Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 423
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2018-10-26, 12:43   

Do mojej po moim VIN podał, że ma być tak, co napisałem. A czym one się różnią oprócz tego, czy MN czy MNE?

Zasugerowałem się tym, że po wpisaniu numeru w google pojawia mi się kwadratowa z dwoma śrubami z przodu i pisało przy niej dokker. Pomyślałem sobie, że może to inna wersja, może by przy niej mniej tablicy było widać, ale widzę, że nie sprawdziłem numerów, bo są inne, ale dziwnie to google szuka.

Akurat z przeciąganiem nie miałem jakiś większych problemów, gorzej było z tą białą pastą pod uszczelką klapy co jest, którą się wyświniłem. Myślę, że więcej problemów było z rozpracowaniem kostki pod fotelem jak się do niej dobrać i które to są piny oraz co to za konektorki...
_________________
Moja galeria
Ostatnio zmieniony przez michele 2018-10-26, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1386
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-26, 12:47   

W obu wypadkach jest analogiczny montaż z wierceniem w plastiku nad tablicą rej.
Być może jest jakaś różnica, np. w kącie patrzenia kamery?
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 423
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2018-10-26, 12:48   

no ten kąt mnie drażni i będę zmieniał dodając jakieś kliny, ale na to pomysłu jeszcze nie mam z czego je wykonać.
_________________
Moja galeria
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 902
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-26, 17:14   Re: Kamera Cofania do lodgy i MNE

dudu$ napisał/a:


Kamera miała przyzwoite kolory ale podczas cofania widać było wyraźny spadek fps, spadek był tylko przy korzystaniu z MNE, po podłączeniu do zewnętrznego monitora działała idealnie. .


Kamerka musiała być zasilana mniejszym napięciem. Kable, złe styki i kamera szwankuje. :lol:
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-10-26, 21:32   

Dzięki za zainteresowanie tematem. Kurcze nie chce mi sie bawić w wiercenie dziur w plastiku wiec chyba jeszcze raz kupię ta kamerkę za 145zł, jest droga i nie ma tej idealnej płynności ale przynajmniej montaż jest szybszy i bezproblemowy.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2620
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-10-27, 06:01   

A ja swego czasu kupowalem byle jaka najtansza i jak nie byla zgodna z ntsc i nie dzialala to jas_pik podeslal mi pliki i po wgraniu wszystko gralo.
Kupuj byle jaka. I tak polowa na allegro nie ma ntsc tylko tak pisza, bo niby moja m8ala a jak sie okazalo nie miala.

Edycja:
Byl gdzies temat jak montowalem kamery do Lodgy, ale nie umie znalesc.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-10-27, 06:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
sasio 


Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Dołączył: 02 Lis 2011
Posty: 108
Skąd: Szczecinek
Wysłany: 2018-11-06, 18:39   Montaż oryginalnej kamery cofania na przykładzie mojego Clio

Hej.
Po zakupie 4 kamer z Aliexpress, problemem z brakiem linii, ich nierealnym odwzorowywanie obrazu, i praktyczną ślepotą kamery w nocy postanowiłem zamówić oryginalną kamerę do swojego Clio IV Grandtour.

Najciekawsze jest to że na aukcjach jest cała masa używanych lub nowych kamer – ale samych kamer, bez wiązki jednak nie stanowi to - z poniższym manualem - problemu.

Dla przykładu :

Oryginalny zestaw tj.kamera cofania + zaślepka + wiązka + instrukcja dla Clio IV
- samo akcesorium bez montażu – 779 zł
- akcesorium wraz z montażem w ASO – 1400 zł

Sama kamerka na Allegro - 200 zł (np.od Captura)



Co będziemy potrzebować :
- kabel 4 żyłowy ok. 7 metrów
- instrukcje oryginalnego montażu ze strony http://www.tech-accessoires.renault.com/en/
- kostka 4 PIN Renault (identyczna jak kostka od światła cofania w Clio IV)
- GOLDPIN 8 szt.
- lutownica
- obcinaczki do kabli
- taśma izolacyjna / rurki termokurczliwe
- i inne rzeczy zgodnie z instrukcjami

Kamera przychodzi z kabelkiem ok.30 cm, zakończonym kostką 4 PIN.
Kostkę potrzebną do podłączenia do naszej kamerki uzyskałem kupując wiązkę żarówki wstecznego biegu (10zł kabelek z kostką i żarówką).



W kostce kamery występują cztery kable :
- czerwony
- czarny
- żółty
- biały lub czarny z paskami

Czerwony to zasilanie kamery cofania 6V (+)
Czarny to masa kamery cofania (-)
Żółty to zasilanie sygnału video kamery cofania (+VIDEO)
Biały lub czarny z paskami to masa sygnału video kamery cofania (-VIDEO)


Zarabiamy końcówki tzw.goldpiny i wpinamy je do kostki łącząc z kamerą cofania – sprawdzamy czy jest przejście prądu.





Pamiętajmy aby opisywać kable bo często nie dostaniemy kabli w odpowiednim kolorze





Jeżeli tak, przystępujemy do montażu wg.instrukcji, ale na początek proponuję sprawdzić czy wszystko działa – zaczynamy od podpięcia kabli do radia, i po aktywacji kamery robimy test.

Dla MediaNavEvolution :
- czerwony (+) do PIN 9
- czarny (-) do PIN 21
- biały / czarny z paskami (-VID) do PIN 22
- żółty (+VID) do PIN 10




W przypadku gdy nie mamy czujników cofania, konieczne jest dodanie kabla sygnałowego do kostki np.w MNE jest to PIN 3.

Rozłączamy kamerę i przeprowadzamy wiązkę przez całe auto, montujemy wszystko i cieszymy się oryginalną kamerą za 1/4 ceny.

A tak to wszystko wyglada :

A taki obraz daje kamera :
- w dzień



- w nocy



Pozdrowienia dla Was :)
Ostatnio zmieniony przez sasio 2018-11-06, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 34
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 123
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2018-11-12, 17:07   

No brawo. Nie lepiej kamera w znaczku. Jak już oryginał
 
ex_perimental 



Marka: Dacia
Model: Duster/ Logan II
Silnik: 1.5 dCi/ 1.2
Rocznik: 2013/ 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Wiek: 36
Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 124
Skąd: Strzelin
Wysłany: 2018-11-15, 21:10   Podłączenie kamery cofania

Ktoś ma pomysł, który kabel jest który? Muszę przerobić to na wtyczkę typu RCA- video.
Biały- wsteczny +12 v,
Czarny- masa,
Czerwony- sygnał video +
Żółty- sygnał video -.

New-Genuine-Parking-Assist-Rear-View-Backup-Camera-Fits-For-Nissan-28442-2773R-284422773R-Car-Styling.jpg_640x640q90.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 16,3 KB

Ostatnio zmieniony przez ex_perimental 2018-11-15, 21:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-15, 22:28   

Do cincha środkowego podajesz sygnał Viedeo +
Do masy cincha sygnał Video minus .
Zasilanie standardowo.
Albo poszukaj okablowania oryginalnego tak jak nasz kolega w CLIO
http://www.daciaklub.pl/f...1769994#1769994
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
rysiek223 


Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Rocznik: ----
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 171
Skąd: abc
Wysłany: 2018-11-25, 10:36   kamera cofania

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś dobrego zestawu kamery cofania,czujnik parkowania nie mam media nav, myślę o montowanej w ramce tablicy rejestracyjnej i monitor.
Ktoś może się z Was ma jakieś doświadczenie i wiedzę?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1386
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-25, 14:27   

Na początek czujniki parkowania jako baza. Kamera ze względu na kąt widzenia, może być jedynie uzupełnieniem czujników.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 902
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-25, 19:30   

Możesz też od razu założyć kamerkę cofania z czujnikami ultradźwiękowymi. Nie dość , że widzisz to słyszysz zbliżanie się do przeszkody, ponadto każdy czujnik wyświetla na obrazie odległość od przeszkody zmieniając jednocześnie kolor z zielonego-pomarańczowego na czerwony, w miarę zbliżania się. Mam taka kamerkę i działa świetnie. Ma własne podświetlanie, raz montujesz i po kłopocie. Znajdziesz ja na Ali lub allegro. Wcześniej montaż pokazywałem , gdzieś na forum.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-11-25, 20:01   

Osobiście uważam, że do auta wielkości Sandero II nie ma sensu zakładać do jednego egzemplarza czujników parkowania oraz kamery cofania, jeden z tych systemów spokojnie wystarczy, no chyba, że ktoś nie potrafi parkować ale wtedy to już nic nie pomoże
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 902
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-25, 20:10   

Kiedyś wystawiałem żonę z chorągiewką przed samochód. :roll: Ale to stare czasy. Teraz czasy się zmieniły, jest równouprawnienie i trzeba kamery używać.
 
kakus 


Marka: dacia
Model: Stepway II
Silnik: Tce 90
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 416
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2018-11-25, 22:54   

ja zakładałem w swoim stewayu taką w ramce tablicy. opisałem to dawno gdzieś w poście. jako sprzęt sprawdza się dobrze. ale cofać na tym to trzeba się nauczyć bo nie jest takie proste.
Ostatnio zmieniony przez kakus 2018-11-25, 22:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1386
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-26, 08:26   

dudu$ napisał/a:
Osobiście uważam, że do auta wielkości Sandero II nie ma sensu zakładać do jednego egzemplarza czujników parkowania oraz kamery cofania, jeden z tych systemów spokojnie wystarczy, no chyba, że ktoś nie potrafi parkować ale wtedy to już nic nie pomoże

Zakładam, że każdy sobie poradzi bez żadnych systemów wspomagających. Jednak porównując oba systemy UŁATWIAJĄCE cofanie, zdecydowanie wyżej stawiam czujniki niż kamerę. Przy czym sama kamera znakomicie uzupełnia działanie czujników- w sensie nie tylko wiesz, że coś jest za samochodem, ale widzisz co to takiego. Jednak kąt widzenia kamery jest mniejszy niż obszar, który sygnalizują czujniki. Kamera nie obejmuje boków samochodu a czujniki częściowo tak- istotne zwłaszcza podczas cofania przy skręcie.
 
adrian23 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 28
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-11-28, 10:40   

hejka. Jako że mam w Loganie II tylko radio, bez MediaNav a szukam wideorejestratora wpadłem na takie coś. Ktoś może się wypowiedzieć na temat takiego urządzenia? Navi kamera cofania i wideorestrator w jednym. Cena dość atrakcyjna.

https://allegro.pl/rejestrator-kamera-cofania-nawigacja-wi-fi-android-i7652267649.html
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2620
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-11-28, 11:30   

No o ile kamera cofania moze dzialac dobrzec , to juz rejestrator bedzie marnie nagrywal.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-28, 11:36   

Przecież w tej cenie będziesz miał MN a jak sprzedaż obecne radio to Ci wystarczy na kamerę :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
adrian23 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 28
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-11-29, 09:44   

w sumie bardzo dobry pomysł, dzięki ! Wystarczy że kupię media nav, wyciągnę radio i włożę navi czy musze coś dodatkowo kupować? Co ze sterowaniem z kierownicy? Znalazłem taką za 300 zł

https://allegro.pl/radio-nawigacja-dacia-lan5200wr4-evolution-nowa-ma-i7681152651.html
Ostatnio zmieniony przez adrian23 2018-11-29, 09:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1386
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-29, 09:56   

adrian23 napisał/a:
Co ze sterowaniem z kierownicy? Znalazłem taką za 300 zł

Jak najbardziej- sprzedawca jest polecany tutaj na forum.
Sterowanie z kierownicy będzie działać. Natomiast aby działała nawigacja potrzeba jeszcze dokupić antenkę GPS.
 
charger 



Marka: Dacia \ Ford
Model: Duster 4x2 \ Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 1.6 SCe 115HP \ 1.0 140HP
Rocznik: 2017 \ 2018
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lis 2017
Posty: 251
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-11-29, 11:25   

adrian23 napisał/a:
w sumie bardzo dobry pomysł, dzięki ! Wystarczy że kupię media nav, wyciągnę radio i włożę navi czy musze coś dodatkowo kupować? Co ze sterowaniem z kierownicy? Znalazłem taką za 300 zł

https://allegro.pl/radio-nawigacja-dacia-lan5200wr4-evolution-nowa-ma-i7681152651.html


Zerknij do tematu z moim autem, robiłem taką przeróbkę bardzo niedawno i wszystko jako-tako tam opisałem :)
_________________
Another One Drives a Duster xD
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-12-05, 07:55   

Wracam do mojego problemu z kamera cofania. Po podłączeniu kamery do media nav evo na wyświetlaczu najczęściej pokazuje się informacja o braku lub uszkodzonej kamerze. Jednak czasami jest taki niewyraźny obraz, ale zawierajacy linie pomocnicze z media nav. Próbowałem zainstalować rozszerzenie rvc 604 pal, ale to nie daje efektu. Wszystkie polaczenia sprawdziłem i wydają sie poprawne.
Ostatnio zmieniony przez Paweł T 2018-12-05, 08:37, w całości zmieniany 2 razy  
 
sasio 


Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Dołączył: 02 Lis 2011
Posty: 108
Skąd: Szczecinek
Wysłany: 2018-12-05, 12:09   

Wynika to z działania MediaNav.
MediaNav wysyła napięcie +6V do kamerki, i pomimo wybicia biegu wstecznego dalej je podtrzymuje przez około 4 sekundy.
Masz 3 możliwości rozwiązania tego problemu
- zmiana ustawień czasu wyświetlania obrazu po wybiciu biegu wstecznego z 5000ms na 500ms + założenie kondensatora
- założenie instalacji opartej o przekaźnik 6V, gdzie na nóżkę wchodzącą wchodzi sygnał wychodzący z MediaNav (PIN 9 +6V) a nóżką wychodzącą będzie +12V na kamerę cofania (zakładam że chińska)
- założenie oryginalnej kamery

Ja miałem wszystkie trzy sposoby, drugi był w miarę okey, ale wybrałem w końcu oryginalną kamerę.
Lepszy obraz, wyraźniejszy, jaśniejszy w nocy, i bez tych głupich komunikatów
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne