Moje auto kończy 6 lat, więc powoli zaczynam śledzić ceny takich części jak amortyzatory, rozrząd, czy tłumiki. No i przy tych ostatnich zauważyłem, że do Dustera 1,6 16V 105KM nie ma w sklepach internetowych i w katalogach producentów dedykowanych tłumików. Przynajmniej tam gdzie zaglądałem. Właściwie wszystko inne, jak wyfiltruję auto, to coś się pokazuje. A tłumiki, w najlepszym przypadku, bez wskazania konkretnego, sama informacja, ze trzeba się skontaktować.
Może ktoś wie, jak samemu dobrać tłumiki do mojego auta?
Istnieją też uniwersalne, dobierane wg pojemności silnika, ale to już chyba najlepiej pytać Panów Od Tłumika - warsztat z doświadczeniem przedstawi opcje do przemyślenia.
IParts to pierwszy sklep, do którego zaglądam i jeden z niewielu jakie odwiedziłem, który przynajmniej miał pozycje tłumików do Dustera 1,6 16V. Ale nie podają ani ceny, ani dostępności. Nie zamówisz bez wcześniejszego kontaktu. A ja chciałem (tak jak z innymi częściami robię bez problemu) sprawdzić ile kasy muszę mieć na kupce, w razie gdyby... Jak szlag trafi tłumik, to trzeba od razu robić. A zostawianie u fachowca, który coś dobierze, też mi się nie uśmiecha. Chciałbym móc załatwić tłumiki i je zamontować w ciągu jednego dnia.
Z ciekawości zadzwoniłem do sklepu IParts i co się dowiedziałem? - te tłumiki są obecnie nieosiągalne.
Dobiorą na miejscu albo każą przyjechać po sprowadzeniu części - tłumiki rzadko wybuchają aż tak, żeby już nie dało się przejechać tych paru kilometrów.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-10-28, 12:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie wybuchają, ale odpadają. Przy okazji urwania może się tak fatalnie zadrzeć, ze np zerwie tylny zderzak (plastik oczywiście). Jak tak się nie stanie, to jechać się da, ale z narażeniem na mandat, za hałas.
http://allegro.pl/listing...s0-aut-1-4-1025
w inter carsie można zamówić oryginał wiem bo mechanik mi zamawiał i robił na drugi dzień a robota była na już bo następnego dnia leciałem w trasie 3500 km .
Nie demonizujmy - na długo zanim odpadnie to hałasuje, z biegiem czasu coraz mocniej, bo dziury pojawiają się znacznie wcześniej niż totalna przerdzewienie, które też nie trwa 3 dni, nieprawdaż.
A jeżeli już ktoś bardzo się tego boi, to nie pozostaje nic innego, jak ten raz na pół roku zajrzeć pod auto na wydech - np przy okazji wymiany opon/kół zima/lato czy innego przeglądu [:
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-10-28, 19:54
Dziś zajrzałem pod spód przy okazji przeglądu - tłumiki są w całkiem dobrym stanie - dla porównania - w Lagunie wytrzymały 9 lat i 175 tyś km - myślę że jakość materiałów na pierwszy montaż jest podobna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum