Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: KaS602
2009-02-11, 00:40
Filtr przeciwpyłkowy / kabinowy oraz wstępny i ich montaż
Autor Wiadomość
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1188
Skąd: wwa
Wysłany: 2018-07-02, 22:38   

Może kup filtr od dustera ?
on ma klape przy filtrze
 
krzykr 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: logan
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007
Wersja: Logan
Dołączył: 18 Lip 2018
Posty: 1
Skąd: Słubice
Wysłany: 2018-07-18, 18:32   

Witam mam pytanie czy te zdjęcia oznaczają, że muszę wycinać otwór czy go wykręcić? Jeśli wycinać to gdzie ciąć jakieś wymiary wcześniejsze fotorelacje są niedostępne. Te 2 wypustki to plastykowa śróba lub imitacja śruby 5 mm górny się nie kręci a dolny urwałem.

[img] https://zapodaj.net/6256629541afe.jpg.html [/img] [img] https://zapodaj.net/6256629541afe.jpg.html [/img]
[img] https://zapodaj.net/5bae9c03190ef.jpg.html [/img]

Dacia Logan 1,4 benz z klimatyzacją

I przy okazji co to jest z lewej strony od tego panelu odkręciłem 3 śruby osłona trzyma się chyba na 4 śrubie myślałem, że muszę je wykręcić by zrobić miejsce do tego panelu ale czytając tutaj wiem, że niepotrzebna robota...
Ostatnio zmieniony przez krzykr 2018-07-18, 18:42, w całości zmieniany 5 razy  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2674
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-07-18, 19:32   

Musisz ciąć wzdłuż obwodu tego plastiku ze "śrubami":
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=38504#38504
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2018-07-18, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 341
Skąd: EL
Wysłany: 2018-12-31, 12:45   

tosiek napisał/a:
pixa, temat z filtrami:
http://www.daciaklub.pl/f...1737587#1737587

Właściwy filmik:

Kilka razy obejrzałem filmik. Wymieniłem samodzielnie. Na filmie brakuje dwóch śrubek, które trzeba wykręcić jeszcze przed wysunięciem plastikowego czarnego ramienia. W środku był brudny szary filtr kabinowy z mnóstwem wyschniętych płatków, chyba lipy (nie wiem, wielkością odpowiada majerankowi). Po oczyszczeniu włożyłem nowy, markowy filtr. Na koniec zatrzasnąłem ramię i dokręciłem śrubki.
 
wat 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5 dCi 110
Rocznik: 2015
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 1094
Skąd: Zabrze/Hindenburg
Wysłany: 2018-12-31, 13:08   

przed włożeniem nowego warto włożyć rurę z odkurzacza i wyssać syf który tam zalega
 
franius 



Marka: Dacia
Model: Logan II
Silnik: 0.9 TCe Easy-R
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 19 Mar 2016
Posty: 153
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-12-31, 16:10   

wat napisał/a:
przed włożeniem nowego warto włożyć rurę z odkurzacza i wyssać syf który tam zalega


I odkazić parownik :-)

Co myślicie o tych filtrach ? Warto brać zamiast węglowego ?

https://www.renault-czesc...mic,3,1859,5574
 
tAboon 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 396
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-12-31, 20:40   

franius, jeśli masz problemy z alergią, lub ktoś z Twoich bliskich ma to tak, warto.
_________________
Pozdrawiam
LwG
Bună salutări :)
 
Dar1962 



Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 3867
Skąd: Włodawa
Wysłany: 2019-01-01, 16:45   

a jeżeli zależy ci na lepszym przepływie powietrza, to nie warto :-P
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1188
Skąd: wwa
Wysłany: 2019-01-02, 00:42   

węglowy w daci da się używać tylko w zimę , w lato natomiast kiedy intensywność nawiewu ma kluczowe znaczenia bardzo ogranicza moc klimatyzacji.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 717
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-01-02, 21:59   

Ja używam, zawsze filtra z węglem aktywnym nie zależnie od pory roku. W zimę ogrzewanie działa dobrze, szyby szybko odparowują w lato klima dobrze chłodzi a w środku auta jest zawsze czyste powietrze szczególnie w zimę gdzie filtr węglowy blokuje przedostawanie się smogu do wnętrzarza samochodu - można poszukać testów
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1188
Skąd: wwa
Wysłany: 2019-01-02, 22:22   

tylko na węglowym na 1 biegu z nawiewów nic nie leci.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 717
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-01-02, 22:38   

Ja nie narzekam, zazwyczaj jeżdżę z dmuchawą ustawioną na pierwszym biegu
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-03, 07:40   

Czy węgiel nie jest przypadkiem antybakteryjny?
 
dlugi20096 
Zielony listek


Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009
Wersja: Logan
Wiek: 38
Dołączył: 23 Sty 2019
Posty: 1
Skąd: wrocław
Wysłany: 2019-01-23, 20:39   filtr kabinowy

witam kolegów ,mam problem zakupiłem dacie logan 1.5 dci ciężarową stała pół roku pod chmurką ,szczury i inne zwierzątka zrobiły sobie pod maską gniazdo ,śmierdzi w niej jak .....,auto normalnie chodzi zwierzątka nic nie uszkodziły ,wziąłem się za wymianę filtra kabinowego i jakie było moje zdziwienie ,że tam filtra się nie da wymienić .Latam po tym forum i szukam opcji i jest taka ,żeby wyciąć miejsce na filtr czy mógłby mi ktoś napisać krok po kroku jak to zrobić ,albo fotki wysłać i jaki dokładnie filtr zakupić żeby miał tą klapkę do zamknięcia go tam .Z góry dziękuję za odpowiedzi .
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 341
Skąd: EL
Wysłany: 2019-01-23, 21:25   Re: filtr kabinowy

dlugi20096 napisał/a:
witam kolegów ,mam problem zakupiłem dacie logan 1.5 dci ciężarową stała pół roku pod chmurką ,szczury i inne zwierzątka zrobiły sobie pod maską gniazdo ,śmierdzi w niej jak .....,auto normalnie chodzi zwierzątka nic nie uszkodziły ,wziąłem się za wymianę filtra kabinowego i jakie było moje zdziwienie ,że tam filtra się nie da wymienić .Latam po tym forum i szukam opcji i jest taka ,żeby wyciąć miejsce na filtr czy mógłby mi ktoś napisać krok po kroku jak to zrobić ,albo fotki wysłać i jaki dokładnie filtr zakupić żeby miał tą klapkę do zamknięcia go tam .Z góry dziękuję za odpowiedzi .

Ja nie wiem jak to wygląda w tym modelu. Jeśli nikt z forumowiczów nie podpowie, to spróbuj zapytać w sklepie: https://www.renault-czesci.pl/ Podaj VIN do tego auta i zapytaj - jaki filtr? i czy jest do niego instrukcja zakładania?
 
Szromczasty 
Zielony listek


Marka: DACIA
Model: LOGAN
Silnik: 1.2
Rocznik: 2015
Wiek: 36
Dołączył: 20 Mar 2019
Posty: 1
Skąd: BRZESZCZE
Wysłany: 2019-03-20, 19:35   

istrukcja montaż filrta MOTRIO- ASO


Filtron K1321 zwykłt i/A weglowy nie pasują do gniazda nawiewu LOGAN II 2015r.
Szkoda kasy producent wprowadził budel na rynek.

20190309_235103.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 255,91 KB

20190309_235446.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 145,29 KB

20190309_235428.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 239,2 KB

Ostatnio zmieniony przez Szromczasty 2019-03-20, 19:54, w całości zmieniany 5 razy  
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 56
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 652
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2019-05-28, 10:20   

Mam problem z filtrem kabinowym i nie wiem co robić. Chciałem sobie teraz w domu sam wykonać ozonowanie i odgrzybianie klimy, gdyż zakupiłem sobie swój ozonator, a z tego co wyczytałem, zalecają przy tym właśnie wymianę tego filtra na nowy. Oczywiście to nie problem go kupić i wymieniać teraz, ale jak pisałem za 3 miesiące mam przegląd, na którym serwis będzie to robił gratisowo, gdyż mam już to opłacone w pakiecie easy serwis. Nie wiem, czy czekać z ozonowaniem do tego czasu, trochę długo i lato będzie już w pełni, czy zrobić teraz bez wymiany filtra i potem po serwisie powtórzyć sobie ozonowanie. Co byście doradzali :-)
 
tAboon 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6 SCe 109KM + LPG-LR
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate 7 os.
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 396
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2019-05-28, 10:41   

Teraz bez wymiany filtra, a potem potem po wymianie powtórzyć ozonowanie.
Jedyne, co to teraz wyjmij filtr kabinowy, otrzep go z kurzu oraz paprochów i załóż ponownie.
_________________
Pozdrawiam
LwG
Bună salutări :)
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1395
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-28, 11:14   

jammo napisał/a:
Chciałem sobie teraz w domu sam wykonać ozonowanie i odgrzybianie klimy, gdyż zakupiłem sobie swój ozonator, a z tego co wyczytałem, zalecają przy tym właśnie wymianę tego filtra na nowy. Oczywiście to nie problem go kupić i wymieniać teraz, ale jak pisałem za 3 miesiące mam przegląd, na którym serwis będzie to robił gratisowo, gdyż mam już to opłacone w pakiecie easy serwis. Nie wiem, czy czekać z ozonowaniem do tego czasu, trochę długo i lato będzie już w pełni, czy zrobić teraz bez wymiany filtra i potem po serwisie powtórzyć sobie ozonowanie. Co byście doradzali :-)

Wymiana filtra jest prosta, filtry nie są drogie. Zrób te ozonowanie i wymień filtr zachowując ten fabryczny. Przed samym przeglądem załóż z powrotem stary- wymienią ci na nowy a ty będziesz miał jeden (3-miesięczny) w zapasie do następnego ozonowania. Albo założysz go znowu i będziesz miał w zapasie nowy.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-05-28, 11:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 56
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 652
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2019-06-03, 14:06   

Panowie, czy w nowym Duster II przy wymianie filtra kabinowego trzeba wyciągać schowek lub te boczne srebrne osłony przodu tunelu? Patrzyłem tam i nie mogę wykapować, Jak się dobrać do tego filtra? Czy w razie potrzeby demontażu schowka, jest on mocowany na wkręty, czy na zatrzaski tak jak te plastiki z lewej strony przy bezpiecznikach i pod kierownicą. Jakby ktoś doradził to będę wdzięczny, gdyż na Youtube pokazują wymianę filtra kabinowego, ale tylko w DD1. :-)
 
Prezes 



Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2017(m2018)
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 1276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-03, 15:06   

Kabinowy filtr wymaga odkrecenia jednej czy dwoch srub. Jest na dole po prawej stronie srodkowej konsoli. Schowka nie trzeba nawet dotykac. Ostatnio sprawdzalem, czy mi na przegladzie wymienili.
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 56
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 652
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2019-06-03, 17:56   

Ok, dzięki Prezes za wskazówkę, którą napisałeś w samą porę :-) gdyż właśnie coś mi tam
trzymało po zwolnieniu tych zaczepów z dołu i u góry, i bałem się ciągnąć na siłę żeby coś nie urwać. Faktycznie jest tam jedna śruba, ale trochę kiepsko tam coś robić, bo nic nie widać. Posiłkowałem się tym otworem w schowku po wyciągnięciu lampki. Jakby był odkręcony cały schowek, to wtedy wszystko jest na wierzchu. Nie wiem dlaczego ten otwór na filtr jest tak dziwnie skonstruowany, że wejście nie jest wielkości całego filtra, tylko trzeba go tam wkładać , ni to kantem, ni to skosem :mrgreen: powinno być tak, że otwór jest wielkości filtra i wchodzi lekko.
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 341
Skąd: EL
Wysłany: 2019-06-03, 18:23   

jammo napisał/a:
Nie wiem dlaczego ten otwór na filtr jest tak dziwnie skonstruowany, że wejście nie jest wielkości całego filtra, tylko trzeba go tam wkładać , ni to kantem, ni to skosem :mrgreen: powinno być tak, że otwór jest wielkości filtra i wchodzi lekko.

Powinno ;)
To by ASO nie zarobiło na wymianie. Moim zdaniem wiele rozwiazań w autach ma zniechęcić do samodzielnej wymiany zużytych elementów. Można było je prościej zaprojektować... Część właścicieli się wykruszy i pójdzie do ASO. Inni, bardziej sprawni, cierpliwi i z wyobraźnią techniczną potraktują to jak wyzwanie. A później są dumni do końca dnia :)
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 56
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 652
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2019-06-04, 18:37   

Ha,ha no tak, ja też byłem wczoraj dumny, że udało mi się to ogarnąć :mrgreen: :mrgreen: . Ale z tym otworem to napisałem dlatego, że np. w Hyundaiu i30 , który mamy też, rozwiązanie umiejscowienia tego filtra jest bajeczne. Otwierasz schowek i po obydwu jego stronach masz dwa plastikowe wkręty,po jednym na stronę, które wykręca się rękoma. Potem schowek opada na zawiasach i oto mamy przed sobą obudowę filtra , w której po otwarciu klapki mamy wkład filtra, który o dziwo wychodzi i wchodzi idealnie i lekko. Dlatego byłem zdziwiony , że w Duster II otwór jest mniejszy jak wielkość filtra :-)
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 100
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 168
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-06-04, 20:01   

jammo napisał/a:
wychodzi i wchodzi idealnie i lekko

ale jak jest ciaśniej to na ogół przyjemniej
jammo napisał/a:
otwór jest mniejszy jak wielkość filtra

no i o to chodzi czyli jak wyżej. :-D
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne