Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
Obywatel MK 



Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Dołączył: 10 Gru 2018
Posty: 176
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-01-03, 15:28   

A to się opłacało nie brać Multiview przy zakupie i teraz samemu z tym rzeźbić? No chyba że to są dodatkowe 4 kamery, tylko gdzie i po co?
_________________
Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-01-03, 16:27, w całości zmieniany 2 razy  
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 353
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-01-03, 15:51   

Obywatel MK napisał/a:
A to się opłacało nie brać Multiview przy zakupie i teraz samu z tym rzeźbić? No chyba że to są dodatkowe 4 kamery, tylko gdzie i po co?

To ten projekt wchodzi w fazę realizacji :)
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
@paul7 - to też dzięki Twojej inspiracji pozwoliłam na rozgrzebanie mojego Dustera (trochę przy okazji montażu przedniej kamery z vouchera) i zamontowanie dwóch poprzecznych kamer . Tył musi poczekać na "okazję" montażu haka, no i na montaż całości okablowania. Na razie sukces bo przednie (nowe) kamery były testowane i w końcu już działają z MNe.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-03, 16:06   

maugu , które miejsca z przodu wybrałaś?
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 353
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-01-03, 20:41   

Niestety b.bardzo nisko, ok. 15 cm poniżej czujników martwego pola, ale to była konieczność ponieważ pierwsze kamery miały być w innym miejscu (takie w kształcie kuli - gdzie można było je kierować w dowolną stronę), niestety nie działały z MNe, a te działające mają kształt walca i siłą rzeczy nie są kierowalne, a jedyne miejsce które "patrzyło" w odpowiednią stronę to było właśnie to niskie na obrzeżu nadkola :(
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-04, 06:29   

maugu napisał/a:
Niestety b.bardzo nisko, ok. 15 cm poniżej czujników martwego pola, ale to była konieczność ponieważ pierwsze kamery miały być w innym miejscu (takie w kształcie kuli - gdzie można było je kierować w dowolną stronę), niestety nie działały z MNe, a te działające mają kształt walca i siłą rzeczy nie są kierowalne, a jedyne miejsce które "patrzyło" w odpowiednią stronę to było właśnie to niskie na obrzeżu nadkola :(

Po zamontowaniu pokaż zdjęcia , jak to wyszło.
 
jurek_kiler 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.5dci
Dołączył: 30 Gru 2018
Posty: 8
Skąd: Zielona
Wysłany: 2019-01-07, 16:34   

Witam
Kamera zainstalowana, jednak brak sygnału. Byłem u lokalnego elektronika (podobno z najnowszym CLIPem) ale nie poradził sobie z aktywacją sygnału. Niby widzi program zakładkę "kamera" ale nie mógł przełączyć z "wył" na "wł". Dzwoniłem do najbliższego serwisu ale ich znawca jest na chorobowym a reszta nie chce podjąć tematu.
Mam wersję 4.06 Jak mogę to sam najprościej aktywować aby nie uwalić MN ? Z góry dzięki za wskazówki.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2631
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-01-07, 17:18   

Najprosciej to wgrac uwolnienie, a potem przez micom aktywowac samemu.
Zyskujesz nowe mapy free i kamera cofania.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2019-01-07, 17:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3278
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-07, 17:34   

Wystarczy wejść kodami w MICOM i uruchomić kamerę :) aczkolwiek już tak dawno nie maiłem w rękach 4.0.6 że nie pamiętam czy zadziała.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
jurek_kiler 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.5dci
Dołączył: 30 Gru 2018
Posty: 8
Skąd: Zielona
Wysłany: 2019-01-07, 18:03   

shrek napisał/a:
Najprosciej to wgrac uwolnienie, a potem przez micom aktywowac samemu.
Zyskujesz nowe mapy free i kamera cofania.

Pendriva się nie boję ale gdzie szukać dobrej paczki do uwolnienia i całej reszty?
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2631
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-01-07, 18:13   

Zapukaj do Jas_pik to Ci podesle, tylko nie zapomnij sie odwdzieczyc, bo chlopak ciezko nad tym pracowal.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2019-01-11, 17:40   kamera cofania

Poszukuję sprawdzonej aby pasowała idealnie kamera cofania do Sandero II montowana do lampki podswietlania tablicy rejestracyjnej.
Ktoś moze z Was taką montował?

kc.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 30,82 KB

_________________

Ostatnio zmieniony przez rysiek223 2019-01-11, 17:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-01-11, 21:22   

Cześć, ja mogę Tobie co nico powiedzieć na temat takiej kamery. Obstawiam, że jeżeli chcesz ją kupić z Polski to będzie ona wysyłana z Łodzi z ul.Gimnastycznej i prawdopodobnie z tego ogłoszenia z allegro będziesz chciał ją zamówić:

https://allegro.pl/kamera-dacia-lodgy-duster-logan-captur-clio-scenic-i7552635975.html?snapshot=MjAxOC0xMC0yNlQyMDoyNzozMy4yMDZaO2J1eWVyOzUyZDg4MmYwOWY2YzEwMWUxNGNiMmMzNjMzMTQzMGMyM2RmMzQyMzAyM2MyNGJkYThlZGIyOGViNWRiZjkyNGI%3D

Taką kamerkę oraz przejściówkę zakupiłem w marcu 2018 r do swojego byłego auta jakim był logan MCV II, instalacja kamery przebiegła bez problemu, sama kamerka działała bardzo dobrze aż do sprzedaży auta ( z tego co wiem dalej działa prawidłowo). W październiku 2018 roku zakupiłem identyczny zestaw do Swojej Lodgy. Kamerka która otrzymałem miała już wbudowane 4 diody do podświetlenia ( które i tak nic nie dawały), sama kamerka działał identycznie. Ja postanowiłem ją zwrócić ponieważ po zmroku obraz był słabej jakości było to prawdopodobnie spowodowane słabym oświetleniem. W MCV II to nie przeszkadzało ponieważ tam były dwa wsteczne swiatła i z tyłu auta było w miarę jasno, w lodgy jest niestety tylko jedne światło cofania i to prawe i tutaj pojawia się wada tej kamerki, można ją zamontować tylko zamiast lewej lampki podswietlania rejestracji. Odesłałem ją do sprzedawcy i przysłał mi inną podobno taką sama jaką miałem w MCV II ( bez ledów wbudowanych w samą kamerę) i tu pojawił się problem , którego nie udało mi się rozwiązać do dnia dzisiejszego. Problem polega na tym, że po wbiciu biegu wstecznego na ekranie MNE pojawia sie czarny ekran z napisem kamera uszkodzona lub jej brak. Pisałem o tym na naszym forum, sprawdzałem wszystko w swoim aucie od instalacji po przez adapter kamery cofania ( łącznie zakupił 3 sztuki) do samego MNE wszystko sprawne a obrazu na MNE brak ( na innym wyświetlaczu obraz pojawiał się bez problemu). Doszedłem do tego, ze problemem może być sama kamerka dlaczego? tego nie wiem, w tym tygodniu odesłałem ja do sprzedającego z prośbą przysłania z powrotem takiej jaką otrzymałem za pierwszym razem. Wnioski, możesz trafić na taka działającą z MNE albo nie działająca. Na koniec dodam, że te kamerki jak większość dostępnych na rynku mają wbudowane linie pomocnicze, które nie pokrywają się z odległością do przeszkody, która jest za autem i tak np kiedy przeszkoda jest na lini czerwonej w teori powinno byc około 30cm do przeszkody a jak się wyjdzie z auta to okazuje się, że jest jej dobre 60cm co niestety przeszkadza podczas jej użytkowania i wprowadza kierowce w błąd
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2019-01-11, 21:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2019-01-11, 21:33   

Dzięki za podzielenie się wiedzą, a próbowałeś oryginalnej renault?, może miałeś w PAL a nie NTSC? Ja przymierzam się do montazu kamery cofania jak bedzie ciepło i dotrze do mnie media nav evo bo podmieniam radio plug&play.
_________________

 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-01-11, 21:39   

Nie oryginalnej kamerki nie podłączałem bo jej nie mam, a kupować nie mam zamiaru bo jest z pewnością droższa niz taki chińczyk. Tak, bawiłem się w zmianę systemu z NTSC na PAL i nic to nie dało. Teraz czekam na przysłanie kolejnej kamerki i mam nadzieję , że obraz będzie się już wyświetlać bez problemu tak jak było to w MCV II
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2019-01-11, 21:42   

Daj znać jak Ci się uda dopasować właściwą, bo oryginalna droga jest https://allegro.pl/oferta/kamera-cofania-dacia-sandero-ii-oem-8201675484-7607110238 i ciekawe gdzie ona jest zamontowana oryginalnie?
_________________

 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 14 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 660
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-01-11, 22:04   

Oryginalną montuje się wiercąc otwór w tym czarnym plastiku z napisem Sandero / Logan MCV / Lodgy miedzy lampkami od podświetlania tablicy rejestracyjnej, przynajmniej na youtubie widziałem filmik gdzie montowali tak w lodgy wiec pewnie w innych modelach jest podobnie
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2019-01-11, 22:07   

Ja znalazłem taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=VXBT7N49UDM
_________________

 
Dracid 


Marka: Dacia
Model: Lodgy + Duster
Silnik: 1.6 SCe Laureate 7 os. + 1.5 dCi 4x2 Prestige
Rocznik: 2017 + 2018
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 17 Maj 2017
Posty: 216
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-01-12, 13:00   

Jak otworzyłem instrukcję montażu kamery renault do sandero, kupowanej jako akcesoria, to byłem w szoku: dziurę wierciło się w blasze, w "otwieraczu" dacia.
 
sabb 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 29 Paź 2017
Posty: 19
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2019-01-12, 19:49   Montaż kamerki

dudu$ napisał/a:
Oryginalną montuje się wiercąc otwór w tym czarnym plastiku z napisem Sandero / Logan MCV / Lodgy miedzy lampkami od podświetlania tablicy rejestracyjnej, przynajmniej na youtubie widziałem filmik gdzie montowali tak w lodgy wiec pewnie w innych modelach jest podobnie

Przyjrzałem się ,jak to wygląda w salonie Dacia.Owszem , jest między lampkami podświetlającymi tablicę rejestracyjną , tyle , że w Sandero ,inaczej niż w MCV , tablica jest na zderzaku a nie na klapie.Z tego wynika inna wysokość mocowania kamerki.Nie wiem jaki jest zakres regulacji kąta pochylenia kamerki? Może to mieć wpływ na jej użyteczność.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-12, 23:58   

Nie ma żadnej regulacji pochylenia. Oryginalna kamera dopasowana jest do konkretnego modelu. A kamera umieszczana w znaczku Dacii to poprzedni model akcesoryjny. Fabryczna jest nad rejestracją.
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2019-01-13, 08:50   

Prośba do posiadaczy Sandero II produkowane do 2016.W jaki sposób macie oryginalnie założoną kamerkę cofania, czy w znaczku na klapie a może normalnie w oświetleniu tablicy rejestracyjnej. Czy mógłby ktoś z Was podesłać zdjęcie, z góry dziękuję.
_________________

Ostatnio zmieniony przez rysiek223 2019-01-13, 09:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2019-01-14, 18:12   

Naprawdę nikt nie ma z Was Sanderki z zamontowaną kamerką cofania od samego początku, aby zrobić zdjecie? Wszyscy macie tylko same Duster-y?
_________________

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-14, 18:41   

Chcesz do 2016 a takich tu widocznie nie ma z oryginałem kamery.
 
rysiek223 



Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Open
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 156
Skąd: KRK okolice
Wysłany: 2019-01-14, 18:45   

Tak, od 2012-2016 bo w tej z 2017 jest już inaczej
_________________

 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 41 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2631
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-01-15, 07:13   

Zamontuj w oswietleniu tablicy. Najlatwiej i najszybciej.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne