Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 417
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-09-28, 19:25   

jas_pik, widzę na screenach, że w starym MiComie były dwie opcje:
Delay Reaction time i Delay tempo time i z ciekawości przeszukałem ddt4all

Żeby się połączyć z MediaNav przez Elm327 i ddt4all trzeba zmienić piny: http://www.daciaklub.pl/f...1737281#1737281

Mam listę ecu gdzie są te ustawienia:
Kod:
MediaNav 1
MediaNav 2 (Evolution)
MediaNav 3
ULC_4.0_v1.2_20171127T153110

Trzeba najpierw sprawdzić w Micomie czy mam ULC 2.0 i włączoną kamerę.
Dla MediaNav 2 (Evolution) -> 1 - Configuration -> 19 - RVCParameters:
i mamy na dole dwie opcje
RVC Display reaction time, - Value range : 0 (min : 500ms) ~ 25(max : 3000ms) , Reaction time = 500ms + 100ms * V
RVC Display temporization time - Value range : 0 (min : 500ms) ~ 95(max : 10000ms) , Temporization time = 500ms +100ms * V


Jk polutuję przejściówkę to sprawdzę i dam znać :)
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2018-11-25, 10:36   kamera cofania

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś dobrego zestawu kamery cofania,czujnik parkowania nie mam media nav, myślę o montowanej w ramce tablicy rejestracyjnej i monitor.
Ktoś może się z Was ma jakieś doświadczenie i wiedzę?
_________________

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-25, 14:27   

Na początek czujniki parkowania jako baza. Kamera ze względu na kąt widzenia, może być jedynie uzupełnieniem czujników.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-25, 19:30   

Możesz też od razu założyć kamerkę cofania z czujnikami ultradźwiękowymi. Nie dość , że widzisz to słyszysz zbliżanie się do przeszkody, ponadto każdy czujnik wyświetla na obrazie odległość od przeszkody zmieniając jednocześnie kolor z zielonego-pomarańczowego na czerwony, w miarę zbliżania się. Mam taka kamerkę i działa świetnie. Ma własne podświetlanie, raz montujesz i po kłopocie. Znajdziesz ja na Ali lub allegro. Wcześniej montaż pokazywałem , gdzieś na forum.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-11-25, 20:01   

Osobiście uważam, że do auta wielkości Sandero II nie ma sensu zakładać do jednego egzemplarza czujników parkowania oraz kamery cofania, jeden z tych systemów spokojnie wystarczy, no chyba, że ktoś nie potrafi parkować ale wtedy to już nic nie pomoże
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-25, 20:10   

Kiedyś wystawiałem żonę z chorągiewką przed samochód. :roll: Ale to stare czasy. Teraz czasy się zmieniły, jest równouprawnienie i trzeba kamery używać.
 
kakus 


Marka: dacia
Model: Stepway II
Silnik: Tce 90
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 417
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2018-11-25, 22:54   

ja zakładałem w swoim stewayu taką w ramce tablicy. opisałem to dawno gdzieś w poście. jako sprzęt sprawdza się dobrze. ale cofać na tym to trzeba się nauczyć bo nie jest takie proste.
Ostatnio zmieniony przez kakus 2018-11-25, 22:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-26, 08:26   

dudu$ napisał/a:
Osobiście uważam, że do auta wielkości Sandero II nie ma sensu zakładać do jednego egzemplarza czujników parkowania oraz kamery cofania, jeden z tych systemów spokojnie wystarczy, no chyba, że ktoś nie potrafi parkować ale wtedy to już nic nie pomoże

Zakładam, że każdy sobie poradzi bez żadnych systemów wspomagających. Jednak porównując oba systemy UŁATWIAJĄCE cofanie, zdecydowanie wyżej stawiam czujniki niż kamerę. Przy czym sama kamera znakomicie uzupełnia działanie czujników- w sensie nie tylko wiesz, że coś jest za samochodem, ale widzisz co to takiego. Jednak kąt widzenia kamery jest mniejszy niż obszar, który sygnalizują czujniki. Kamera nie obejmuje boków samochodu a czujniki częściowo tak- istotne zwłaszcza podczas cofania przy skręcie.
 
adrian23 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 23
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-11-28, 10:40   

hejka. Jako że mam w Loganie II tylko radio, bez MediaNav a szukam wideorejestratora wpadłem na takie coś. Ktoś może się wypowiedzieć na temat takiego urządzenia? Navi kamera cofania i wideorestrator w jednym. Cena dość atrakcyjna.

https://allegro.pl/rejestrator-kamera-cofania-nawigacja-wi-fi-android-i7652267649.html
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2631
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-11-28, 11:30   

No o ile kamera cofania moze dzialac dobrzec , to juz rejestrator bedzie marnie nagrywal.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3278
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-28, 11:36   

Przecież w tej cenie będziesz miał MN a jak sprzedaż obecne radio to Ci wystarczy na kamerę :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
adrian23 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 23
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-11-29, 09:44   

w sumie bardzo dobry pomysł, dzięki ! Wystarczy że kupię media nav, wyciągnę radio i włożę navi czy musze coś dodatkowo kupować? Co ze sterowaniem z kierownicy? Znalazłem taką za 300 zł

https://allegro.pl/radio-nawigacja-dacia-lan5200wr4-evolution-nowa-ma-i7681152651.html
Ostatnio zmieniony przez adrian23 2018-11-29, 09:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-29, 09:56   

adrian23 napisał/a:
Co ze sterowaniem z kierownicy? Znalazłem taką za 300 zł

Jak najbardziej- sprzedawca jest polecany tutaj na forum.
Sterowanie z kierownicy będzie działać. Natomiast aby działała nawigacja potrzeba jeszcze dokupić antenkę GPS.
 
charger 



Marka: Dacia \ Ford
Model: Duster 4x2 \ Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 1.6 SCe 115HP \ 1.0 140HP
Rocznik: 2017 \ 2018
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Wiek: 29
Dołączył: 06 Lis 2017
Posty: 240
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-11-29, 11:25   

adrian23 napisał/a:
w sumie bardzo dobry pomysł, dzięki ! Wystarczy że kupię media nav, wyciągnę radio i włożę navi czy musze coś dodatkowo kupować? Co ze sterowaniem z kierownicy? Znalazłem taką za 300 zł

https://allegro.pl/radio-nawigacja-dacia-lan5200wr4-evolution-nowa-ma-i7681152651.html


Zerknij do tematu z moim autem, robiłem taką przeróbkę bardzo niedawno i wszystko jako-tako tam opisałem :)
_________________
Another One Drives a Duster xD
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 25
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-12-05, 07:55   

Wracam do mojego problemu z kamera cofania. Po podłączeniu kamery do media nav evo na wyświetlaczu najczęściej pokazuje się informacja o braku lub uszkodzonej kamerze. Jednak czasami jest taki niewyraźny obraz, ale zawierajacy linie pomocnicze z media nav. Próbowałem zainstalować rozszerzenie rvc 604 pal, ale to nie daje efektu. Wszystkie polaczenia sprawdziłem i wydają sie poprawne.
Ostatnio zmieniony przez Paweł T 2018-12-05, 08:37, w całości zmieniany 2 razy  
 
sasio 


Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Dołączył: 02 Lis 2011
Posty: 102
Skąd: Szczecinek
Wysłany: 2018-12-05, 12:09   

Wynika to z działania MediaNav.
MediaNav wysyła napięcie +6V do kamerki, i pomimo wybicia biegu wstecznego dalej je podtrzymuje przez około 4 sekundy.
Masz 3 możliwości rozwiązania tego problemu
- zmiana ustawień czasu wyświetlania obrazu po wybiciu biegu wstecznego z 5000ms na 500ms + założenie kondensatora
- założenie instalacji opartej o przekaźnik 6V, gdzie na nóżkę wchodzącą wchodzi sygnał wychodzący z MediaNav (PIN 9 +6V) a nóżką wychodzącą będzie +12V na kamerę cofania (zakładam że chińska)
- założenie oryginalnej kamery

Ja miałem wszystkie trzy sposoby, drugi był w miarę okey, ale wybrałem w końcu oryginalną kamerę.
Lepszy obraz, wyraźniejszy, jaśniejszy w nocy, i bez tych głupich komunikatów
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 25
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-12-08, 18:01   

wygląda to tak:

IMG_20181128_075341.jpg
po włożeniu pendraka pokazuje się taki ekran, naciskam na aktualizuj. Jednak po ponownym uruchomieniu i włożeniu pendraka jest taki sam komunikat. Czy oznacza to że oprogramowanie RVC Oryginal 6 Pal nie zostało zainstalowane?
Plik ściągnięto 14 raz(y) 23,12 KB

IMG_20181205_074338_275.jpg
Taki obraz mam czasami z kamery, jednak częściej jest brak obrazu.
Plik ściągnięto 11 raz(y) 173,63 KB

 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-08, 21:27   

Z tego wynika, że masz nie zainstalowane jak znajduje ci nową wersję.
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 25
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-12-09, 00:22   

Tez tak myślę, tylko dlaczego tak się dzieje?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-09, 08:45   

Pobierz ją z innego źródła, gdyż ta może nie być do końca poprawna. Może podczas pobierania wystąpił jakiś błąd. Albo ściągasz nie tą wersję.
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 34
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 126
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2018-12-09, 10:01   

A może czas skasować pliki aktualizacji kamery na system PAL z tego USB
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-09, 15:38   

cześć mam problem z kamerą cofania w Media Nav Evolution. Po zakupie auta założyłem MNE i kamerę cofania . Wszystko działało bez problemu ale kamera była słabej jakości więc postanowiłem ja zwrócić. Kamerę zdemontowałem miesiąc temu i aby po włączeniu wstecznego ekran nie robił się czarny w ustawieniach kliknąłem na kamera cofania wył. i tak jeździłem miesiąc. Wczoraj dotarła do mnie druga kamera, podłączyłem ja pod MNE i na wyświetlaczu pojawia mi się komunikat jak na zdjęciu poniżej :

.

Miesiac temu wszystko działało prawidłowo wiec pomyślałem, ze uszkodzona jest kamera, ale podłączyłem ją pod telewizor i obraz jest wiec coś nie tak musi być z autem. Sprawdziłem wszystkie połączenia i wydają się ok, na wszelki wypadek wszystko połączyłem ponownie i polutowałem aby był lepszy styk. Zasilanie 12V dochodzi do kamery, sama kamera jak wyżej napisałem sprawna, nie mam drugiego kabla sygnałowego ( Video) ale wątpię aby był uszkodzony w końcu miesiąc temu działał. Na wszelki wypadek zaktualizowałem soft do 7.0.5 ale to nic nie dało. Zrobiłem downgrounde do 6.0.3 i następnie do uwolnionej 6.04 ale ten sam komunikat dalej się wyświetla. Przez ostatni miesiac za bardzo nie grzebałem w MNE, jedynie co zrobiłem to dodałem wyświetlanie budynków 3D, dograłem SpeedCam i dograłem jedna licencją do katalogu LICENCES bo chciałem mieć wyświetlane znaki ostrzegawcze ( niestety nie działa) Jest to wróżenie z fusów ale może ktos podsunie w czym może tkwić problem i co zrobić aby kamera cofania znowu działała.
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 417
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-12-09, 15:41   

dudu$, zasil kamerę wstecznym i zobacz multimetrem przy radio czy sygnał video od kamery ma napięcie chyba około 1,2V (może wyjść 1,0 lub 1,4 zależy od multimetru i czy ma rms). Jak tak to coś nie styka w pinach radio.
_________________
Duster to sandero na lewarku
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2018-12-09, 15:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 40kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 15 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 354
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-12-09, 16:40   

Może się pin we wtyczce wysunął?
_________________
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-09, 16:56   

Nie mam w domu miernika wiec nie sprawdzę ale w tygodni mam nadzieję rozwiązać ten problem. Wszystkie połączenia sprawdzałem i wydaje się być, przy radiu wszystko połączone jest przejściówką, podczas wbicia wstecznego biegu ruszałem wiązką i nic się nie zmienia. Zasilanie przy kamerze jest bo podłączałem pod jej wtyczkę ledy z podswietlania i się świeciły, wybudzenie po wbiciu wstecznego raczej jest ok bo ekran na MNE się zmienia na tak jak na zdjeciu z poprzedniego posta. Mam ciężki orzech do zgryzienia, miesiąc temu wszystko działało ok a teraz nie chce :-(
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne