Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
uruchamiana TMC w fabrycznym Media Nav Evolution 9.1.3
Autor Wiadomość
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1080
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-08-02, 20:30   

Jak już wcześniej pisałem dzięki kolegom tu z forum: Januszowi, Zdzisławowi ,Markowi i Józefowi no i Romanowi udało mi się uruchomić TMC. Niestety po:

- uruchomieniu w MICOM TEST (odklikaniu na On) TMC
Cytat:
wchodzimy poprzez podanie kodów. Poprawny kod wejścia w 9.1.3 to 2383, OK, skasowanie numeru, 3748, OK. A na pendrivie trzeba mieć pusty plik mcmtest_activate_4medianav.zip.ini (pozwoliłem sobie zamieścić go spakowanego poniżej)




- dodawaniu do oryginalnej zawartości plików licencji TMC i braku chęci pracy tej usługi jedynym warunkiem by w tej wersji oprogramowania ruszyła ta funkcja jest uwolnienie naszego sprzętu i zmiana licencji na inną która ma w nazwie _TCM:
paul7 napisał/a:
Kod:
LGe_Renault_ULC_14CY_Primo_FR_13Q4_HM_POI_KML_SPC_JV_TMC_iFRHM@13Q4RenaultULC.lyc

Kod:
LGe_Renault_ULC_14CY_Primo_WEU_13Q4_HM_POI_KML_SPC_JV_TMC_iWEUHM@13Q4RenaultULC.lyc


Jak to zrobiłem?
Zaczynamy od zrobienia kopii zawartości wszystkich oryginalnych folderów Storage Card z naszego Media Nav Ewo i zachowanie ich w bezpiecznym miejscu.



Przez pewien czas udawało mi się wchodzić do Windowsa kodem 2382, OK, skasowanie numeru, 0965,OK. Niestety pewnego razu radio powiedziało dość i już mnie nie wpuściło do środka w ten sposób. Pomogli koledzy – wykorzystaj pena z ULC_hack. Ściągnąłem spakowany plik ULC_hack.zip (znaleziony tu na forum – dołączyłem go do postu) rozpakowałem go na czystego pendriva dodałem folder o nazwie TMC do którego wrzuciłem 3 licencje TMC naszych dostawców które wrzuciłem do folderu w Storage Card4/NNG/CONTENT/TMC (spakowany plik TMC.zip dołączony do postu) i licencję z _TMC w nazwie do folderu w Storage Card4/NNG/LICENSE – tę wrzuciłem tam dopiero po uwolnieniu sprzętu.
Po przygotowaniu tak pendriwe „pobiegłem do auta”. Uruchomiłem silnik, ruszyło radio i wsadziłem pendriva do gniazda USB i (jak poinformowali mnie koledzy z forum) czekałem aż na ekranie mojego MNEvo pojawi się ekran Windowsa. Trwa to jakiś czas – więc spokojnie. Po pojawieniu się ekranu klikamy w Device i wchodzimy w zawartość folderów naszego sprzętu (tak ogólnie) – tu zaczynamy kopiować zawartość wszystkich folderów Storage Card od tego bez numerka do tego z numerem 4 w nazwie:


Kopiowanie folderów trochę trwa więc by radio się nie wyłączyło operację wykonujemy na pracującym silniku.

Po skopiowaniu naszych oryginalnych plików na nasz przygotowany pendrive ja wgrałem do Storage Card4/NNG/CONTENT/TMC 3 licencje TMC (@paul7 napisał że na jego 2 plikach licencji TMC działa spokojnie – czyli można spokojnie wgrać tylko te dwie z nazwami bez numerków). Po ich wgraniu wyszedłem z Windowsa – i tu są dwie możliwości. Możemy to zrobić poprzez jak napisał mi Zdzisław:
Cytat:
Po skopiowaniu aby wyjść z windy musisz wejść w storage card/system i tam jest ikonka o nazwie cereboot.exe klikasz dwukrotnie na nią i radio wyjdzie z windowsa - może się całkowicie wyłączyć lub uruchomi się ponownie samo. Jeżeli się nie uruchamia włączasz je przyciskiem i już uruchamia się w normalnym trybie - wcześniej wyjmujesz pendrive.

- u mnie tego pliku nie było więc wyłączyłem radio przyciskiem i poszedłem na kawę by przez ten czas radio wyłączyło się całkowicie.

Przegrałem w tym czasie oryginalne pliki na kompa i przygotowałem nowego pena z uwolnieniem radyjka o nazwie upgrade.lgu (PLIK patch 9.1.3) ściągniętego z rosyjskiej strony gdzie uwolnienie MNEvo opisuje Roman i u nas Józef.

Znowu odpaliłem silnik uruchomiło się radio wsadziłem drugiego pendriva z patchem i czekałem aż wgra się jego zawartość.

U mnie przebiegło to dość ciekawie bo pojawiło się okno z zapytaniem czy wgrać – zaznaczyłem OK i rozpoczął się proces upgradu systemu. W pewnym momencie ekran się wyłączył pojawiło się logo i radio wyłączyło się. Włączyło się ponownie i znowu padło zapytanie o upgrade – trochę zdębiałem więc na ryzyko ponownie wyraziłem zgodę na tę operację. Znowu to samo – pojawiły się kafelki przebiegu wgrywania aktualizacji systemu i znowu ekran zgasł logo i radio się uruchomiło – (nie zabijajcie ale nie jestem pewien etapu po logo- czy ono się włączyło samo czy ja je musiałem włączyć UPS). Kiedy pojawiło się znowu pytanie o aktualizację odmówiłem i wyciągnąłem pena.

Uruchomiłem nawigację i sprawdziłem czy z moja oryginalną licencja LGe_Renault…lyc ruszy w końcu TMC – niestety ikona TMC dalej uparcie pokazywała maszt antenowy a nie informacje DUŻEGO RUCHU (czemu oni to tak przetłumaczyli? nie wiem)



Nie chce to nie – i znowu pena z plikami ULC_hack.zip w gniazdo USB, odczekanie aż uruchomi się sam Windows (na chwile przed wejściem dwukropek w godzinie znika i nie miga) ponowne wejście do folderu Storage Card4/NNG/LICENSE i tam usunąłem swoja oryginalna licencje zastępując ją tę znalezioną w necie z _TMC w nazwie. W tym folderze mam też inną licencję którą zamieścił kolega @Dymek w grafice na początku wpisu zaczynająca się iPhone…lyc (ta też dodana w pliku LICENSE.zip poniżej). Wyłączyłem radio i kolejna kawa.
Wróciłem uruchomiłem radio i … jest działa TMC.





Teraz już tylko „aktualizacja map do najnowszych” i życzę wraz z kolegami miłego użytkowania nawigacji i jak najmniejszej ilości komunikatów drogowych szczególnie tych o wypadkach.
Szerokości.
Podczas przygotowania się do prac nad uruchomieniem tej funkcji korzystałem z informacji otrzymanych od naszych kolegów oraz zawartych:
- tu na forum - Józek957
- tu na forum - @Dymek
- opisu Romana ze strony - DRIVE2.COM

Powyższa instrukcja w wersji pdf do pobrania na moim dysku

ULC2_hack.zip
Pobierz Plik ściągnięto 559 raz(y) 153,3 KB

LICENSE.rar
Pobierz Plik ściągnięto 672 raz(y) 3 KB

TMC.rar
Pobierz Plik ściągnięto 640 raz(y) 2,57 KB

mcmtest_activate_4medianav.zip
Pobierz Plik ściągnięto 507 raz(y) 194 Bajtów

_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2018-08-02, 20:52, w całości zmieniany 3 razy  
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1553
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-08-02, 23:03   

O rany.. trzy razy mnie głowa rozbolała, jak czytałem. Ale przeczytam jeszcze 10 razy i pewnie coś mi się w końcu rozjaśni. ;-)

Jak się robi aktualizację map po uwolnieniu?


Instrukcja super. Szacun. 8-) Tylko po tylu kawach to nie trzęsły Ci się ręce? :mrgreen:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
Psycho the rapist

 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-02, 23:53   

To gratulacje, ze wreszcie wszystko chodzi :-)
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-02, 23:57   

Belphegor napisał/a:
O rany.. trzy razy mnie głowa rozbolała, jak czytałem. Ale przeczytam jeszcze 10 razy i pewnie coś mi się w końcu rozjaśni. ;-)

Szczerze? Mnie też by rozbolała gdybym musiał używać tego sposobu uwalniania i uruchamiania TMC...
d3mol3k- korzystałeś z pliku uwolnienia i zapoznawałeś się z opisami uwalniania i aktualizacji map z rosyjskiego forum i opisów tej metody u nas, więc dlaczego nie skorzystałeś z tej metody w 100%? Po co na siłę iść okrężną drogą, jeżeli jest opracowany prostszy sposób, gdzie wszystko dzieje się automatycznie?
Przecież można w trzech prostych krokach uwolnić system i wgrać nowe mapy wraz z uruchomieniem TMC trzy razy wkładając tylko odpowiednio przygotowany pendrive. Ja nigdy na moim MediaNav nie używałem żadnych kodów, nie widziałem ekranu Windowsa, nie kopiowałem na ekranie żadnych plików ani nigdy nie odpalałem Micoma. Wszystko dzieje się automatycznie bo dbają o to polecenia zawarte na pendrivach.
Belphegor napisał/a:
Jak się robi aktualizację map po uwolnieniu?

Jeśli lubimy powyższe zabawy z kopiowaniem plików na ekranie Windowsa w MediaNav, to wsadzamy gwizdka z mapami i ręcznie przeciągając kopiujemy z niego poszczególne pliki do odpowiednich folderów w MediaNav.
Ale jeśli ta metoda nas "nie jara", to wgrywamy na gwizdek foldery z plikami, które chcemy skopiować plus wgrywamy odpowiednie pliki wykonawcze. Potem wkładamy gwizdek do MediaNav i całe kopiowanie odbywa się automatycznie a my tylko obserwujemy na ekranie postępy kopiowania. Na koniec sprzęt robi restart i mamy nowe mapy. Czyli w zasadzie działa to tak samo jak oficjalnie ściągnięta mapa z Naviextras.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-08-03, 00:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1080
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-08-03, 00:12   

@Dymek - wiesz że chciałem to zrobić bez uwalniania. Nie udało się. Skorzystałem po części z wersji opisywanej na forum tu i sposobu Romana który przytoczył tu Józek579.

Kodami wchodziłem na początku kiedy sprzęt był jeszcze nie uwolniony czego chciałem uniknąć. Więc po zapoznaniu się z materiałami tu na forum i z opisem oryginału Romana jak i pomocą członków forum wyszło że zrobiłem to tak jak opisałem. Po zabawach na nieuwolnionej wersji i brakiem uzyskania funkcjonalności TMC uwolniłem sprzęt.

Zrobiłem kopie "storydży", zrobiłem porządek z plikami TMC, wykorzystałem pliki z ULC_hack.zip, wgrałem patch, usunąłem swoją licencje, wgrałem inną i najważniejsze - zadziałało.

I jeśli moje działania są dla Belphegora bólem głowy ;-) to prościej jest to zrobić jak opisali to ludzie wcześniej. Z całym szacunkiem do nich i bez aluzji do Belphegora.

Mi 50 latkowi wyszło tak jak wyszło - najważniejsze - udało się i zadziałało.

Teraz będę wgrywał nowe mapy ;-) - i pewnie jakbym to opisał to też znajdą się osoby które będą miały z tego ubaw - i bardzo dobrze bo śmiech to zdrowie (i nie pisze tego złośliwie).

Jest mi niezmiernie przyjemnie że z pomocą Twoją @Dymek i innych j.w udało mi się i to zrobiłem. Napisałeś że:

Cytat:
ani nigdy nie odpalałem Micoma

znaczy się miałeś aktywne TMC w radyjku (tak sądze bo się naprawdę na tym nie znam). Ja miałem wyłączoną tę opcję więc ją uruchomiłem poprzez wejście w MICOM TEST kodami.

Brawo Ja :-) może to co powyżej opisałem po swojemu się komuś przyda i to wykorzysta.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2018-08-03, 00:15, w całości zmieniany 2 razy  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-03, 00:24   

d3mol3k napisał/a:
@Dymek - wiesz że chciałem to zrobić bez uwalniania. Nie udało się.

Teraz rozumiem- zwracam honor.

Cytat:
Napisałeś że:
Cytat:
ani nigdy nie odpalałem Micoma

znaczy się miałeś aktywne TMC w radyjku (tak sądze bo się naprawdę na tym nie znam). Ja miałem wyłączoną tę opcję więc ją uruchomiłem poprzez wejście w MICOM TEST kodami

Tu też pewnie masz rację- ale tego już nie sprawdzę jak było. Nie wiedziałem, że aktualnie w Daciach TMC może być całkowicie wyłączone, nie jest tak, że tylko nie ma licencji na Polskę?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 358
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-03, 01:24   

W Renault nie wszystkie samochody mają aktywne TMC. Jest ono aktywowane tylko w droższych wersjach. Tak też z pewnością jest w Daciach. Przykładem może też być nie aktywowane w micom AHA, a które jest dostępne w sklepie Google Play na smartfony. Po aktywowaniu tego radyjko w pełni współpracuje z aplikacją w telefonie.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-03, 08:35   

W tym sęk, że (przeglądałem tematy w zeszłym roku) Użytkownicy z fabryczną nie ingerowaną wersją systemu (8.0.5) meldowali, że łapie im TMC np. z Czech w pobliżu granicy. Wynikałoby z tego, że było włączone.
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 173
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-08-03, 10:49   

Zamiast gratulacji krytyka, przecież ta "kawa" to przenośnia.
"Szczerze? Mnie też by rozbolała gdybym musiał używać tego sposobu uwalniania i uruchamiania TMC..."
A nie bolała gdy najpierw pędziłeś do samochodu, zgrywałeś z bijącym sercem i wypiekami na twarzy, to co zaprogramował Roman, bo musiałeś to zgrać.
Ponownie pędziłeś i patch.
Rozpakowałeś na kompie dodatek dla Kroku3 i dalej musiałeś tworzyć foldery i przenosić do nich pliki, fakt na komputerze ale musiałeś.
I znowu do samochodu.

A tutaj dla osoby, która potrafi obsługiwać kompa w stopniu podstawowym nic trudnego.
Również Automatem, (podziękowania dla Janusza) wchodzi do Windowsa, nie musi nawet stukać w device bo po chwili wszystko się samo otwiera.
1/Robi backup 4 storage card.
2/Następnie Patch.
3/I ponownie automatem do windowsa i jak ty kopiowałeś pliki na kompie tak tutaj kopiuje na MN Evol.
A co ważne pozostawia na urządzeniu pliki dodatkowe o przykładowo takie: estonia.fbl.md5
których w "Kroku 1" nie kopiuje na pendrive z MN Evo, gdyż w skrypcie nie ma takiego polecenia. A w "Kroku 3" foldery są czyszczone do zera a skopiowane tylko to co zapodałeś na pendrive. Nie wiem co to za pliki.
Ja uważam, że każdy robi tak, jak mu wygodniej.
Dlatego moje gratulacje, najważniejsze, że działa.

Jeśli chodzi o TMC to miałem fabrycznie włączone, jednak folder TMC był pusty, nie było odpowiedniej licencji w folderze License a jak stukałem w "wieżę" to mieliło i mieliło bez końcowego sukcesu.
A teraz powstał w mojej głowie taki pomysł aby zmienić tylko nazwy pliku LYC.
Czyli dla działającego dać nazwę tego blokującego, ciekawe co się stanie.
Przywrócę oryginał system bez uwolnienia i zastosuje ten trick a nóż odpali na wersji bez uwolnionej nawi. Poinformuję, jaki efekt.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 358
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-03, 10:54   

Jak kupowałem w zeszłym roku w sierpniu Captura w trochę wyższej opcji i miałem już uruchomione TMC i jak piszesz łapało z Czech, gdyż mam niedaleko do granicy. Syn kupił Clio dosłownie miesiąc wcześniej i nie miał aktywnego TMC. Musiał je aktywować w MICOM. Tak więc jedni mają inni nie. W Daciach będzie podobnie bo nie sądzę aby w Daciach miały to wszystkie modele uruchomione a w Renault nie.
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1553
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-08-03, 11:05   

Nie zrozumcie mnie źle. Jestem pełen podziwu dla tej roboty i opisania tego na forum ze zdjęciami itp. Tyle że mnie zaczyna boleć głowa, gdy muszę zrobić cokolwiek bardziej skomplikowanego, niż kliknięcie w coś myszą. Jestem mega anty informatyczny i pewnie bym się przy tym ze 3 razy rozpłakał, ze 3 razy rzucił czymś w kogoś i stwierdził, że to pier... :mrgreen:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
Psycho the rapist

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-03, 12:04   

marmar napisał/a:
A nie bolała gdy najpierw pędziłeś do samochodu, zgrywałeś z bijącym sercem i wypiekami na twarzy, to co zaprogramował Roman, bo musiałeś to zgrać.
Ponownie pędziłeś i patch...

Spoko... Niezupełnie tak to wyglądało, bo miałem przygotowane 3 pendrivy a komputer w razie czego w samochodzie...
Ale nie o to chodzi- doceniam pracę innych, wskazuję tylko na inne sposoby, moim zdaniem prostsze i zbliżone do aktualizacji "fabrycznej". Dla mnie po prostu na tym 7" ekranie, wszystko w Windowsie czy Micomie jest tak "malutkie i delikatne", że mam poważny stres żeby tam cokolwiek klikać, nawet rysikiem (wiem- okulary muszę sobie już sprawić, ale odwlekam :mrgreen: ). Poza tym od zawsze organicznie nie lubię gdy na dotykowym ekranie muszę coś przenieść, przesunąć itp. Nie lubię nawet "gładzika" w laptopie... Ja potrzebuję fizycznej klawiatury i myszki a to akurat używam na co dzień.
A zewnętrzny komputer i tak jest niezbędny, bo skąd bierzesz zawartość pendriva z patchem czy nowymi mapami? A tak po prostu nie muszę uruchamiać drugiego Windowsa na Medianav i to uważam za zaletę tej metody- nie bez powodu została opisana jako sposób "dla laika".

Cytat:
... taki pomysł aby zmienić tylko nazwy pliku LYC.
Czyli dla działającego dać nazwę tego blokującego, ciekawe co się stanie.
Przywrócę oryginał system bez uwolnienia i zastosuje ten trick a nóż odpali na wersji bez uwolnionej nawi. Poinformuję, jaki efekt.

Warto spróbować. Każde uproszczenie będzie wskazane.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-08-03, 12:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 173
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-08-03, 17:31   

Zapytała czy zastąpić oryginalny plik, zatwierdziłem.
Po resecie niestety przycisk "Zgadzam się" nieaktywny.
Czyli, nie dała się oszukać.
Pozostaje tylko uwolnienie.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-03, 20:20   

gggg napisał/a:
W Renault nie wszystkie samochody mają aktywne TMC. Jest ono aktywowane tylko w droższych wersjach. Tak też z pewnością jest w Daciach. Przykładem może też być nie aktywowane w micom AHA, a które jest dostępne w sklepie Google Play na smartfony. Po aktywowaniu tego radyjko w pełni współpracuje z aplikacją w telefonie.

A jak wam działa AHA? Jestem ciekaw, jak zachowuje się, przy włączonej nawigacji czy rozmowy przez telefon.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-03, 20:53   

marmar napisał/a:
Pozostaje tylko uwolnienie.

Przecież powtarzam to bez przerwy :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 358
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-03, 21:13   

Nie sprawdzałem jeszcze w trakcie jazdy. AHA uruchomiłem podczas postoju. Muzykę z aplikacji w telefonie mogłem wybierać poprzez ekran dotykowy w radiu.
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1080
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-08-03, 21:53   

paul7 napisał/a:

A jak wam działa AHA? Jestem ciekaw, jak zachowuje się, przy włączonej nawigacji czy rozmowy przez telefon.


Tu nie powiem bo jeszcze takiej sytuacji nie miałem. Ale mogę powiedzieć jak zachowuje się ta aplikacja po połączeniu tylko bluetooth'em w Plug&Raia Dacia - mam dwie karty sim dwóch różnych operatorów - podczas połączenia przychodzącego pauzuje muzykę z apki której akurat słucham a po zakończonej rozmowie nie przywraca muzyki - muszę dotknąć paluchem w PLAY.

Co do ogołnego działania AHA w Dacii zrobię film jak to wygląda bo wydaje mi się że podczas pracy z włączonym ekranem w trybie ODTWARZACH nie pojawiają się "okładki" stacji radiowych widocznych na ekranie PROGRAMOWANIE:



Belphegor napisał/a:

Jestem mega anty informatyczny i pewnie bym się przy tym ze 3 razy rozpłakał, ze 3 razy rzucił czymś w kogoś i stwierdził, że to pier... :mrgreen:


Tu przesadziłeś - choć uczciwie powiem że sam byłem w strachu żeby czegoś nie zablokować.

Wracając do kopiowania stroydży to zrobiłem to za pierwszym razem ręcznie czyli kopiuj Storage i wklej do folderu pendriva.

Co do wchodzenia w windowsa dzień wcześniej mogłem śmiało wchodzić kodami. Jednak tego dnia już nie mogłem wejść do niego przy ich pomocy. Nie wiem czemu bo robiłem to już przy oprogramowaniu 9.1.3 - napisałem więc przypuszczenie że być może mamy tylko iluś tam krotną możliwość uruchomienia wejścia do windowsa po jakiejś liczbie wejść tracimy tę możliwość.

Najważniejsze by przed jakąkolwiek zabawa ze sprzętem zrobić kopie plików które są w nim zapisane. I o tym trzeba pamiętać i przypominać w każdym nowym temacie na jego początku - tak myślę.

Potem zrobiłem kopie sposobem Romana (tu pominąłem to w opisie) przygotowanym według jego plików. Dopiero wtedy zacząłem zabawę w uwalnianie urządzenia.

Z braku pliku w Storage Card tego co wyłącza Windowsa wiadomo że wyłączam MNEvo klawiszem i trzeba poczekać aż się całkowicie wyłączy. Więc po co siedzieć w samochodzie przy 28 stopniach tych kilka długich jak można pójść wypić kawę w klimatyzowanym pomieszczeniu.

Chciałem uruchomić TMC. Chciałem je wpierw uruchomić bez uwolnienia - nie dało się i o tym pisał jas_pik ale co partia to inne ustawienia i zawartość tego sprzętu więc po polsku - a może jednak mnie się uda :). Nie udało się navi zostało uwolnione. Pozostaje zmiana map na nowsze ale to jest opisane przez Józek975.

Ogólnie - myślę że samo uwolnienie navi zrobiłem po swojemu sposobem Romana + kopia plików na początku przy pomocy ULC_hacka. Najważniejsze że cel został osiągnięty. Czego życzę innym chętnym.

Nie zrobiłem tylko kroku nr 3 wersji Romana.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-06, 08:44   

paul7 napisał/a:
A jak wam działa AHA? Jestem ciekaw, jak zachowuje się, przy włączonej nawigacji czy rozmowy przez telefon.

W ogóle nie chce działać. Łączy się ze smartfonem pokazując te 2 ikony Dacia i Aha pod sobą i tak wisi. Na razie nie miałem cierpliwości, czekałem tylko 5 minut w tym stanie.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-06, 09:37   

Dymek napisał/a:
paul7 napisał/a:
A jak wam działa AHA? Jestem ciekaw, jak zachowuje się, przy włączonej nawigacji czy rozmowy przez telefon.

W ogóle nie chce działać. Łączy się ze smartfonem pokazując te 2 ikony Dacia i Aha pod sobą i tak wisi. Na razie nie miałem cierpliwości, czekałem tylko 5 minut w tym stanie.

Ale trzeba na początku zsynchronizować bluetooth. Potem kliknąć w Media-i wybrać AHA.
Aplikacja powinna być wcześniej ustawiona, zarejestrować, wybrać stacje, podcasty i zapisać w ulubionych. potem to wszystko ukaże się w MN.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 358
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-06, 10:13   

paul7 napisał/a:
Dymek napisał/a:
paul7 napisał/a:
A jak wam działa AHA? Jestem ciekaw, jak zachowuje się, przy włączonej nawigacji czy rozmowy przez telefon.

W ogóle nie chce działać. Łączy się ze smartfonem pokazując te 2 ikony Dacia i Aha pod sobą i tak wisi. Na razie nie miałem cierpliwości, czekałem tylko 5 minut w tym stanie.

Ale trzeba na początku zsynchronizować bluetooth. Potem kliknąć w Media-i wybrać AHA.
Aplikacja powinna być wcześniej ustawiona, zarejestrować, wybrać stacje, podcasty i zapisać w ulubionych. potem to wszystko ukaże się w MN.


Jeżeli te 2 ikony wyświetlają się w smartfonie tzn. ,że telefon połączył się z radiem. Potem kliknąć w Media w radiu, wybrać AHA jak napisał paul7 i na ekranie radia wtedy wybierasz co chcesz np. słuchać.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-08-06, 10:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
Piitubski 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2016
Wersja: Urban Explorer
Dołączył: 17 Lis 2015
Posty: 720
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-06, 11:16   

Czy AHA działa że smartfonami z androidem? Czy za pomocą AHA można wypowiadać komendy głosowe - np: zadzwoń do.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 358
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-06, 11:46   

Jeżeli ta aplikacja ma takie zainteresowanie to może założyć nowy temat bo ten jest o TCM, ale odpowiem na pytanie poprzednika. Tak działa na androidzie. Komend głosowych nie można wypowiadać - niestety. Proponuję zainstalować sobie AHA na smartfona i zobaczyć jakie ma opcje nawet bez połączenia z autem. Jest w nim muzyka,pogoda,hotele w pobliżu i restauracje przy włączonym gps w smartonie. W chwili obecnej brak języka PL ale pisałem poprzez sklep Google Play do programistów i możliwe,że przy następnej wersji będzie w języku PL.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-06, 11:47   

Piitubski napisał/a:
Czy AHA działa że smartfonami z androidem? Czy za pomocą AHA można wypowiadać komendy głosowe - np: zadzwoń do.

Tak, ale AHA jest na android lub OS , szukaj w sklepie. Do komend głosowych jest inna aplikacja SiRi, ale chodzi tylko bodajże z OS. Wchodzi się: Bluetooth -smartphone-SiRi.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-08-06, 12:07, w całości zmieniany 2 razy  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1080
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-08-06, 19:40   

Komendy głosowe - SIRI - tylko iPhone :( i nic więcej.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-06, 22:38   

Są jeszcze odpowiedniki SiRi na Androidzie , nawet sporo tego , nawet Android Auto jest ciekawy, ale działa z nawigacjami z dwoma wejściami usb, do Renault jest już , do Dacia dopiero przygotowują program. Nie mam iPhone, a na androidzie strasznie mi muliło, szczególnie googlowate programy są tu bardzo ciężkie.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne