam problem z MN.

Podczas ponownego uruchamiania MN wszystko wraca do stanu z przed miesiąca, tzn. sparowany telefon, ostatnia wybrana stacja, ustawienia dźwięku, itp.

Zachowuje się tak, jakby przy każdym włączeniu ładował ustawienia z.. no właśnie z kąd?

Trochę to problematyczne, bo nawet jak usunę telefon i zrestartuję radio to MN nadal ma ten telefon. Nie da się nawet podłączyć nowego, bo łączy się cały czas ze starym. A raczej próbuje, bo nawet się nie chce z nim połączyć.

Próbowałem już resetować zasilanie, przywracać ustawienia i nic. po restarcie wraca wszystko do poprzedniego stanu.

Ma ktoś pomysł jak to obejść?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-09, 11:01   

Takie problemy to zazwyczaj uszkodzenie jednego sektora pamięci.
Sposób naprawy - powtórne wgranie pliku upgradu (upgrade.lgu).
Jeśli prawidłowo się wgra to są duże szanse że nadpisze od nowa uszkodzony sektor pamięci i będzie już działać poprawnie.
Jakie wgrać upgrade - zgodne z numerkiem obecnie posiadanego ( srawdzisz w zakładce system)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
GrzesiekM 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Laguna
Silnik: 2.0
Dołączył: 09 Lip 2016
Posty: 8
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2016-07-09, 12:38   

To by było najprostsze. Rozumiem jednak, że istnieje ryzyko, że się nie nadpisze. Uwali się radio wtedy, czy wróci do poprzedniego stanu?
 
GrzesiekM 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Laguna
Silnik: 2.0
Dołączył: 09 Lip 2016
Posty: 8
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2016-07-10, 10:00   

Niestety zatrzymuje się na "trwa aktualizacja" i stoi. żaden znaczek się nie rusza
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-10, 22:27   

Oznacza to że uszkodzenie nie pozwala na wgranie aktualizacji .
Można próbować wgrać moją nakładkę "medi@pik" lub "medi@Evo" , być może one dadzą się wgrać - wtedy masz możliwość wejścia w Windowsa .
Wtedy masz możliwość naprawy "bad blocków" za pomocą standardowych poleceń Windowsa, Jesli uda się usunąć "bad sektory" za pomocą "scandisku" to już jest OK.
Aby przeszły aktualizacje musisz usunąć pliki aktualizacji które pozostały na StorageCard 3 i po sprawie.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 173
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-07-26, 09:16   

Rozbudowany plik Radarów dla 7ways.
(dwa ukośniki przed wpisem oznaczają, że radar jest nieczynny)
Działa z modyfikowanymi "moimi" skórkami:
Android - 96, 192, 288, 432 ppi.
Media Naw - MIPS -192ppi
Można sobie samemu dostosować zmieniając oznaczenia radarów za pomocą edytora tekstu np. WordPad
oraz należy dodać wpisy w skórce i komunikaty głosowe w pliku lektora.
Zainteresowanym udostępnię niezbędne pliki razem z instrukcją obsługi 7ways.

Radary.zip
Pobierz Plik ściągnięto 87 raz(y) 114,36 KB

 
Abelos 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1,2 75km
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Wiek: 30
Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-07-26, 10:07   

marmum jak z miła checia bym przyjoł od ciebie taka instrukcje bo mecza mnie radary których nie ma, średnio około 10-15 dziennie
 
wojciech_69 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Dołączył: 16 Maj 2013
Posty: 131
Skąd: Stok k/Radzynia Podlaskiego
Wysłany: 2016-07-26, 13:08   

Dobra, ale na oryginalnym nie zmienianym sofcie zmiana/zamiana samego pliku fotoradarów również jest możliwa czy mówimy wyłącznie o medi@pik itp przeróbkach?
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne