Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Czujnik cofania - jak go zmodyfikować?
Autor Wiadomość
micik 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Dołączył: 16 Paź 2016
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-10-16, 17:38   Czujnik cofania - jak go zmodyfikować?

Witam Kolegów.
Mam następujący temat do rozważań, niestety serwis pomóc mi nie chce..... planuję założyć hak holowniczy do Lodgy 2016 stepway z oryginalnymi czujnikami cofania. Jak sądzę, po założeniu środkowy czujnik będzie szalał. Czy jeżeli ordynarnie wypnę z niego wtyczkę to system będzie chodził na dwóch czujnikach czy cały się wyłączy i zgłosi awarię? Jakie polecacie rozwiązanie tej sprawy?

Michał
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7310
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-10-16, 17:56   

Montaż we własnym zakresie centralki z 4 czujnikami. Koszt około 50zł plus montaż.
 
micik 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Dołączył: 16 Paź 2016
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-10-16, 18:04   

Rozumiem, że jest to tak głupi system, że przy wyjęciu wtyczki wyłączy wszystko? To pewnie dokupię sam czujnik, wwiercę go z boku i podłączę do niego przewód, a środkowy pozostanie atrapą.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7310
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2016-10-16, 18:22   

A muszą ci montować fabrycznie?
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 58
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1120
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-16, 18:31   

Montujesz gniazdo przyczepy z dodatkowym stykiem które całkowicie rozłącza centralkę czujników cofania. A dokładnie nie poda napięcia po wrzuceniu wstecznego.
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3201
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2016-10-16, 18:43   

No ale on nie chce wypierniczyć tych czujników, tylko z nich korzystać, kiedy nie ciągnie przyczepy. :lol:
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 58
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1120
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-16, 18:50   

No......... wkładasz wtyczkę do gniazda i rozłączasz czujniki ;). Wyciągasz czujniki działają. Są gotowce głównie rozłączają przeciwmgielne ale są i taki do czujników.
 
micik 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Dołączył: 16 Paź 2016
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-10-16, 18:53   

Dokłądnie jak Kolega napisał. Czujniki są już w aucie, hak będzie na stałe założony i nie ma mowy o chowaniu kuli, a czujniki chciałbym aby działały. A gdyby tak programem zmienić czasy (zasięg) dla tego środkowego czujnika? Jest taka możliwość? Wiecie jaki tam dokładnie siedzi model centrali i czy ma jakieś możliwości programowania?
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 58
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1120
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-16, 18:57   

Hak nie będzie przeszkadzał sensorą.
 
micik 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Dołączył: 16 Paź 2016
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-10-16, 19:59   

Jesteś pewien, że nie będzie przeszkadzał? Tam są trzy czujniki z czego jeden centralnie wypada na haku.

czujnik.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 98,5 KB

 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 58
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1120
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-16, 22:04   

Tak ci powiem że pierwszy raz widzę 3 czujniki. Hak można dać blisko zderzaka i nisko. Poniżej działania czujnika.
To już ci powinni dobrać. Haki z demontowalną kulą są. Ten środkowy sensor da się przełożyć na hak. Mało eleganckie ale skuteczne. Dziurę w zderzaku zaślepisz.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2820
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-10-16, 22:11   

Odpinany hak.
 
arczi_88 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 52 razy
Wiek: 32
Dołączył: 22 Lut 2015
Posty: 1599
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2016-10-16, 22:41   

kali napisał/a:
Hak można dać blisko zderzaka i nisko. Poniżej działania czujnika.


Raczej wątpię - są przepisy, które określają odległość kuli haka od podłoża i od zderzaka. Z resztą jak jest dedykowany hak do konkretnego modelu to jak można dać inaczej niż tak jak ma być?
_________________

 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 57 razy
Wiek: 55
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3617
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-10-16, 23:24   

Przepisy mówią, że jak masz odpinany hak i nie używasz je to MUSI być zdjęty.
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
arczi_88 



Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 52 razy
Wiek: 32
Dołączył: 22 Lut 2015
Posty: 1599
Skąd: Lędziny
Wysłany: 2016-10-16, 23:52   

Chyba gdzieś na Zachodzie, bo w Polsce nie ma takiego przepisu. http://autokult.pl/27671,...ka-holowniczego
_________________

Ostatnio zmieniony przez arczi_88 2016-10-16, 23:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 58
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1120
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-16, 23:55   

arczi_88 napisał/a:
kali napisał/a:
Hak można dać blisko zderzaka i nisko. Poniżej działania czujnika.


Raczej wątpię - są przepisy, które określają odległość kuli haka od podłoża i od zderzaka. Z resztą jak jest dedykowany hak do konkretnego modelu to jak można dać inaczej niż tak jak ma być?

Dacie są dość wysoko zawieszone. Haki masz dedykowane i uniwersalne. Dlatego napisałem " coś ci dobiorą" mając auto fizycznie do dyspozycji da się coś zrobić. Możliwości podałem.
 
BogdanK 



Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005
Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 26 Sty 2013
Posty: 297
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-10-17, 00:08   Re: Czujnik cofania - jak go zmodyfikować?

micik napisał/a:
środkowy czujnik będzie szalał. Czy jeżeli ordynarnie wypnę z niego wtyczkę to system będzie chodził na dwóch czujnikach

Tak, będziesz miał aktywne tylko dwa czujniki.
 
micik 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway
Dołączył: 16 Paź 2016
Posty: 13
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-10-17, 12:47   

I to jest konkretna odpowiedź na moje pytanie. Bardzo dziękuę
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2820
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-10-18, 06:11   Re: Czujnik cofania - jak go zmodyfikować?

BogdanK napisał/a:
micik napisał/a:
środkowy czujnik będzie szalał. Czy jeżeli ordynarnie wypnę z niego wtyczkę to system będzie chodził na dwóch czujnikach

Tak, będziesz miał aktywne tylko dwa czujniki.


A moim zdaniem system powinien nie działać. No ale to trzeba było by sprawdzić.
 
Lajkonik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Ambiance
Pomógł: 4 razy
Wiek: 47
Dołączył: 13 Cze 2012
Posty: 1079
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-10-18, 07:15   

Nie mam u siebie fabrycznego, ale myślę, że działa tak samo. A u mnie jak się wypnie kabelek od jednej czujki, to pozostałe dalej działają. System po prostu "ślepnie" w strefie działanie wypiętej czujki.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Lajkonik 2016-10-18, 07:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne