Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2013-06-12, 22:03
Centralny zamek
Autor Wiadomość
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1115
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-05-24, 14:42   

Konstrukcja samego rygla na to wpływa a nie program gdziekolwiek.
 
Nargo 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 42
Dołączył: 28 Mar 2016
Posty: 57
Skąd: OkoliceNowegoYorku
Wysłany: 2016-05-24, 16:02   

kali napisał/a:
Konstrukcja samego rygla na to wpływa a nie program gdziekolwiek.


Fałsz

Wystarczy przytrzymać czujnik otwarcia drzwi i już można zamknąć auto. Potem puszczasz czujniczek i wypakowujesz dzieciaki. tylko nie da się tego zrobić samemu z dwóch stron jednocześnie :-P
_________________
Było: 126p(2002), VW Jetta 1980(2002-2004), Megane Scenic 1998 1.9 DTI (2013.04-2016.01)
VW Polo FOX 1,0 1990 (2004.10-tragicznie 2016.04)
Jest: Lodgy 1.6 SCe (2016-nadal), LR Freelander 1.8 (2017.05-nadal)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-05-25, 21:49   

Jeżeli możesz zamknąć zamek przytrzymując przycisk krańcowy to możesz założyć dwa przekaźniki czasowe po jednym na każde drzwi lub po prostu wypiac kable krańcówki i po problemie. Jednak trzeba pamiętać żeby nie zamknąć w środku.
 
Nargo 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 42
Dołączył: 28 Mar 2016
Posty: 57
Skąd: OkoliceNowegoYorku
Wysłany: 2016-05-26, 08:05   

To rozwiązanie ma wadę:
nieprawidłowa sygnalizacja na desce zamknięcia drzwi, brak oświetlenia wewnątrz przy otwartych drzwiach z tyłu.
Do czasówki trzeba dodatkowe zasilanie :-(
_________________
Było: 126p(2002), VW Jetta 1980(2002-2004), Megane Scenic 1998 1.9 DTI (2013.04-2016.01)
VW Polo FOX 1,0 1990 (2004.10-tragicznie 2016.04)
Jest: Lodgy 1.6 SCe (2016-nadal), LR Freelander 1.8 (2017.05-nadal)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-05-26, 09:43   

Z czegos trzeba byc zadowolonym.
 
Nargo 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 42
Dołączył: 28 Mar 2016
Posty: 57
Skąd: OkoliceNowegoYorku
Wysłany: 2016-05-26, 11:05   

Muszę chyba poszukać schematu elektrycznego Lodzi i coś na jego podstawie wydumać.

I teraz pytanie:
Ma ktoś takowy Schemat ??????????????
_________________
Było: 126p(2002), VW Jetta 1980(2002-2004), Megane Scenic 1998 1.9 DTI (2013.04-2016.01)
VW Polo FOX 1,0 1990 (2004.10-tragicznie 2016.04)
Jest: Lodgy 1.6 SCe (2016-nadal), LR Freelander 1.8 (2017.05-nadal)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-05-26, 11:36   

Nargo napisał/a:

I teraz pytanie:
Ma ktoś takowy Schemat ??????????????


Nie.

W tej krancowce niema nic skomplikowanego - Jeden kabel ktory po zamknieciu drzwi odlacza mase a otwarcie to podanie masy do UCH.
 
Nargo 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 42
Dołączył: 28 Mar 2016
Posty: 57
Skąd: OkoliceNowegoYorku
Wysłany: 2016-05-26, 13:55   

To jest banalne. Wiem.
Tylko myślę o takiej opcji przy otwartych drzwiach:
1) klikam zamknięcie autka - zamykają się i otwierają zamki
to sygnał do własnej produkcji "centralki" że należy zamknąć autko
2) "centralka" symuluje na ok 10s zamknięte drzwi i "klika" przyciskiem na desce.
3) mamy zamknięte zamki przy otwartych drzwiach

i tu pojawia się pytanie: czy od każdych drzwi idzie osobny przewód do UCH czy się jakoś wszystkie łączą?
_________________
Było: 126p(2002), VW Jetta 1980(2002-2004), Megane Scenic 1998 1.9 DTI (2013.04-2016.01)
VW Polo FOX 1,0 1990 (2004.10-tragicznie 2016.04)
Jest: Lodgy 1.6 SCe (2016-nadal), LR Freelander 1.8 (2017.05-nadal)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-05-26, 14:53   

No to pisalem ci o przekaznikach czasowtych.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2016-05-26, 20:21   

Jak chcesz to zrób swoje sterowanie . Mój pomysł jest taki: w ten sposób nie musisz nic naciskać tylko po otwarciu przednich drzwi tylne automatycznie będą oszukiwaly uch. Myślę, że zadziała.

IMG_20160526_203608.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 229,94 KB

Ostatnio zmieniony przez shrek 2016-05-26, 20:37, w całości zmieniany 2 razy  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 308 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15886
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-02, 01:05   

Nargo napisał/a:
centralnego zamka tak aby ryglował zamki mimo otwartych drzwi?

To jest chyba rozwiązanie - http://www.daciaklub.pl/f...1648551#1648551

Dacia Lodgy - Driver's Handbook napisał/a:
Przy wyłączonym silniku i otwartych drzwiach lub klapie bagażnika, nacisnąć i przytrzymać przez ponad 5 sek. przycisk centralnego zamka na konsoli centralnej.

Po zamknięciu drzwi, wszystkie zamki zostaną zablokowane.
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 181
Skąd: Łódź
  Wysłany: 2018-02-20, 12:16   Instalacja elektryczna centralnego zamka

Dobry.
Potrzebuje wyprowadzić z centralki przewód (przewody) na które mogę podać +12 i otworzyć zamki. W sumie mógłbym się z przycisku wyciągnąć przewodem - tylko który nie chce na chybił trafił sprawdzać. I czy masę pobiera z budy czy tez muszę mieć osobną. Powiedzmy ze chce skopiować przycisk z deski ale mając tylko i wyłącznie 1 bądź 2 przewody.
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3533
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-20, 14:01   

A gdzie dalej chcesz poprowadzić przewody? Do drzwi? :roll:
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-02-20, 14:17   

Nie nie, nie do drzwi. Tego akurat nie mogę powiedzieć ;)
 
route2000 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 8V MPI+LPGTECH
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 55 razy
Wiek: 54
Dołączył: 01 Sty 2014
Posty: 3533
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-02-20, 14:28   

Aha, taki ukryty przycisk do otwierania drzwi..... :->
To do guru Laisara, nawet na PW, po schemat elektryczny tego auta.. ;-)
_________________
Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-02-20, 21:04   

Jak Logan ph1 to:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1802
Biala wtyczka pin B2, B4
Sprawdz co jest podawane na te piny.
Albo:
Sprawdz co wychodzi z przycisku do uch i podaj to tak samo.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-02-20, 21:10, w całości zmieniany 3 razy  
 
Seba 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.6 8V
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate
Dołączył: 02 Paź 2015
Posty: 124
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-02-22, 03:28   Centralny zamek

Witam,problem dotyczy tego że zamykając auto z pilota nie zawsze zamykają mi się tylne drzwi za pasażerem logan 2005.wie ktoś może jak się do tego zabrać?
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-02-22, 04:24   

Albo uszkodzony silownik- rozbiez panel z drzwi i podaj mu napiecie.
Albo przelotka miedzy drzwiami a slupkiem- przelamane kable
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Dar1962 



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3867
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-02-22, 09:23   

czy rygiel w tych drzwiach usiłuje wykonać jakiś ruch czy pozostaje nieruchomy? Jeśli to pierwsze, to miałem taki przypadek w polo żony - poluzowała się jedna z nakrętek śrub trzymających siłownik, ten się przesunął i całość już "nie zaskakiwała". Jeśli to drugi, to pewnie problem z dopływem prądu do samego siłownika. Te raczej się nie psują. Po zdjęciu boczka będzie można ustalić więcej. Ostatecznie elektryk samochodowy.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 308 razy
Wiek: 43
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15886
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-22, 12:04   

Przycisk centralnego zamka na konsoli środkowej:

pin - linia - opis

1 - 20B - sterowanie otwierania zamków (połączony z UCH EH1-A8, wyzwala zasilanie plusem na UCH P1-B4, połączony z pinem nr 3 w siłowniku każdego z zamków)

2 - MAM - masa podświetlenia przycisku

3 - MAM - masa sterowania zamkami

4 - LPD - zasilanie "+" podświetlenia przycisku

5 - 20A - sterowanie zamykania zamków (podłączony do UCH EH1-A17, wyzwala zasilanie plusem na UCH P1-B2, połączony z pinem nr 1 w siłowniku każdego z zamków)


Nie wiem / nie pamiętam / nie mam czasu poszukać, czy siłownik są zmasowane montażowo, czy przez drugi z przewodów do pary - ale ta druga opcja wydaje mi się bardziej prawdopodobna.
 
Seba 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.6 8V
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate
Dołączył: 02 Paź 2015
Posty: 124
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-02-22, 12:47   

Dar1962 tak,rygiel próbuje,tzn rusza sie delikatnie.Musze rozebrac boczek
 
Dar1962 



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3867
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-02-22, 19:07   

jeśli rygiel się rusza, to znaczy, że siłownik działa i dostaje prąd. czyli problem jest raczej mechaniczny, zakładam, że wystarczy poprawić mocowanie
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-02-22, 19:52   

Albo nie ma juz sily na domykanie.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Lajkonik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2010
Wersja: Ambiance
Pomógł: 4 razy
Wiek: 45
Dołączył: 13 Cze 2012
Posty: 998
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-23, 07:18   

Dokładnie. Może być zabrudzony (czy raczej zatarty przez brud), lub tak wyrobiony, że części ruchome się blokują. Cewka napędzająca też może się teoretycznie zepsuć. Jeżeli doszło do zwarcia, to albo się przepala (ale wtedy nie byłoby żadnej reakcji), albo część zwojów nie pracuje i siła działająca na rdzeń może być zbyt mała do zadziałania zamka.
_________________

 
WooojaS 



Marka: Dacia
Model: Logan Pick-Up
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lut 2013
Posty: 181
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-02-23, 13:14   

Dziękować wam!
Później pokombinuje jak tą nową wiedzę najlepiej spożytkować :)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne