Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2016-10-25, 12:41
czujniki ultradźwiękowe / radar parkowania / cofania
Autor Wiadomość
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 89 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 8067
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-12-17, 11:38   

No to 23-go do Ikei na kawę i znajdziemy.
 
Avantime75 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 21 Sty 2017
Posty: 24
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-12-17, 11:59   

Nie wiem, co na to moja żona, jak się dowie, że się z facetami na kawę umawiam ;)
Ale tak na serio, to jeśli mogę pomóc forumowiczom, to mogę podjechać.
Ostatnio zmieniony przez Avantime75 2017-12-17, 12:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 89 razy
Wiek: 44
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 8067
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2017-12-17, 12:29   

Nie boisz się, że pół auta rozbierzemy? ;-) :mrgreen:
 
Avantime75 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2016
Wersja: [Inna]
Dołączył: 21 Sty 2017
Posty: 24
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-12-17, 12:32   

Mam nadzieję, że jaś_pik podpowie, gdzie tego szukać .Na kolację wigilijną chciałbym być w domu, jedzenie z Ikei średnio mi smakuje :-)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3055
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-12-17, 13:46   

Tego nie wiem podejrzewam że gdzieś z tyłu - trzeba popatrzeć gdzie biegną kabelki od czujników - tam będzie ta centralka - szukamy właśnie jej numeru kodowego . Na tej podstawie będzie wiadomo co to
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
mobile4you 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 EDC
Dołączył: 21 Lip 2017
Posty: 9
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-12-17, 14:59   

Zapewne jest w tym samym miejscu co ta dokładana jako akcesorium, czyli lewy tylny boczek.
https://photos.app.goo.gl/KWy3Tw08BRarP9qE2
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 289 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16083
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-12-17, 15:05   

http://www.catcar.info/renault/?lang=en / Captur / J5MW / Upholstery - Electricity 83 Instrument panel / Proximity radar / 1 - 259903727R - ECU PARKING AID

(Centralka w najwyższej wersji - do auta z czujnikami parkowania z przodu i z tyłu, kamerą, automatycznym parkowaniem i czujnikiem martwego pola).
 
shrek 
Shrek



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 38 razy
Wiek: 37
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2325
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-12-18, 08:46   

Avantime75 napisał/a:
Jestem "lajkonikiem" :mrgreen: w tej dziedzinie. Gdzie znajduje się centralka?

Powinna byc z tylu przy nadkolu z prawej lub lewej
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
dorota4i 


Marka: Renault
Model: Megan IV, Clio 4, Captur, Laguna III
Silnik: 1.6 DCI
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-16, 02:08   

mogę od siebie dorzucić że nowy moduł czujników parkowania współpracuje tylko i wyłącznie z nowym typem czujników w zderzaku - cena za nie to jakieś 900 zł ale zmotywowany ceną ruszyłem z inwencją twórczą i są rezultaty. clio 4 full led po lifcie, odkręcam górny boczek, odginam materiał i widzę faktycznie zmieniony moduł pdc oraz logo producenta BOSH. ALE co najśmieszniejsze patrzę na wtyczkę wydaje się inna i jak zobaczyłem dwie zamiast standartowo jednej już myślę że lipa ale biorę z półki starszy model i co? wpina się bez problemu, szybka konfiguracja CIPEM pod jakiś inny numer VIN który posiadał te starsze czujniki i działa, a w kieszeni 900 zł.taka historia
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 42
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-18, 15:14   czujniki parkowania

Witam
Co mi jest potrzebne w clio IV przed lift aby po zamontowaniu tylnego zdarzeku z oryg. czujnikami parkowania zadziałały ???
i jak mam je podłączyć (wcześniej miałem zderzak bez czujników)
Ostatnio zmieniony przez ss77 2018-02-18, 15:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
dorota4i 


Marka: Renault
Model: Megan IV, Clio 4, Captur, Laguna III
Silnik: 1.6 DCI
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-19, 02:06   

Loteria, musisz rozebrać w bagażniku z lewej strony boczek i zobaczyć czy jest luźna wtyczka biała 24 pinowa - w wiekszości aut jest, chociaż zdażają się nasze polskie megabiedy w których nie ma. Aby zdjąć boczek musisz odkręcić śrubkę torx 20 i wyjąć kołeczek ten zaraz z przodu - nic trudnego a wtyczka jeśli jest będzie w zasięgu wzroku.

Jeśli będzie - to już połowa za nami, teraz tylko moduł pdc ( obojętnie jaki ) bo jakakolwiek zmiana między tymi modułami jest tylko programowa ( w sensie wrzucasz vin jaki Cie interesuje, sciagasz softa autokonfiguracją i włala) Trzeba jeszcze zamontować przycisk w plastiku pod kierownicą ( też nic wielkiego, wyjmujesz zaślepke - wpinasz przycisk ) bo kabel już tam będzie ( szary ) no i oczywiście w liczniku trzeba dorzucić czujniki parkowania bo po podpięciu pdc ujrzysz jedyne komunikat ERROR PROG ale paradoksalnie jest to bardzo dobry komunikat bo to znaczy że auto widzi że działamy
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 42
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-20, 08:29   

dzięki za info... czyli:
mam czujniki oryginalne
-mam kostkę w bagażniku 24pin
-nie potrzebuję montowania przełącznika włącz/wyłącz czujniki na desce
Kupuję moduł PDC i co dalej poza podłączeniem (wpięciem) modułu trzeba zrobić ?
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3752
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-20, 09:41   

Jak zadziała to OK, a jak nie to zaktywować CLIP-em albo ddt4all. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
dorota4i 


Marka: Renault
Model: Megan IV, Clio 4, Captur, Laguna III
Silnik: 1.6 DCI
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-21, 02:07   

musisz mieć ten przełącznik - niewpięty będzie sygnalizowany jako błąd w systemie a jakikolwiek błąd to dezaktywacja czujników ( taki jednorazowy długi dźwięk po wrzuceniu wstecznego)

po zakupie musisz wrzucić do licznika parametr że masz czujniki, jest pełno sposobów od clipa i konfigurację vinem z innego auta aż pod abritesa
 
dorota4i 


Marka: Renault
Model: Megan IV, Clio 4, Captur, Laguna III
Silnik: 1.6 DCI
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-21, 02:09   

chyba że masz rlinka to wtedy przełączik przechodzi na rlink i wtedy nie ma pod nogami nic
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 42
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-21, 13:30   

Dzięki za info,
czyli reasumując po podłączeniu modułu PDC muszę mieć ten przełącznik wł/wył na desce aby układ zadziałał?
czy da się bez jego montażu?
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3752
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-21, 14:56   

ss77 napisał/a:
Dzięki za info,
czyli reasumując po podłączeniu modułu PDC muszę mieć ten przełącznik wł/wył na desce aby układ zadziałał?
czy da się bez jego montażu?

Jak pisał kolega post wyżej, że bez przełącznika może źle działać, lepiej mieć przełącznik, to nie wiele kosztuje....
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
dorota4i 


Marka: Renault
Model: Megan IV, Clio 4, Captur, Laguna III
Silnik: 1.6 DCI
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-22, 01:43   

jak chcesz mam moduł pdc i w sumie wszystko mam do clio iv
 
ss77 


Marka: Reno
Model: Clio
Silnik: 1,5dci
Dołączył: 20 Wrz 2015
Posty: 42
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-22, 09:36   

Chcę moduł i ten przełącznik aby to zadziałalo....
 
dorota4i 


Marka: Renault
Model: Megan IV, Clio 4, Captur, Laguna III
Silnik: 1.6 DCI
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 17
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-23, 02:15   

mógłbym Ci to założyć ale niestety dzieli nas odległość a obawiam się że bez auta w rękach trudno będzie tak przejrzyście wytłumaczyć
 
TomaszU84 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2011
Dołączył: 02 Mar 2018
Posty: 36
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-03-15, 17:54   Doposażenie Dacii w czujniki parkowania.

Witam.

Zastanawiam się czy ktoś już przerabiał to zagadnienie: http://tiny.pl/gkw3h ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3055
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-15, 23:02   

Ale dlaczego tej firmy?
Czy na portalach czy w każdym sklepie znajdziesz nawet taniej - także z wyświetlaczem.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
TomaszU84 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2011
Dołączył: 02 Mar 2018
Posty: 36
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-03-16, 08:47   

O, milo. Choć od razu zaznaczę ze wyświetlacza nie chce :)

O co się boję to szczelność miedzy czujnikami a blachą. Jak to wygląda w rzeczywistości, nie warto w jakiś sposób to jeszcze zabezpieczyć?
Ostatnio zmieniony przez TomaszU84 2018-03-16, 08:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
route2000 
Jerzy



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPG-BRC
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 53
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3752
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-03-16, 08:57   

TomaszU84, jaka szczelność?
Te czujki są umieszczanie w PLASTIKOWEJ części zderzaka, a nie w metalowej belce.
Przewody przechodzą do miejsca gdzie wchodzą w zaślepiony gumą otwór do środka auta.
Jak nie jesteś w stanie to sam zrobić to lepiej daj fachowcowi a sam zaoszczędzisz nerwów. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 306
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2018-03-16, 13:40   

a w sumie mówiąc zastanawiam się, czy czujniki jak są brudne (od ulicy), to czy przypadkiem źle nie pikają, bo kurcze wczoraj pod ścianę cofałem i zaczął mi pikać dopiero około 70cm... a powinien wcześniej.
_________________
Moja galeria
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne