Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Termometr i funkcja ECO w MediaNav
Autor Wiadomość
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-10-01, 14:16   

Moduł: 280380655R
Soft: V87.00 8700
NIE DZIAŁA Z MNE

SKRYPTY:


Moduł nie podlega przeprogramowaniu.
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-10-01, 19:13   

Moduł: 280380655R
Soft: V87.00 8700
Brakuje skryptu 14
Przetestowałem jeszcze flashowanie pamięci 93c66 ( 93c66WP ) NA PŁYTCE bic ale niestety tam jest przechowywana tylko konfiguracja (VIN, dostawca, wybrany skrypt). Same skrypty są pewnie w procesorze a tam już nie wiadomo czym się podłączyć bo to jakiś OEM (oznaczanie JCAE V87.00 1919107 134 007B102). Na płytce są dwa NXP TJA1040 dla szybkiej magistrali CAN.

W załączniku dwa dumpy, jeden od koleos a drugi laguna III.

Lista prawdopodobnie działających modułów (zwracajcie uwagę na przypiski A, B, D):
28344JY00A ---
280384369R 04.25
283466187R 05.10
280380003R 06.01
280380001R 06.16
283463540R 06.20
280380004R 06.22
280380005R 06.23
280380655R 07.00(87.00)
283468105R 07.10
283467937R 08.40
283467680R 09.00
283468976R 11.00
280380001R --B 06.16
280380003R --- 06.01
280380004R --- 06.22
280380005R --- 06.23

280384369R --C 04.25
280384369R --D 04.30
283466187R --- 05.10
283463540R --- 06.20
280380655R --- 87.00
280380655R --A 87.00
280380655R --B 87.00
283468105R --- 07.10
283467937R --- 08.40
283467680R --- 09.00
283468976R --- 11.00

M93C66-bic-laguna-III.zip
Pobierz Plik ściągnięto 81 raz(y) 284 Bajtów

koleos-bic-93c66.zip
Pobierz Plik ściągnięto 61 raz(y) 295 Bajtów

Ostatnio zmieniony przez tosiek 2018-10-01, 20:02, w całości zmieniany 2 razy  
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 198
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-12-10, 16:14   Duster II- Media Nav Evo - (brak ECO, temperatura) bez BIC

Dzień dobry

Mam dołożone do DDII - MNE, niestety ponieważ nie było to fabrycznie instalowane radio nie odczytuje danych 4x4, ECO, Temperatura. Z tego co zorientowałem się (wszystkie ustawienia w
aktywujące w menu "micom" są prawidłowe) wynika to z braku modułu BIC. No i mam dwa pytania:
- Czy udało się komuś w DD II (2018) dołożyć taki moduł (jeżeli tak to czy ma jakiś konkretny symbol) :?:
- Czy jest dedykowana wiązka kablowa z wtyczka do podłączenia modułu czy trzeba "ręcznie sztukować podłączenie po wiązkach kablowych" :?:
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 09:20   

Numery BIC, ktore graja z MN ppdawal gdzies Jas_pik.
Wiazke musisz zrobic sam, no chyba, ze kupisz ori okablowanie w ren0 ( za kosmiczna cene) lub znajdziesz rozbitka z bik i wtedy mozna rozszabrowac( malo prawdopodobne, za swieze auto).
Pozostaje zrobic samemu, co wcale nie jest takie trudne i przeciagasz jak chcesz. Do wymiany wiazki na ori bedsiesz muial rozebrac deske. Adapterow raczej nie znajdziesz.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
gorus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Gru 2018
Posty: 56
Skąd: POZnan*
Wysłany: 2018-12-11, 10:52   

Witam,
a tak z innej beczki - czy jak aktywuję w micomie wskaźniki pochylenia auta będą działać w wersji bez 4x4?
Ostatnio zmieniony przez gorus 2018-12-11, 10:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 10:53   

Jezeli Bic to obsluguje to tak.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1553
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-12-11, 11:01   

Cytat:
Witam,

a tak z innej beczki - czy jak aktywuję w micomie wskaźniki pochylenia auta będą działać w wersji bez 4x4?


Mam to włączone u siebie i działa. Też mam wersję Prestige, więc i u Ciebie powinno działać.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
Psycho the rapist

 
gorus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Gru 2018
Posty: 56
Skąd: POZnan*
Wysłany: 2018-12-11, 11:11   

Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno - czy do wejścia w micom potrzeba pendriva z tym pustym plikiem czy wystarczą same kody? Pytam bo różne informacje w internetach piszą...
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1553
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-12-11, 11:26   

Musisz mieć pendrive pustego z plikami wejściowymi (czy jak to się nazywa). Niestety nie jestem w domu przy kompie, więc nie mam jak Ci tych pików tu udostępnić. Są gdzieś na forum w temacie o uwolnieniu MNE.
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
Psycho the rapist

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-11, 11:45   

Udostępnianie pustych plików to już mała przesada.
Tworzymy pusty plik np. tekstowy i nadajemy mu nazwę mcmtest_activate_4medianav.ini i zapisujemy na pendrive- tyle w temacie.
Wejść daje się i bez pliku, ale część funkcji (przycisków w programie) jest wtedy nieaktywna, więc trzeba.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-12-11, 11:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
gorus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Gru 2018
Posty: 56
Skąd: POZnan*
Wysłany: 2018-12-11, 11:59   

noooo właśnie, bo już myślałem że to coś bardziej skomplikowanego niż to co czytałem wcześniej. Dzięki za wyjaśnienie i potwierdzenie.

PS może warto byłoby utworzyć jakieś kompedium wiedzy na temat tego trybu serwisowego co do czego służy - tak dla zaspokojenia ciekawości, co by sobie samochodu nie uziemić?
Ostatnio zmieniony przez gorus 2018-12-11, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 12:12   

Nawet jak zrobimy kompendiun to i tak ktos cos zle nacisnie i dupa.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
gorus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Gru 2018
Posty: 56
Skąd: POZnan*
Wysłany: 2018-12-11, 12:16   

shrek, troche buszowałem po forum i widziałem że miałeś już złe doświadczenia ;-)
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 12:20   

Eeeee tam nie pierwsze i nie ostatnie, ktore uwalilem.
Dzieki temu posiadamy teraz taka wiedze.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 198
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-12-11, 15:01   

shrek napisał/a:
Nawet jak zrobimy kompendiun to i tak ktos cos zle nacisnie i dupa.



Może Ci się przydać: http://www.mondoduster.it...medianav-8-0-5/

po otwarciu po prawej stronie wybierz tłumaczenie na język polski...
 
gorus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 09 Gru 2018
Posty: 56
Skąd: POZnan*
Wysłany: 2018-12-11, 15:59   

dzięki, faktycznie dużo ciekawych rzeczy tam jest. Ale póki co poprzestane na razie na zmianie tej strasznej Daciowej kolorystyki. Ta z Renault jest o niebo lepsza..
Dzięki za pomoc
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1553
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-12-11, 16:09   

No zgadzam się. To była jedna z pierwszych rzeczy, jakie zmieniłem w MICOMie. :mrgreen:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
Psycho the rapist

 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 16:24   

lisek2 napisał/a:
shrek napisał/a:
Nawet jak zrobimy kompendiun to i tak ktos cos zle nacisnie i dupa.



Może Ci się przydać: http://www.mondoduster.it...medianav-8-0-5/

po otwarciu po prawej stronie wybierz tłumaczenie na język polski...


Akurat mi tego nie potrzeba.😉
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 198
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-03-02, 13:38   Temperatura, ECO, 4x4 w MNE.... w DDII vs. BIC

Zmieniałem klasyczne (fabryczne) radio w DDII na MNE...oczywiście jak większość kolegów z forum która to wykonała - pomimo aktywowania w MICOM nie ma informacji o temperaturze ECO(spalanie), czy też odczytu 4x4.... Odpowiedz niby prosta, opisywana na forum..brak modułu BIC jako pomostu pomiędzy "siecią multimedialną" a danymi z komputera silnika.

Tyle iż fabryczne radio obsługiwało R&GO (https://easyconnect.renault.pl/systems/r-go) i po podłączeniu telefonu i odpaleniu aplikacji (czasami łączyła się po którymś razie) ...widziałem w niej "na żywo" dane z przebiegu, spalania, obroty silnika itd... Wniosek, przynajmniej w DDII jest takie połączenie, pytanie jak zmusić MNE by je odczytywało tak jak robiło to fabryczne radio ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-02, 14:21   

Widocznie klasyczne radio ma ten konwerter w sobie a MNE nie potrafi bez BIC-a odczytać danych
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-03, 07:43   wtyczka 1714 pod bic

Jak bez rozkrecania mozna sprawdzić czy akurat nie mam już wtyczki 1714, bo patrzyłem ale zero widocznosci bo przeszkadza schowek.
_________________

 
topdrive 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Wiek: 35
Dołączył: 27 Lip 2017
Posty: 63
Skąd: Dobczyce
Wysłany: 2019-03-03, 21:47   

Podpinam się - jak to sprawdzić w Lodgy? :)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-03, 23:18   

Wtyczka zazwyczaj jest ( chyba od 2016 roku od wrzesnia w kazdym)

Ale nie ma BIC-a . A nawet gdyby go nie było to wystarczy się podpiąć do 4 przewodów z tyłu gniazda OBDII .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
rysiek223 



Marka: abc
Model: abc
Silnik: 0.0
Wersja: [Inna]
Dołączył: 08 Kwi 2016
Posty: 207
Skąd: abc
Wysłany: 2019-03-04, 18:03   

Sprobowałem się dzisiaj wcisnąć z latarką jak to wygląda ale za wiele nie zobaczyłem, na pewno inaczej idą kable niż na zdjęciu. Z tego co udało mi się zobaczyć to główna wiązka idzię górą i od niej od strony nawiewu srodkowego idzie jedna wiazka kabli podpieta tak jakby w nawiew, wiązka pod odb idzie w stronę drzwi pasazera ale nie widać gdzie się łączy. Więć nadal tyle wiem co nic.
_________________

 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-03-05, 05:28   

Demontujesz schowek i masz wszystko jak na dloni.
Do demontazu schowka wyciagamy 2 trzpienie zawiasow.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne