nie za wielkie ? ja myślę o włożeniu opon 195/65 R15 zamiast fabrycznych 185/65 R15 na te felgi co są w Sandero w wyposażeniu ale nie wiem czy wejdą w nadkola i czy felga przyjmie ten rozmiar. Czytałem coś na ten temat ale dopóki nie mam jeszcze auta to nie mam co myśleć potrzebuje jeszcze deczko podnieść auto by lepiej się wsiadało drugiej połówce z Combi
Teraz fabrycznie do outdoorów dają 16. Ładnie to wygląda, moze i 17 za dużo
Sam rozmiar felgi nie odpowiada za wielkość koła - można mieć 14, 15, 16 czy 17, a średnica całości dalej powinna być taka sama jak fabryczna (z niewielką tolerancją), bo jest to wymagane do poprawnego działania prędkościomierza i systemów ABS/ESP.
Większa felga wymusza zatem równoczesne zmniejszenie profilu opony.
Dopiero jeśli ktoś jest tego wszystkiego świadom może próbować bawić się w powiększanie średnicy całego koła i podwyższanie w ten sposób prześwitu - w niewielkim stopniu, żeby właśnie zmieścić się we wnęce koła (zwłaszcza przy skręcaniu).
Sam rozmiar felgi nie odpowiada za wielkość koła - można mieć 14, 15, 16 czy 17, a średnica całości dalej powinna być taka sama jak fabryczna (z niewielką tolerancją), bo jest to wymagane do poprawnego działania prędkościomierza i systemów ABS/ESP.
Większa felga wymusza zatem równoczesne zmniejszenie profilu opony.
Dopiero jeśli ktoś jest tego wszystkiego świadom może próbować bawić się w powiększanie średnicy całego koła i podwyższanie w ten sposób prześwitu - w niewielkim stopniu, żeby właśnie zmieścić się we wnęce koła (zwłaszcza przy skręcaniu).
Będę miał na uwadze, póki co to sfera odlegla. Dzięki za rady :)
Zamontować można wiele, ale w przypadku części niezgodnych z homologacją kolejną sprawą są różne wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczycieli w razie "W" - a koła o innym rozmiarze mają wpływ także na prowadzenie, nie tylko wygląd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum