Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-12, 11:03   

Cóż, Chińska Chińskiej jest nierówna. Produkują z każdymi napisami. Też to przerabiałem.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-12, 20:36   

Siedziałem z 2 godziny w aucie ze swoim kumple elektronikiem samochodowym, który montuje też i kamerki cofania. Notabene to on montował mi kamerkę w MCV II i w Lodgy. Wszystko po swojemu posprawdzał i jako kolejna osoba stwierdziła, że coś musiało zblokować się w radiu. W radiu nie mam zamiaru grzebać bo się na tym nie znam ale chciałbym aby ktoś kto ma MNE w małym palcu zobaczył co się mogło z nim stać.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 12:54   

Jak wcześniej pisałem w innym temacie, dudu$, sprawdź, zachowanie się kamerki zaraz po dłuższym postoju, przy wyłączonym silniku i włączonym. U mnie fiksuje właśnie z powodu chyba niskiego napięcia , później, gdy w instalacji jest napięcie wyższe , wszystko wraca do normy. Analizuje własnie takie zachowanie, i wskazywało by na pojawiającą się większą oporność na przewodach kamerki.
 
Valwit 



Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2014
Dołączył: 02 Sie 2017
Posty: 60
Skąd: Dublin
Wysłany: 2018-12-14, 13:15   

paul7 napisał/a:
Jak wcześniej pisałem w innym temacie, dudu$, sprawdź, zachowanie się kamerki zaraz po dłuższym postoju, przy wyłączonym silniku i włączonym. U mnie fiksuje właśnie z powodu chyba niskiego napięcia , później, gdy w instalacji jest napięcie wyższe , wszystko wraca do normy. Analizuje własnie takie zachowanie, i wskazywało by na pojawiającą się większą oporność na przewodach kamerki.


wylacz kamere micomem, odlacz zasilanie radia. podepnij zasilanie i normalnie odpal MNE, pozwol chwile pochodzic na wypadek jakby windows w tle sobie cos sprawdzal. wylacz i wlacz tak zeby wejsc do windowsa, odpal chceckdisk, sprawdz partycje, wlacz kamere micomem, wylacz MNE i odlacz zasilanie, odmow ze 2,5 zdrowaski, polej piwem maske reszte wypij i podlacz MNE. jak dlaej nie bedzie dzialac to imo nalezy wgrac na nowo update
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 14:15   

Valwit napisał/a:
paul7 napisał/a:
Jak wcześniej pisałem w innym temacie, dudu$, sprawdź, zachowanie się kamerki zaraz po dłuższym postoju, przy wyłączonym silniku i włączonym. U mnie fiksuje właśnie z powodu chyba niskiego napięcia , później, gdy w instalacji jest napięcie wyższe , wszystko wraca do normy. Analizuje własnie takie zachowanie, i wskazywało by na pojawiającą się większą oporność na przewodach kamerki.


wylacz kamere micomem, odlacz zasilanie radia. podepnij zasilanie i normalnie odpal MNE, pozwol chwile pochodzic na wypadek jakby windows w tle sobie cos sprawdzal. wylacz i wlacz tak zeby wejsc do windowsa, odpal chceckdisk, sprawdz partycje, wlacz kamere micomem, wylacz MNE i odlacz zasilanie, odmow ze 2,5 zdrowaski, polej piwem maske reszte wypij i podlacz MNE. jak dlaej nie bedzie dzialac to imo nalezy wgrac na nowo update

Żartowniś albo Brexit szkodzi.
Odpowiedź była do dudu$, a nie do Valwit.
Trzymajmy się tematu.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-12-14, 14:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
Valwit 



Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2014
Dołączył: 02 Sie 2017
Posty: 60
Skąd: Dublin
Wysłany: 2018-12-16, 22:46   

paul7 napisał/a:

Żartowniś albo Brexit szkodzi.
Odpowiedź była do dudu$, a nie do Valwit.
Trzymajmy się tematu.


Zle kliknalem, tez mialo do dud$ia isc :)

PS. Sam jestes brexit :)
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-17, 10:20   

Valwit, pisz na temat w tym dziale. To nie geografia.

Dudu$; sprawdź napięcie na samej kamerze, jakie pojawia się przy wstecznym.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-17, 18:17   

na chwilę obecna olewam temat niedziałającej kamery bo nie mam adaptera. Nowy adapter ma przyjść do mnie może jutro lub po jutrze. jak znajdę czas i chęci to będę dalej walczył, ale z racji tego, że idą święta później zmiana mieszkania i Dacka będzie z 1,5 miesiąca garażowana pod chmurką to pewnie temat odgrzebię na początku lutego
 
gorus 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Gru 2018
Posty: 32
Skąd: POZnan*
Wysłany: 2018-12-18, 11:28   

a ja mam pytanie o sygnał cofania - czy da się jakoś ustawić żeby w momencie gdy zaczyna pikać czujnik cofania wyciszało się radio?
Ostatnio zmieniony przez gorus 2018-12-18, 11:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3278
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-18, 12:13   

gorus napisał/a:
żeby w momencie gdy zaczyna pikać czujnik cofania wyciszało się radio?

Nie
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 34
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 126
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2018-12-18, 14:43   

Da się wystarczy podać sygnał mute z pilota na media nav.
Niektóre piloty mają przekreślony głośniczek inne nie i trzeba razem dać + i- głośności aby radio się wyciszyło

Ale nie jest to łatwe rozwiązanie
Ostatnio zmieniony przez polon18 2018-12-18, 14:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
marwys 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,2 TCE
Rocznik: 2016
Dołączył: 24 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-20, 10:43   

Moje sprawozdanie:
Kupiłem u Chińczyka tą kamerę:
https://www.aliexpress.co....27424c4dFV1EP4

Po bliższym przyjrzeniu się jej okazało się, ze sama kamera jest zasilana napięciem 3,3 V stabilizowanym z 12 V układem zamkniętym w małej czarnej obudowie widocznej po lewej stronie fotki produktu. Przeróbka stabilizatora by działał z 6 V sprowadziła się do wlutowania mostka zwierającego rezystor (w zasadzie dwa równolegle połączone ze sobą rezystory 330 Ohm) włączony szeregowo z samym układem stabilizatora. Pozwoliło mi to na podłączenie zasilania kamery wprost do MediaNAV.

Kamera działa tak jak powinna.

Przy okazji dziękuję za wiedzę jaka uzyskałem czytając to forum.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-20, 11:04   

Gdy my montowaliśmy sobie kamerki, nie było takich udogodnień jak z tą co pokazałeś. Osobny zasilacz, założone piny!, to bajka, gotowiec , po prostu. Z pewnością nie będziesz miał w przyszłości problemów z jakością styków. Chińczyki postarali się.
Co do zasilania, to radziłbym stosować odpowiednie stabilizatory. Napięcie 3,3V jest standardowym w układach procesorowych i bez problemu można dostać stabilizator na 3,3V. Rezystory to jak wiesz służą do ograniczania prądu.
 
marwys 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,2 TCE
Rocznik: 2016
Dołączył: 24 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-20, 12:06   

Ależ w układzie jest stabilizator (dokładnie AMS 1117) a rezystor szeregowo z nim połączony ma za zadanie zmniejszyć spadek napięcia na nim zmniejszając tym samym ilość ciepła jak na nim się wydzieli. To dla zasilania z 12 V. Przy zasilaniu z 6 V rezystor nie jest potrzebny, a wręcz powodowałby "niedostatek" napięcia dla skutecznej stabilizacji.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-20, 22:41   

OK. nie pokazałeś schematu, więc trochę " domniemywałem" :lol:
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-26, 23:41   

Dzisiaj miałem okazję pojeździć nowym Dusterem teściowej wiec trafiła sie okazja aby podmienić MNE miedzy autami i zobaczyć czy kamera będzie działać czy nie. I tak moje radio jest w 100% sprawne po wrzuceniu do Dustera obraz z fabrycznej kamery jest wyświetlany, natomiast po włożeniu MNE z Dustera do mojej lodgy nadal wyświetlany jest komunikat o uszkodzonej kamerze lub jej braku. Moja diagnoza? Kamerka jest sprawna bo obraz daje na innym wyświetlaczu ale musi być nie kompatybilna z MNE. Wgrywanie patchy na PAL i z powrotem nic nie daje. Napisałem maila do sprzedajnego, jak znajdę czas odsyłam ją i czekam na inny egzemplarz.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2018-12-26, 23:42, w całości zmieniany 2 razy  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-27, 00:32   

Tak podejrzewałem. Z fabryczną kamerą wszystko hulałoby aż miło.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-27, 13:37   

Czyli wcześniejsze komentarze o kamerze były trafne. Zasilanie. I zależy skąd się ciągnie. Jakość przewodu i średnica. Bo z radia to dość daleko jest i takie są efekty.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-27, 20:29   

paul7 napisał/a:
Czyli wcześniejsze komentarze o kamerze były trafne. Zasilanie. I zależy skąd się ciągnie. Jakość przewodu i średnica. Bo z radia to dość daleko jest i takie są efekty.


Niekoniecznie trafne. jak pisałem wcześniej kilku kronie instalacja kamery jest w 100% sprawna, po wbiciu wstecznego obraz z kamery wyświetlany jest na innym ekranie ( nie media nav Evolution). Według ,mnie problem jest z niekompatybilną kamerą .
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-28, 11:45   

Poprawię , "niektóre komentarze o kamerze".
Kamera coś nadaje lub nie. Kompatybilność : to "siła" sygnału i standard . Każde, zależne od czegoś innego. Napięcie zasilania też robi swoje. JA nie mam fabrycznej ,ani z EU, tylko chińczyka i działa. Pętelka do zmiany PAl/NTSC jest. Jak były zygzaki , wystarczyło przeciąć.
 
jurek_kiler 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.5dci
Dołączył: 30 Gru 2018
Posty: 8
Skąd: Zielona
Wysłany: 2018-12-30, 16:05   

blondas16 napisał/a:
Opcja kamery nie była uruchomiona. Uruchomiłem ją przez windows wchodząc w MICOM i tam zaznaczając opcje kamery na aktywną. Kamera działa :D


przez Windows? jakim sposobem? ja mam wersje 4.05
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 353
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-01-02, 23:08   

paul7 napisał/a:
.... Kompatybilność : to "siła" sygnału i standard . ...

W związku z tym, że przyszłościowo interesuje mnie temat kamer (i trochę czytam te tematy) to mam pytanie czy może być tak, że MNe ma też - oprócz w/w wymagań zaprogramowaną jedną (firmową) rozdzielczości, a kamery o innej będzie traktował jako niekompatybilne? I jaka jest właściwie rozdzielczość kamer firmowych Renault bo jak oglądałam specyfikacje "chińczyków" to tam mają różne (w pewnym zakresie) i może to jest problem w poprawnym "zgraniu" się sprzętu.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3278
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-02, 23:42   

Na razie w dotychczasowych wersjach MN i MNEvo jedynym parametrem wymaganym dla kamery było to aby sygnał był w standardzie NTSC .
Ale i to się udało obejść bo mamy sterowniki obsługujące kamery PAL.
Inne wymagania tak naprawdę sa mało ważne ( no chyba że do przesyłania sygnału będzie używany wątpliwej jakości przewód sygnałowy to będzie problem).
Do tej pory mój syn zamontował dla kilku osób kamery ( dostarczone przez zlecających) i nigdy nie było problemu , chociaż raz musieliśmy użyć profesjonalnego kabla sygnałowego bo w dużym busie kabel od chińczyka się nie sprawdził - był już uszkodzony
Jak będzie w nadchodzących modelach trudno stwierdzić skoro jeszcze ich w rękach nie mieliśmy.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 353
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-01-03, 09:52   

Dopytuję bo jako, że mam już swój obiekt do eksperymentów (DD) to ponownie wróciłam do tematu dodatkowych 4 kamer . Tu trafił się mi po drodze problem z kamerami bo zamówiłam 5 szt. z „ Ali” i jedna z MNe działała, a cztery nie, natomiast z innymi ekranami (monitorami) działały wszystkie. Nikt nie miał pomysłu co jest przyczyną tego stanu rzeczy poza tezą o ewentualnej niechlujności technologicznej. Ostatecznie kupiłam inne i problem zniknął. Po wstępnej przymiarce wygląda, że będzie to w końcu działało. „Mój wdrożeniowiec ” dokumentuje fotograficznie poszczególne etapy to jak uda mu się wszystko skompletować i podłączyć to wrzucę efekt końcowy na forum, ale może to jeszcze trochę potrwać bo to „hobbystyczny” projekt i wykonanie. Dzięki za podpowiedzi.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-03, 15:14   

maugu Jestem ciekaw co tam takiego ciekawego robisz z kamerami, pamiętam kiedyś dyskusję, o kamerkach pomocnych przy parkowaniu...
Ostatnio zmieniony przez paul7 2019-01-03, 15:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne