Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Android Auto i Apple Car Play w MNEvolution
Autor Wiadomość
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 94
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-22, 08:55   

alhaz napisał/a:
Ja nie mam problemu zeby kupic nowe MNE 3.0 przez serwis, w taki bajer mogę zainwestować te 1300pln. Najwyżej stare z DAB pojdzie do Dustera żony a to najstarsze MNE bez DAB sprzedam komuś kto potrzebuje tylko navi.


no właśnie... jestem za :mrgreen:
 
alhaz 


Marka: Dacia
Model: Duster FL 4x4 / Duster II 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110KM / 1.2TCe 125KM
Rocznik: 2015 / 2018
Wersja: Celebration
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Wrz 2015
Posty: 245
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-12-22, 10:03   

tomeveris napisał/a:
alhaz napisał/a:
Ja nie mam problemu zeby kupic nowe MNE 3.0 przez serwis, w taki bajer mogę zainwestować te 1300pln. Najwyżej stare z DAB pojdzie do Dustera żony a to najstarsze MNE bez DAB sprzedam komuś kto potrzebuje tylko navi.


no właśnie... jestem za :mrgreen:


Nie ma problemu, poczekam tylko aż ktokolwiek mi potwierdzi, że nowe MNE 3.0 będzie się dało bez problemu podpiąć pod auto ze starym MNE 2.0 i mogę zakupić. To, że wtyczki są takie same to za mało dla mnie :D
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-22, 10:42   

Teoretycznie będzie się można podpiąć, kłopot z dodatkowymi klawiszami na kierownicy , które uruchamiają rozpoznawanie mowy. Na ekranie dotykowym można to na piechotę uruchomić.
W nowej Dacii wydawanej w 2019 mają być lepsze jakościowo mikrofony!!! zgodne ze standardem Android Auto i Car Play!
USB w starym , "konfliktowym" miejscu, ale o większym obciążeniu. Ekran pojemnościowy, pozwalający niektóre aplikacje "powiększać" dwoma! palcami. Niestety podają: pogorszenie kolorystyki i odcieni na tym ekranie. Czy to prawda , zobaczymy. Uważam, że największą wadą MN jest jej umieszczenie za nisko dla wzroku kierowcy. Może jakiś system HUD rozwiązał by sprawę?
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-12-22, 10:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
alhaz 


Marka: Dacia
Model: Duster FL 4x4 / Duster II 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110KM / 1.2TCe 125KM
Rocznik: 2015 / 2018
Wersja: Celebration
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Wrz 2015
Posty: 245
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-12-22, 11:14   

paul7 napisał/a:
Teoretycznie będzie się można podpiąć, kłopot z dodatkowymi klawiszami na kierownicy , które uruchamiają rozpoznawanie mowy. Na ekranie dotykowym można to na piechotę uruchomić.
W nowej Dacii wydawanej w 2019 mają być lepsze jakościowo mikrofony!!! zgodne ze standardem Android Auto i Car Play!
USB w starym , "konfliktowym" miejscu, ale o większym obciążeniu. Ekran pojemnościowy, pozwalający niektóre aplikacje "powiększać" dwoma! palcami. Niestety podają: pogorszenie kolorystyki i odcieni na tym ekranie. Czy to prawda , zobaczymy. Uważam, że największą wadą MN jest jej umieszczenie za nisko dla wzroku kierowcy. Może jakiś system HUD rozwiązał by sprawę?
Obrazek


A skad wiadomo, że mają być lepsze mikrofony? Bo to naprawdę świetna informacja, gdyż dużo korzystam z zestawu głośnomówiącego. Ekran pojemnościowy? W końcu :D

A co do tego przycisko to ja na kierownicy mam przycisk głośnomówiący, więc tutaj chyba nie będzie problemu?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-22, 11:48   

alhaz napisał/a:
A skąd wiadomo, że mają być lepsze mikrofony? Bo to naprawdę świetna informacja, gdyż dużo korzystam z zestawu głośnomówiącego. Ekran pojemnościowy? W końcu :D

A co do tego przycisku to ja na kierownicy mam przycisk głośnomówiący, więc tutaj chyba nie będzie problemu?

O mikrofonach mówią już podczas testów tego urządzenia. Z resztą, taki jest wymóg aplikacji, by można je było stosować w samochodzie. I Renault/Dacia podpisały do tego specjalny akces.
Ekran wiadomo rezystywny, zmieniają na nowoczesny pojemnościowy, takie czasy.
Jak masz przycisk , pewnie od SIRI , to w najnowszych instrukcjach podają go, tak że, powinien pasować. Kto go ma, to dobrze.
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 94
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-22, 16:58   

paul7 napisał/a:
Jak masz przycisk , pewnie od SIRI , to w najnowszych instrukcjach podają go, tak że, powinien pasować. Kto go ma, to dobrze.


kuźwa ale o co z tym chodzi? bo się pogubiłem :-|
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-22, 19:16   

tomeveris napisał/a:

Powyżej jest zdjęcie kierownicy, jak masz taką to jest ok.
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 94
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-22, 21:00   

paul7 napisał/a:
Powyżej jest zdjęcie kierownicy, jak masz taką to jest ok.


no mam ten przycisk do mówienia poleceń :-)
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 49 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2556
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-22, 21:28   

paul7 napisał/a:
Coraz więcej aplikacji jest dostosowanych do Android Auto. WAZE, Goggle Map, będzie Coyote. Ciekawe czy nasz Yanosik da się podpiąć?

Tak , jeśli deweloper Yanosika spełni wymogi od Google. Czyli raczej nie bardzo. Zwłaszcza że Google wymaga żeby blokować grzebanie w nawigacjach podczas jazdy ze względów bezpieczeństwa.
 
koko1108 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce
Dołączył: 26 Gru 2018
Posty: 6
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-12-26, 17:55   

Dzień dobry,

Zamówiłem w grudniu Dustera i bedzie produkowany w lutym 2019 wiec już bedzie posiadał to nowe radio z android car?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-26, 18:06   

koko1108 napisał/a:
Dzień dobry,

Zamówiłem w grudniu Dustera i bedzie produkowany w lutym 2019 wiec już będzie posiadał to nowe radio z android car?

Producent podaje , że tak. Produkcja z lutego 2019 będzie miała same nowości. Z reguły poprawiają tez inne mankamenty samochodu.
 
koko1108 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce
Dołączył: 26 Gru 2018
Posty: 6
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-12-29, 09:18   

Fajnie to wygląda
https://youtu.be/Y2zRCysXMbE
 
Obywatel MK 


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: ---
Wersja: Prestige
Dołączył: 10 Gru 2018
Posty: 67
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-12-29, 10:48   

Szkoda tylko, że trzeba kabel podłączać, który sterczy z pechowo umieszczonego gniazda.
_________________
Browar domowy Mariampol
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 94
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-12-29, 11:35   

kiedy kuźwa będzie można to kupić ?? :lol:
Ostatnio zmieniony przez tomeveris 2018-12-29, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 99
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 58
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-29, 12:08   

Obywatel MK napisał/a:
Szkoda tylko, że trzeba kabel podłączać, który sterczy z pechowo umieszczonego gniazda.

Miejsce jest rzeczywiście kiepskie ale są różne kable kątowe i one trochę lepiej/estetyczniej wyglądają.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-29, 13:14   

Wtyczki kątowe też posiadają kable. Wydaje się, że największy problem jest samo umieszczenie w tym " niewygodnym " miejscu gniazda USB. Dotychczas przewidywano używanie tylko pendriva. Ale kabel można przecież jakoś przymocować, by się bez celu "nie "majtał".
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 99
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 58
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-29, 14:54   

Można przymocować i o to mi chodzi a z wtyczką kątową tak bardzo nie odstaje i jest to trochę estetyczniejsze. Są też krótkie kabelki jak ktoś ma telefon nad media nav i nie trzeba go specjalnie zwijać no i fajne są też kabelki czy przejściówki magnetyczne bo podpinanie jest dużo szybsze i wygodniejsze.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2018-12-29, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-29, 15:17   

Ja bardziej myślałem o innym dodatkowym wyjściu USB. Albo podlutować w radiu spliter USB, albo zastosować coś innego. I tak jest dość kabli do ładowania rożnych urządzeń. W renault IV KOLEOS zastosowano coś takiego : ZOBACZ TUTAJ
Jeszcze było podobne TUTAJ 2

2usb.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 14,58 KB

Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-12-29, 15:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 99
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 58
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-29, 15:53   

Jest tylko pytanie jak to podłączyć bez grzebania w media naw które jest na gwarancji?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 164
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-29, 17:31   

Raczej chyba się nie da. Przecież alternatywą mogą być proste ładowarki z podwójnymi USB podłączanymi do gniazda zapalniczki. Gniazdo USB z radia mogli zrobić np. W górnym zamykany schowku, który akurat jest nad radiem w Capturze. Tak miałem np.w Nissanie Note gdzie USB z radia było umieszczone w górnym zamykanym schowku deski rozdzielczej.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-29, 17:48   

Ja przewiduję jednak ingerencję w środek radia. Nie ma innego wyjścia dla Dacii. W innych modelach Renault pewnie nie ma problemu. W MN2 jeszcze nikt nie grzebał. Ale znając dotychczasowe osiągnięcia na forach francuskich czy rosyjskich, temat będzie dogłębnie sprawdzony. U nas praktykę ma jas_pik i jego należało by w tym temacie dopytać.
 
alhaz 


Marka: Dacia
Model: Duster FL 4x4 / Duster II 4x4
Silnik: 1.5 dCi 110KM / 1.2TCe 125KM
Rocznik: 2015 / 2018
Wersja: Celebration
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Wrz 2015
Posty: 245
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-12-30, 11:48   

koko1108 napisał/a:
Fajnie to wygląda
https://youtu.be/Y2zRCysXMbE


Piekna sprawa, mam nadzieje ze Apple CarPlay tak samo dobrze działa :) Jeśli tylko będzie sie dało dokupić do Dustera z 2018 roku, to bez problemu wyłożę te 1300pln


PS. Android Auto i Apple CarPlay to zawsze działają po kablu. Są rozwiązania po wifi do tego, ale np. w BMW trzeba dopłacić konkretną sumę za to, więc nie ma obaw, w Dacii napewno nie będzie tak szybko xD
 
Belphegor 
Kabodii!



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 8 razy
Wiek: 37
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 734
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-12-30, 12:34   

alhaz napisał/a:
Piekna sprawa, mam nadzieje ze Apple CarPlay tak samo dobrze działa :) Jeśli tylko będzie sie dało dokupić do Dustera z 2018 roku, to bez problemu wyłożę te 1300pln


Ta "Laska Moja" mnie rozwaliła. :mrgreen:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 99
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 58
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-01-01, 13:00   

Może ktoś widział a może nie https://www.youtube.com/watch?v=XeFbMInScaI film wrzucony 1,5 roku temu i https://www.youtube.com/watch?v=Z5F8wCkbLlI ten rok temu.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2019-01-01, 13:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-01, 15:50   

Wszyscy to widzieli zapewne .
A właśnie 1,5 roku temu opublikowałem na swoim FB zdjęcie z Automapą działającą na tej samej zasadzie na naszych MN
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne