Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przypisanie / kodowanie kluczyków
Autor Wiadomość
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2016-08-16, 21:15   Przypisanie / kodowanie kluczyków

Na wstępie musimy mieć poprawny kod APV (PIN). Sposób jego wyliczenia jest tutaj: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13627

Poczekajcie aż ktoś potwierdzi tą procedurę, u mnie zadziałało. Może zna ktoś francuski?

Parę uwag:
-robisz na własną odpowiedzialność, możesz uziemić samochód
-kluczyki z pilotem da się przypisac tylko do tego samego auta (konkretnie modułu UCH)
-w używanych kluczykach trzeba przelutowac czysty moduł PCF7946 i go prekodować aby zadziałał z innym autem
-moduły można kupić prekodowane (lub całe kluczyki, potrzebny specjalny programator)
-moduły to Hitag2 od Philipsa
-nie da się wyczyścić modułu lub sklonować (przynajmniej na ten czas)
-procedura usuwa przypisane kluczyki, musisz mieć ze sobą wszystkie, nawet oryginalne

  • Uruchom DDT2000, wybierz swoje Auto w Vehicles
  • Kliknij "Select all functions and search" (lornetka z ALL), wybierz UCH i lornetka SELECT

  • Kliknij Left Toolbar, wybierz ikonkę monitorek "Screens".

  • Przejdź do sekcji Ecrans etude > Apprentisage Cles
  • Klikamy Play i Start/ Stop communication (zielona kropka):

  • Na dole mamy okienko Apprentisage / reaffectation APV.
    Wpisujemy APV bez spacji, wyłączamy zapłon i wyciągamy kluczyk.
  • Tutaj uwaga: czyści przypisane kluczyki
  • Klikamy Start APV w polu "Code AP reconnu" pojawi się napis "oui"
  • wkładamy kluczyk, włączamy zapłon i czekamy 4 sekundy. Wciskamy ze dwa razy przyciski pilota (bez tego mi potem pilot nie chciał działać ale możliwe, że za krótko trzymałem kluczyk na zapłonie). Wyciągnij kluczyk.
  • Przypisz wszystkie kluczyki zapłonem jak wyżej.
  • Po przypisaniu wszystkich kluczyków klikamy Validate.
  • Po przypisaniu kluczyka klikamy: Abandom mode APV

  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-08-17, 00:08   Re: [Tutorial] Przypisanie kluczyka za pomocą DDT2000

tosiek napisał/a:
. Może zna ktoś francuski


A co potrzebujesz?
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2016-08-17, 06:25   

Przetłumaczyć dokładnie - bez błędów te żółte tabelki bo tam chyba jest instrukcja, procedure oparłem na tłumaczeniu googlem jakiegoś francuskiego forum ale nie jestem pewien jak przypisywać więcej niż jeden kluczyk.

teksty:
http://pastebin.com/KWzhApuY
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2016-08-17, 06:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-08-17, 12:34   

Tabelka po lewej

Nauczanie Fabryczne ( klucz i UCH czysty/pusty/bez pamieci)
Kliknij na Start App Usine
(Jezeli +apc to zasilanie to znaczy:)
Zalacz zaplon pirwszym kluczem i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem.
Zalacz zaplon drugim kluczem i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem.
Kliknij na Lecture du code APV(czytnik kodow APV)
Zanotuj/odnotuj kod APV
Kliknij na effacer le code APV (usun kod APV)
W przypadku nauki jednego klucza, kliknij na Stop App Usine po pierwszym kluczu i ponownie kliknac na Lecture code APV.

Tabelka prawa u gory

Wymiana UCH ( dwa etapy)

Zapisac/wpisac kod APV (skrzynka nauczania/przypisanie APV).
1) Kliknij na Start App AVP ( nauczanie UCH) zalacz zaplon starym (zakodowanym) kluczem
2) Kliknij na Start App AVP (nauczanie kluczy) zalacz zaplon wszystkimi kluczami i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem
kliknij na valide (zatwierdz)

Tabelka prawa dol

Nauka lub dodawanie kluczy

Zapisac/wpisac kod APV (skrzynka nauczania/przypisanie APV).
Kliknij na Start App AVP
Zalacz zaplon wszystkimi kluczami i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem
kliknij na valide (zatwierdz)


Prosciej juz sie nie da tego przetlumaczyc. Mam nadzieje , ze sie przyda.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2016-08-17, 12:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2016-08-17, 13:02   

Wielkie dzięki.

Czyli da się nawet wymienić UCH :)
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-08-28, 20:30   

Jeśli znasz kod APV do swojego auta, jeśli nie znasz to nic nie zrobisz :)
_________________

 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2016-08-28, 20:36   

jackthenight, tym samym kablem da się odczytac APV: http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13627

Na początku tematu jest link.
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3242
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-08-29, 08:14   

Faktycznie nie zauwazylem pierwszego posta, to zmienia postać rzeczy :)
Skoro można odczytak isk i generatorem zmienic na apv, to mozna juz wtedy
wszystko w ddt.
_________________

 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2016-08-29, 08:40   

jackthenight, można by było wszystko gdyby DDT po angielsku chociaż było.
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 101KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 26 razy
Wiek: 38
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3139
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-08-29, 14:11   

Tosiek niezły jesteś !! 8-) Prawdziwy master od DDT i elektroniki w Dacii :-) :mrgreen:
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2618
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-08-29, 20:24   

tosiek napisał/a:
można by było wszystko gdyby DDT po angielsku chociaż było.


Jezeli potrzebujesz cos do tlumaczenia to pisz. Wtedy bedziesz mial ddt po polsku
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2016-08-29, 21:22   

Ok, przetestowałem dodawanie zupełnie nowego klucza od chińczyka (z aliexpress.com za $10 + VAT, normalne ceny to >$15 + VAT, szukajcie "renault key"). Działa pilot i odpalanie.

Jedyne co mnie zastanawia to trwałość grotu, mają u nas lepsze? :)

Nie mam pojęcia czy PCF7946AT był już prekodowany czy ja go prekodowałem ZED Bullem, pokazywał potem Locked przy odczycie. Prekodowanie bez baterii, cewką do zasilania na płytce jak najbliżej pętli programatora. ( wystarczy żeby był prekodowany dla dowolnego Renault - bez prekodowania nie będzie działać pilot ale powinien odpalać?)

Potrzebowałbym kilka czystych PCF na testy + jeden kluczyk.

Na dole w konsoli DDT2000 sypie błędami (k-line conflict lub checksum error) ale mimo to przypisuje poprawnie klucze. Tak jakby przypisywanie odbywało się poza DDT, sam start APV mode powoduje przejęcie kontroli przez UCH. Trzeba próbować do skutku. Trzeba w miarę szybko to robić, zapłon i dwa mignięcia kropki IMMO, gasną kontrolki i następny kluczyk (faktycznie 4 sekundy, może 5). Na koniec Validate i Abandon APV.

Jak wciśniemy Play w DDT to ładnie widać który kluczyk samochód odczytał po włączeniu zapłonu. Można przypisać 4 kluczyki (są tylko 4 sloty). U mnie łandie już wyświetla wszędzie "oui".

Na screenie zaznaczyłem czerwonym identyfikator kluczyka (konkretniej transpondera), ten sam znajduje się w poleceniu oraz w programatorze.

dacia-kluczyk-ddt.png
Plik ściągnięto 88 raz(y) 97,58 KB

Ostatnio zmieniony przez tosiek 2016-08-29, 22:46, w całości zmieniany 3 razy  
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 187
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-09-29, 15:24   

Jakie auto, takie gadzety :)
Kluczyki tez dziś przyszły, więc wieczorem bede dopisywał :)

Przejżałem na sucho moje ddt... i dzieki pewnemu userowi z forum zapewne będzie mi trochę łatwiej ;)

Dzieki!!

ddt_1.png
Plik ściągnięto 62 raz(y) 94,71 KB

20160923_150255.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 230,39 KB

20160923_150303.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 195,65 KB

20160929_101653.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 165,43 KB

Ostatnio zmieniony przez WooojaS 2016-09-29, 16:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 187
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-09-29, 23:24   

Dziś opisze że wszystko działa, juz mam 3 a nie 1 pilot :)
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2016-09-30, 17:44   

WooojaS, czyli udało Ci się przypisać 3 kluczyki z pilotami?

EDIT jest ok :)

Masz przetłumaczony plik dla UCH 7.1?
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2016-09-30, 17:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 187
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-09-30, 22:02   

OK, jestem ponownie.
Tak, mam popranie zakodowane 3 klucze. Wpierw musiałem chyba z 4 razy zakodować i rozkować pokolei zanim połapałem się jak to działa. Nie trzeba klikać przycisków pilotów - działają elegancko.
UCH jest przetłumacozne na forum przez naszego kolegę jackthenight ;)

http://www.daciaklub.pl/f...22eb0a647873ba0
Ostatnio zmieniony przez WooojaS 2016-10-02, 14:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
Lordi 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 5 os.
Wiek: 48
Dołączył: 06 Paź 2016
Posty: 44
Skąd: Łódz
Wysłany: 2018-09-23, 19:39   

shrek napisał/a:
Tabelka po lewej

Nauczanie Fabryczne ( klucz i UCH czysty/pusty/bez pamieci)
Kliknij na Start App Usine
(Jezeli +apc to zasilanie to znaczy:)
Zalacz zaplon pirwszym kluczem i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem.
Zalacz zaplon drugim kluczem i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem.
Kliknij na Lecture du code APV(czytnik kodow APV)
Zanotuj/odnotuj kod APV
Kliknij na effacer le code APV (usun kod APV)
W przypadku nauki jednego klucza, kliknij na Stop App Usine po pierwszym kluczu i ponownie kliknac na Lecture code APV.

Tabelka prawa u gory

Wymiana UCH ( dwa etapy)

Zapisac/wpisac kod APV (skrzynka nauczania/przypisanie APV).
1) Kliknij na Start App AVP ( nauczanie UCH) zalacz zaplon starym (zakodowanym) kluczem
2) Kliknij na Start App AVP (nauczanie kluczy) zalacz zaplon wszystkimi kluczami i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem
kliknij na valide (zatwierdz)

Tabelka prawa dol

Nauka lub dodawanie kluczy

Zapisac/wpisac kod APV (skrzynka nauczania/przypisanie APV).
Kliknij na Start App AVP
Zalacz zaplon wszystkimi kluczami i odczekaj 4 sekundy przed wylaczeniem
kliknij na valide (zatwierdz)


Prosciej juz sie nie da tego przetlumaczyc. Mam nadzieje , ze sie przyda.
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 101KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 26 razy
Wiek: 38
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3139
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-24, 18:08   

rewelacja, chyba sobie dorobie 3ci kluczyk :))
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-09-24, 18:15   

corrado, działa tylko dla starszych kluczyków z PCF7946 w środku.
 
corrado 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCi 101KM/249Nm
Wersja: Laureate
Pomógł: 26 razy
Wiek: 38
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 3139
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-24, 18:22   

tak ja chyba mam wlasnie taki :) dacka z 2010 r z kwietnia bez fapu jeszcze nawet
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 410
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-09-24, 18:33   

corrado, to najpierw wylicz sobie PIN i spróbuj przypisać obecne kluczyki :)
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13627

Możesz kupić używany kluczyk i wlutować prekodowany PCF lub sprzedają prekodowane kluczyki.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne