Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Własne Menu - Wersja Lite - import, eksport, uwolnienia ...
Autor Wiadomość
marwys 
Zielony listek


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,2 TCE
Rocznik: 2016
Dołączył: 24 Sie 2017
Posty: 6
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-06, 14:11   

Oczywiście.
Ekran z drugiego postu z wątku który linkujesz widziałem na moim MNE, więc plik mcmtest_activate.ini, który dograłem do głównego katalogu pendrive z Menu lite zadziałał. Przechodziłem przez poprzedni ekran z aktywnym potrzebnym do tego polem.
Po naciśnięciu pola RVC_SWRC#2(2A) mój MNE się resetuje. Podobnie po naciśnięciu pola RVC_SWRC#1(2A). Innych już nie próbowałem.
Oczekiwałem natomiast wyświetlenia kolejnych ekranów ustawień np wyboru lini.

Czy droga przez Menu lite jest błędna i powinienem dojść do MICOM kodami bez jego pośrednictwa?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-06, 16:45   

Zależy jaką masz wersję menu lite. 1.6 powinna działać. Jak nie to kodami.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-06, 17:54   

I czy wcześniej coś ci się nie stało ? Czy miałeś jakieś problemy wcześniej z uwalnianiem? Pola aktywne są podświetlone i można na nie klikać. Ale musisz wiedzieć , że zabawa nieodpowiednimi kafelkami grozi konsekwencjami.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-06, 18:43   

marwys napisał/a:
..............

A samo RVC ? jakie masz?
Masz MNE , a czy w zwykłym menu masz włączoną kamerę?
 
Fluoresceina 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 Tce
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Dołączył: 19 Sie 2017
Posty: 9
Skąd: Sopot
  Wysłany: 2018-12-09, 13:54   

9.1.3 uwolnione z mapami i TCM nie łapie fixa na miasto. Zawsze sugeruje mi szczecin przy wpisywaniu adresu. Co mogłem usunąć ?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-09, 21:47   

Trochę mało informacji w pytaniu. Pokazuje ci aktualną pozycję ?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-10, 07:06   

Fluoresceina napisał/a:
Zawsze sugeruje mi szczecin przy wpisywaniu adresu.

Mapa zawsze podpowiada miasta/miejscowości zależnie od wpisywania pierwszych liter w okienko. Jeśli akurat wpiszesz S, wyświetli ze zbioru adresowego zaczynające się na s. Możesz po prawej stronie rozwinąć wszystkie propozycje miejscowości, przewinąć i wybrać właściwą. Ale nie wiem czy to akurat jest u ciebie.
 
Fluoresceina 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 Tce
Rocznik: 2015
Wersja: Duster
Dołączył: 19 Sie 2017
Posty: 9
Skąd: Sopot
Wysłany: 2018-12-10, 11:35   

Lokalizacje znajduje bez problemu. Jak wchodzi się w menu "adres" to jakieś miasto zawsze już było wstępnie wpisane (to w którym aktualnie jestem). Teraz, zawsze mam Szczecin, a co za tym idzie nie mogę szybko wpisywać ulicy w mieście w którym jestem tylko najpierw miasto.
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-14, 15:53   

Jak działa to 'automatyczne uwolnienie'?
Wgrałem wersję 9.1.1 - włożyłem pendrive rozpakowaną paczką .rar - pojawił się przycisk oraz uruchomiło się menu i chyba tyle.
W międzyczasie pojawił się komunikat MN, coś w stylu "licencja nie jest w stanie otworzyć map", przy logo startowym pojawia się menadżer zadań, po zaakceptowaniu standardowego komunikatu przy starcie nawigacji MN zawiesza się.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 837
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 19:47   

Też nie bardzo rozumiem, LiteMenu wyświetla kafelki do wyboru czynności, które chcesz wykonać. Pewnie wybrałeś właściwy ?!? Jeszcze mi przychodzi coś na myśl; akurat ta wersja posiada mnóstwo bugów i nie jestem pewny, ale pisano o tym, by robić poprawki na wyższą wersję 9.1.3. i dopiero uwalniać.
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-20, 12:59   

Ok, wgrałem wersję 9.1.3, następnie uporałem się z uwolnieniem - jest jednak kilka problemów:

przy każdym starcie MN uruchamia się menadżer zadań - po pojawieniu się kafelków znika:


nie mogę uruchomić nawigacji - zawiesza się tak jak na poniższym zdjęciu po kliknięciu przycisku 'zgadzam się' - muzyka w tle nadal gra, jedynym wyjściem jest całkowite wyłączenie MN na nic innego nie reaguje:


w ustawieniach MN kamera cofania jest w pozycji "wł", w menu Micom również zaznaczone jest 'rvc' jednak po wrzuceniu wstecznego biegu nie ma nic - ani obrazu z kamery ani komunikatu 'kamera uszkodzona' itd - na wcześniejszym sofcie 6.0.4 kamera działała
Ostatnio zmieniony przez Adamerio 2018-12-20, 13:02, w całości zmieniany 3 razy  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-20, 13:58   

AD 1. Na poprzedniej stronie już pisałem. Wejdź w windowsa i go usuń. Nie będzie co sie więcej wyświetlało to okno.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-20, 15:55   

Ad 2 i 3. Może wygrałeś nie to uwolnienie do tego softu. Wgraj 9.1.3 na nowo i sprawdź działanie kamerki oraz nawki. Potem wgraj uwolnienie. Ja mam wgrane 9.1.3 i wszystko działa jak należy.
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-23, 15:05   

Wgrałem ponownie 9.1.3 - nadal nie działa kamera, nawigacja zawiesza się.

jakieś pomysły :?: :roll:
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-23, 22:04   

Wgraj 9.1.3 bez uwalniania jej. Wtedy sprawdź działanie kamery. Wcześniej w ustawieniach włącz kamerę. Potem sprawdź nawigację.
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 130
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-12-26, 19:46   

Witam, chciałem z przekonwertować kilka filmików na "dłuższą trasę" do MNE. Mam kłopot z dopasowaniem prawidłowego typu pliku (mp4,mpv,mpg,aviwmv itd..) oraz rozdzielczości. Próbowałem kilka kombinacji + zmiany pendrive...niestety zawsze laguje mi podczas odtwarzania ...tzn film odtwarza się dłuższą chwilę ok, potem na moment stopuje i tak w kółko. Możecie polecić optymalne parametry pliku lub jakiś dedykowany konwerter ?

Drugie pytanie czy można odtwarzacz uruchamiać nie z pendrive tylko z "dysku" MNE...? Rozumiem iż pewnie menu wymagało by modyfikacji na lok do właściwego miejsca.
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2018-12-26, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-27, 14:25   

Wgrane 9.1.3 bez uwalniania - to samo - brak kamery, nawigacja się wiesza.
pojawił się taki komunikat zaraz po uruchomieniu:

kamera włączona:
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-27, 14:43   

Komunikat jest prawidłowy, gdyż nie masz licencji. Po uwolnieniu nie będzie tego komunikatu. Czy wgrałeś mapy do storage card4/nng/content/map oraz jakieś licencje do folderu nng/LICENSE ? pomimo uwolnienia powinny być wgrane licencje.
Co do kamerki sprawdź czy dochodzi napięcie do niej.
Ewentualnie pozostaje ci powrót do softu , na którym działała kamera i sprawdzić czy działa. Jeżeli działa to sprawdź wszystkie ustawienia w micom.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-12-27, 14:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-27, 15:03   

lisek2 napisał/a:
Witam, chciałem z przekonwertować kilka filmików na "dłuższą trasę" do MNE. Mam kłopot z dopasowaniem prawidłowego typu pliku (mp4,mpv,mpg,aviwmv itd..)

Drugie pytanie czy można odtwarzacz uruchamiać nie z pendrive tylko z "dysku" MNE...? Rozumiem iż pewnie menu wymagało by modyfikacji na lok do właściwego miejsca.


Ja kupiłem pendrive Sandisk Ultra FIT 32GB 150MB/s. Ktoś tutaj na forum polecał go, że dobrze współpracuje z MNE. Próbowałem odtwarzać filmy w formacie MP4 i wszystko było ok. Rozdzielczość klatek była 480x360, 320x430. W obu formatach odtwarza.
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
  Wysłany: 2018-12-27, 16:11   

na początku roku wgrywałem tylko nowsze mapy nic więcej.
napięcie raczej dochodzi - nic nie grzebałem przy niej - na 6.0.4 działa zarówno navi jak i kamera
:-? :roll:
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-27, 17:27   

Sprawdź czy masz w folderach mapy i licencje. Czy czasami przy wgrywaniu uaktualnienia z pendrive apką od Anioł w wersji 1.6 nie usunęło ich. Ja oprogramowanie zawsze uaktualniałem oryginalnym toolboxem z Renault i nigdy nie miałem problemów.
Czyli rozumię, że po wgraniu wersji 6. 0. 4 ponownie wszystko działa?
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-12-27, 17:30, w całości zmieniany 2 razy  
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-12-28, 16:45   

mapy były, wgrałem 8.0.5 - ta sama sytuacja co na 9.1.3, wgrałem więc z powrotem 6.0.4 - jedynie tutaj działa wszystko kamera + navi :(
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 218
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-28, 20:55   

To bardzo dziwne.
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster F 3
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 67
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-01-09, 17:33   

Witam
Czy wgranie nowej wersji oprogramowania na uwolnioną wersję kasuje uwolnienie ?
bo u kolegi po zmianie uwolnionej 9.1.1 na 9.1.3 został tylko czarny ekran i pozycja gps .
Moim zdaniem wystarczy chyba tylko jeszcze raz zrobić uwolnienie , bo map i licencji chyba nie wyrzuciło ?
Nie sprawdzałem tego , bo póki co nie mam fizycznego dostępu do auta .
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3278
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-09, 20:24   

Każde wgranie nowej wersji kasuje uwolnienie .
Trzeba uwalniać od poczatku
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne