Witam, dziś wracając z pracy zauważyłem coś, co w instrukcji obsługi, w dziale 'nieprawidłowości w działaniu' jest określone jako 'zwiększona częstotliwość migania kierunkowskazów' w moim przypadku lewego kierunkowskazu. Jako możliwą przyczynę instrukcja podaje przepaloną żarówkę, co za tym idzie, by pozbyć się problemu należy wymienić żarówkę.
Jednak sprawdziłem wszystkie żarówki, łącznie z tymi od oświetlenia wewnątrz, oświetlenia schowka i bagażnika i wszystkie ładnie świecą... być może ma ktoś jakiś pomysł co to może być??? Auto jest na gwarancji, jednak przyznam szczerze, że nie na rękę mi wizyta w serwisie w ciągu najbliższych dni, a może to jest jakaś pierdoła, nie warta wyprawy do ASO.
Jeśli ktoś ma jakis pomysł lub miał podobną sytuację to z chęcią wysłucham sugestii i porad
Tak tez chyba zrobię, kupię żarówki do kierunkowskazy jak będę wracał z pracy i wymienie wszystkie z lewej strony.
A do tego czasu będę starał się wybierać taką drogę żeby skręcać tylko w prawo
route2000 zdążyłem to zauważyć, że Duśka ma w sobie tyle oryginalności ukrytej w małych detalach
shrek tylko problem w tym, że póki co wszystkie żarówki z lewej od kierunkowskazu działają póki co... Będę je wymieniał po kolei i zobaczę, która to robi zamieszanie
Jak wszystkie swieca to czy nie wkladales tam jakis ledowych ?
Jak nie to sprawdz czy gniazda zarowek nie sa zasniedziale i czy maja dobra mase.
I po wymianie przy okazji warto psiknąć środkiem od elektroniki np. KONTAKT 60 czy podobnym.
Aha, jeszcze jedno, jak będziesz sprawdzał działanie kierunków to sprawdź pozostałe oświetlenia, sprawdź czy nie robi się taka "choinka" w tylnej lampie to oznacza słabą lub brak masy.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2018-01-24, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
Żarówki wymieniłem, styki przeczyściłem, rzeczywiście w tylnej lampie były nieco zaśniedziałe.
Jednak po całej operacji problem dalej nie znikał... Na więcej działań mi czasu nie wystarczyło wczoraj.
Dziś rano natomiast, odpalam auto, wyjeżdżam od siebie z ulicy daje lewy kierunek, a on ku memu zdziwieniu działa normalnie
Całą drogę do pracy zachodziłem w głowę o co 'kaman' i wciąż nie wiem Póki działa normalnie nie będę tego ruszał ani niepotrzebnie roztrząsał tematu, będę jednak natomiast cały czas monitorował sytuację, Jeśli sytuacja się pojawi to myślę, że skontaktuję się wtedy z ASO
Michał B24 od tego w sumie zacząłem, na awaryjnych obie strony pracują równomiernie, migają tak samo jasno i z ta samą normalną częstotliwością. Natomiast przy włączeniu tylko lewego kierunkowskazu, częstotliwość migania jest zdecydowanie zwiększona.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2949 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-01-25, 09:29
Michał B24 napisał/a:
wlącz awaryjne i porownaj strony
To nic nie da, bo nawet z przepalonymi zarowkami awaryjne migaja normalnie ( wyciag zarowke i sprawdz).
Migaja duzo szybciej ( tak jak przepalone) po wystrzale poduszek.wtedy to zalaczaja sie automatycznie.
b]szymekbob[/b], przeczyscilez i zalapalo, moze faktycznie byla zla masa w tylniej lampie.
route2000, w to watpie. Chyba, ze napil sie wody.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-01-25, 09:32, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3837 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-25, 10:24
Jeżeli wczoraj po wszystkich czynnościach z czyszczeniem problem był nadal a zniknął sam dzisiaj, to raczej powróci... No chyba, że elektronika Renault potrzebuje całej nocy na analizę takiej "naprawy".
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3837 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-25, 10:37
Nie mówię, że ma teraz szukać. Mówię, że powinien być gotowy na powtórkę.
Jeżeli wczoraj podziałał przy żarówkach i stykach a nic nie pomogło, to najwyraźniej problemu nie usunął. Chyba, że w tym mądrym układzie po wymianie przykładowej przepalonej żarówki częstotliwość migania powraca do normy nie od razu a dopiero po wyłączeniu zapłonu?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-01-25, 10:43, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum