Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Media nav evolution 1.0.13.1 - test menu
Autor Wiadomość
Angerello 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 03 Lut 2019
Posty: 20
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-03, 20:16   Media nav evolution 1.0.13.1 - test menu

Dzień dobry,

przeszukałem forum i nie dokopałem się do niczego konkretnego więc postanowiłem założyć nowy temat.

Czy ktoś z Was dał radę wejść w tryb testowy w nowej wersji MN? Sposoby znane z poprzednich wersji oprogramowania nie działają. Z góry dziękuje za wszelką pomoc w tym temacie :)

Pozdrawiam!
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 851
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-03, 21:07   

W temacie obok, o tym było, chwila cierpliwości. Zmieniono podstawowy soft MN3 z z Win CE na Linux. Więc i sterowanie ekranem, który także jest inny , też zmieniono.
Dla informacji podam, że na wielu forach jest to samo, nawet płacz :cry: Brak kodów i ogólne zamieszanie.
Na razie sprawdzam pliki wymiany i tutaj pozostawiono ich stary format. Ale to właśnie nowy system jest do nich odpowiednio zaprogramowany. Coś podam, jak sprawdzę.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2019-02-03, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-04, 19:45   

W sofcie 1.0.13 w katalogu "rootfs-root-imx6dl/etc/os-release" możemy znaleźć coś takiego
Cytat:

ID="poky"
NAME="Poky (Yocto Project Reference Distro)"
VERSION="2.1.1 (krogoth)"
VERSION_ID="2.1.1"
PRETTY_NAME="Poky (Yocto Project Reference Distro) 2.1.1 (krogoth)"

Dla mnie niestety Linux jest czarną magią .
Ale może ktoś coś znajdzie bo ten projekt ma swoją stronę : https://www.yoctoproject.org/software-overview/
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 851
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-10, 19:21   

Porównałem zawartości plików SYNC tworzonych w MNE i MN3 i większych różnic nie zaobserwowałem.
przykładowo device_status.ini dla MNE wygląda tak:
Kod:
 freesize = 1388904448

totalsize = 2978721792

capabilities="store_md5_files"

os_version="6.0.3"
os_build_version="6.0.4"


device_status.ini dla MN3 wygląda tak
Kod:
freesize = 3556438016

totalsize = 4407054336
capabilities="store_md5_files,fill_zip_header_id,md5_in_shadow_stm"
os_name="GNU/Linux"
os_version="1.0.13.1.366_r39"
os_build_version="20181008062816"


Czyli mamy już wyraźny LINUX.

Ciekawie jest z licencjami.
W MNE jest dużo licencji , chyba zbieranych latami,
a w MN3 tylko jedna najnowsza wystarczająca chyba na wszystko.
Kod:
LGe_Renault_ULC4_18CY_Primo_PO_17Q2_HM_POI_KML_JV_iPOHM@17Q2RenaultULC.lyc


Zauważyłam także zmianę wersji samej mapy
Kod:

IGO_version w MN3  : 9.12.148.730129
IGO_version w MNE  : 9.12.65.556501

Ponadto sprawdzałem poniższe pliki które w starej i nowej wersji były takie same.
Kod:
Zawartość plików:

brand.txt  : dacia
global_cfg  : taka sama
lang : taka sama
map : taka sama
poi: taka sama
speedcam: taka sama
userdata/poi : taka sama
voice: taka sama


Podziękowania dla Belphegor
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 120
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-02-14, 11:07   

dla mnie :-P to wszystko jest jak czarna magia... :-P :-P
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 851
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-14, 12:43   

Przecież, jest jasne. Programy w MN3 już będą pod Android, ale pliki używane np. w nawigacji są standardowe i takie same jak dotychczas. Będzie je można podmieniać podobnie, ale programami chodzącymi w androidzie.Ot taka różnica.
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 120
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-02-14, 13:23   

no ale ciekawe też to czemu nie da, albo jak wejść do ukrytego menu, i np czy da się zmienić ikonki na te z renaulta...
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 230
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-02-14, 14:22   

tomeveris napisał/a:
no ale ciekawe też to czemu nie da, albo jak wejść do ukrytego menu, i np czy da się zmienić ikonki na te z renaulta...

Bo to jest całkiem inny system i starymi sposobami, które działają na wince nie wejdziesz do linuxa. Ot i cała filozofia. Jeżeli ktoś zrobi takie oprogramowanie /pendrive/jak do wince to wtedy będzie możliwość podmiany plików - chyba, że będą jeszcze w jakiś inny sposób zabezpieczone. Nie po to robili nowy system aby każdy miał do niego dostęp.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-02-14, 14:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomeveris 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2 TCE
Rocznik: 2018
Dołączył: 01 Cze 2018
Posty: 120
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-02-14, 14:53   

gggg napisał/a:
Nie po to robili nowy system aby każdy miał do niego dostęp.

a no właśnie... do ciula :roll:
 
Obywatel MK 



Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2018
Posty: 257
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2019-02-14, 15:04   

Trzeba czekać, aż wycieknie kod do sieci,.
_________________
Browar domowy Mariampol
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-14, 17:50   

Obywatel MK napisał/a:
Trzeba czekać, aż wycieknie kod do sieci,.

Kod nie wycieknie bo go nie ma niestety.
Jedyna możliwość o działanie przez CLIP-a ( może się uda też zrobić wersję na ddt4all ale z tym na razie jest problem ) ale nie ma żadnych możliwości uwolnienia ( wgrania map bez sprawdzania licencji przez program) .
Program nawigacyjny jest zrobiony na wyłączne zlecenie Renault i na razie brak jest innych wersji programu żeby sprawdzić w jaki sposób można by było go uwolnić
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 851
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-14, 18:22   

jas_pik napisał/a:
jest zrobiony na wyłączne zlecenie Renault

I to jest podstawowa trudność, jak zauważył jas_pik.
Prawdopodobnie prace nad tym "tworem" będą szły w kierunku stworzenia nakładki. Nie wiadomo, ile jeszcze czasu przed nami na "rozkodowanie" MN3.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-14, 19:50   

paul7 napisał/a:

Prawdopodobnie prace nad tym "tworem" będą szły w kierunku stworzenia nakładki.

Nakładka tez nie wchodzi w grę ( jak na razie) nie możemy w żaden sposób wejść do systemu aby zobaczyć co może zadziałać . Nie ma żadnego "wolfa" ani nic innego aby udało się uzyskać kontrolę nad systemem.
Na razie pracujemy nad jakimś "exploitem" który pozwoli wejść do systemu.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 851
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-15, 06:39   

Masz rację.
Trochę poczytałem, rzeczywiście wejście USB zostało dość solidnie "zabezpieczone " programowo. Podobno sporo funkcji jest blokowanych i możliwych do uruchomienia tylko przez MICOM, do którego dostęp jest tylko przez ECU pojazdu. Na razie pozostaje pole do popisu dla znających, ddt2000. Ponieważ zastosowane biblioteki w oprogramowaniu Android zostały zmodernizowane na potrzeby nowej wersji /jak zwykle muszą coś namotać/, to droga do uwolnienia wydaje się jeszcze daleka.
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2566
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-15, 08:55   

Zgodnie z licencją Google Renault powinno udostępnić kody źródłowe oprogramowania.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 851
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-15, 09:43   

Tutaj jest źródło
Cytat:
http://opensource.lge.com/osSch/list?types=ALL&search=lan5800

Mam przykładowo nowy plik .lgu dla najnowszej wersji i nijak nie da się go otworzyć po staremu. Jednak coś namotali.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2019-02-15, 09:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3276
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-15, 15:12   

Dla wersji z DAB jest plik taki : http://opensource.lge.com...arch=LAN5810WR0
Inny problem do połączenia się z ECU jest taki że długość słowa wynosi 29 bitów i nie da się połączyć ddt4all ( jak na razie)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne