Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Android Auto i Apple Car Play w MNEvolution
Autor Wiadomość
Dymek 
Aspirant



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 21 razy
Wiek: 49
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1099
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-07, 10:39   

tomeveris napisał/a:
no jest cennik z nowym silnikiem, ale nic jeszcze nie ma na temat nowych mediów :-/

W konfiguratorze Sandero w miejsce Media Nav Evolution pojawił się opis Media Nav Evolution 3.0, więc jest już coś na rzeczy.
 
Maliniak 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Essentiel
Dołączył: 17 Paź 2018
Posty: 4
Skąd: Sopot
Wysłany: 2018-12-11, 03:56   

nie wiem czy było, ale instrukcja do MNE z lipca 2018 jest już przygotowana pod Android Auto i CarPlay:
Instrukcja
strony w pdf 256-260 lub w polskiej części instrukcji PL.65-PL.69
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 122
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-19, 11:51   

dla zainteresowanych :-P
dzisiaj dostałem odpowiedź z Dacia Polska odnośnie nowego MEDIA z android auto,
w odpowiedzi na pytanie czy już montują nowe media w samochodach i czy jestm możliwa wymiana obecnego MNE na nowe, oczywiście odpłatnie przez serwis jakby ktoś chciał, odpisali tak:

"Uprzejmie informuję, że wedle posiadanych przez nas informacji, zamawiane aktualnie do produkcji pojazdy powinny posiadać system multimedialny MediaNav Evolution kompatybilny z aplikacjami Android Auto oraz CarPlay. Zamawiając pojazd, należy potwierdzić powyższe ze Sprzedawcą.

Niestety, nie ma możliwości wymiany urządzenia w już wyprodukowanym samochodzie na inne, kompatybilne z tymi aplikacjami."


Oczywiście powtórzyłem pytanie dlaczego nie można tego zrobić. Jak coś odpiszą to dam znać :-/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 799
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-19, 12:40   

Oczywista odpowiedź importera. Podobnie odpowiadali na MNE. Ale jak będą mieli na składzie, pewnie będzie można dodatkowo sobie zamówić. Nie zamienić!
Już widzę masowy exodus na MN3 :lol: :lol:
Ciekaw też jestem , jakie to zabezpieczenia przygotowali. Bo na pewno będą "schody".
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-12-19, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
alhaz 


Marka: Dacia
Model: Duster FL 4x4 / Duster II 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110KM / 1.2TCe 125KM
Rocznik: 2015 / 2018
Wersja: Celebration
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Wrz 2015
Posty: 246
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-12-19, 12:54   

Kurcze szkoda, bo naprawdę mi zależało na tym Apple CarPlay :/ Myślę, że tutaj nie chodzi o zabezpieczenia tylko pewnie coś innego jest niekompatybilne. Naprawdę szkoda...
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 122
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-19, 13:43   

paul7 napisał/a:
Oczywista odpowiedź importera. Podobnie odpowiadali na MNE. Ale jak będą mieli na składzie, pewnie będzie można dodatkowo sobie zamówić. Nie zamienić!
Już widzę masowy exodus na MN3 :lol: :lol:
Ciekaw też jestem , jakie to zabezpieczenia przygotowali. Bo na pewno będą "schody".



pisałem że chce to odpłatnie to zrobić przez serwis :-?

ciekawe czy coś odpiszą dlaczego nie będzie można tego zrobić :-x
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 799
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-19, 13:45   

Żaden producent nie zrezygnuje z zabezpieczeń, przecież to jest kasa. Jak by było inaczej, to miałbyś pustą dziurę na radio , jak to było w fiatach i sam sobie wstawiałeś co chciałeś. Ale MN to nie tylko radio, to wyświetlacz informacyjny samochodu. Jak zwykle trzeba będzie go wpierw rozkodować. Szykuje się ciekawy 2019 rok.
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 122
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-19, 13:46   

rozumiem tylko dlaczego miałby tego nie zrobić serwis Daci skoro chcę wymienić :-/ poza tym nie mam problemu wstawienia zamiennika na androidzie razem z przeprogramowaniem, wiem bo się dowiadywałem, koszt ok 2200 :-x
Ostatnio zmieniony przez tomeveris 2018-12-19, 13:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
Belphegor 
Kabodii!



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 12 razy
Wiek: 37
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 852
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-12-19, 13:54   

tomeveris napisał/a:
pisałem że chce to odpłatnie to zrobić przez serwis



ciekawe czy coś odpiszą dlaczego nie będzie można tego zrobić


Wydaje mi się, że tu chodzi o to, że nie mogą tego zrobić na zasadzie, że wstawiają Ci nowe, a stare sobie zabierają.
Bez problemu powinni wstawić nowe, które sam kupisz i zlecisz montaż. Stare radio i tak jest Twoje.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 122
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-19, 13:57   

nie mam pojęcia o co tu chodzi :shock:
 
Obywatel MK 



Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: ---
Wersja: Prestige
Dołączył: 10 Gru 2018
Posty: 138
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-12-19, 15:20   

W Dusterach 2019 ma być android car z defaultu, przynajmniej taką informację dostali dealerzy. Z czego nie ukrywam się cieszę bo wychodzi na to że taką wersję otrzymam. ;-)
_________________
Browar domowy Mariampol
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 799
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-19, 15:28   

Obywatel MK napisał/a:
W Dusterach 2019 ma być android car z defaultu, przynajmniej taką informację dostali dealerzy. Z czego nie ukrywam się cieszę bo wychodzi na to że taką wersję otrzymam. ;-)

Z pewnością się nam pochwalisz i pokarzesz to "cudo". Ja i tak czekam na poprawki DII, bo pierwsze zawsze niedopracowane.
 
Obywatel MK 



Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: ---
Wersja: Prestige
Dołączył: 10 Gru 2018
Posty: 138
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-12-19, 16:35   

Właśnie z tego powodu wolałem odczekać rok, choć trzeba przyznać że serwis usuwa usterki na bieżąco, a to najważniejsze.
_________________
Browar domowy Mariampol
 
thoomaash 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: [Inna]
Dołączył: 14 Wrz 2016
Posty: 5
Skąd: Tychy
Wysłany: 2018-12-19, 21:09   

Ja dzisiaj dostałem odpowieź z ASO Renault na zapytanie czy jest już możliwość kupna i wymiany MNE na nowe z Carplay/Android Auto. Poniżej dla zainteresowanych cytuję odpowiedź.

Nowe radio Android Auto/Carplay to koszt 1323 zł niestety na tą chwilę niedostępne we Francji czas sprowadzenia ok 3 tygodni roboczych.

Nie dostałem jednak informacji jaki jest koszt robocizny :-|
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 799
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-19, 21:31   

Na forach francuskich już koledzy grillują LAN5800WR0.

5800.jpg
lan5800
Plik ściągnięto 0 raz(y) 229,79 KB

 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 191
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-19, 22:42   

Cena pozwalająca za radio :shock: Plus koszty montażu jak samochód na gw.
 
artysta 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Dołączył: 19 Gru 2018
Posty: 4
Skąd: Stargard
Wysłany: 2018-12-19, 23:27   

Witam
Moim zdaniem super że będzie obsługa Android Auto ale duży minus ze wymaga to podłączenia USB.
Szczególnie że miejsce portu USB w radiu to jakiś geniusz wymyślił.
Wg specyfikacji Android Auto bezprzewodowo działa tylko z nexusami i google pixelami.

No chyba że radio będzie dawało możliwość instalowania własnych aplikacji ze sklepu google play, to wtedy będę zadowolony :D
Ostatnio zmieniony przez artysta 2018-12-19, 23:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 388
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2018-12-20, 08:06   

Z tego co czytałem o technologiach Android Auto, Android TV (https://developer.android.com/training/auto/) to trzeba aplikacje odpowiednio przygotować. Przez co dopracowanie np. janosika pod kątem Android Auto skutkowałoby tym, że będzie On działał na tym sprzęcie.
_________________
Moja galeria
Ostatnio zmieniony przez michele 2018-12-20, 08:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 122
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-20, 08:08   

thoomaash napisał/a:
Ja dzisiaj dostałem odpowieź z ASO Renault na zapytanie czy jest już możliwość kupna i wymiany MNE na nowe z Carplay/Android Auto. Poniżej dla zainteresowanych cytuję odpowiedź.

Nowe radio Android Auto/Carplay to koszt 1323 zł niestety na tą chwilę niedostępne we Francji czas sprowadzenia ok 3 tygodni roboczych.

Nie dostałem jednak informacji jaki jest koszt robocizny :-|



ja też zadałem pytanie czy można to zrobić i odpisali:

"Uprzejmie informuję, że wymiana systemu multimedialnego MediaNav na inne, posiadające kompatybilność z aplikacjami Android Auto i Apple CarPlay, nie znajduje się w zakresie naszych usług. Uzyskanie tej kompatybilności wiąże się również z innymi modyfikacjami w samochodzie, których zastosowanie nie jest zgodne z technologią Producenta."

no to do ch.… o co tu chodzi :shock:

ciężko się z nimi gada, zadałem jeszcze raz pytanie czy definitywnie nie ma możliwości zakupu i wymiany przez serwis, zobaczymy czy coś odpiszą :roll:
Ostatnio zmieniony przez tomeveris 2018-12-20, 08:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 191
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-20, 08:28   

"Co kraj to obyczaj". Może jedno ASO Renault montuje wiedzą co i jak a drugie nie. To samo było z kamerka cofania. W jednym ASO montowali a w innym nie. Musicie pisać konkretnie gdzie kierowaliście pytania.
 
pan_dziobak 


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.6Sce
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 04 Maj 2018
Posty: 106
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2018-12-20, 08:29   

Wystarczy ze beda inne gniazda, wiazka, niekompatybilnosc z kamerami etc. i nawstawiane. Dlatego prawdopodobnie pisza ze niezgodne z technologia.
Powoli, jeszcze Maciek w d... a juz mu kaszke gotuja. :-P
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 122
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-20, 08:54   

Cytat:
Musicie pisać konkretnie gdzie kierowaliście pytania.

ja dostałem odpowiedź z działu pomocy ds. multimediów i nawigacji

pan_dziobak napisał/a:
Wystarczy ze beda inne gniazda, wiazka, niekompatybilnosc z kamerami etc. i nawstawiane. Dlatego prawdopodobnie pisza ze niezgodne z technologia.

Powoli, jeszcze Maciek w d... a juz mu kaszke gotuja.

możliwe...
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 191
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-20, 09:28   

Panowie. W chwili obecnej to jest gdybanie. Musimy cierpliwie poczekać, aż radia będą dostępne. Wtedy przekonamy się czy będą kompatybilne z obecnymi samochodami.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-12-20, 09:34, w całości zmieniany 2 razy  
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 122
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-20, 10:24   

na moją ostatnią odpowiedź a napisałem tak:
"Bardzo omijająco udziela Pan odpowiedzi 😊

Ostatnie pytanie i Pana nie męcze,

Czyli definitywnie nie ma możliwości zakupienia nowego systemu multimedialnego MediaNav przez WASZ serwis i zamontowania go?"


odpisali właśnie tak:
"Nie było to moim zamiarem, nie posiadamy jednak szczegółowych informacji technicznych, które pozwoliłyby mi dokładniej odpowiedzieć na pytanie. Czwarta generacja MediaNav Evolution różni się od poprzedniej sprzętowo (m.in technologia wyświetlacza dotykowego), oraz posiada całkowicie inny system operacyjny (mimo identycznego wyglądu interfejsu).

W związku z tym, definitywnie nie ma możliwości wymiany urządzenia w już wyprodukowanym samochodzie zgodnie z technologią Producenta, za pośrednictwem serwisu Dacia."
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 799
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-20, 10:46   

michele napisał/a:
Z tego co czytałem o technologiach Android Auto, Android TV (https://developer.android.com/training/auto/) to trzeba aplikacje odpowiednio przygotować. Przez co dopracowanie np. janosika pod kątem Android Auto skutkowałoby tym, że będzie On działał na tym sprzęcie.

Poruszyłeś najważniejszą rzecz i oczekiwania odbiorców. Wszyscy są podekscytowani tym , czy w MN3 da się uruchomić inne programy z Androida. prawdopodobnie , będzie to działało pośrednio z palmtopa, podobnie do AHA. Czyli wszystko co mamy w telefonie, lub odpowiednio spreparowane, będzie można wyświetlić na ekranie.
Ciekawa rzecz, cały czas pojawiają się nowsze wersje softu dla nowego MN.
1.0.7.1 ze stycznia 2018
1.0.12.8. z czerwca 2018
1.0.13.1 z listopada 2018
Czyli prace trwają :!:
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne