Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
MNE 9.1.3 - problemy w opcjach dodatkowych
Autor Wiadomość
Maliniak 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Essentiel
Dołączył: 17 Paź 2018
Posty: 6
Skąd: Sopot
  Wysłany: 2018-10-30, 18:09   MNE 9.1.3 - problemy w opcjach dodatkowych

cześć,
na wstępie dziękuję bardzo Wam za sporo cennej wiedzy, którą mogę znaleźć w tym miejscu jako świeży posiadacz Dustera.

Przechodząc do tematu:
mam Dustera II, Essential z MNE 9.1.3 na pokładzie.

Wykonałem jego backup i uwolniłem MNE, uruchomiłem TMC.

W domyślnym widoku MNE mam:
RADIO MULTIMEDIA TELEFON
MAPY NAWIGACJA USTAWIENIA

W Micom Test uruchomiłem sobie:
- 4x4
- eco
- temperaturę
- rvc

po restarcie MNE układ mam taki:
RADIO MULTIMEDIA TELEFON
POJAZD NAWIGACJA USTAWIENIA

tylko, że:
- w miejscu gdzie powinna się wyświetlać temp mam dwie kreski
- po uruchomieniu ekranu ECO nic nie zlicza
- po uruchomieniu ekranu 4x4 - działa jedynie azymut bez przechyleń
- po wrzuceniu wstecznego wizualizacja czujników parkowania nie uruchamia się

dodatkowo przy podłączeniu telefonu - smartfon ios, w telefonie nie pokazuje mi pozycji zaparkowania samochodu (https://support.apple.com/pl-pl/HT207227)
nie pobrał pełnej książki adresowej (jedynie ok 288 pozycji z 700)

print screeny:
- wersja softu:


- ekran ECO:


- ekran 4x4:


prośba o pomoc - nie wiem czy to zależy od wersji wyposażenia - pisałem z kolegą d3mol3k, od którego z bloga zmieniałem ustawienia(http://duster2018.blogspo...micom-test.html) i klops

będę wdzięczny :)
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 164
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-10-30, 18:17   

Nie wszystko to co da się włączyć będzie ci działało np.- po wrzuceniu wstecznego wizualizacja czujników parkowania nie uruchamia się - a masz czujniki parkowania ?
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-10-30, 18:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dracid 


Marka: Dacia
Model: Lodgy + Duster
Silnik: 1.6 SCe Laureate 7 os. + 1.5 dCi 4x2 Prestige
Rocznik: 2017 + 2018
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 17 Maj 2017
Posty: 211
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-10-30, 18:52   

Podejrzewam, że w Essentialu może brakować modułów odpowiedzialnych za te dane. Ale to tylko ślepy strzał.
 
d3mol3k 
Robert eS. jak sałata



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1008
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-10-30, 20:37   

Czasami i u mnie zamiast temperatury pojawiają się dwie kreski ale po jakimś czasie temperatura pojawia się.
Skoro zamiast pozycji głównego wyświetlacza miiałeś MAPY to radio może nie mieć połączenia z komputerem pokładowym / komputerem - u mnie w tym miejscu było ECO.
Patrząc na ekran 4x4 widze że azymut pobiera chyba z nawigacji więc coś już działa pochylenia masz podświetlone ale jak piszesz podczas jazdy nie działają rozumiem. Pod górę czy na krawężnikach nie pokazuje zmiany położenia samochodu?

Wracając do eko - czy wskazania zmieniły się po jakimś czasie?

No i wygląda to (gdybam) jakby essential był ciut biedniej wyposażony w bic i podłączone do auta.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-30, 21:30   

Maliniak napisał/a:
W Micom Test uruchomiłem sobie:
- 4x4
- eco
- temperaturę
- rvc

No fajno, ale przedtem , sprawdziłeś czy masz zainstalowane odpowiednie moduły? /patrz wcześniej na tym forum się wałkowało ten temat./
do 4x4 moduł!
do eco moduł !
czujniki ? masz takie? / ekran niekoniecznie się wyświetli.
 
d3mol3k 
Robert eS. jak sałata



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1008
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-10-30, 22:51   

Wracając do czujników parkowania - ekran mimo włączenia w micom nie wyświetli się - w Dacii spowodowane jest to chyba innym zestawem czujników niż w renault które takowe ekrany wyświetla.

W prestige też nie mam tej wizualizacji a czujniki montowane fabrycznie.

Reasumując można by pokusić się o tezę iż w wersji essential brak jest odpowiednich modułów - nie zostały zamontowane.

Czyli kolego Maliniak - essential jest ciut uboższy w wyposażeniu o odpowiednie moduły - gdybając.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Maliniak 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Essentiel
Dołączył: 17 Paź 2018
Posty: 6
Skąd: Sopot
Wysłany: 2018-10-31, 01:13   

Dziękuje panowie za Wasze odpowiedzi - fakt nie sprawdziłem jakie dokładnie mam moduły - mój błąd - muszę pogrzebać na forum co i gdzie sprawdzić (nieukrywaną zielony jestem), ale nie zakładałem ze od wersji wyposażenia zależy rozbudowanie MNE - jeśli tak jest to szkoda bo nigdzie wprost o tym nie piszą a produkt ten sam w każdej wersji wyposażenia.[/quote]
 
Maliniak 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Essentiel
Dołączył: 17 Paź 2018
Posty: 6
Skąd: Sopot
Wysłany: 2018-10-31, 02:50   

Prośba do moderatorów o scalenie/zamknięte tematu z:
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=14306

EDIT:
Za mało jeszcze przeczytane, nie wiem jak mi umknął tam ten wątek - mea culpa.


Pozdrawiam i dziękuje za wyrozumiałość dla nowicjusza ;-)
Ostatnio zmieniony przez Maliniak 2018-10-31, 02:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
Belphegor 
Kabodii!



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 8 razy
Wiek: 37
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 736
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-10-31, 16:47   

Wersja Essential i pozostałe (wyższe) wersje mają troszkę inne MNE. Essential ma takie, jak pozostałe Dacie, zaś Comfort i Prestige mają z delikatnymi zmianami wyglądu, softa, a więc pewnie i dodatkowych modułów.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-31, 21:14   

Belphegor napisał/a:
Essential ma takie, jak pozostałe Dacie, zaś Comfort i Prestige mają z delikatnymi zmianami wyglądu, softa, a więc pewnie i dodatkowych modułów.

Ja nie zauważyłem żeby się czymkolwiek różnił soft.
A ty w czym to widzisz ?
Wyższe wersje maja dodatkowe moduły których nie maja tańsze wersje .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
d3mol3k 
Robert eS. jak sałata



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1008
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2018-10-31, 21:59   

Myślę że Belphegor miał na myśli kafelki ekranu głównego - gdzie @maniek miał w dolnej linii
Mapy|Nawigacja|Ustawienia
a w tej co ja mam MNEvo:
Eco|Nawigacja|Ustawienia
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Belphegor 
Kabodii!



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 8 razy
Wiek: 37
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 736
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-11-02, 09:20   

Zgadza się. Dokładnie to miałem na myśli. :mrgreen:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
 
masterczerwi 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 151
Skąd: LU
Wysłany: 2018-11-13, 10:28   

Jak włączyłem testowo funkcję eco, to mi się kafelek automatycznie z mapy zamienił na eco.
Ostatnio zmieniony przez masterczerwi 2018-11-13, 10:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomidlo 
tomidlo



Marka: Dacia
Model: DusterII
Silnik: 1.6
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Dołączył: 01 Wrz 2018
Posty: 27
Skąd: NBR
Wysłany: 2018-11-22, 10:28   

Nowe mapy do MNE. Ktoś posiada?
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 56
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 579
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2018-11-22, 12:28   

Kolego tomidło, napisz na PW do kolegi Paul7 , na pewno ci pomoże. Ja dostałem od niego mapy z roku 2018.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne